Gość: skydiver IP: *.mat.uni.torun.pl 22.02.01, 17:43 NWD(2n+3, n+7)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: patefon Re: Teoria liczb IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 01.03.01, 22:14 mozesz dokladniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XBW&Rose Re: Teoria liczb IP: unknown, 194.57.91.* 20.03.01, 20:49 Drogi Skydiverze, podstawmy za "n" "n-7". Dostajemy prostrzy problem: NWD(2n-11,n). Jesli "a" jest dzielnikiem "n", to jest rowniez dzielnikiem "2n", a poniewaz "a" ma dzielic "2n-11", musi zatem dzielic "11". Znam tylko dwie liczby naturalne (i cztery calkowite), ktore dziela jedenascie i Ty je tez znasz. Stad juz droga krotka do wzoru: a) dla "n" nie dzielacych sie przez "11" NWD(2n-11,n)=1 b) dla "n" podzielnych przez "11" NWD(2n-11,n)=11 Mysle ze zakonczenie dopisza MATURZYSCI?! Serdecznosci, XBW & Rose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tapir Re: Teoria liczb IP: 53.2.178.197, 195.27.44.1, 195.222.210.* 22.03.01, 11:49 A jaka macie teorie na najblizsze losowanie duzego lotka? (wystarczy mi 6 liczb ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XBW&Rose Do Tapira IP: unknown, 194.57.91.* 22.03.01, 14:41 Drogi Tapirze, jesli znasz osobiscie kogos kto trafil szostke postaw 123456, jesli nie, nie graj! Serdecznosci, XBW & Rose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tapir Re: Do XBW&Rose IP: 53.2.178.197, 193.98.10.115, 195.222.212.* 23.03.01, 12:01 Dziekuje za rade, ale nie skorzystam, bo jak powszechnie wiadomo zestaw [1,2,3,4,5,6] jest o wiele mniej prawdopodobny od kazdego innego zestawu liczb, z wyjatkiem [44,45,46,47,48,49] ;))) ok, przyznaje sie, ze nie znam zadnego szczesliwca, a poza tym nie gram w to... Chce tylko sprawdzic teorie ;) Ponadto, osobiscie uwazam, ze trafic te jedna kombinacje z (49 nad 6), jest mniej wiecej rownie prawdopodobne jak to, ze zostaniesz trafiony kawalkiem Mira w czaszke (poki byl na orbicie! ;) Choc, jak to mowia, glupi ma zawsze szczescie ;) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XBW&Rose Re: Do Tapira IP: unknown, 194.57.91.* 23.03.01, 13:06 Gość portalu: Tapir napisał(a): > Dziekuje za rade, ale nie skorzystam, bo jak powszechnie wiadomo zestaw [1,2,3, > 4,5,6] jest o wiele mniej > prawdopodobny od kazdego innego zestawu liczb, z wyjatkiem [44,45,46,47,48,49] > ;))) Drogi Tapirze, jestem wdzieczny za wyjasnienie dlaczego wskazane powyzej zbiory liczb sa mniej prawdopodobne od pozostalych. Nie naleze do grona osob (powszechnie wiadomo), ktorym jest to dobrze znane. Serdecznosci XBW & Rose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pluto Re:do XBW&Rose IP: *.matematik.su.se 23.03.01, 13:59 Bedzie interesujace przypatrzec sie odpowiedzi Tapira ;-) Moze sie czegos "nowego" dowiemy.... Pozdrowienia Pluto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Do XBW&Rose IP: 195.94.222.* 16.08.01, 14:52 Gość portalu: Tapir napisał(a): > Dziekuje za rade, ale nie skorzystam, bo jak powszechnie wiadomo zestaw [1,2,3, > 4,5,6] jest o wiele mniej > prawdopodobny od kazdego innego zestawu liczb, z wyjatkiem [44,45,46,47,48,49] Bzdura ,bzdura jeszcze raz bzdura. Prawdopodobieństwo wylosowania 1,2,3,4,5,6 jest takie samo jak 20,13,1,8,44,26 i każdej innej kombinacji/ Trzeba się uczyć a nie wypisywać głupoty na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6n Spoko - Andy! IP: 155.158.216.* 21.08.01, 14:28 Nie sądzę, żeby Tapir pisał to na poważnie. W rzeczywistości jest odwrotnie. Kombinację (1, 2, ...,6) warto obstawić bardziej niz jakąkolwiek inną. Dlaczego? Wielu ludzi uważa - tak jak Tapir napisał, że kombinacja 6-ciu kolejnych liczba (a szczególnie pierwszych sześciu), jest mniej prawdopodobna od innych kombinacji. Ci tej kombinacji nie skreślą, zatem gdyby ona padła, to prawdopodobieństwo, że nagroda główna będzie podzielona na pewną liczbę osób jest mniejsze, niż w przypadku kombinacji uważanych powszechnie za bardziej prawdopodobne. Zatem jak widać taka taktyka nie zwiększa prawdopodobieństwa głównej wygranej, ale potencjalnie podnosi jej wysokość. (To nie moje tylko zasłyszane ale chyba coś w tym jest.) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Tapir - napisz dlaczego IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.08.01, 18:41 Gość portalu: Tapir napisał(a): > Dziekuje za rade, ale nie skorzystam, bo jak powszechnie wiadomo zestaw [1,2,3, > 4,5,6] jest o wiele mniej > prawdopodobny od kazdego innego zestawu liczb, z wyjatkiem [44,45,46,47,48,49] ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axel Re: Do XBW&Rose IP: *.*.*.* 20.08.01, 09:18 Go?ć portalu: Tapir napisał(a): > Dziekuje za rade, ale nie skorzystam, bo jak powszechnie wiadomo zestaw [1,2,3, > 4,5,6] jest o wiele mniej > prawdopodobny od kazdego innego zestawu liczb, z wyjatkiem [44,45,46,47,48,49] > ;))) > > ok, przyznaje sie, ze nie znam zadnego szczesliwca, a poza tym nie gram w to... > Chce tylko sprawdzic teorie ;) > > Ponadto, osobiscie uwazam, ze trafic te jedna kombinacje z (49 nad 6), jest mni > ej wiecej rownie prawdopodobne > jak to, ze zostaniesz trafiony kawalkiem Mira w czaszke (poki byl na orbicie! ; > ) > Choc, jak to mowia, glupi ma zawsze szczescie ;) > > Pozdr. Popieram, wszakże totolotek to nie gra losowa (jak stara nam sie wcisnšc), ale narzędzie wyzysku szarych ludzi majšce zasili i tak juz nadszarpnieta kase zwana "Budżetem Kraju". Ja to widze tak, go?cie sprawdzaja przy jakich liczbach beda musieli wydac najmniej kasy, potem włšczajš te urzšdzenia do "losowania" i maja takie liczby jak chca. Ktos mi zarzucie, ze to duzo roboty? A ja na to: oni zarabiaja wystarczajaco duzo kasy, aby zlecic tak skomplikowana maszyne nawet instytutowi technologi w Masachutets. Jakies watpliwosci? Komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axel Re: Do XBW&Rose IP: *.*.*.* 20.08.01, 09:20 Go?ć portalu: Tapir napisał(a): > Dziekuje za rade, ale nie skorzystam, bo jak powszechnie wiadomo zestaw [1,2,3, > 4,5,6] jest o wiele mniej > prawdopodobny od kazdego innego zestawu liczb, z wyjatkiem [44,45,46,47,48,49] > ;))) > > ok, przyznaje sie, ze nie znam zadnego szczesliwca, a poza tym nie gram w to... > Chce tylko sprawdzic teorie ;) > > Ponadto, osobiscie uwazam, ze trafic te jedna kombinacje z (49 nad 6), jest mni > ej wiecej rownie prawdopodobne > jak to, ze zostaniesz trafiony kawalkiem Mira w czaszke (poki byl na orbicie! ; > ) > Choc, jak to mowia, glupi ma zawsze szczescie ;) > > Pozdr. Popieram, wszakże totolotek to nie gra losowa (jak stara nam sie wcisnšc), ale narzędzie wyzysku szarych ludzi majšce zasili i tak juz nadszarpnieta kase zwana "Budżetem Kraju". Ja to widze tak, go?cie sprawdzaja przy jakich liczbach beda musieli wydac najmniej kasy, potem włšczajš te urzšdzenia do "losowania" i maja takie liczby jak chca. Ktos mi zarzucie, ze to duzo roboty? A ja na to: oni zarabiaja wystarczajaco duzo kasy, aby zlecic tak skomplikowana maszyne nawet instytutowi technologi w Masachutets. Jakies watpliwosci? Komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś