Dodaj do ulubionych

Bombowe papierosy

07.10.16, 10:52
NEJM zamieszcza doniesienie o wybuchających e-papierosach.

www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1608478?query=featured_home
W jednym ośrodku w ciągu 9 miesięcy zanotowano 15 przypadków obrażeń spowodowanych eksplozją e-papierosa. Obrażenia wcale nie były banalne - wybite zęby, oparzenia termiczne i chemiczne wymagające przeszczepu skóry na przykład.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Bombowe papierosy 07.10.16, 11:38
      A dokładniej, wybuchały baterie litowojonowe.
      "explosions due to the lithium-ion battery component"
      Są powszechnie używane w wielu miejscach. Dlaczego wybuchają akurat w e-papierosach?
      Może wszędzie wybuchają od czasu do czasu, ale te są blisko twarzy, więc ranią ludzi?
      • nikodem321 Re: Bombowe papierosy 07.10.16, 15:27
        Obdzwoniłem dziennikarzy technologicznych ze znanych portali. Pierwsza reakcja była taka - papierosiarze robią czarny PR. Powiedzieli mi, że mieli oferty od nich, aby na portalach technologicznych obsmarować e-papki. Mógłbym dokładnie powiedzieć kto i komu, i kiedy taką propozycję złożył. A nawet kto ją przyjął i jaka i gdzie była reakcja czytelników.

Ale... To doniesienie wymyka się kategorii czarny PR.

Zamieściłem tę informację nie po to, aby dyskredytować e-papki, lecz aby czytelników uwrażliwić, że trzeba zwracać uwagę na markę producenta, dostawcy.

Moja hipoteza zerowa jest taka. E-papki to jest taki prawie czarny rynek. Przez regulatorów traktowane są nieomal jako nowa forma używki aby nie powiedzieć narkotyku. Dopalacze2 nieomalże. Żadna firma z prestiżem nie zaangażowała się w ich produkcję, dystrybucję. Robią je i sprzedają je firmy półkrzaki. Jak wybuchnie taka jono-lit w Ausie, to dla firmy jest wielki kłopot - utrata zaufania i takie tam. Więc takie firmy dbają o jakość jono-lit.
        W przypadku e-pap liczy się cena, więc jakość jest na ostatnim miejscu.

Proszę zauważyć, że nie pojawił się alert - wybuchają papierosy tej a tej firmy. Wybuchają e-papierosy w ogóle.
        Moim zdaniem utrzymywanie e-pap na granicy nieomal penalizacji szkodzi!
        Jeśli coś jest szemrane, to nikt poważny się w to nie zaangażuje. Użytkownicy zostają skazani na firmy półkrzaki.

Jeśli takie doniesienia doprowadzą rzeczywiście do penalizacji e-pap to będzie wielka szkoda dla ludzi uzależnionych od tytoniowych papierosów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka