petrucchio 13.04.17, 12:17 NASA niebawem ogłosi różne rewelacje na temat układu księżyców Saturna, ale już wiadomo, że jeden z nich jest latającym talerzem: Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pomruk Re: Księżyce Saturna 13.04.17, 20:47 A więc o to chodziło: o odkrycie wodoru w gejzerach Enceladusa. Wodór, powstajacy zapewne w reakcjach oceanu ze skalami może być wraz z dwutlenkiem węgla źródłem energii dla mikroorganizmów zdolnych do metanogenezy - przekształcanie dwutlenku węgla i wodoru w metan i wodę. Jeśli tam istnieją, mają czym się żywić... www.space.com/36455-saturn-moon-enceladus-energy-source-life.html Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Księżyce Saturna 13.04.17, 23:22 Istnienie oceanów płynnej wody potwierdzono już na kilku księżycach wielkich planet Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Księżyce Saturna 13.04.17, 20:56 jeden z ładniejszych obrazów Enceladusa: oświetlony z jednej strony Słońcem, z drugiej Saturnem: www.florenceporcel.com/wp-content/uploads/2012/09/Encelade.jpeg Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Księżyce Saturna 13.04.17, 21:33 Ale i te bez oceanów są fajne. Hyperion robi wrażenie: saturn.jpl.nasa.gov/system/content_pages/main_images/51_cassini20141016-full.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Księżyce Saturna 13.04.17, 21:52 Tak, to prawda. Byłem trochę zdumiony, kiedy ujrzałem go po raz pierwszy. Jest porowaty. "gabczasty", średnia gestość to - jak sprawdziłem - 0,54 g/cm^3. A ksieżyc Pan - ten latający spodek - naprawdę intrygujący. Ot, przyrastał równikowo, kradnąc materiał z pierścienia... Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Księżyce Saturna 13.04.17, 22:17 Ciekawostka: obwarzanek równikowy Pana (na zdjęciu) wziął się z osiadania na jego powierzchni drobin pyłu wymiecionego z przerwy Enckego, w której orbituje Pan. Jest to w zasadzie skamieniały dysk akrecyjny księżyca. Pan niemal wypełnia swoją powierzchnię Roche'a (czyli materia znajdująca się blisko nad jego powierzchnią może łatwo odlecieć, tam, gdzie dominuje pole grawitacyjne Saturna), więc ta struktura zapewne utrzymuje się w dość chwiejnej równowadze. Podobnie wygląda inny niewielki księżyc Saturna, Atlas. Odpowiedz Link Zgłoś