Dodaj do ulubionych

LL.M. w Niemczech !!!!

18.10.04, 14:29
Witam!!!
Będę bardzo wdzięczna, jeśli zechcecie sie podzielić informacjami nt. studiów
podyplomowych, kończących się przyznaniem tytułu Magister legum (LL.M.).
Obecnie jestem na V roku prawa i administracji UW. Skończyłam Szkołę Prawa
Niemieckiego w Warszawie, organizowaną w porozumieniu z Uniwersytetem w Bonn,
która wprowadzała do systemu prawa niemieckiego. Do tej pory mam zdany ZMP.
Chciałabym konytnuować naukę prawa niemieckiego w Niemczech, jednak nie
interesuje mnie już kurs tzw. podstawowy. Czytałam o LL.M. proponowanym przez
Uniwersytet w Halle a/Saale (Wirtschaftsrecht) a także o kursie
(Aufbaustudiengang zur Europäischen Integration mit dem Abschluss eines
magister legum (LL.M.) organizowanym przez Technische Universität Dresden.
Słyszeliście coś o tych kursach?Polecacie?
Czy macie może informacje nt. interesujących LL.M. w Niemczech? Będę
wdzięczna za wszelkie sugestie i uwagi,szczegóonie te dotyczace przyznawanych
stypendiów (innych niż DAAD).
Pozdrawiam
D
Obserwuj wątek
    • kuragan Re: LL.M. w Niemczech !!!! 18.10.04, 15:39
      Nie mam pojecia o prawie, ale jestem wlasnie w Halle, wiec jakbys cos chciala
      konkretnie wiedziec to sie moge zapytac.

A jesli chodzi o miasto, ja zdecydowanie wybralabym Drezno.

pozdrawiam
      debe1 napisała:

> Witam!!!
      > Będę bardzo wdzięczna, jeśli zechcecie sie podzielić informacjami nt. studiów
      > podyplomowych, kończących się przyznaniem tytułu Magister legum (LL.M.).
      > Obecnie jestem na V roku prawa i administracji UW. Skończyłam Szkołę Prawa
      > Niemieckiego w Warszawie, organizowaną w porozumieniu z Uniwersytetem w Bonn,
      > która wprowadzała do systemu prawa niemieckiego. Do tej pory mam zdany ZMP.
      > Chciałabym konytnuować naukę prawa niemieckiego w Niemczech, jednak nie
      > interesuje mnie już kurs tzw. podstawowy. Czytałam o LL.M. proponowanym przez
      > Uniwersytet w Halle a/Saale (Wirtschaftsrecht) a także o kursie
      > (Aufbaustudiengang zur Europäischen Integration mit dem Abschluss eines
      > magister legum (LL.M.) organizowanym przez Technische Universität Dresden.
      > Słyszeliście coś o tych kursach?Polecacie?
      > Czy macie może informacje nt. interesujących LL.M. w Niemczech? Będę
      > wdzięczna za wszelkie sugestie i uwagi,szczegóonie te dotyczace przyznawanych
      > stypendiów (innych niż DAAD).
      > Pozdrawiam
      > D
      • debe1 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 18.10.04, 17:04
        Wspaniale, dziękuję z góry. Przestudiuję dokładnie info ze strony uniwersytetu
        i wtedy zapytam o szczegóły. Mogę bezpośrednio na maila?
        Dlaczego odradzasz Halle? Mógłbyś w przybliżeniu podać szeroko pojete "koszty
        życia"?:) Czy coś ciekawego poza studiowaniem tam sie dzieje, życie studenckie?

dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)i pozdrawiam
        D
        • happili Re: LL.M. w Niemczech !!!! 18.10.04, 19:04
          Hej, hej!
          Ja jestem w Bawarii i na podstawie opowiadan znajomych polskich doktorantow i
          studentow niemickich radzilabym Ci jednak wybrac uniwersytet w Niemczech
          Zachodnich. Jesli chodzi o stypendia, to w Niemczech mozliwosci jest wiele. Ja
          osobiscie znam dwie: Fundacje Humboldta (www.avh.de/en/index.htm) i
          Fundacje Daimlera-Benza (www.daimler-benz-
          stiftung.de/home/en/start.html). Powodzenia! I pisz, jesli czegos potrzebujesz,
          w kontekscie zycia w Reichu przede wszystkim.
          Pozdr.
          Il
          • debe1 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 09:57
            Na czym polega różnica pomiędzy Niemcami Zach i Wsch (pod względem ośrodków
            naukowych)że odradzasz wyjazd do Wschodnich? Czy Ty korzystasz ze stypendium
            którejś, ze wskazanych przez Ciebie fundacji? czy wyjeżdżając do Niemiec miałeś
            już przyznane stypendium,czy może przebywając już tam starałeś się o jego
            przyznanie? Który z tych sposobów daje większą szansę, w Twojej ocenie?
            Przepraszam, że zasypuję Cię tymi pytaniami,ale będę bardzo wdzięczna za
            odpowiedzi.

pozdrawiam
            D
            • happili Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 10:20
              Hej!
              Juz odpisuje. Po pierwsze, stypendia. Ja jestem doktorantka i jestem oplacana z
              grantu szefa. Tym niemniej zanim zaczelam prace ubiegalam sie o stypendium
              Daimlera-Benza. Na szczescie bezskutecznie, bo stypendium jest nizsze niz
              przepisowa pensja doktoranta i nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. Po drugie,
              Niemcy Wsch vs. Zachodnie. Tak jak mowilam, mieszkam w Bawarii, wiec nie mowie
              z autopsji, tylko na podstawie zaslyszanych opinii. Jesli chodzi o naklady na
              nauke, to pieniadze plyna na Wschod. Sa otwierane nowe Max-Planck-Institut,
              budowane nowe kampusy, sciagani sa naukowcy z landow zachodnich. Mieszkajac w
              Halle mozesz ogladac polski TVN, a nie tylko Polonie przez pol dnia. ;))) Jest
              blisko do domu. Ponoc zycie jest troszke tansze. Tym niemniej same warunki
              zycia sa mniej komfortowe, przestepczosc wyzsza, mentalnosc wciaz alla
              Sovietica. Moja kolezanka stwierdzila, ze czasami miala wrazenie, ze nigdy nie
              wyjechala z Polski, tylko wokol niej byl jezyk, ktorego nie rozumiala. Moze
              wyda sie to, co mowie bardzo rozmyte i niejasne, ale ciezko jest opisac
              wrazenia i atmosfere. ;))) A poza tym sama sie wciaz zastanawiam, czy nie
              jechac na post-doca do Jeny i wszyscy mi to odradzaja. Ale jeszcze sama nie
              podjelam decyzji. Wiec zachowuje sie tutaj jak kociol co sam smoli. Trzymaj
              sie! I pisz jak potrzebujesz.
              Pozdr.
              Il
              • debe1 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 10:37
                Dzięki, dzięki,dzięki:)
                Jestem w tej teamtyce kompletnym laikiem niestety, więc jeśli moje pytania
                wydadzą Ci się śmieszne to daruj:) Rozumiem, że obroniłas magistra w Polsce a
                prace doktrorską piszesz w Niemczech. W jaki sposób weszłaś w kontakt z Twoim
                Profem, że opłaca Cię ze swojego granta (rozumiem, ze to forma zatrudnienia na
                Uni?)? Czy bezpośrednio pojechałas po obronie do Niemiec i poprzez studia
                podyplomowe tam nawiązałas kontakt,czy może zaczęłaś robić doca w Polsce i tam
                pojechałaś szukać materiałów i zostałaś? Można robić doca w Niemczech bez
                skończenia studiów tam? W moim przypadku wchodzi w grę prawo, znam Profa, z
                którym może mogłabym odnowić kontakt,ale nie wiem jak do tego się zabrać:)
                Jeżeli tylko będziesz miała ochotę odpowiedzieć, to bardzo będę wdzięczna:)

ps. W Halle byłam 8 lat temu w ramach tzw. wymiany i odniosłam wtedy podobne
                wrażenie:) Niewiele różniło się od od widoków z Polski, myślałam jednak, że
                może coś się przez ten czas zmieniło-tyle DM i euro wtłoczonych?:)
                • kuragan Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 11:45
                  czesc,

ja przyjechalam na postdoca w Niemczech Wschodnich prosto z Anglii, wiec
                  doswiadczen w Niemczech Zachodnich nie mam.
                  Konflikt Wessi-Ossi jest w Niemczech bardzo silny, takze w nauce.
                  Ale ja bym wschodniuch Niemczech od razu na straty nie spisywala. Halle -
                  raczej nie, niewiele sie tu dzieje poza Instytutem, ale ja mieszkam "jedna
                  noga" w Dreznie i tam to zupelnie inna sprawa. Szczerze mowiac w kontaktach
                  towarzyskich to ja wole miejscowych Niemcow, niz zarozumialych Wessi
                  (oczywiscie generelizuje, ale to raczej reakcja na posty wysylane w tym watku z
                  Niemczech zachodnich). Co kto lubi.
                  Chyba nie ma co sie przejmowac Ossi-Wessi podzialami a raczje myslec o tym
                  ktory uniwersytet czy instytut jest w Twojej dziedzinie znany i dobry.

Halle wyglada zdecydowanie lepiej niz 8 lat temu, a wladze staraja sie
                  zatrzymac ludzi roznymi imprezami kulturalnymi. Igrzyska sa, ale chleba nie ma -
                  wiec generalnie jest exodus do Lipska, jesli nie dalej.

Jesli masz konkretne pytania o co mialabym sie dowiedziec na tutejszym
                  uniwersytecie - pisz na @

pozdrawiam serdecznie
                  • debe1 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 12:20
                    Bardzo dziękuję:) na pewno napiszę:)
                    pozdrawiam
                    D
                  • happili Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 13:27
                    > Szczerze mowiac w kontaktach towarzyskich to ja wole miejscowych Niemcow,
                    > niz zarozumialych Wessi (oczywiscie generelizuje, ale to raczej reakcja na
                    > posty wysylane w tym watku z Niemczech zachodnich). Co kto lubi.

--> Tu chyba nie chodzi tylko o kontakty towarzyskie, ale przede wszystkim o
                    kwestie bezpieczenstwa i komfortu zycia. Zyjac w Bawarii wiem, ze krzywda mi
                    sie nie stanie, bo w czasie 15-minutowego powrotu z pracy do domu mijaja mnie 2
                    wozy policyjne. Z tego, co slyszalam w wschodnich landach niekoniecznie tak
                    jest. Prosze nie reaguj tak gwaltownie na posty, ktorych moze nie doczytalas
                    dokladnie.

> Chyba nie ma co sie przejmowac Ossi-Wessi podzialami a raczje myslec o tym
                    > ktory uniwersytet czy instytut jest w Twojej dziedzinie znany i dobry.

--> Z tym sie zgodze w calej rozciaglosci. Ze swojej strony tylko dodam, iz z
                    rozmow z lokalnymi studentami wiem, ze dobre prawo jest na polnocy Niemiec.
                    • kuragan Re: LL.M. w Niemczech !!!! 20.10.04, 12:42
                      Ja tam mieszkam tu od 1,5 roku i tez mnie wozy policyjne mijaja. A raz nawet
                      zatrzymali za jezdzenie rowerem bez swiatel :-( mea culpa.

Co do czytania niedokladnie: pisalas cos o sowieckiej mentalnosci Ossi jesli
                      pamietam... To wlasnie jest to o co zachodni oskarzaja wschodnich nie do konca
                      wiedzac o czym mowia.
                      I ja lubie i moich kolegow z Zachodu i tych ze Wschodu, ale czesto mnie
                      denerwuje podejscie Wessi do miejscowych. Zreszta to nie tylko kwestia
                      indywidualna, a raczej niemieckiej polityki akademickiej - wiele stanowisk w
                      Niemczech wschodnich zostalo po polaczeniu Niemiec obsadzonych przez ludzi z
                      Zachodu (na przyyklad te w MPI) no i oczywiscie Ossi poczuli sie niedocenieni.
                      I chyba slusznie.

To co sie dzieje obecnie miedzy Niemcami wschodnimi i zachodnimi jest w duzej
                      mmierze rezulatetm niemieckiej polityki: z jedenj strony ladowanie pieniedzy na
                      wschod (co oczywiscie nie odpowiada Wessi, zwlaszcza, ze nie za bardzo w
                      tworzenie miejsc pracy, a raczej "zeby ladnie bylo"), a z drugiej strony
                      przywozenie specjalistow z zachodu na wsochod, zeby wszystko robili po swojemu.
                      Symbolem tego stala sie slynna bitwa o swiatla uliczne, jesli wiesz o czym
                      mowie.
                      • happili Re: LL.M. w Niemczech !!!! 20.10.04, 17:15
                        Nie bede sie spierac, bo ani moj kraj, ani moja historia, ani moj interes. Wiem
                        tylko, ze moi znajomi, ktorzy rozpoczynali doktoraty we wschodnich landach,
                        jakos tacy radosniejsi nagle sie stawali, gdy przenosili sie z labami bardziej
                        zachod. Widocznie w gre wchodzi rowniez kwestia wlasnej mentalnosci i potrzeb.
                        Pozdr.
                        Il
                • happili Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 13:43
                  Hej!
                  Juz odpowiadam na pytania:

> Rozumiem, że obroniłas magistra w Polsce a prace doktrorską piszesz w
                  > Niemczech.
                  --> Dokladnie tak jest.

> W jaki sposób weszłaś w kontakt z Twoim Profem, że opłaca Cię ze swojego
                  > grantu (rozumiem, ze to forma zatrudnienia na Uni?)?
                  --> Moja Przyjaciolka (to o Tobie Smia ;PP) robila u niego magisterke w ramach
                  jakiegos Tempusa chyba, facet szukal doktorantow, a mi sie spodobal temat i tak
                  sie w srodku Frankonii znalazlam. Grant = projekt badawczy, ktory zapewnia
                  pieniazki na prowadzone prace.

> Czy bezpośrednio pojechałas po obronie do Niemiec i poprzez studia
                  > podyplomowe tam nawiązałas kontakt,czy może zaczęłaś robić doca w Polsce i
                  > tam pojechałaś szukać materiałów i zostałaś?
                  --> Miesiac po obronie wyjechalam od razu na doktorat, bez zadnych studiow
                  podyplomowych i bez rozpoczynania doktoratu w Polsce. :)))

> Można robić doca w Niemczech bez skończenia studiów tam?
                  --> Tak, mozna. Uczelnie niemieckie uznaja nasze polskie dyplomy. Jesli chcesz
                  sie immatrykulowac na niemieckim uni (zeby na przyklad korzystac z ulg na
                  bilety czy mieszkac w tanich akademikach), po dwoch semestrach musisz
                  przedstawic swiadectwo znajomosci jezyka niemieckiego w postaci certyfikatu
                  zdania egzaminu DSH. Jesli nie mowisz po niemiecku, mozna tez to obejsc.
                  Wystarczy, ze twoj promotor napisze list, ze rozprawe bedziesz pisac po
                  angielsku i ze pan z kolegium jezykowego wystawi ci odpowiedni papierek, iz DSH
                  nie potrzebujesz do szczescia. ;))) Doktorantem byc tez mozesz bez
                  immatrykulacji.

> W moim przypadku wchodzi w grę prawo, znam Profa, z którym może mogłabym
                  > odnowić kontakt,ale nie wiem jak do tego się zabrać:)
                  --> Rozumiem, ze kontakt z nim mialas w czasie studiow, w ramach jakiegos
                  stypendium, tak? Napisz do niego maila, ze konczysz studia, ze interesuje cie
                  dzialka, w ktorej on siedzi i czy przypadkiem nie znalazloby sie dla ciebie
                  miejsce. ;)))

Tyle na teraz. Pisz na priv, jesli masz wiecej pytan.

Pozdr.

Il
                  • debe1 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 13:56
                    dzięki tak zrobię:)
                  • koekast Re: LL.M. w Niemczech !!!! 21.10.04, 11:19
                    A czy sa realne szanse na zostanie doktorantem jesli ktos ma mala znajomosc
                    niemieckiego, albo jakies PhD progamy po angielsku? Mowie
                    oczywiscie o humanistyce, a nie o biologii czy informatyce...

Trudne to DSH? Mozna sie w ciagu roku do niego nauczyc z poziomu
                    bliskiego poczatkujacemu?

pozdr,
                    Kk

>
                    > > Można robić doca w Niemczech bez skończenia studiów tam?
                    > --> Tak, mozna. Uczelnie niemieckie uznaja nasze polskie dyplomy. Jesli chc
                    > esz
                    > sie immatrykulowac na niemieckim uni (zeby na przyklad korzystac z ulg na
                    > bilety czy mieszkac w tanich akademikach), po dwoch semestrach musisz
                    > przedstawic swiadectwo znajomosci jezyka niemieckiego w postaci certyfikatu
                    > zdania egzaminu DSH. Jesli nie mowisz po niemiecku, mozna tez to obejsc.
                    > Wystarczy, ze twoj promotor napisze list, ze rozprawe bedziesz pisac po
                    > angielsku i ze pan z kolegium jezykowego wystawi ci odpowiedni papierek, iz DSH
                    >
                    > nie potrzebujesz do szczescia. ;))) Doktorantem byc tez mozesz bez
                    > immatrykulacji.
                    >
                    • happili Re: LL.M. w Niemczech !!!! 21.10.04, 12:55
                      Hej!
                      Na pierwsze pytanie nie znam odpowiedzi, bo moje miasteczko jest medyczno-
                      przyrodnicze. Ale pewnie wszystko jak zawsze zalezy od opiekuna. Wiem, ze sa
                      programy Ph.D. po angielsku w dziedzinach przyrodniczych, czy sa odpowiednie
                      programy uniwersyteckie w naukach humanistycznych nie wiem. Ale przeciez sa
                      humanistyczne instytuty Maxa Plancka, a tam jezyk angielski jest na porzadku
                      dziennym. ;)))
                      Jesli o drugie pytanie chodzi, to jak najbardziej mozna sie w rok przygotowac,
                      ale z duzym samozaparciem i bardzo intensywnymi kursami. I byc moze nie robiac
                      poza nauka jezyka nic innego. :O
                      Pozdrowienia i powodzenia.
                      Il
    • czajek76 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 18.10.04, 18:25
      A ja myslalem ze chodzi o Lige Mistrzow...
    • true_blue Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 12:39
      Mam przyjaciolke, ktora to zrobila w zeszlym roku, zaraz jej dam namiary na Twoj
      post, powinna Ci odpowiedziec :-)
      Pozdr.
      • debe1 Re: LL.M. w Niemczech !!!! 19.10.04, 12:45
        Wielkie dzięki!!!
        serdecznie pozdrawiam
        D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka