Dodaj do ulubionych

Kosmiczne tornado

IP: *.ippt.gov.pl 06.01.05, 18:30
Czyżby dziura Kerra?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kropka Re: Kosmiczne tornado IP: *.238.123.25.adsl.inetia.pl 06.01.05, 19:14
      A co to jest dziura Kerrera?
    • Gość: N-Cute Czkawka !? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:17
      Kosmiczna czkawka? Odbiło się kosmiczną czkawką !? No comments.
      • Gość: kpsting Re: Czkawka !? IP: 12.152.252.* 06.01.05, 22:55
        Tez mnie to zastanowilo...
        albo "wielkiego obzarstwa czarnej dziury". Po co ta personifikacja
        nieozywionego obiektu? Tylko nie mowcie ze po to aby zainteresowac
        przypadkowego czytelnika, tacy trzymaja sie z daleka od tematyki naukowej.
        Rozumiem ze mozna przytaczac doslowne wypowiedzi ekspertow ktore moga zawierac
        takie "figury" ale zeby samemu tak pisac. Toz to nie jest tematyka dla dzieci
        panie Piotrze.
        • Gość: bozi Re: Czkawka !? IP: 212.160.143.* 07.01.05, 09:00
          Trochę luzu, Naukowcy !
    • Gość: gosc Re: Kosmiczne tornado IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:36
      Klasycznie czarna dziura była kulista.Dżety świadczą o tum,że ma 2 bieguny i oś
      obrotu.Czyli prestrzeń wokół niej wiruje.Ale Dżety poruszające się wzdłuż osi
      obrotu są i tak ciekawostką geometryczną.
    • Gość: Everizon Re: Kosmiczne tornado IP: *.info.pl / 213.199.207.* 06.01.05, 22:21
      Mnie zastanawia natomiast sam fakt obracanie się czarnej dziury. Bo co się obraca? Wewnętrzna osobliwość? A jak się obraca bezwymiarowy punkt? osobliwości niemozemy sobie wyobrażać jako pewnego geometrycznego obiektu który mozemy sobie obrócić wzdłuż jakiejś osi, ponieważ nie ma tam przestrzeni geometrycznej w której ta oś mozemy wystosować, nieprawdaż?

a moze to nie osobliwość sie obraca? ale co? horyzont zdarzeń który fizycznie nie istnieje? A moze to materia wokół czarnej dziury sie obraca ciągnąc swą masą przestrzeń za sobą? (spowalniają upływ czasu tak naprawdę co zmienia geometrię przestrzeni)

z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm
      • Gość: kpsting Re: Kosmiczne tornado IP: 12.152.252.* 06.01.05, 22:49
        Obraca sie wszystko z wyjatkiem tego "punktu" w samym centrum
        • Gość: Everizon Re: Kosmiczne tornado IP: *.info.pl / 213.199.207.* 06.01.05, 23:41
          Czyli tak naprawde to tylko materia POZA czarną dziurą.
          Ponieważ zaczynając od horyzontu zdarzeń czas stoi w miejscu (lub inaczej: nie istnieje) wiec nic sie nie obraca poniżej horyzontu (obrót musi wykonywać się w funkcji czasu).

z poważaniem jacekcymerys@poczta.fm
          • Gość: kpsting Re: Kosmiczne tornado IP: 209.247.222.* 07.01.05, 01:03
            Tak, skoro nie mozemy spojrzec poza horyzont zdazen to chyba wszystko jedno czy
            tam w srodku sie kreci czy nie poniewaz i tak nie mamy mozliwosci weryfikacji.
            Lecz skoro material ktory wlatuje do czarnej dziury wlatuje tam po spirali to
            chyba moment jest zachowany i wnetrze tez sie obraca w te sama strone. W
            momencie powstawania dziury obrot gwiazdy przenosi sie na obrot czarnej dziury
            • Gość: Miś Wszystko sie kreci IP: *.client.comcast.net 08.01.05, 02:37
              Gość portalu: kpsting napisał(a):

> Tak, skoro nie mozemy spojrzec poza horyzont zdazen to chyba wszystko jedno
              > czy tam w srodku sie kreci czy nie poniewaz i tak nie mamy mozliwosci
              > weryfikacji. Lecz skoro material ktory wlatuje do czarnej dziury wlatuje tam
              > po spirali to chyba moment jest zachowany i wnetrze tez sie obraca w te sama
              > strone. W momencie powstawania dziury obrot gwiazdy przenosi sie na obrot
              > czarnej dziury.

To powyzsze jest ladnie napisane i przekonywujace. Ale dlaczego te jets czy
              dzets wylatuja na zewnatrz z czarnej dziury? Przeciez czarna dziura wytwarza
              tak silne pole grawitacyjne, ze swiatlo nie moze sie stamtad wydostac!

• Gość: stop Re: Wszystko sie kreci IP: *.globonet.hu 08.01.05, 08:38
                news.astronet.pl/news.cgi?1521
                • Gość: Everizon Re: Wszystko sie kreci IP: *.info.pl / 213.199.207.* 08.01.05, 18:08
                  Tak. ten artykuł w zasadzie dużo wyjaśnia. NIe zaznacza jednak że NIC NIE WYLATUJE Z CZARNEJ DZIURY. Ponieważ namagnesowana plazma poruszająca się wzdłuż linii pola znajduje się POZA horyzontem zdarzeń. Pzryśpieszając w polu grawitacyjnym do relatywistycznych prędkości zaczyna świecić w zekresie rentgenowskim i po zakrzywionym "magnetycznym torze" wydostaje się z OKOLIC czarnej dziury w okolicach jej biegunów i z prędkością relatywistyczą oddala się od niej.

Pozdrowienia jacekcymerys@poczta.fm
    • Gość: r39 Re: Kosmiczne tornado IP: *.ifpan.edu.pl 10.01.05, 11:23
      Napisałem, że ilustracja NIE pochodzi ze wzmiankowanego
      artykułu, co skrupulatnie sprawdziłem.
      Czy mój post był aż tak necenzuralny, że zniknął
      bez śladu? Może zjadła go ta czarna dziura (w artykule
      mowa jest o wielu, nie jednej)??
      • Gość: pioc Re: Kosmiczne tornado IP: *.stacje.agora.pl 11.01.05, 10:36
        > Napisałem, że ilustracja NIE pochodzi ze wzmiankowanego
        > artykułu, co skrupulatnie sprawdziłem.

?? Chciałbym się odnieść, jako autor notki, ale niestety nie wiem, o co chodzi?

> Czy mój post był aż tak necenzuralny, że zniknął
        > bez śladu?

Nie mam pojęcia. Możesz go przysłać na mojego prywatnego maila, to sam ocenię:
        piotr.cieslinski@agora.pl [u mnie nie ma żadnej cenzury ;)]

pioc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka