global_government 23.01.05, 00:32 Bo chyba wiecej watkow jest tu o religii niz o nauce, technice etc. Rozumiem iz ludzie wierzacy chca przeciagnac ludzi racjonalnych na swoje poglady ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pak Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: 82.177.83.* 23.01.05, 18:09 "> Rozumiem iz ludzie wierzacy chca przeciagnac ludzi racjonalnych na swoje > poglady ale bez przesady..." To "rozumiem" to sie chyba wkradlo przez pomylke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega A moze tu probuje sie naukowo podejsc do religii. IP: 5.5R* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 23.01.05, 18:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klop Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 18:40 Dlaczego kiedy zapytałem wykładowcę fizyki co to jest wyanalazek on powiedział że stworzony przez człowieka od podstaw dowód prawdziwosci fizyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:36 Ja tez sie dziwie - oczekiwalam, ze tu sie gromadza sfrustowani naszymi realiami a pelni pomyslow polscy mlodzi adepci nauki...najwyrazniej sie gromadza gdzie indziej. Faktycznie, ludzi opetalo jakies religijne i antyreligijne maniactwo. Nie macie innych problemow, niz istnienie boga ? Wiary nie da sie nikomu zaszczepic ani w nikim zabic, zrozumcie to wreszcie. Dyskusje na tematy religijne bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fmw Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.99.221.203.acc51-dryb-mel.comindico.com.au 24.01.05, 10:52 Boisz sie dyskusji na temat podstaw twej wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Ktoś tam jest, można go nazywać Bogiem lub mocą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:09 Ale z kościołami won. Mają rację mahometanie z tym zakazem wizerunków Boga, no bo czy ktoś go widział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Ktoś tam jest, można go nazywać Bogiem lub mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:18 Jak ci "myśląca" ci wyidealizowani muzułmanie każą w upał chodzić w wełnianych skarpetach i kwefie to dopiero zapałasz do nich miłością. A generalny zakaz picia napewno ucieszyłby wyjądkowo abstynenckie nasze społeczeństwo. W Chinach ludzie idą do więzienia za posiadanie Biblii, a u nas często uważana ona jest za śmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Re: Ktoś tam jest, można go nazywać Bogiem lub mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:36 To, że powołałam się na przykład islamu, nie znaczy, że jestem jego zwolenniczką !!!!!!!!!!!!!!!!! Więc do diabła :))) nie wyciągaj pochopnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Ktoś tam jest, można go nazywać Bogiem lub mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:43 a jakie to wizerunki Boga każe ci rozpowszechniać Biblia?C Chyba nie znasz II przykazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Re: Ktoś tam jest, można go nazywać Bogiem lub mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:55 Chyba mówisz o I: nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Ktoś tam jest, można go nazywać Bogiem lub mo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:59 nie, o II: . (4) Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. (5) Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. (6) A okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. Księga Wyjścia 20. roz II przykazanie znajduje się po I: (2) Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli. (3) Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. a przed III: . (7) Nie nadużywaj imienia Pana, Boga twojego, gdyż Pan nie zostawi bez kary tego, który nadużywa imienia jego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:38 Nie, ani na temat podstaw mojej niewiary :-) Ale w tym celu wybralabym sie na forum temu poswiecone. Teraz gdzie by nie zajrzec, watek nr 1 - czy Bog istnieje. Jesli istnieje i jest fajny, to fajnie. A jak nie, to trudno. Tak czy inaczej, trzeba sie skupic na rzeczywistosci i ja badac - wiecej nam to da, niz jalowe rozwazanania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:45 Jeżeli Bóg Żywy jest we wszystkim co nas otacza i ma wpływ na każdą rzecz, to jak Go odseparować od naszego życia? Może te pytania o Boga wypływanią z pragnienia ludzkich serc, które w ateiźnie lub innych kultach nie znalazły zaspokojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:12 Ja np.uważam, że każda rzecz ma duszę :))) I proszę sobie wyobrazić, dowiedziałam się, że tak również uważa się w Japonii. Mój komputer, pralka automatyczna, telewizor teraz nowy (ale wiedziałam :), że stary się zepsuje, chociaż miał dopiero 10 lat i bardzo go lubiłam czy stara lodówka zasługująca wg standardów na wymianę, a ja ją lubię i wiem :),że ona stara się poprawnie działać itd. Szanuję moje rzeczy, a one szanują mnie nie zadając mi jakiś ran, nie porażając prądem i działając bezawaryjnie wiele lat (odpukać). Dla typowych naukowców to bzdura, ale ja wiem, że to prawda. Nauka musi poszerzyć swoje horyzonty, inaczej upadnie. Zresztą już upada nie licząc się absolutnie z siłami natury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:21 a ja dla odmiany uważam, że przedmioty martwe to rzeczy. Nie mają ducha ani duszy. I jakoś też mi się nic nie dzieje, a dobry Bóg sprawia, że stare nie za często się psują. Wydaje mi się, że szukasz w życiu romantyzmu. Romantyzm piękna rzecz, niejeden sobie żyły podciął wiednie czy bezwiednie wysługując się diabłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:28 Co rozumiesz pod pospolitą nazwą diadeł ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:36 zwany też szatan, upadły anioł, kiedyś najpiękniejszy, odpowiedzialny za uwielbienie Boga, zapragnął być równy Bogu: "17) Twoje serce było wyniosłe z powodu twojej piękności. Zniweczyłeś swoją mądrość skutkiem swojej świetności. Zrzuciłem cię na ziemię; " Ezechiela 28 rozdział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca A jaka kara będzie za grzechy dla rodzaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:30 ludzkiego? Byłabym wdzięczna, gdybyś oprócz cytatów powiedziała coś własnymi słowami :) I jeszcze jedno. Dlaczego Bóg ma być niby lepszy od szatana? Z Twojej odpowiedzi nic nie wynika. Proszę o fakty lub porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: A jaka kara będzie za grzechy dla rodzaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:07 Przeczytaj Biblię to sama będziesz wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Nie nadajesz się do dyskusji, tylko do pouczania:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:30 Jesteś niegrzeczna i w dodatku niewiele wiesz, widać tylko tyle,ile przeczytasz. Strzeż nas Panie przed takimi niby "chrześcijankami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka Re: Nie nadajesz się do dyskusji, tylko do poucza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:42 a w czym cię uraziłam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanka EFFATA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:23 Większość religijnych wątków zaczynają osoby niewierzące na tym foru. Przoduje Kagan (Sztukmistrz, Cenzor, Lucyfer i jak tam się jeszcze zwał). Ja wogóle nie uznaję słowa religia w odniesieniu do mojej wiary. Całe moje życie związane jest z Bogie, także nauka. Istnienie Boga nie wyklucza zainteresowania nauką. Tyle, że jak powiesz "Bóg" to ludzie mają wizję księdza wyłudzającego datki od ubogich na nowe kino domowe. Niedouczone niestety te społeczeństwo jakieś. Obraz Boga jaki tu malują jest rzeczywiście przerażający i w takiego nie chciałabym wierzyć. Dlatego do wszystkich niedowiarków: EFFATA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myśląca Re: EFFATA-co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antidotum Re: To forum o nauce czy religii????????????????? IP: 148.81.190.* 27.01.05, 11:53 przecież jedno nie przeczy drugiemu.... Czy nauka nie jest w pewnym stopniu rozszyfrowywaniem pomysłów boskich? Odpowiedz Link Zgłoś