Dodaj do ulubionych

Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest ...

07.09.05, 11:50
... równie skuteczna jak fachowa. Piszą o tym w ostatnim Świecie Nauki.
Pozytywne działanie w obu przypadkach miała ponad połowa pacjentów (lipna 53%
prawdziwa 51%), a tylko 15% w grupie kontrolnej.

Lipną akupunkturą nazywamy technikę identyczną z prawdziwą akupunkturą, ale
stosowaną na przypadkowe miejsca przez kogoś, kto tylko udaje specjalistę od
akupunktury. Po raz kolejny udowodniono skuteczność akupunktury oraz
fałszywość hipotez na temat meridian, chi i innych teoretycznych modeli
będących tradycyjną racjonalizacją akupunktury.

Ciekawi mnie najbardziej, czy specjaliści od akupunktury zawsze wiedzieli o
tym, że wszystko jedno, w które miejsca wbija się igły, a tylko udawali, że
to wyższa sztuka tajemna
Obserwuj wątek
    • facet123 Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. 07.09.05, 11:59
      > Ciekawi mnie najbardziej, czy specjaliści od akupunktury zawsze wiedzieli o
      > tym, że wszystko jedno, w które miejsca wbija się igły, a tylko udawali, że
      > to wyższa sztuka tajemna

Myślę, że nie. Działa tu ten sam mechanizm co w różdżkarstwie. Znane są
      eksperymenty w których puszczano wodę rurkami ukrytymi pod podłogą i poproszono
      różdżkaży (wyszkolonych, z certyfikatami) o wskazanie gdzie i w którą stronę
      płynie woda, oraz czy w ogóle płynie - odpowiedzi był zupełnie losowe, a sami
      różdżkarze po ogłoseniu wyników badania - bardzo zdziwieni. W dzisiejszym
      świecie istnieje kilka takich ugruntowanych mitów jak radioestezja, akupunktura
      czy homeopatia - sami specjaliści od tych dziedzin nigdy nie dowiadują się, że
      tkwią w błedzie, ponieważ zawsze efekt ich działania jakiś jest (nakłówanie i
      homeopatia działają zgodnie z efektem placebo, a różdżkarstwo - woda pod ziemią
      jest prawie wszędzie).
      • llukiz Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. 07.09.05, 12:16
        Zapomniałeś jeszcze o astrologii i całych rzeszach idiotów chodzących do wróżek.
        Tak sobie tylko myślę, że wróżki w większości wiedzą że oszukują.
        • facet123 Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. 07.09.05, 12:19
          Tak, wróżki i jasnowidze raczej wiedzą, że oszukuja, bo przecież muszą COŚ
          klientowi powiedzieć - więc zmyślają. Za to różdżkarze tylko patrzą na swoją
          różdżkę (która rusza się niezależnie od ich woli, poprostu się "dynda"),
          homeopaci podają tabletki z masy tabletkowej, a akupunkturzyści wbijają igły wg
          obrazka - te profesje nie wymagają aktywnego oszukiwania.
        • obserwator55 Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. 08.09.05, 01:31
          śmiać mi się chce jak czytam niektóre posty . jeżeli nie posiadasz wiedzy
          żadnej to jest dla ciebie śmieszne i oszustwo . to normalna reakcja
          ograniczonego umysłu (i wcale nie trzeba być niemądrym). akupunktura jest tylko
          częścią pewnej całości . a nienajlepszy fachowiec od akupunktury , również może
          być skuteczny jeśli zna się na energii .., ale może też zaszkodzić człowiekowi z
          braku szczegółów swej jakiejś tam wiedzy .
          odnośnie wróżek , to nie tylko tarot . energią można wspomagać konwencjonalne
          leczenia i to z zadowalającym skutkiem . pewnie nie wiesz , że można zabić
          człowieka nie dotykając go - morderstwo doskonałe !!!. ale tego nie opiszę .
          niektóre szczegóły nie powinny wychodzić poza krąg wtajemniczonych . niech
          większość się dalej naśmiewa , tak bezpieczniej .
      • dokowski Nie skupiłeś się. Akupunktura działa naprawdę... 07.09.05, 12:18
        facet123 napisał:

> tkwią w błedzie, ponieważ zawsze efekt ich działania jakiś jest (nakłówanie i
        > homeopatia działają zgodnie z efektem placebo

... to nie jest efekt placebo. W takich badaniach grupa kontrolna dostaje
        placebo. Wszystkie eksperymenty, o jakich czytałem udowodniły, że akupunktura
        działa o wiele skuteczniej niz placebo.
        • facet123 Re: Nie skupiłeś się. Akupunktura działa naprawdę 07.09.05, 12:21
          > ... to nie jest efekt placebo. W takich badaniach grupa kontrolna dostaje
          > placebo. Wszystkie eksperymenty, o jakich czytałem udowodniły, że akupunktura
          > działa o wiele skuteczniej niz placebo.

Ok, to ciekawe. Ale rozumiem, że akupunktura działa nawet jeżeli igły wbija się
          w losowe miejsca?
          • dokowski Dokładnie tak 07.09.05, 12:46
            facet123 napisał:

> rozumiem, że akupunktura działa nawet jeżeli igły wbija się w losowe miejsca

Oczywiście specjaliści od akupunktury bronią swojej "wiedzy" za każdym razem w
            ten sam sposób: "owszem, w wypadku migreny (reumatyzmu ... czy jakich tam
            chorych akurat badano) może taka ogólna stymulacja być równie skuteczna, ale w
            przypadku przeważającej większości chorób potrzebna jest precyzja".
        • llukiz Re: Nie skupiłeś się. Akupunktura działa naprawdę 07.09.05, 12:43
          A jak działa placebo w przypadku akupunktury, tzn czym różni się placebo od
          losowego wbijania igieł?
          • dokowski Re: Nie skupiłeś się. Akupunktura działa naprawdę 07.09.05, 13:01
            llukiz napisał:

> A jak działa placebo w przypadku akupunktury, tzn czym różni się placebo od
            > losowego wbijania igieł?

Dziwne pytanie ... odpowiem domniemując, że jest sensowne, a tylko niezręcznie
            sformułowane.

Jeżeli leczymy ból np. głowy, i testujemy skuteczność akupunktury, to jako
            placebo podaje się środek przeciwbólowy w postaci tabletki, a nie zastrzyku.
            Jeżeli testujemy nowy środek przeciwbólowy podawany przy pomocy zastrzyku, to
            placebo podajemy w formie zastrzyku, a nie tabletki.
            • llukiz Re: Nie skupiłeś się. Akupunktura działa naprawdę 07.09.05, 13:28
              kupletne niezrozumienie zapanowało. Nie udzieliłeś mi odpowiedzi, a tylko
              napisałeś co to jest placebo. Wiec i ja napiszę: W efekcie placebo chodzi o to,
              że komuś wydaje się, że coś pomoże i tylko i wyłącznie z powodu tego mniemania,
              stan jego się poprawia, pomimo że to coś co mu pomogło samo w sobie nie ma
              właściości leczniczych. Na jakiej podstawie twierdzisz więc że w przypadku
              akupunktury nie mamy do czynienia z efektem placebo?
              • dokowski Na podstawie wyników badań 07.09.05, 16:30
                llukiz napisał:

> Na jakiej podstawie twierdzisz więc że w przypadku
                > akupunktury nie mamy do czynienia z efektem placebo?

Podałem przecież wyniki, czego tu nie rozumiesz? 15% a 50% to zdecydowana
                różnica, a nie jakiś błąd statystyczny. Jeżeli placebo jest 4 razy gorsze niż
                lekarstwo, to znaczy, że lekarstwo jest prawdziwym lekarstwem.
                • llukiz Re: Na podstawie wyników badań 08.09.05, 10:50
                  chodzi o to że nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak by miało wyglądać placebo
                  akupunktury
                  • dokowski akupunktura nie jest nazwą choroby 08.09.05, 16:09
                    llukiz napisał:

> placebo akupunktury

to bezsensowny zlepek słów, coś jak "pigułka na lekarstwo"

Zamiast akupunktury można podać placebo, np. obojętny chemicznie
                    środek "przeciwbólowy".
    • pomruk Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. 07.09.05, 13:26
      Nie mam pod ręką danych, cytuję z pamięci: apukunktura okazała się skuteczna (w
      porównaniu z placebo, oczywizda) w leczeniu bólów i w jeszcze jednym przypadku -
      chodziło o schorzenia psychosomatyczne. W innych zastosowaniach nie stwierdzono
      różnicy.
      • llukiz Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. 07.09.05, 13:30
        Z pewnością na takiej samej zasadzie pomogła jak spacer w zwalczaniu otyłości...
        • dokowski ja też sądzę, że to tak mniej więcej działa 07.09.05, 16:32
          llukiz napisał:

> na takiej samej zasadzie pomogła jak spacer w zwalczaniu otyłości
          • pomruk Spacer 07.09.05, 16:38
            Chłopy, spacer naprawdę działa! Sprawdziłem :-)
      • dokowski A w jakich jeszcze przypadach robiono takie ... 07.09.05, 16:37
        pomruk napisał:

> apukunktura okazała się skuteczna (w porównaniu z placebo, oczywizda)
        > w leczeniu bólów i w jeszcze jednym przypadku chodziło o schorzenia
        > psychosomatyczne. W innych zastosowaniach nie stwierdzono różnicy

... badania? Kiedyś czytałem o jakichś reumatykach chyba, którzy reagowali
        lepiej niż na placebo. A w jakich chorobach wykazano tylko efekt placebo lub
        słabszy?
    • Gość: VlaD Re: Znów udowoniono, że lipna akupunktura jest .. IP: *.76.classcom.pl 07.09.05, 19:04
      www.swiatnauki.pl/?q=art&n=200509b
      Ciekawy artykuł, ale chciałoby się wiedzieć jak to wygląda przy innych
      schorzeniach. Bo o ile owe chi, meridiany etc. wyglądają na jawne bzdury, to a
      nuż same mapki przy jakichś innych problemach okażą się mieć ślady sensu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka