Dodaj do ulubionych

Sen? Niekoniecznie

11.01.06, 19:47

no, a z tym wstawaniem lewna noga, ktos juz naukowo wyjasnił?
Obserwuj wątek
    • Gość: ikke Re: Sen? Niekoniecznie IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 11.01.06, 23:08
      no pewnie!pytanie....Amerykanscy naukowcy ;)
    • Gość: wit-kac Re: Sen? Niekoniecznie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.01.06, 06:18
      Amerykanscy naukowcy nie przestaja mnie zachwycac. Srednio inteligentny polak
      wie to od urodzenia, a oni przeprowadzili badania.
    • Gość: Ch Tez mi odkrycie IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.01.06, 12:20
      Ciekawe, ile kosztowały te badania. Mogli mi dać tę forsę i powiedziałbym im
      to samo, do czego doszli po dziesiątkach doświadczeń.

Zdaje się, że jest jakaś nagroda za najgłupsze badania. Te mają pewną nominację.
    • Gość: r39 Re: Sen? Niekoniecznie IP: *.ifpan.edu.pl 12.01.06, 12:31
      Sensownym wnioskiem (podążając za pierwszym zdaniem doniesienia)
      byłoby całkowite uniemożliwienie snu owym naukowcom. Wtedy to
      dopiero mieliby (i my przy okazji) "urobek" naukowy!
      Że też sami na to nie wpadli; pewnie zanim zasiedli do pisania
      doniesienia to najpierw się porządnie wyspali i przyzwoicie dobudzili,
      żeby nie robić błędów ortograficznych (chociaż to bez znaczenia,
      Word im sam poprawi), ani nikogo nie przeoczyć na liście autorów
      (tego Word nie poprawi, niestety).
      • Gość: JK. Re: Sen? Niekoniecznie IP: *.ericsson.net 12.01.06, 13:02
        Żeby poprawić skuteczność działań strażaków i lekarzy trzeba zawiadamiać o
        pożarach oraz interwencjach medyczncyh z półtoragodzinnym wyprzedzeniem.

Zresztą pewien przedwojenny komendant ochotniczej straży pożarnej wydał
        strażakom zakaz picia alkoholu na dzień przed pożarem ;-)
        • Gość: tymczasowy Re: Sen? Niekoniecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:43
          I co? Pewnie nie miał kto jeździć do pożarów!
    • qasz Re: Sen? Niekoniecznie 12.01.06, 17:24
      Teraz wiemy skąd się biorą "pomyłki lekarskie", amputacja lewej nogi zamiast prawej ręki itp. To się dzieje w tych pierwszych kilkunastu minutach po przebudzeniu ciała gdy mózg lekarza jeszcze drzemie. Po fakcie taki doktor ma świetną wymówkę: to nie ja, to moja ręka. I wcale nie myślałem o łapówkach ...
    • Gość: Sky Ale to tylko wyjątkowo! IP: *.devs.futuro.pl 14.01.06, 01:21
      Oczywiście badania nie sugerują iż zwiększona zdolność intelektualna utrzymuje
      się w nieskończoność -lub że długotrwały brak snu wpływa dobrze na organizm- bo
      jednoznacznie wiadomo że wpływa bardzo źle. Należy zachowywać zawsze higenę snu-
      spać wystarczająco dużo by organizm zdołał się zregenerować. Owe zwiekszone
      zdolności intelektualne są większe gdy !jednorazowo! -wyjątkowo- raz na jakiś
      dłuższy okres czasu pozostajemy w stanie czuwania -pomimo przekroczenia
      "normalnych" pór udawania się na spoczynek.
    • markmig Re: Sen? Niekoniecznie 14.01.06, 15:07
      Mogę to potwiedzić, jednak z niczym nie należy przesadzać...
    • Gość: ekonom Re: Sen? Niekoniecznie IP: *.streamcn.pl 15.01.06, 12:17
      mi raz zdarzyło się konsultować pacjenta o godz.czwartej rano, a rano w ogóle o
      tym nie pamiętałem, dopiero zrobione wpisy przekonały mnie , że istotnie cos
      robiłem. Wygląda na to ,że mój mózg całe badanie pacjenta wykonał na spiąco,
      więc niczego z tego nie zapamiętałem. Ale to tylko potwierdza, że żądanie od
      kogoś świadczenia usług w godzinach nocnych od drugiej do piątej jest
      ryzykowne. A niestety większość porodów odbywa się nocą (setki tysięcy lat
      ewolucji), stąd tak obrywają położnicy- ginekolodzy w różnych mediach itd. a to
      jest normalna fizjologia, nocą człowiek jest mniej sprawny , wręcz częściowo
      niepoczytalny (może "pomrocznosć jasna"), i wydaje się, że to powinno być
      uwzględniane w postępowaniach dyscyplinarnych czy karnych o błędy w sztuce
      lekarskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka