Dodaj do ulubionych

pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety

07.11.02, 10:22
W dzisiejszym pytaniu nie zostało sprecyzowane czy ojciec z brązowymi oczami
jest homozygotą dominującą czy heterozygotą (w obu przypadkach fenotyp ten
sam, ale genotyp inny)- co dla rozwiązania krzyżówki genetycznej jest
kluczowe!Proszę redakcję o uściślenie w przeciwnym razie będą możliwe dwie
odpowiedzi prawidłowe.
Obserwuj wątek
    • melvig Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety 07.11.02, 11:16
      To prawda, proszę redakcję o odpowiedź.
    • Gość: gopher Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: 195.117.149.* 07.11.02, 11:41
      Myślę, że należy przyjąć że oba przypadki są tak samo prawdopodobne.
      O ile pamiętam to właśnie przy takim założeniu kiedyś takie zadania
      rozwiązywałem.
      Ale jest inny problem. Pytanie to ma sens gdy przyjmiemy że za kolor oczu
      odpowiada jedna para genów. Wyczytałem jednak, że według najnowszych badań
      za kolor oczu odpowiadąją trzy pary genów - w takim przypadku zadanie jest
      nierozwiązywalne.
      • mezowda Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety 07.11.02, 12:15
        Tak, kolor oczu jest cechą poligenową więc tak naprawdę nie można rozwiązać
        tego zadania.
        Określenie dokładnego genotypu ojca nie jest jednak obojętne (homo czy
        heterozygota)- wtedy prawdziwa jest inna odp. Wystarczyłaby na przykład
        informacja że jego matka miała nieb. oczy lub że jego oboje rodzice mieli
        brązowe. Można oczywiście założyć pewne uproszczenie, ale nie jest to chyba
        rola uczestników konkursu. Pytania powinny być sformuowane jasno i bez
        wątpliwości.
        • Gość: wali7 Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 14:27
          Witam,
          wydaje mi się jednak, że to pytanie nie jest takie nierozwiązywalne. Po pierwsze kolor oczu niebieskich związany jest z pewnym genem recesywnym (nazwijmy go a), pojawienie się allelu dominującego A powoduję powstanie oczu brązowych, jest oczywiście jeszcze kilka innych loci związanych z kolorem oczu, ale posiadacz genu A będzie miał ciemne oczy (nazwijmy je "brązowe"). Skoro matka ma oczy niebieskie, to ma genoty aa. "Brązowooki" ojciec może być Aa lub AA. W pierwszym wypadku szansa spłodzenia "brązowookiego" dziecka wyniesie 50%, w drugim 100%. Aby wyliczyć szansę urodzenia "brązowookiego" dziecka musimy znać częstość występowania genu a (bądż A) w populacji. Wtedy wyliczamy częstość występowania genotypów: qq+2pq+pp (dla odpowiednio AA, Aa i aa), wyliczamy prawdopodobieństwo urodzenia tegoż dziecka przemnażając prawdopodobieństwo wystąpienia danego genotypu przez prawdopodobieństwo pojawienia się kopii genu A u dziecka.
          Czyli jedyne czego nie mamy, to częstości genu - należałoby pszeszukać stosowne bazy danych i znależć np. odsetek niebieskookiej części danej populacji (tutaj byłby to pierwiastek z tego prawdopodobieństwa).
          Pozdrawiam
    • booloo Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety 07.11.02, 12:11
      Coś mi sie wydaje że gazeta się wkurzyła na powódź uwag dotyczących ligi i
      teraz próbuje nas zagiąć pytaniami które są nierozwiązywalne albo niesamowicie
      szczegółowe i nic nie wnoszące do życia(czyli po prostu zbędne). A chyba celem
      gazety było spopularyzowanie nauki..
      • Gość: pioc Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.stacje.agora.pl 07.11.02, 12:26
        Z uwag się bardzo cieszymy (choć niektóre nas zawstydzają), bo to świadczy o zainteresowaniu. O ileż gorsze
        byłoby całkowite milczenie. A rodzaj pytań? Trudno wszystkim dogodzić. Były na forum głosy, że są zbyt proste, a
        klasyfikacja - zbyt wyrównana. Z drugiej strony - masz rację, gdy piszesz, że zadawanie zbyt szczegółowych pytań
        zabije ten konkurs, a w każdym razie odda go we władanie 'quizowców', a nie miłośników nauki. Próbujemy
        wypośrodkować, jak widać z różnym powodzeniem...
        Piotr Cieśliński
        (GW)

• redakcja Od Redakcji 07.11.02, 12:14
      Uwaga!
      Dzisiejsze pytanie (o kolorze oczu) unieważniamy. Powód? Więcej niż jedna odpowiedź jest poprawna. Ci, którzy na
      nie już odpowiedzieli - nie dostają punktu. Przepraszamy!
      Redakcja
      • mezowda Re: Od Redakcji 07.11.02, 12:21
        Taak, kolejny przykład niekompetencji osób organizujących konkurs. Może
        redakcja wyjaśni nam kto w takim razie układa te pytania? Myślę że pięciu
        tysiącom uczestników należy się trochę szacunku.
        • Gość: PIOC Re: Od Redakcji IP: *.stacje.agora.pl 07.11.02, 12:34
          > Taak, kolejny przykład niekompetencji osób organizujących konkurs. Może
          > redakcja wyjaśni nam kto w takim razie układa te pytania? Myślę że pięciu
          > tysiącom uczestników należy się trochę szacunku.

Każdy ma prawo do błędu. I zapewniam, że nie ma to nic wspólnego z szacunkiem. Organizatorzy każdego konkursu
          muszą brać pod uwagę ewentualne błędy i są świadomi, że tym samym wystawiają się jako 'chłopcy do bicia'. To
          ryzyko związane z każdą publiczną działalnością. Ale nie widzę potrzeby, żeby bić na odlew bez opamiętania. To
          moje prywatne zdanie.
          pozdrawiam
          Piotr Cieśliński

• booloo Re: Od Redakcji 07.11.02, 12:44
            Gość portalu: PIOC napisał(a):

> > Taak, kolejny przykład niekompetencji osób organizujących konkurs. Może
            > > redakcja wyjaśni nam kto w takim razie układa te pytania? Myślę że pięciu
            > > tysiącom uczestników należy się trochę szacunku.
            >
            > Każdy ma prawo do błędu. I zapewniam, że nie ma to nic wspólnego z
            szacunkiem.
            > Organizatorzy każdego konkursu
            > muszą brać pod uwagę ewentualne błędy i są świadomi, że tym samym wystawiają
            si
            > ę jako 'chłopcy do bicia'. To
            > ryzyko związane z każdą publiczną działalnością. Ale nie widzę potrzeby,
            żeby b
            > ić na odlew bez opamiętania. To
            > moje prywatne zdanie.
            > pozdrawiam
            > Piotr Cieśliński
            >
            Panie Piotrze zgadzam się z panem w 100% że każdy ma prawo do błędu.. Ale do
            błędu a nie do notorycznych pomyłek, nieścisłości czy nieprzestrzegania
            regulaminu. Wkurza mnie to dlatego że uważam Wyborczą za wzór wśród gazet ale
            co się tyczy portalu... moje zdanie jest coraz gorsze... A czy mógłby mi pan
            zdradzić ile osób pracuje nad portalem i czy to są te same osoby co nad
            normalną gazetą? Proponuję żeby pan wziął udział w jakimkolwiek konkursie
            konkurencyjnego portalu i przekonał się na własnej skórze jak profesjonalnie w
            porównaniu do Was jest to przeprowadzane..

z wyrazami szacunku
            booloo@gazeta.pl
            • Gość: pioc Re: Od Redakcji IP: *.stacje.agora.pl 07.11.02, 12:49
              Portal to jedno przedsięwzięć koncernu Agora. Najlepiej znaleźć o nim informację na stronach www.agora.pl.
              Pracuje nad nim ok. 100 osób, jak wynika z notki tam zamieszczonej:
              www.agora.pl/agora_pl/633414,23098,604895.html?menu=3
              • booloo Re: Od Redakcji 07.11.02, 13:04
                Kurczę to ja już sam nie wiem z czego wynika ta masa pomyłek portalu, może
                jednak te 100 osób to za mało? Coś by trzeba z tym zrobić bo naprawdę szkoda
                dobrego imienia wyborczej.. bo jest z portalem od samego początku i już trochę
                czasu minęło od narodzin.. więc nie można tego tłumaczyć tzw. docieraniem.

No nic mam nadzieję że przyszłe konkursy- nie tylko Liga będą przebiegać już
                profesjonalnie i bez zarzutu.. może trzeba więcej czasu poświęcić na
                przemyślenie jak konkurs będzie przebiegał i jakie mogą być problemy i jak je
                rozwiązać zawczasu.. żeby nie było jak ze zliczaniem głosów w naszych
                wspaniałych wyborach samorządowych

dziękuje za szybką odpowiedź i życzę aby pan miał mniej roboty ze wkurzonymi
                graczami ( zamiast wkurzonych niech będą zadowoleni albo zaskoczeni Waszą
                pozytywną postawą)

booloo

PS. jest Pan chyba jedyną osobą która odpowiada na głosy użytkowników
        • booloo Re: Od Redakcji 07.11.02, 12:37
          mezowda napisał(a):

> Taak, kolejny przykład niekompetencji osób organizujących konkurs. Może
          > redakcja wyjaśni nam kto w takim razie układa te pytania? Myślę że pięciu
          > tysiącom uczestników należy się trochę szacunku.

heh czy Ty oczekujesz cudu? moim zdaniem portal gazety jest traktowany jako
          zabawka do wyborczej... i ludzie którzy tu pracują są przypadkowi w sensie
          obsługi internetowej..
          • Gość: miki Re: Od Redakcji IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 13:11
            booloo napisał:

> moim zdaniem portal gazety jest traktowany jako
            > zabawka do wyborczej... i ludzie którzy tu pracują są przypadkowi w sensie
            > obsługi internetowej..
            Nie zgodze sie z ta opinia, w tym przypadku to nie obsluga portalu
            urzadza sobie konkursowe harce. Od strony technicznej jest Ok.
            To wlasnie redakcja papierowego dzialu nauki pokazuje ze "chcialaby a nie moze"
            solidnie przygotowac pytania.

• booloo Re: Od Redakcji 07.11.02, 13:18
              wiesz ja miałem na myśli całokształt konkursów na gazecie ponieważ
              uczestniczyłem już w wielu.. a nie wiem kto jest odpowiedzialny z
              przestrzeganie regulaminu niby jury- a kto tam jest to nie wiadomo

Tu jest dużo nie jasności o których i tak się nigdy nie dowiemy...
    • Gość: genetyk Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 16:02
      Zgadzam się z przedmówcą!! Kluczowy dla odpowiedzi jest aspekthomo- czy
      heterozygota... i co dalej droga redakcjo?
      • mjedz Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety 07.11.02, 16:07
        Co dalej? Pytanie unieważniono.
        • Gość: wali7 Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.02, 16:20
          Witam,
          wydaje mi się jednak, że to pytanie nie jest takie nierozwiązywalne. Po pierwsze kolor oczu niebieskich związany jest z pewnym
          genem recesywnym (nazwijmy go a), pojawienie się allelu dominującego A powoduję powstanie oczu brązowych, jest oczywiście jeszcze
          kilka innych loci związanych z kolorem oczu, ale posiadacz genu A będzie miał ciemne oczy (nazwijmy je "brązowe"). Skoro matka ma
          oczy niebieskie, to ma genoty aa. "Brązowooki" ojciec może być Aa lub AA. W pierwszym wypadku szansa spłodzenia "brązowookiego"
          dziecka wyniesie 50%, w drugim 100%. Aby wyliczyć szansę urodzenia "brązowookiego" dziecka musimy znać częstość występowania genu
          a (bądż A) w populacji. Wtedy wyliczamy częstość występowania genotypów: qq+2pq+pp (dla odpowiednio AA, Aa i aa), wyliczamy
          prawdopodobieństwo urodzenia tegoż dziecka przemnażając prawdopodobieństwo wystąpienia danego genotypu przez prawdopodobieństwo
          pojawienia się kopii genu A u dziecka.
          Czyli jedyne czego nie mamy, to częstości genu - należałoby pszeszukać stosowne bazy danych i znależć np. odsetek niebieskookiej
          części danej populacji (tutaj byłby to pierwiastek z tego prawdopodobieństwa).
          Pozdrawiam
          • zdzicholo Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety 08.11.02, 01:03
            W tego typu zadaniach: to znaczy, jeśli nie ma dodatkowych danych o czestości
            występowania odpowiednich genów przyjmuje się, że częstości są takie same czyli
            po 50%. A zatem pytanie ma dokładnie jedną odpowiedź: 75% jak część osób
            zauważyła zadanie z prawdopodobieństwa warunkowego.

Klasycznym przykładem tego typu zadań jest: z losowo wybranej urny losujemy
            jedną kulę. Zakładamy wówczas, że każdą z urn możemy wybrać z jednakowym
            prawdopodobieństwem.

W przypadku genów Aa i AA: o ich częstości występowania w populacji nie wiemy
            nic i dlatego powinno się założyć, że wynoszą po 50%.
            • Gość: pioc Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.stacje.agora.pl 08.11.02, 11:42
              > Klasycznym przykładem tego typu zadań jest: z losowo wybranej urny losujemy
              > jedną kulę. Zakładamy wówczas, że każdą z urn możemy wybrać z jednakowym
              > prawdopodobieństwem.

To absolutnie nie to samo. To, że nie znamy prawdopodbieństwa, z jakim w populacji występują homo- i
              heterozygotyczni ojcowie z brązowymi oczami, to wcale nie oznacza, że to prawdopodobieństwo jest dowolne, np.
              1/2. W zadaniu po prostu nie ma dostateczej ilości danych, by go rozwiązać. Nie sądzę, że można gdziekolwiek
              znaleźć takie dane (no chyba, że ograniczymy się do jakiejś zamkniętej, znanej populacji).
              pioc

• Gość: wali7 Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.02, 14:55
                Witam,
                zgadzam się z przedmówcą - częstości genów związane są z populacjami których dotyczą.
                Co do przypadku częstości q=0.5, to szansa na trafienie ojca AA wynosi 0.25, a Aa 0.5, stąd w tym przypadku prawidłowa odpowiedź wynosi 66%.
                Pozdrawiam
                • zdzicholo Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety 12.11.02, 10:55
                  No cóż - sam wpadłem we własne sidła. Mój błąd.
                  Owszem - dane powinny być bardziej precyzyjne. Zwłaszcza odnośnie częstości
                  występowania genów.

A propos panie Piotrze Cieśliński - to w końcu były dwie odpowiedzi poprawne,
                  czy za mało danych?

Odpowiedź 66% też byłaby w końcu niedobra - zaokrąglamy w górę w tym przypadku,
                  a nie w dół.

• Gość: pioc Re: pytanie z Ligi- 7 XI- do gazety IP: *.stacje.agora.pl 13.11.02, 12:12
                    Zależy, jak na to spojrzeć. Formalnie rzecz biorąc - to pytanie ma odpowiedź. Żeby ją jednak znaleźć, trzeba mieć
                    więcej danych. Nie jestem pewien, czy w ogóle takie dane gdziekolwiek można znaleźć (i oczywiście, czy końcowa
                    odpowiedź pokrywalaby się z jedną z podanych). Żeby więc pytanie miało sens, trzeba przyjąć jedną z dwóch
                    wersji: homo- czy heterozygota (tak się zwykle podaje w podobnych pytaniach z genetyki, tak miało być też u nas,
                    ale... nie dopilnowaliśmy). I wtedy mamy dwie odpowiedzi prawidłowe. Tak, czy siak, pytanie okazało się bublem i
                    zostało anulowane.
                    Piotr Cieśliński
    • sekret1950 Propozycja dla redakcji Ligi Naukowej?! 12.11.02, 12:19
      /Wobec tylu negatywnych opinii dotyczących nieprecyzyjnych i zbyt szczegółowych
      pytań w konkursie (Liga Naukowa), to być może należałoby wydrukować choć część
      ważniejszych uwag w Gazecie Wyborczej?!
      • Gość: Slawek Zagorski Re: Propozycja dla redakcji Ligi Naukowej?! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.11.02, 02:14
        Tak, myslimy o tym. To dobry pomysl.
        Slawek Zagorski

sekret1950 napisała:

> /Wobec tylu negatywnych opinii dotyczących nieprecyzyjnych i zbyt
        szczegółowych
        >
        > pytań w konkursie (Liga Naukowa), to być może należałoby wydrukować choć
        część
        > ważniejszych uwag w Gazecie Wyborczej?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka