Dodaj do ulubionych

pytanie o największą odległość sondy

14.11.02, 12:38
Czytałem, że jej odległość nie przekracza 75 jednostek astronomicznych czyli
11,22 mld km (pasuje do odpowiedzi "b"), a 'prawidlowa' odpowiedz jest "a",
czyli że ponad 12,4 mld km. Więc coś tu nie gra !!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Asik Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 12:42
      Tak było w 1999r. A ona ciąge leci....
    • gkubek Re: pytanie o największą odległość sondy 14.11.02, 12:45
      Na stronie NASA jest informacja o tym, że w marcu 2002 była oddalona od Słońca
      o 84 ja i oddala się nadal z prędkością 3,6 ja/rok. Rachunek jest prosty...
    • Gość: Jerzy Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 12:45
      NASA podaje na swoich stronach, że w marcu 2002 roku sygnał świetlny (czyli z
      prędk. światła) wysłany do Voyagera-1 wędrował przez 11 godzin i 36 minut
      (czyli ponad 11,5 godzin świetlnych) - można do tego dodać 7 miesięcy dalszego
      ruchu; więc wypadnie trochę więcej, ale dużo mniej niż trzykrotna odległość
      między Neptunem, a Słońcem.

11 godz i 36 min świetlnych to w ok. 12 mld 565 mln kilometrów
      • Gość: wali7 Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.02, 13:43
        Na stronie Heavens-Above jest tabelka z położeniami sond danego dnia (odległości w AU).
        Pozdrawiam
    • Gość: Mariusz Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.man.polbox.pl 14.11.02, 13:43
      Prawdziwa jest odpowiedź < 81 j.a. i bardzo blisko do 12.1 mld km

na stronie :
      spaceprojects.arc.nasa.gov/Space_Projects/pioneer/PNStat.html
      jest informacja:

STATUS UPDATED: 1 November 2002
      PONEER MISSIONS
      Pioneer 10 distance from Sun : 81.55 AU Speed relative to the Sun: 12.233km/sec
      (27,366 mph) Distance from Earth: 12.08 billion kilometers (7.51 billion miles)
      Round-trip Light Time: 22 hours 23 minutes

obecnie Ziemia jest po tej samej stronie Słońca co sonda

• Gość: tomek4000 Re: pytanie o największą odległość sondy IP: 212.160.91.* 14.11.02, 14:15
        To nie pionier10 ale voyager1 jest najodleglejszą sondą.
        Voyager leci szybciej i w 1998 roku wyprzedził pioniera10
        • Gość: olga55 Re: pytanie o największą odległość sondy IP: proxy / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.02, 14:40
          Ja znalazłam informację,że Voyager1 26 lipca 2002 był w odległości 1700 000 000
          km od Ziemi, średnia prędkość lotu 3,6 AU/rok,co dalej każdy wie...
        • Gość: olga55 Re: pytanie o największą odległość sondy IP: proxy / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.02, 14:40
          Ja znalazłam informację,że Voyager1 26 lipca 2002 był w odległości 1700 000 000
          km od Ziemi, średnia prędkość lotu 3,6 AU/rok,co dalej każdy wie...
          • Gość: tomek Re: pytanie o największą odległość sondy IP: 212.160.91.* 14.11.02, 14:44
            cos ci sie kochana pokickalo z tym jednym miliardem
            siedmiuset milonami km
            • Gość: eureka Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.pl 14.11.02, 18:43
              coraz bardziej konkurs staje się wyścigiem w znajdowaniu odpowiedzi głównie na
              zagranicznych stronach internetowych, więc nie jest to konkurs naukowy i na
              pewno nie jest to Liga Naukowa. Szkoda.
              • Gość: Rysiek Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.radom.pilickanet.pl 14.11.02, 18:59
                Chciałbym poznać nazwę tej znajdującej się najdalej od Ziemi sondy. Pionner 10
                czy Voyager 1?
                • bbr Re: pytanie o największą odległość sondy 14.11.02, 23:14
                  Voyager 1. Wyprzedził Pioneera 10 w 1998. roku (informację znalazłem m.in. na
                  jakiejś stronie polskiego miłośnika astronautyki "chronologia podboju kosmosu",
                  także na stronach NASA)
                  pozdrawiam
              • Gość: pioc Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.stacje.agora.pl 15.11.02, 10:44
                > coraz bardziej konkurs staje się wyścigiem w znajdowaniu odpowiedzi głównie na
                > zagranicznych stronach internetowych, więc nie jest to konkurs naukowy i na
                > pewno nie jest to Liga Naukowa. Szkoda.

Nie jest aż tak źle, przynajmniej w przypadku tego pytania. Kilka lat temu było gośno o tym, że Voyager 1 wyprzedził
                Pioneera i został najdalszą sondą. Zaś latem tego roku w mediach odtrąbiono 25-lecie wystrzelenia Voyagerów i przy
                tej okazji podawano też m.in. odległości. Trzeba mieć tylko oczy (i uszy) szeroko otwarte... :).
                pozdrawiam
                Piotr Cieśliński
                • Gość: jacekmk Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.acn.pl / 10.66.0.* 23.11.02, 17:40
                  Drogi panie Piotrze. Dzięki temu, że otworzyłem swoje oczy na pana artykuł
                  zamieszczony na portalu Gazety (adres:
                  www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34440,93597.html, tytuł: "Podbój Układu
                  Słonecznego. Sondy Kosmiczne. Najważniejsze misje") źle odpowiedziałem na
                  pytanie. Co prawda artykuł datowany jest na 11-12-2000, ale data ostatniej
                  aktualizacji to 12-08-2002. Biorąc pod uwagę dane, jakie zostały podane na
                  stronie 4 tego artykułu, otrzymałem wynik mniejszy od 12 mld km (z
                  uwzględnieniem 93 dni różnicy między datą ostatniej aktualizacji artykułu a
                  datą zadania pytania i z założeniem, że zwrot "ponad 11 mld", to liczba
                  niewiele 11 mld przekraczająca). Jeszcze raz serdecznie panu, panie Piotrze,
                  dziękuję.
                  • Gość: pioc Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.stacje.agora.pl 25.11.02, 11:44
                    Bardzo mi przykro, ale odpowiadam tylko za to, co sam napiszę, a nie za to, jakie Pan przyjmuje
                    'założenia'.
                    pozdrawiam
                    Piotr Cieśliński
                    • jacekmk Re: pytanie o największą odległość sondy 25.11.02, 19:28
                      Jak widzę nie przeczytał Pan mojej odpowiedzi nazbyt uważnie. Chętnie bym się
                      dowiedział, w jaki sposób określiłby Pan odległość sondy po przeczytaniu
                      wzmiankowanego artykułu. Mniemam, że nie przyjąłby Pan żadnych założeń, bo
                      widać są niepotrzebne, albo przyjąłby Pan jakieś prawidłowe (chętnie
                      dowiedziałbym się jakie są prawidłowe, abym następnym razem otrzymał poprawny
                      wynik). Na zakończenie, i tak naprawdę to mnie najbardziej interesuje, czy
                      można mieć zaufanie do prawdziwości zamieszczanych na Państwa stronach
                      artykułów?
                      Z wyrazami szacunku Jacek M.
                      • Gość: pioc Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.stacje.agora.pl 26.11.02, 12:18
                        > Jak widzę nie przeczytał Pan mojej odpowiedzi nazbyt uważnie. Chętnie bym się
                        > dowiedział, w jaki sposób określiłby Pan odległość sondy po przeczytaniu
                        > wzmiankowanego artykułu.

Zgodnie z zasadami matematyki. Określenie ponad 11 mld km oznacza po prostu 'ponad'. Mógłbym być złośliwy i
                        powiedzieć, że równie dobrze może oznaczać 50 mld km. Ale ogólnie przyjęta zasada jest następująca:
                        Jeśli podajemy odległość, to oczywiście zaokrągla się ją do któregoś miejsca po przecinku. W tym artykule akurat
                        podałem odległość z dokładnością do 1 mld (nie ma żadnej znaczącej cyfry po przecinku). Wobec tego określenie
                        'ponad 11 mld km' - oznacza jakąś wartość w przedziale 11-12 mld km. Gdybym napisał 'ponad 11,1 mld km' to
                        należałoby mniemać, że chodzi o wartość w przedziale 11,1-11,2 mld km itd. Czyż nie tak?
                        Wcale nie chcę się tu wymądrzać. Ale dlaczego akurat na mnie wyładowywać złość, że nie poszczęściło się w
                        odpowiedzi?

Piotr Cieśliński
                        • jacekmk Re: pytanie o największą odległość sondy 26.11.02, 20:20
                          Drogi Panie Piotrze. Po pierwsze, nie chcę na Panu wyładowywać złości, bo już
                          dawno mi przeszła (pozostał tylko żal, że nie zajrzałem na inne strony). Po
                          drugie, w odpowiedzi na takie pytanie nie ma się co szczęścić, bo nie wymaga
                          ona "strzelania na chybił trafił". Po trzecie wreszcie, i najważniejsze,
                          odpowiadając na mój list wykazał Pan brak znajomości własnego artykułu. Dla
                          odświeżenia pamięci zacytuję z niego istotny fragment: "Voyager 1 znajduje się
                          obecnie w odległości ponad 11 mld km, czyli niemal dwa razy dalej od Słońca niż
                          Pluton". Jak widać powołał się Pan także na odległość między Słońcem a
                          Plutonem. Średnia odległość Plutona od Słońca, to 5,914 mld km. Mnożąc ją przez
                          dwa otrzymujemy w przybliżeniu 11,83 mld km. Zwrot "niemal dwa razy" oznacza,
                          że odległość sondy od Słońca jest mniejsza od 11,83 mld km. Zakładając najmniej
                          korzystny przypadek, że Ziemia jest po przeciwnej stronie Słońca niż sonda
                          musimy dodać odległość między Ziemią a Słońcem, czyli 0,15 mld km, co daje
                          11,98 mld km, a po zaokrągleniu 12 mld km (nie mogło więc być 'równie dobrze 50
                          mld km', ale na pewno mniej niż 12 mld km). Przez 93 dni (między datą
                          aktualizacji artykułu a 13 listopada 2002) sonda przebyła mniej niż 0,14 mld
                          km. Łatwo zauważyć, że 12 mld km + 0,14 mld km daje 12,14 mld km. Jest to
                          wartość mniejsza od 12,42 mld km (prawidłowa odpowiedź to ponad 11,5 godziny
                          świetlnej). Widać więc, że wierząc w prawdziwość podanych w artykule informacji
                          nie można było udzielić poprawnej odpowiedzi. W dalszym ciągu pozostaje więc
                          aktualne pytanie postawione w moim poprzednim liście: czy można mieć zaufanie
                          do prawdziwości zamieszczanych na Państwa stronach artykułów?
                          Na zakończenie - myślę, że Pan zdaje sobie sprawę z tego, że wartości podane w
                          tym artykule nie są z dnia jego ostatniej aktualizacji, ale z dnia napisania
                          tego artykułu, czyli z 11 grudnia 2000 roku. Od tego czasu do 13 listopada 2002
                          sonda przebyła prawie 1,1 mld km, co spokojnie, bez myślowych wygibusów (od
                          razu przepraszam za tą złośliwość), może dać wartość ponad 12,42 mld km (a na
                          pewno zmusza do dalszych poszukiwań).
                          Mam nadzieję, że jeżeli umieści Pan na forum odpowiedź, to nie napisze, że
                          powołując się na odległość między Słońcem a Plutonem nie miał Pan na myśli
                          średniej odległości, tylko największą, i że 'niemal' w podanym kontekście nie
                          oznacza 'mniej niż'.
                          Z wyrazami szacunku
                          Jacek M.
                          • Gość: pioc Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.stacje.agora.pl 27.11.02, 12:01
                            Myślę, że powinnimy już pisywać bezpośrednio do siebie, bo sami pozostaliśmy na tym wątku :).
                            Panie Jacku, Pan stara się za wszelką cenę udowodnić, że w moim artykule podałem błędne dane.
                            Ale tak nie jest. Już to uzasadniałem. Artykuł wyraźnie zaczyna się datą: listopad 2000. Nie wiem, czego
                            dotyczyła aktualizacja, o której Pan pisze, ale na pewno nie tej daty, która wyraźnie określa czas, w jakim
                            opisywania historia się dzieje. Co do zaufania do naszych artykułów - zawsze warto mieć pewną dozę
                            nieufności i krytycyzmu. Nie jesteśmy (a w każdym razie - ja) nieomylni :)
                            Piotr Cieśliński
                            • legal.alien Re: pytanie o największą odległość sondy 27.11.02, 12:32
                              Ja tez sledze ten watek i zgadzam sie z jacekmk. Cos takiego jak dokladna
                              odleglosc dla obiektow poruszajacych sie nie istnieje. Praktycznie wszystkei
                              odpowiedzi byly bliskie prawdzie, ale tylko bliskie, a nie DOKLADNIE:
                              • Gość: pioc Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.stacje.agora.pl 27.11.02, 14:34
                                Nie o tym była nasza dyskusja - czy dokładna odległość istnieje, czy też nie istnieje.
                                Poza tym wcale nie pytaliśmy o dokładną odległość. Żeby podać prawidłową odpowiedź, wystarczyło znać
                                wartość odległości z dokładnością do 500 milionów kilometrów.
                                Istotą pytania było właściwe odczytanie podawanych w podpowiedziach oszacowań odległości.
                                Piotr Cieśliński
                              • jacekmk Re: pytanie o największą odległość sondy 27.11.02, 19:56
                                Dzięki za poparcie.
                                Pozdrowienia
                            • jacekmk Re: pytanie o największą odległość sondy 27.11.02, 19:54
                              Panie Piotrze, pozwolę sobie na jeszcze jedną odpowiedź w tym wątku. Nie było
                              moim celem wykazanie, że w Pana artykule tkwi błąd. Błędu w nim nie ma, podane
                              dane dotyczą faktycznie końca listopada 2000 roku, co napisałem w ostatniej
                              odpowiedzi, i co stało się dla mnie jasne zaraz po ogłoszeniu wyników. Cały
                              czas chodzi mi o tą nieszczesną informację o aktualizacji. Pan pisze, że nie
                              wie czego ona dotyczyła. A skąd, na Boga, ma to wiedzieć osoba, która ten
                              artykuł czyta?! Ja przyjąłem, że ludzie z portalu Gazety są osobami dojrzałymi
                              i odpowiedzialnymi i jeżeli umieszczają informację o dacie aktualizacji, to
                              artykuł przejrzeli i go skorygowali, tak aby odzwierciedlał stan na tą datę.
                              Z wyrazani szacunku
                              Jacek M.
                              • Gość: pioc Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.stacje.agora.pl 28.11.02, 10:21
                                Ma Pan rację. Wiadomość o aktualizacji jest jednak dezorientująca, mimo że właściwa data artykułu jest
                                na samym początku. Prawdę powiedziawszy, nie mam pojącia, czego ona dotyczy. To chyba dość
                                techniczna informacja, która nie powinna się wyświetlać? Jak się dowiem, to dam znać.
                                P.C.
                                • jacekmk Re: pytanie o największą odległość sondy 28.11.02, 18:04
                                  Myślę, że w końcu doszliśmy do porozumienia. Pozostaje mi tylko podziękować za
                                  emocjonującą dyskusję (oczywiście chętnie dowiem się, co oznacza owa
                                  nieszczęsna aktualizacja, więc czekam na list; mój adres: jacekmk@gazeta.pl).
                                  Z wyrazami szacunku
                                  Jacek M.
            • Gość: olga55 Re: pytanie o największą odległość sondy,pokićkało IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 20:05
              UUps, no jasne, że się pokićkało. Po prostu się zjadła jedna cyfra. POWINNO BYĆ
              12 700 000 000 km. Nie ma to jak czyjność ligowiczów. Podaję
              źródło :C:\WINDOWS\TEMP\voyager.jpl.nasa.govmissioncurrent-status.html. Hej!
              • Gość: Link Re: pytanie o największą odległość sondy,pokićkał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.02, 22:14
                no z tym linkiem to przegiełaś...
              • Gość: miki Re: pytanie o największą odległość sondy,pokićkał IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 22:23
                Ten link... ;-))))))))))))
    • Gość: olga55 Re: pytanie o największą odległość sondy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 23:01
      Ale mi sie udało. Poprawny adres strony to:
      voyager.jpl.nasa.gov/mission/current-status.html
      Chyba nie jestem dziś w formie. To chyba wina tych oscylacji....
      • zdzicholo Podaję polskie źródło 15.11.02, 14:24
        news.astronet.pl/news.cgi?2300

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka