Gość: Gość IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 13.02.06, 19:56 szkoda panie W, rzekomo obrońco wszelkich żywych stworzeń, że ani słowkiem nie zająknąłeś się na temat biednej foczki zmasakrowanej przez niedźwiedzia widocznej też na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bart_canada [...] IP: *.trlabs.ualberta.ca 13.02.06, 20:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vroom W latach 70 zeszłego wieku IP: *.server.ntli.net 15.02.06, 21:40 A ja głupi myślałem że chodziło o lata 70-te obecnego wieku. Durnowaty... Odpowiedz Link Zgłoś
parmalat Re: Biały miś laureatem World Press Photo 13.02.06, 20:12 Czy autor tego tekstu moglby wraz ze swoja Nuria i wszelaka inna zywina zaszyc sie w takich ostepach natury, do ktorej nie docieraja zadne lacza internetowe? I tam juz pozostac? Tego mu zycze, wierze, ze bedzie szczesliwy Odpowiedz Link Zgłoś
fan.darwin Re: Biały miś laureatem World Press Photo 13.02.06, 22:17 Gość portalu: Gość napisał(a): > szkoda panie W, rzekomo obrońco wszelkich żywych stworzeń, że ani słowkiem > nie zająknąłeś się na temat biednej foczki zmasakrowanej przez niedźwiedzia > widocznej też na zdjęciu. Miałem złudzenie że na forum "Nauka" logują się ludzie myślący (mniej-więcej) logicznie. A tutaj widzę posty jakichś nawiedzonych obrońców(?) żyjątek. Wajrak nigdy nie był i (mam nadzieję) nie bedzie "obrońcą wszelkich żywych stworzeń". Nie taka rola przyrodnika. Celem przyrodnika może być (poza badaniem) ochrona przyrody, a nie polega ona na ochronie żyjątek lecz ekosystemów, ewentualnie poszczególnych gatunków. Drapieżniki zabijają i są zabijane. Życie i śmierć są powiązane, nierozerwalne. Cholera, czy muszę wypisywać tu takie banały? Albo nie ogarniam głębi myśli (możliwe że przesadziłem z piwkiem). A czytelnikom o podobnym co Gość światopoglądzie życzę mniej widoków drapieżników przy stole a więcej małych piesków kotków ew. pluszaczków. Wajraku - tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tator Re: Biały miś laureatem World Press Photo IP: *.softlab.gda.pl 13.02.06, 22:55 Właśnie... Pierwszy post to chyba od kogoś, kto nigdy nie jadł schabowego albo ryby smażonej. Ochrona nie polega na tym, aby żadne zwierze nie ginęło, ale na tym, aby mogło żyć w normalnych warunkach - miało swoje pożywienie i swich wrogów naturalnych. A przyroda tak to reguluje, że wszystko jest w równowadze. Ino człowiek ze swoją techniką i pomysłami szkodzi. A jak - niech ktoś zainteresowany poczyta sobie o królikach w Australii, przywiezionych przez białych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Biały miś laureatem World Press Photo IP: 212.191.80.* 15.02.06, 14:04 Nie rozumiem co ma tutaj wspolnego jedzenie zwierzat ze zwyczajnym "nieuctwem" osoby piszacej pierwszy post. Uwazam tez stwierdzenie, ze czlowiek szkodzi wylacznie swoimi pomyslami za grubo przesadzone. Swoja droga, zdjecie rzeczywiscie udane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody_rabbit Re: Biały miś laureatem World Press Photo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.02.06, 00:24 Najgłupszy post jaki od dawna widziałem na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
archibaldzio Re: Biały miś laureatem World Press Photo 14.02.06, 13:02 Problem chyba leży u podstaw, edukacja na poziomie szkoły podstawowej, podstawowe pojęcia, podstawowe prawa przyrodnicze, powiązania działające w świecie ożywionym. Mam wrażenie, że zbieramy żniwo byle jakiego poziomu szkolnictwa, niestety... mam na myśli poziom autorów powyższych postów (z nieliczymi wyjatkami). Wielka szkoda... Zwłaszcza że tacy ludzi być może podejmują decyzje mające katastrofalne skutki dla środowiska, a więc i dla nas, nie mając o tym pojęcia. Pozdrawiam wszystkich.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Biały miś laureatem World Press Photo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 13:14 ale o czym tu dyskutowac....o piramidzie troficznej, o tym ze zawsze ktos kogos zjada. Ta uwaga o Fokach jest zbedna....moze warto bylo sie zastanowic co bedzie jak misi zabraknie, fok bedzie wiecej a ryb mniej itd. Przypominam ze foki to rowniez drapiezniki:) Odpowiedz Link Zgłoś
archibaldzio Re: Biały miś laureatem World Press Photo 14.02.06, 14:09 Nie tak dawno dotarło do świadomości Pana Świata, że to dzięki drapieznikom populacje na każdym szczeblu owej piramidy utrzymują się w dobrej kondycji. W ostatnich latach wprowadza się wytępione przez człowieka drapiezniki własnie w trosce o zdrowie i dobra kondycje zwierząt np łownych. Mówię o wilkach, puchaczach chociazby... Zdaję sobie sprawę, ze "odkrywam Amerykę" tym stwierdzeniem, ale jak się wydaje nie dla wszystkich jest ona jeszcze odkryta. Odpowiedz Link Zgłoś
ksin Re: Biały miś laureatem World Press Photo 15.02.06, 17:36 Przydla by sie tez jakis drapieznik na ludzi, bo nam sie homo debilus za bardzo rozprzestarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Biały miś laureatem World Press Photo IP: *.orange.pl 14.02.06, 21:04 To nie zadna "biedna foczka" - niedzwiedz jest drapieznikiem, foka jego pozywieniem. To odwieczne prawa natury, a rozczulanie sie nad tym jest swiadectwem niewiedzy. "Sytuacja" foki jest naturalna, niedzwiedzia NIE! Jego polozenie to wyniki bezmyslnosci czlowieka. I to zasadnicza roznica! Odpowiedz Link Zgłoś