Dodaj do ulubionych

Proponuję test jakości pytań

21.11.02, 12:13
Proponuję, żeby Redaktorzy przed zakwalifikowaniem pytania przeprowadzali
prosty test: jeśli wpisanie słów kluczowych pytania do Google'a skutkuje
znalezieniem odpowiedzi w czasie poniżej minuty, pytanie powinno być
odrzucone. Z ostatniego tygodnia znaczna większość pytań nie przeszłaby tego
sprawdzianu...
Obserwuj wątek
    • Gość: KaKK Re: Proponuję test jakości pytań IP: *.stacje.agora.pl 21.11.02, 12:45
      Liga naukowa to konkurs popularyzujący naukę. Staramy się zadawać pytania z
      różnych dziedzin i o zróżnicowanym stopniu trudności. Chcemy dać szansę
      szerokiemu gronu czytelników. Formułowanie pytań testowych to wbrew pozorom
      sztuka trudna. Pytania problemowe, są faktycznie bardzo interesujące, ale jak
      sami wiecie sprawiły uczestnikom wiele kłopotów i były przez wielu
      oprotestowane jako dyskusyjne, czy niejasne. Ponadto mieliśmy nadzieję, że
      odpowiedzi udzielacie na podstawie własnej wiedzy a nie wyłącznie poprzez
      wyszukiwanie odpowiedzi w internecie.

Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy.
      Katarzyna Klatt- Koryszewska
      Dział Nauka
      • anomalocaris Re: Proponuję test jakości pytań 21.11.02, 13:07
        Dziękuję za szybką odpowiedź. Ale:

1) Nie widzę sposobu jednoczesnego i dobrego popularyzowania nauki (w formie
        konkursu) pośród dziatwy szkolnej i np. osób z wyższym wykształceniem. Należy
        się zdecydować na jakiś poziom odcięcia, ewentualnie podzielić konkurs na
        więcej części o różnej trudności.
        2) Nadzieja, że jeśli ktoś nie zna odpowiedzi (a jest ona łatwo osiągalna w
        Internecie), to nie odpowie, albo będzie zgadywał, jest wg mnie na tyle
        naiwna, że wolałbym nie polemizować. Zresztą, chyba z założenia o
        popularyzacji jasno wynika, że nakłonienie do poszukiwania materiałów
        naukowych jest właśnie celem Konkursu?!
        3) W związku z powyższym tym bardziej paląca byłaby potrzeba przeprowadzania
        proponowanego przeze mnie prostego testu, bo przecież cel Redakcji łacniej
        osiągnięty będzie, gdy przy zbieraniu materiału choć troszkę trzeba się będzie
        potrudzić
        4) Co do unikania pytań problemowych (bo mogą wywoływać kontrowersje) - to
        chyba kamyk do ogródka Redakcji. Nikt nie twierdzi, że łatwe jest wymyślanie
        pytań dość trudnych, lecz z jednoznaczną odpowiedzią, ale nie uwierzę, że jest
        to niemożliwe, lub nawet potwornie wyczerpujące, gdy ma się takie „dojścia” -
        przepraszam za gminne wyrażenie - jak Gazeta Wyborcza...
        • Gość: plaskowicz Re: Proponuję test jakości pytań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 13:43
          Zgadzam się z Redakcją. "Test pytań" to pomysł, który i tak nie zda egzaminu,
          bo dla jednych jedna odpowiedź okaże się łatwa, a dla innych dramatycznie
          trudna. Układający pytań na pewno coś o tym wiedzą.

Cóż złego w tym, że szuka się odpowiedzi w Internecie? Takie samo źródło, jak
          książki na półce, podręczniki, artykuły i prasa naukowa. I tak trzeba odpowiedź
          zweryfikować w paru źródłach. Przecież "szukanie i poznawanie" to spora część
          tej zabawy.

PS Poza tym, na większość ostatnich pytań wystarczyło zajrzeć - jesli nie do
          własnej pamięci - to do encyklopedii popularnej.

Pozdr.
      • jgalka Re: Proponuję test jakości pytań 21.11.02, 14:10
        Dzien dobry
        Czy na prawde wierzycie ze uczestnicy nie kozystaja z internetu. Mysle ze w
        wiekszosci przypadkow odpowiadanie polega na odnaleziemiu strony w internecie z
        odpowiednimi informacjami. Ciezko mi uwierzyc ze jest tyle osob wkraju ktore
        interesuja sie jednoczesnie astronomia, biologia, fizyka jadrowa, teoria
        wzglednosci, geologia itd. Najbdziej jak do tej pory podobalo mi sie pytanie ze
        sznurkiem ukladanym wzdluz rownika. wiem ze bylo debilnie latwe, ale wlasnie
        debil nie mogl go rozwiazac bo w internecie nie znajdzie sie (a przynajmniej
        bedzie bardzo ciezko) strony z taka informacja. Po prostu trzeba pomyslec i
        obliczyc. Wiecej takich.
        • asen Re: Proponuję test jakości pytań 21.11.02, 18:10
          No cóż ja znalazlem w internecie, wzor na obwod kola, i choc wynik wydawal mi
          sie absurdalny - odpowiedzialem trafnie. I prosze mi nie wypominac, ze nie
          pamietalem wzoru z lekcji z odleglych jak dla mnie czasow.
          Asen
    • Gość: Uczestnik Ligi Re: Proponuję test jakości pytań IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 15:53
      Nie wiem, co jest ciekawego w podstawieniu danych pod symbole wzoru i dokonanie
      odejmowania (apropo's sznurka na obwodzie kuli ziemskiej). Kwerenda w
      Internecie jest natomiast ciekawa. Co wy macie do internetu, ludzie? Takie same
      źródło, jak encyklopedia. :)))
      pozdr.
      • mlodafoka Re: Proponuję test jakości pytań 21.11.02, 17:16
        Gość portalu: Uczestnik Ligi napisał(a):

> Nie wiem, co jest ciekawego w podstawieniu danych pod symbole wzoru i
        dokonanie
        >
        > odejmowania (apropo's sznurka na obwodzie kuli ziemskiej).

A mi akuart sie to pytanie podobało, bo na 'chłopski rozum' odpowiedź powinna
        być zupełnie inna :-)
        • Gość: Uczestnik Ligi do Re: Proponuję test jakości pytań IP: *.aura.com.pl 22.11.02, 09:25
          To prawda. Choć znalezienie odpowiedzi na pytanie o "sznurek" było nudne, to
          sama odpowiedź była zaskakująca i ciekawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka