Dodaj do ulubionych

Pytanie o objętość

04.12.02, 15:35
Należałoby się przede wszystkim zastanowić nad sformulowaniem tego pytania.
Kwestią budzącą wątpliwość jest porównywanie liczb o różnych mianach, co
sugeruje autor pytania. Trywializując zagadnienie do wymiarów nam
najbliższych, czyli płaszczyzny i przestrzeni trójwymiarowej, to tak
jakbyśmy porównywali pole powierzchni koła o promieniu jednostkowym z
objętością kuli o promieniu jednostkowym. Czy w takim razie (np.) 2
centymetry kwadratowe to jest mniej (czy więcej) niż 3 centymetry sześcienne?
Obserwuj wątek
    • Gość: fugotek Re: Pytanie o objętość IP: *.proxyplus.cz / 192.168.10.* 04.12.02, 15:56
      chodzi oczywiscie o to pytanie:"W przestrzeni euklidesowej kula o promieniu R
      to zbiór punktów odległych od środka o nie więcej niż liczbę R. W ilu
      wymiarowej przestrzeni objętość kuli o promieniu 1 jest największa?" Prawda?

• Gość: dagon Re: Pytanie o objętość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 16:02
        w dwuch wymiarach mamu cm kwadratowe
        w 3 , szescienne
        w 4 , cm do czwartej potegi
        itd

roznica miedzy 4 i 3 wymiarami, jest znaczeniowo taka sama jak miedzy 3 a 2
        jednostki pomiaru sa niestety inne

wiem jaka odpowiedz miala redakcja na mysli, ale to niezmienia faktu
        ze porownujemy "cm kwadratowe" z "cm szesciennymi"

przynajmniej tak mi sie wydaje...
        • Gość: mizam Re: Pytanie o objętość IP: *.proxyplus.cz / 192.168.10.* 04.12.02, 18:47
          Czyli w zawoalowany sposób przyznaje mi Pan/Pani rację, że pytanie jest ...
          bez sensu :-)
          • Gość: dagon Re: Pytanie o objętość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 19:17
            tym razem zwięźle i na temat :)))

tak, pytanie tez uważam za bezsensowne
    • a.d.a.m Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 19:36
      mizam napisała:

> Należałoby się przede wszystkim zastanowić nad sformulowaniem tego pytania.
      > Kwestią budzącą wątpliwość jest porównywanie liczb o różnych mianach, co
      > sugeruje autor pytania. Trywializując zagadnienie do wymiarów nam
      > najbliższych, czyli płaszczyzny i przestrzeni trójwymiarowej, to tak
      > jakbyśmy porównywali pole powierzchni koła o promieniu jednostkowym z
      > objętością kuli o promieniu jednostkowym. Czy w takim razie (np.) 2
      > centymetry kwadratowe to jest mniej (czy więcej) niż 3 centymetry sześcienne?

W pierwszej chwili chciałem ci przyznać rację, ale po zastanowieniu poprę
      jednak autora tego pytania. Myślę, że problem z jednostkami jest pozorny.
      Naprawdę promień tej kuli wynosi 1 a nie 1 m i dlatego wszystkie objętości
      maja to samo miano, czyli są bezwymiarowe, i można je bez problemu porównywać.
      Pozdrowienia!
      Adam
      • Gość: dagon Re: Pytanie o objętość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 19:42
        cholera
        ja też braku jednostki niezauważyłem,

serio wymiar kuli był bezwymiarowy ?

za dużo procentów...

to juz u mnie chybe przyzwyczajenie, tyle było błędów w odpowiedziach że
        analizuje "głębiej" odpowiedzi niz pytanie
      • Gość: fugotek Re: Pytanie o objętość IP: *.proxyplus.cz / 192.168.10.* 04.12.02, 20:56
        a.d.a.m napisał:

>
        > W pierwszej chwili chciałem ci przyznać rację, ale po zastanowieniu poprę
        > jednak autora tego pytania. Myślę, że problem z jednostkami jest pozorny.
        > Naprawdę promień tej kuli wynosi 1 a nie 1 m i dlatego wszystkie objętości
        > maja to samo miano, czyli są bezwymiarowe, i można je bez problemu porównywać.
        > Pozdrowienia!
        > Adam

Moja wiedza matematyczna jest niestety dość nikła i nie bardzo umiem sobie
        wyobrazić jak objętości mogą być bezwymiarowe. Czy naprawdę nie muszą byc
        wyrażane za pomocą jakiś jednostek?
        Mam również wrażenie (być może się mylę), że objętość kuli w przestrzeni
        trójwymiarowej jest pojęciem równoznacznym z polem koła na płaszczyznie. Jeżeli
        mam jednak choć trochę racji, to jak można porównywac pole koła do objetości
        kuli?
        Mam cicha nadzieję, że znajdzie sie ktos, kto mnie oświeci :-).

Z góry dziękuję

Fugotek.
    • mlodafoka Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 19:42
      jak ja znam matematyke, to zbior punktow objetosci, podobnie jak powierzchni,
      jest nieskonczony. Zeby bylo smieszniej sa rownoliczne, wiec cale pytanie nie
      ma dla mnie sensu.

Niewtajemniczonym wyjasniam, ze na przyklad zbiory N i R sa nieskonczone, ale R
      jest liczniejszy, za to R i ɘ,1> sa rownoliczne. Jezeli sie nie myle, to zbior
      punktow powierzchni kwadratu 1x1 jest rownliczny, co przedzial ɘ,1> i szescian
      1x1x1. Z kula jak sadze jest podobnie, czyz nie?

Nie chce byc nudny i sie powtarzac, bo za kazdym razem gdy wchodze na to forum
      wypada mi narzekac na pytania, ale i tym razem musze napisac: KOLEJNA PORAZKA
      REDAKCJI!!!

pozdr
      Adam
      • Gość: pioc Re: Pytanie o objętość IP: *.stacje.agora.pl 04.12.02, 20:00
        W pytaniu chodzi o objętość kuli, a nie liczbę punktów, którą kula zawiera.
        pioc
        • mlodafoka Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 21:24
          Może mówimy o różnych konkursach???
          Bo pytanie z Ligi Naukowej zawiera takie stwierdzenie: "kula to zbiór punktów
          odległych od środka o nie więcej niż liczbę R"
          Jeżeli nie jest to wyraźna sugestia, że objętość, to ilość punktów
          spełniających powyższy warunek, to niech mnie kule biją.
          Jeżeli woli pan klasyczną (encyklopedyczną) definicję objętości, to brzmi ona
          tak: "wielkość charakteryzująca ograniczony obszar przestrzeni
          trójwymiarowej..." (nowy leksykon PWN, Warszawa 1998). Chyba nie zaprzeczy pan,
          że w takim układzie pytanie rówież traci sens? Jeżeli zna pan bradziej
          kompetentne źródło informacji nt objętości, niż wspomniany leksykon, będę
          dozgonnie wdzięczny za wskazanie go.
          pozdr
          Adam
          • jacekmk Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 21:38
            Przepraszam, że się wtrącam, ale dobrze by było przeczytać najpierw definicję
            kuli, a dopiero potem pisać odpowiedź (na pewno można ją znaleźć w tym samym
            źródle, co swojskie, ale nie matematyczne, określenie objętości).
            Pozdrawiam
      • jacekmk Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 20:52
        Co to za dyrdymały! Od kiedy to objętość bryły jest równaważna mocy zbioru?
        Czyżby od czasu mojej edukacji nastąpiły jakieś daleko idące zmiany? Chętnie
        bym o nich usłyszał.
        Przy okazji - pytanie jest poprawne. W n-wymiarowej przestrzeni Euklidesowej
        objętość bryły jest liczbą niemianowaną.
        Pozdrawiam
        • Gość: fugotek Re: Pytanie o objętość IP: *.proxyplus.cz / 192.168.10.* 04.12.02, 21:00
          jacekmk napisał:

>W n-wymiarowej przestrzeni Euklidesowej
          > objętość bryły jest liczbą niemianowaną.

Mam jeszcz jedno pytanie. Uczono mnie, że przestrzeń euklidesowa jest
          trójwymiarowa. Jak to więc jest z tymi n-wymiarami?

Fugotek.
          • jacekmk Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 21:17
            To, o czym się uczyłeś, to szczególne przypadki n-wymiarowej przestrzeni
            Euklidesowej - jedno, dwu i trzy-wymiarowe. Odsyłam do podręczników z
            geometrii, gdzie na pewno jest wyjaśnione pojęcie przestrzeni Euklidesowej m-
            wymiarowej (np. "Geometria i topologia", część I, K. Sieklucki).
            Pozdrawiam
      • a.d.a.m Re: Pytanie o objętość 04.12.02, 21:18
        mlodafoka napisał:

> jak ja znam matematyke, to zbior punktow objetosci, podobnie jak
        powierzchni,
        > jest nieskonczony. Zeby bylo smieszniej sa rownoliczne, wiec cale pytanie
        nie
        > ma dla mnie sensu.
        >
        > Niewtajemniczonym wyjasniam, ze na przyklad zbiory N i R sa nieskonczone,
        ale R
        >
        > jest liczniejszy, za to R i ɘ,1> sa rownoliczne. Jezeli sie nie myle, to
        > zbior
        > punktow powierzchni kwadratu 1x1 jest rownliczny, co przedzial ɘ,1> i sz
        > escian
        > 1x1x1. Z kula jak sadze jest podobnie, czyz nie?
        >
        > Nie chce byc nudny i sie powtarzac, bo za kazdym razem gdy wchodze na to
        forum
        > wypada mi narzekac na pytania, ale i tym razem musze napisac: KOLEJNA
        PORAZKA
        > REDAKCJI!!!
        >
        > pozdr
        > Adam

Dla zbiorów nieskończonych równoliczność nie pociąga za sobą jednakowej miary.
        Np. dwa odcinki na prostej: jeden od 0 do 1 a drugi od 1 do 1001. Są
        równoliczne (moc zbioru liczb rzeczywistych) a mimo to pierwszy ma długość 1 a
        drugi 1000.
        Pozdrawiam
        Adam
    • Gość: maly.rozumek.1 Re: Pytanie o objętość IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 22:29
      Pytanie nie jest takie bezsensu - jak pisza niektorzy. Choc moja wiedza z
      matematyki "szalu nie robi" - po przebrniciu przez kilka zrodel, doszedlem, mam
      nadzieje, do poprawnej odpowiedzi na pytanie.

Z drugiej strony wlasnie takie pytania problemowe sprawiaja najwiecej radosci -
      na attosekundach wpadlem, ale reszte jak narazie "pokonalem"

Pozdrowienia dla Ligowiczow !!!
      • Gość: starsza foka Źródeł żądają, źródła niechaj mają... IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 04.12.02, 22:40
        Wystarczy mniej więcej każdy porządny podręcznik analizy lub geometrii
        analitycznej dla 1-2 roku studiów i to niekoniecznie zaraz matematycznych. Ale
        rozumiem, że mlodafoka przeskoczyła analizę i teorię miary i jest już co
        najmniej przy twierdzeniu o paradoksalnym rozkładzie kuli, sądząc z pewnego
        tonu wypowiedzi...
    • Gość: bbr Re: Pytanie o objętość - wyjaśnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 10:52
      Popełniasz błąd w interpretacji pytania: jasne, że nie można porównywać różnych
      mian (cm2 i cm3 dla przykładu, albo cm4 i cm10000), dlatego należy porównać
      *wartości* objętości, i wszystko będzie ok.
      Przy okazji, dziękuję za kolejne już w ostatnich dniach sensowne pytanie, nie z
      tych, co wklepać do wyszukiwarki i odczytać odpowiedź.

pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka