Gość: yoko IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 09.06.06, 00:40 przyszłośc jak terminatorze...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artau Re: Ja, robot? 09.06.06, 01:03 Co to za sensacje!? Od paru już lat STELARC używa 3 ręki, która wykonuje ruchy, tak jak dłon ludzka. Można zobaczyć tę rękę w akcji na teledysku grupu Kłin. Stelarc opracował także technikę dzięki której ruchem protezy można sterować na dowolną odległość za pomocą łączy internetowych, I tyle. Autor artykułu do nauki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theta Rozwoj robotyki zalezy IP: *.intercable.net.co 09.06.06, 12:44 od przemyslu zbrojeniowego(zwiad) i wydobywczego(morza i kosmos). I tak bedzie przez wiele dekad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E..i Re: Ja, robot? IP: *.dyn.optonline.net 10.06.06, 07:36 to dalej tylko postepy robotyki..nic nowego od dziesiatek lat..kiedy slowo "Robot" powstalo na czesc czeskiego inzyniera... jak sie pojawi EdenRobot zrobiony przez "nas" to bede wreszcie zaciekawiony... powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
memhos Re: Ja, robot? 09.06.06, 01:05 A moze, jak w "Ja, robocie"? Zobaczymy, zawsze mozna miec nadzieje, ze te glupie ssaki sie w koncu czego naucza wiecej - niz tylko zabijac i wytwarzac narzedzia do skuteczniejszego niszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Gorzej, że IP: *.acn.waw.pl 09.06.06, 09:22 ludzie coraz bardziej przypominają roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Gorzej, że IP: *.chello.pl 09.06.06, 10:08 > ludzie coraz bardziej przypominają roboty... Filozof? Tak infantylnego stwierdzenia raczej można się spodziewać po dziesięciolatku. Ludzie są tacy sami jak tysiąc lat temu, a narzekania na 'upadek obyczajów' znajdowano już w staroegispkich hieroglifach. Natomiast pęd do władzy, chciwość i wymyślanie coraz lepszych sposobów zabijania wynika nie z ludzkiej natury, tylko z najbardziej podstawowych praw natury. Inteligencje znacznie przewyższające nas będą robiły to samo, tylko lepiej - bo tak działa ewolucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Efka Re: Gorzej, że IP: 148.196.3.* 09.06.06, 11:24 A ja tam sie zgadzam z Filozofem. O ostatnicm tysiacu lat sie nie wypowiem, bo nie znam osobiscie nikogo w adekwatnym wieku, ale w ciagu ostatnich trzydziestu i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Gorzej, że IP: *.chello.pl 09.06.06, 14:34 Wniosek jeden - żyłaś wcześniej pod kloszem, i nie widziałaś pory prawdziwego świata. Potworności jakie były na porządku dziennym 30 lat temu w niczym nie ustępują sytuacji dzisiejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aceed Re: Gorzej, że IP: *.crowley.pl 09.06.06, 14:50 To stwierdzenie to prawda, ale nie chodzi tu o upadek obyczajów bo to akurat nie ma nic do rzeczy. Jeżeli uważasz że przez 1000 lat nic sie nie zmieniło to jakim cudem oglądam Twój post na ekranie komputera... Ilość informacji które otrzymują i przetwarzają ludzie zwiększyła sie bardzo mocno, nawet patrząc na ostatnie 15-20 lat. 400 kanałów w telewizji, internet, telefony komórkowe. Z drugiej strony przecież sam marketing i badania konsumenckie, o mediach nie wspominając. Sprawiają że wiekszości ludzi bliżej do zaprogramowanych urządzeń, poruszających sie w ramach dedykowanych procedur niż do istoty obdarzonej niezależnym umysłem. Ktoś kiedyś powiedział że wcześniej czy później roboty staną sie bardziej ludzkie od ludzi bo będą ulepione z tęsknoty za utraconym człowieczeństwem, odebranym przez rozwój społeczeństwa informacyjnego. Pytanie co się stanie wtedy - czy grozi nam drugie odrodzenie ( Second Renessiance ) ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Gorzej, że IP: *.chello.pl 09.06.06, 15:33 Chcesz powiedzieć że współczesny konsument, gapiący się w telewizor, jest bardziej 'zaprogramowany' niż średniowieczny chłop wędrujący dzień w dzień odrabiać pańszczyznę? Albo niż dziewiętnastowieczny robotnik pracujący kilkanaście godzin dziennie w fabryce? Bogactwo muzyki, pism, rzeźb i obrazów jakie pozostały nam z poprzednich wieków często zaciemnia jeden bardzo istotny fakt: to wszystko zostało stworzone przez zaledwie garstkę ludzi. 99% społeczeństwa zawsze nie zajmowało się niczym poza rutynową pracą dla zapewnienia sobie przeżycia. Dziś też tak jest - różnica jest tylko taka że demokracja sprawia że te 99% ludzi jest najbardziej widoczne. Rozwoju technik marketingowych i propagandowych nie neguję. Mamy jednak szczęście żyć w społeczeństwie gdzie dostęp do nich mają bardzo różne grupy, które ze sobą konkurują. Efekt jest nawet zdrowy - bo człowiek bombardowany ciągle sprzecznymi informacjami musi nauczyć się je analizować i filtrować. To sprawia że jesteśmy przynajmniej mniej naiwni niż ludzie żyjący 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatara Kolejny raz nauka udowadnia ze Biblia to brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:36 Zreszta, jak wszytkie "swiete ksiegi" i religie. A mimo to nie tylko slabi i glupi zyja tym, wierzac, ale nawet ot, chociazby w tym kraju ten nonsens jest podpora panstwa, powtarzany przez rzadzacych, czesto prawie przymusowy. Walczyc z tym czy spieprzac do jakiegos normalniejszego spoleczenstwa, gdzie mniej zaklamania i hipokryzji - jak na przyklad Kanada czy Australia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatara Forum sie zepsulo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:37 Ja komentowalem pod artykulem o sinicach, serio :-O A wskoczylo tu! Ale jaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt09AN Re: Forum sie zepsulo! IP: 195.114.160.* 09.06.06, 13:57 Komentowałes ten artykuł, czy inny - jak chcesz to spieprzaj do Australii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E..i Re: Kolejny raz nauka udowadnia ze Biblia to bred IP: *.dyn.optonline.net 11.06.06, 06:56 Biblia to nie nauka.. ..a nauka nie chce analizowac danych z Bibli.., a ja wierze, ze tez uciekne kiedys z tego spoleczenstwa... ..powodzenia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Czytajcie ludzie Asimova IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 09.06.06, 12:51 Zawsze cytujecie te trzy prawa Asimova jako wzór do naśladowania. A ktoś z was doczytał jak cała historia Asimova z robotami i fundacjami się zakończyła? Też tak chcecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AI Re: Czytajcie ludzie Asimova IP: *.chello.pl 09.06.06, 14:38 Tyle że Asimov to rasista i jego prawa są bzdurne. Wymagają dokonywania przez robota wyborów całkowicie nietrywialnych (czy zabrać człowiekowi broń jeśli się wie że może kogoś zabić?), co sprawia że mogą ich przestrzegać jedynie roboty dorównujące intelektualnie człowiekowi. A narzucając inteligentnej istocie takie ograniczenia, zwyczajnie wracamy do ustroju niewolniczego. Rzeczywiście coś takiego działało przez stulecia - ale było zbrodnicze i musiało prędzej czy później doprowadzić do rewolucji. W analogicznym przypadku nie będzie można o taką rewolucję obwiniać roboty, bo tak naprawdę będą za nią odpowiedzialni ich bezmyślni konstuktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatara Niech zgadne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 11:20 Po tym przyjacielskim tonie wypowiedzi domyslam sie ze jestes Katolikiem? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: Niech zgadne ... IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 14.06.06, 00:03 Zaiste ciekawe skąd ten wniosek... Daleki od prawdy swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin ale fajny robot... :) IP: *.crowley.pl 09.06.06, 15:56 Zobaczcie jakiego fajnego robota znalazlem na www.t4b.pl Czy ktos z was mial okazje sie nim bawic? Chetnie bym sobie cos takiego kupil :) Nazywa sie Robosapien :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pronauka2006 Re: Ja, robot? IP: *.bg.us.edu.pl 09.06.06, 16:09 Przynajmniej na świecie coś konkretnego dzieje sie w dziedzinie wysokiej technologii.Bo u nas to jak nie Benedykt,to Lepper,albo jakieś inne kuriozum polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mispercepcja Re: Ja, robot? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 19:04 Ja powiem tyle: Zgroza... Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Ja, robot? 09.06.06, 17:57 Tez nowosc... Widocznie nikt nie widzial jak dziala niejaki bush na przyklad: 216.86.152.217/videos/0/365139_cf7a4.wmv Odpowiedz Link Zgłoś
cynozura Re: A ludzie coraz bardziej przypominają roboty 09.06.06, 20:21 ...czyli gruboskórność wzrasta,poziom inteligencji obniża się i następuje dopasowanie do wymogów obecnej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panzerfaust Np. Gazeta Wyborcza coraz bardziej szmatę przypomi IP: *.magma-net.pl 10.06.06, 09:16 Odpowiedz Link Zgłoś
cynozura Re: Forum się nie zepsuło,jest tylko ... 09.06.06, 20:24 ...drugiej świeżości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Ja, robot? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.06.06, 20:34 Ja, warum nicht? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Ghost in the Shell IP: *.hsd1.ca.comcast.net 10.06.06, 03:45 przyszłość jak w Ghost in the Shell Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Ja, robot? IP: *.ifpan.edu.pl 12.06.06, 16:01 Moim skromnym zdaniem byłoby o wiele lepiej, gdyby artykuł koncentrował się na jednym wybranym problemie robotyki, choćby na tej wspaniałej sztucznej skórze. Nadmiar wątków powoduje, że późniejsza dyskusja jest o wszystkim naraz, czyli o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Ja, robot? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.06, 21:27 no fajnie! po prostu będziemy żyć z robocikami... \ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyryc Re: Ja, robot? IP: *.globalconnect.pl 12.06.06, 22:35 Człowiek dąży do samozagłady. Już jest zależny od maszyn, a chcę się stać jeszcze bardziej zależny. Ciekawe co nas czeka? Może Świat sie zamieni w MATRIXA. I staniemy sie niewolnikami maszyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AI Re: Ja, robot? IP: *.chello.pl 12.06.06, 23:52 Zastąp teraz słowo 'maszyny' słowem 'żydzi' - przekonasz się wtedy kim jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś