Dodaj do ulubionych

Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!!

IP: 212.160.172.* 21.06.06, 10:49
Ta jasna gwiazda w Orionie zakończy swój żywot jako supernowa! Może to
nastąpić w każdej chwili! W zimowe wieczory często patrzę na nią licząc na to
że na moich oczach eksploduje, w ciągu sekundy stając się tak jasna jak
księżyc w pełni!
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 11:32
      cos mi sie widzi, ze sie nie doczekasz ;)
      Najpierw musi sie zaczac zapadac ...

aha .. moze juz wybuchla :D, tylko ze jeszcze swiatlo te do nas nie dotarlo :P
      • Gość: obserwator niebios Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! IP: 212.160.172.* 21.06.06, 12:02
        a ile czasu ona sie bedzie zapadac?
        • pomruk Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 13:30
          Bardzo krótko! Najpierw zapada się żelazne jądro - kilkaset milisekund. Po
          kilkuset milisekundach od poczatku zapaści jądra zaczyna zapadać się reszta
          gwiazdy, ale w czsie rzędu znowóż setek milisekund powstają już "bąble"
          rozszerzającej się już, bo podgrzanej, materii. Sam byłem zaskoczony, kiedy
          przeczytałem, jak szybko to się dzieje. Tak że mógłbyś nie zauwazyć etapu
          zapadania przed wspaniałym wybuchem.
          • vxy Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 14:10
            427ly to odległość od niej.
            Czy to bezpieczna odległość?
            • vxy Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 14:17
              Za wikipedią:
              Astronomowie przewidują, że gwiazda, znajdująca się przy końcu swojej ewolucji,
              w stosunkowo niedalekiej przyszłości wybuchnie jako supernowa. Być może będzie
              to miało miejsce w ciągu następnych kilku tysięcy lat, choć zdania na ten temat
              są podzielone. Wybuch Betelgezy byłby spektakularnym widowiskiem dla mieszkańców
              Ziemi, gdyż przez kilka miesięcy gwiazda byłaby jaśniejsza niż pełny księżyc. Na
              szczęście gwiazda jest dostatecznie daleko, tak że jej wybuch najprawdopodobniej
              nie będzie dla Ziemi groźny.
              • pomruk Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 14:47
                Tak zupełnie szacunkowo, spowodowałoby to ok. 10 - krotne zwiększenie natężenia
                promieniowania kosmicznego (na setki lat). Nie byłoby szczególnie groźne, jak
                sadzę. Aha, to promieniowanie kosmiczne dotarłoby do Ziemi tysiące lat po
                pierwszej fali promieni świetlnych i krótkofalowych (X, gamma) oraz
                nieszkodliwych neutrin
                • vxy Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 15:01
                  Dzięki!
                  Jeszcze jedno pytanko.
                  A te X i gamma, to dużo by ich było?
                  • pomruk Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 21.06.06, 15:19
                    Chyba nie tak bardzo. Obliczenia, na podst. kt. zrobiłem swe oszacowania,
                    uwzględniały promienie kosmiczne jako główne zagrożenie dla biosfery. Odesłałbym
                    do nich ale już zgubiłem, sorry :)
                    • rs_gazeta_forum Zagrożenie supernową 23.06.06, 00:32
                      Można zrobić poglądowy szacunek, pamiętając, że natężenie fali maleje z
                      kwadratem odległości.
                      Rok ma ok. 31 557 600 sek. Odległość Ziemia-Słońce to ok. 500 sek.
                      Stąd światło Słońca umieszczonego w odległości roku świetlnego (1 ly) od Ziemi
                      miałoby natężenie mniejsze ok. (31 557 600 : 500)^2 = 3 983 528 471 razy.
                      Inaczej: prawie 4 mld razy!

Supernowa świeci z siłą do 100 mln Słońc, więc nawet umieszczona w odległości 1
                      ly świeciłaby ok. 4 mld : 100 mln = 40 razy słabiej od naszego Słońca świecącego
                      w "zwykłej" odległości.

Jak to się ma w przełożeniu na promieniowanie X i gamma ? - nie mam danych, jak
                      różnią się Słońce i supernowa w promieniowaniu poza zakresem widzialnym.
              • aom2 Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 24.06.06, 13:22
                Ile to jest według astronomów "w stosunkowo niedalekiej przyszłości" ?? ;-)))))
                • madcio Re: Betelgeza w każdej chwili może wybuchnąć!! 25.06.06, 12:58
                  Kilka do kilkudziesięciu tysięcy lat. Migienie oka w kosmicznej skali czasu.
    • Gość: astrowuj Może. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:32
      To prawda, że może wybuchnąć. To prawda, że w każdej chwili, ale
      prawdopodobieństwo, że w momencie, gdy na nią patrzysz jest trochę małe. Mam
      nadzieję, że nie spędzasz po 7 godzin każdej nocy, wpatrująć się ciągle w nią?
      O, przepraszam, teraz wybuch byłby widoczny w dzień, gdzieś tak od 7 rano.
    • Gość: LUCYFER "Chwila" kosmiczna moze trwac dluzej niz ludzkosc IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.06.06, 20:30
      od dzisiaj. Szansa, ze zdarzy sie to akurat w ciagu Twojego zycia jest naprawde
      nieduza.
    • madcio W każdej chwili? 21.06.06, 21:30
      Cóż, kilka tysięcy lat w te i wewte w skali wszechświata to mniej niz mrugnięcie
      okiem.
    • slartibartfast Kurka, mam znajomego z tamtych stron... 21.06.06, 23:44
      ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka