Dodaj do ulubionych

Carl Sagan

14.07.06, 11:03
Sagans Cosmos to cykl, którego """popularnonaukowy""" charakter ma w sobie cos
przerażającego. Jezeli mozecie obejrzyjcie - przeciez to nie jst nawet tzw.
"pranie mózgu" tylko jakas totalna paranoidalna satyra na naukę
Obserwuj wątek
    • dawwwkins Re: Carl Sagan 14.07.06, 11:10
      Ciekawe, co cię tak zbulwersowało? Jakieś przykłady, argumenty, najlepiej na to
      pranie mózgów? Przerażający... hm, to fakt, kosmos może przerazić ;-D

Poza wszystkim, wiesz, że to bardzo stary cykl?
      • filozof_przyrody Re: Carl Sagan 14.07.06, 11:21
        Chodzi mi o to jak bardzo ten film przypomina w swojej warstwie formalnej
        (pomijam merytoryczną) filmy rozmaitych sekt (Krishna, Sekta Niebo itp.) i
        ruchuów ideologicznych (Scientologia, OTS), które miałem okazje analizowac na
        okolicznośc wykrycia zastosowanych w nich mechanizmów emocjonalnej oraz
        impresywnej "argumentacji" na korzyść pewnego przekonania czy "prawdy". Pytanie
        kto od kogo zapożyczał wydaje sie nie na miejscu - nie na darmo mamy okazje
        śledzic poczynania wielkich koncernów filmowych oraz innych mega-firm typu
        "performance"... Przyznam że reprezentant utożsamienia determinizmu i nauki,
        którego nazwiskiem posłużyłes sie w swoim nicku, uniemozliwi nam odnaleziene
        płaszczyzny porozumienia - poprzestane więc na konstatacji, ze niewiele z
        neurologiczej natury watpliwosciami ma wspólnego ten post. A moze źle oceniam -
        wiec przepraszam z góry - jestem jedynie ideologiem i jak najdalej to mozliwe
        umykam od tzw. nauki, która zbyt wiele razy okazywała sie intelektualnie dla
        mnie obojetna
        • dawwwkins Re: Carl Sagan 14.07.06, 11:44
          Ciekawie mi odpowiedziałeś. Mniej więcej tak, jakbym miał do czynienia ze
          zwolennikiem kreacjonizmu, który namawia do rozważenia różnych koncepcji w
          szkole na równych prawach, tj. ID oraz światopoglądu naukowego. Albo szukania
          czegoś pośredniego :)

Zrównanie Nieba z astronomią wystawia ci świetne świadectwo, zdajesz sobie z
          tego sprawę?

Tezy Sagana są sprawdzalne. To, co ty opowiadasz, to tylko "wrażenia i fobie".

I drobiazg jeszcze. Nie czytałem wszystkich pism Dawkinsa. Niemniej, czy jesteś
          pewien, ze on jest zwolennikiem, cytuję "utożsamienia determinizmu i nauki"? 1.
          co to właściwie ma znaczyć? 2. gdzie on się deklaruje jako zwolennik
          determinizmu w sensie ścisłym tego pojęcia? 3. proszę, tylko nie odpowiadaj
          "bomisiętakwydaje" :)

Cóż, jak się nie ma racjonalnych argumentów w dyskusji, to i rzęsami można sie
          podeprzeć :-)
          • Gość: j.w. Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 14:36
            Wydaje mi sie, że ci sie wydaje, że mnie interesuje Twoje zdanie na ten temat.
            Czy nie mam racji ?
          • Gość: j.w. Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 14:38
            aha no i tak moje zdanie na ten temat bazuje na przeświadczeniu o tym ze poglady
            scjentystyczne sagana oprócz tego ze przekazane w warstwie formalnej tak ze asz
            na wymioty zbiera to standardowo sa infantylne - dzieckko tez cche mies racje ,
            nawet bedzie typało nózkami i płakało zeby ja miec :)
          • Gość: j.w. Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 14:43
            O juz mam - po pierwsze to ma beznadziejne ubranie, po drugie efety sa kiepskie
            i równie realistyczne co jego bełkot, po trzecie mówi głosem prawiczka ...
            odeprzyj te argumenty :)
            • dawwwkins Re: Carl Sagan 14.07.06, 15:07
              Aha, czyli kolega Nauka vel Poemoklet vel filozof_nauki vel jw. raczył coś
              powiedzieć. No wreszcie.
              Rozmawiac jednak zaczniemy, jak kolega pominie etap bełkotu i dojdzie do
              emanowania treścią.
              • Gość: Nauka_Poemoklet_ filozof_przyordy_j.w IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 15:30
                W pryzmacie absurdu rozszczepiona wiązka monotnonnej bieli mojego ja w radosny
                wielobarwny rozstrój nerwowy rozbita wielu jazni. Nauka drażni, Poemoklet
                zapomniana sztuke rymy pielegnuje, filozof_przyrody podszywa sie pod
                "zalogowanych",a j.w. jest powtórzonym symbolem powracającej myśli.
                Są też inne przypadki kiedy kilkoro ludzi oddaje swoje umysły jednej idei, przez
                wielu podzielanej wczesniej i współczesnie - czują sie czescia jednej wspólnoty
                i odrzucają krytykę dla prawdy, która u nich w cudzysłów nie jest przyodziana.
                Naukowcy - miraż wiecznie niedoscigły niczym choryzont co sie oddala wraz z
                krokami co zblizać sie zdają do celu. Przyjecielu ! Wrogu ! Wspólniku !
                Adwersarzu ! Zyjesz w Kosmosie Sagana, w ruinach oraz szczatkach pustego miasta.
                Rozmaiwaisz z duchami nieistniejącymi, ktorych potrzebę wypychasz przez okno , a
                wraz z Twoim ciałem pozostaje jedynie czastka materii na świcie ludzkim, reszta
                natomiast ta najcenniejsza laduje w samobujczym akcie na chodniku ignorancji po
                brzegi wypchanym. Trupy nauki, niezywe ciała, zbiory mlekuł i ostoja smutków -
                to od nich uciekasz zawsze kiedy mówisz o racjonalnosci, o metodzie naukowej. Ja
                jestem smutny za Ciebie nie za mnie, ja sie nie kócę ja umieram z Tobą.
    • madcio Re: Carl Sagan 14.07.06, 12:28
      To faktycznie dla niektórych jest szokujące, ale zdradzę ci pewną straszną
      tajemnicę nauki.

Rzeczywistość jest tym, czym jest.

Nie będzie inna tylko dlatego, że tak bardzo tego chcesz.

Ale może...

> Jezeli mozecie obejrzyjcie - przeciez to nie jst nawet tzw.
      > "pranie mózgu" tylko jakas totalna paranoidalna satyra na naukę

...jakieś konkrety? Z czym się nie zgadzasz, tak dokładniej? Wymień kilka
      najważniejszych rzeczy, podyskutujemy. :>
      • Gość: j.w. Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 14:35
        Chodzi mi o to jak bardzo ten film przypomina w swojej warstwie formalnej
        (pomijam merytoryczną) filmy rozmaitych sekt (Krishna, Sekta Niebo itp.) i
        ruchuów ideologicznych (Scientologia, OTS), które miałem okazje analizowac na
        okolicznośc wykrycia zastosowanych w nich mechanizmów emocjonalnej oraz
        impresywnej "argumentacji" na korzyść pewnego przekonania czy "prawdy".
        • Gość: kpsting Re: Carl Sagan IP: *.new-york-31rh16rt-32rh15rt.ny.dial-access.att.net 14.07.06, 16:12
          sugerujesz wiec ze filmy Sagana sa jeszcze jednym z przykladow tych "filmow
          rozmaitych sekt", tak? To ciekawe spostrzezenie i iscie fascynujace odkrycie.
          No ale jestesmy na forum nauka to moze powiedz jakie to nieprawdy naukowe CS
          przekazal i propagowal w tych filmach.
        • madcio Re: Carl Sagan 14.07.06, 17:46
          Mamy tu coś, niewiele ale zawsze. Mam tylko (niewielką) nadzieję, że odpowiesz
          mi z sensem. Na trollowanie pozwolę sobie nie odpowiadać w ogóle.

Tak więc mówisz, że ten film ci przypomina filmy rozmaitych sekt i twierdzisz,
          że istnieją tam " mechanizmy emocjonalnej oraz impresywnej "argumentacji" na
          korzyść pewnego przekonania czy "prawdy". ".

I to będę drążyć. Czy możesz podać przykład takiego mechnaizmu, wspólnego dla
          "Kosmosu" i filmów różnych sekt?
          • Gość: Nauka Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 18:27
            1)Wizualizacje "metafizyczne" - czyli takie przedstawianie świata, który
            znacznie rózni się od otoczenia bezposredniego, najczesciej reprezentowanego
            przez członków dotychczasowej grupy społecznej tego, którego poglady maja byc
            manipulowane. Miara ta budowana jest w oparciu o badania porównawcze danego
            społecznnego wycinka (np. społecznej kategorii wyodrebnienej ze wzgledu na wiek
            ) jezeli odchylenie procentowe zauwazalnej zmiany dotychczasowego constant
            przekracza 10 % zakłada sie nieodwracalne w skutkach zniszczenie świadomosci
            grupowej osoby, na której pranie mózgu jest doknywane.
            2)Podwanie jako oczyistych pewnych "prawd", także naukowych, bez zastrzezenia o
            ich mozliwym prawdopodobieństwie i konstruktywnym a także społecznym
            charakterze. Innymi słowy "stwarzanie Świata", jakiejś formy realności
            wyabstrachowanej od przyjetych w dannym społeczeństwie wartosci, a budowanej w
            oparciu o hołdowanie wartosciom nadrzędnym i niewzruszalnym (realnie lub
            pozornie), które ukazuje sie jako zupełnie niezalezne od społecznego kontekstu.
            3) Sposób prowadzenia wykładu jednostronny, bez najmniejszych lub znikomych
            sladów kontrargumentacji i dyskusji lub duskursu "(w przypadku "SONDY" Kurka i
            Kamieńskiego wyrażnie widac dychotomie - conajmniej- kazdej sytuacji , u Sagana
            jest tylko jedyna sluszna prawda - naukowości
            4) Operowanie pojeciem, które posiada w języku danego społeczeństwa kilka lub
            kilkanascie znaczeń, jakp pojeciem uszkatłtwoanym i jednoznacznym - jest to tzw.
            jezykowa przemoc poniewaz nie zanznacza, ze pewna definicja jest POSTULOWANA. U
            sagana natomiast slyyszymy o chociazby "nauce" jako jednnej jedynej słusznej na
            dodatek objawinej "prawdzie"
            Przpuszczam ze wreszcie podpunkt ostatni, którego niestety nie ma - badania
            aktwnosci mózgu w trakcie ogladania jednego i drugiego rodzaju filmów na próbie
            na reprezentacyjnie wyodrenionej próbie, mogłoy eksperymenntalnie potwierdzic
            postulowane tu wyniki, które sa wynikiem analizy psychologicznej w sensie nie
            "neuropsychologicznym". Edysja Sagans Cosmos, podonie jak innych filmów
            propagandowych, została zaniechana nie tylko ze wgled na starzejące się formy
            przekazu, ale także ze wzgledu na zmieniajaca sie społecznie percepcje
            "naukowosci", ale jak przypuszczam Panowiie sie na Saganizmie jak ja na
            Łysenkizmie wychowywali i bronia twardo swoich przekonan ....
            • madcio Re: Carl Sagan 14.07.06, 23:42
              >1)Wizualizacje "metafizyczne" - czyli takie przedstawianie świata, który
              >znacznie rózni się od otoczenia bezposredniego, najczesciej reprezentowanego
              >przez członków dotychczasowej grupy społecznej
              Ach, czuję tu ukryty strzał przeciw mechanice kwantowej, zgadłem?

>2)Podwanie jako oczyistych pewnych "prawd", także naukowych, bez zastrzezenia
              >o ich mozliwym prawdopodobieństwie
              Nie ma nic 100% pewnego, ale jak dla mnie, 99,9999...% mi osobiście wystarczy.

> i konstruktywnym a także społecznym charakterze.
              Jaki społeczny charakter mają trzy prawa Keplera? To ci ciekawostka.

> Innymi słowy "stwarzanie Świata", jakiejś formy realności
              > wyabstrachowanej od przyjetych w dannym społeczeństwie wartosci,
              Twierdzisz, że nauka mówi nam o świecie niezależnym od wartości danego
              społeczeństwa?

Tak. Dokładnie. I to jest jej zaleta - 2+2=4 zawsze, niezaleznie od tego, czy
              jesteś u eskimosów czy czarnego ludu Afryki.

Innymi słowy: wszechświat jest taki jaki JEST, a nie taki, jakim by go ktoś
              bardzo chciał widzieć.

> zupełnie niezalezne od społecznego kontekstu.
              Jak nauka może zależeć od społecznego kontekstu?... Bardzo mnie to zaciekawiło.
              Jedyne, widzę związanego z takimi rzeczami, to ZNIEKSZTAŁCENIA nauki, a mówiąc
              wprost - perwersje nauki w rodzaju łysenkizmu czy inteligent design, które są
              tępione przy każdej możliwej okazji.

> 3) Sposób prowadzenia wykładu jednostronny,
              Każdy wykład jest taki, obawiam się. To nie dyskusja, tylko popularyzacja
              twierdzeń nauki.

> u Sagana jest tylko jedyna sluszna prawda - naukowości
              Zgadza się. Też uważam, że nauka to nasze najlepsze narzędzie do poznawania
              otaczającej nas rzeczywistości. Jakieś wąty?

>4) Operowanie pojeciem, które posiada w języku danego społeczeństwa kilka lub
              >kilkanascie znaczeń, jakp pojeciem uszkatłtwoanym i jednoznacznym
              Brak związku. Może istnieć słowo/pojęcie mające kilkanaście znaczeń, a każde
              ukształtowane i jednoznaczne. I odwrotnie - są słowa/pojęcia, które maja tylko
              jedno znaczenie, za to bardzo mętne (np ufo).

> nie zanznacza, ze pewna definicja jest POSTULOWANA.
              Co tu jest postulowane? Że nauka objaśnia rzeczywistość?

> U sagana natomiast slyyszymy o chociazby "nauce" jako jednnej
              > jedynej słusznej na dodatek objawinej "prawdzie"
              Jesli eksperyment i doświadczenie nazywasz "objawieniem", to zgadza się, nauka
              jest objawiona. Jeśli wyniki eksperymentów są ci nie w smak, jest to tylko i
              wyłącznie twój problem, nie nauki.

> ale jak przypuszczam Panowiie sie na Saganizmie jak ja na
              >Łysenkizmie wychowywali i bronia twardo swoich przekonan ....
              Wnioskuję, że jesteś łysenkistą. Wyrazy współczucia. A o "Saganiźmie" to ja już
              gdzieś czytałem. Ach tak, od saganistów (i nie tylko) wyzywał jeden taki zabawny
              gość: www.fixedearth.com/

Podsumowanie: mam wrażenie, ze masz coś do nauki jako takiej (czyli
              merytorycznej zawartości programu), ale nie chcesz lub potrafisz tego podważyć,
              tak wiec atakujesz w sposób bardzo okrężny, pomawiajaąc "Kosmos" o sekciarstwo.
              Niestety, to nie przejdzie. Powiedz wprost, jakie masz wąty do nauki. Co w
              rzeczywistości, która nas otacza, jest takie błe i fuj?
              • Gość: Nauka Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 23:47
                nie rozumie ? mógł być jasniej i od siebie bo jak narazie to bełkoczesz trollu,
                a na bełkot pozwole sobie nie odpowiadac
          • Gość: Nauka cd... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 19:09
            przyszło mi jescze cos na mysl, co juz związku nie ma z "sekciarstwem saganizmu"
            (bardzo w cudzysłowi of coz) - chodzi pewne fundamentalne rozróznienie między
            popularyzwoaniem wiedzy a popularyzowaniem nauki - u sagana mamy do czyneinia z
            popularyzacją nauki bardziej niz tylko wiedzy przy jej pomocy zdobywanej ...
            • madcio Re: cd... 14.07.06, 22:55
              Jaka jest, twoim zdaniem, różnica między wiedzą a nauką?
              • Gość: Nauka Re: cd... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 23:40
                taka jest owa definicja wiedzy jak i Twoja - uzalezniona od kontekstu
                wypowiedzi. Natomiast o nauce mówiąc mam na myśli nie swiat nauki akademickiego
                zróznicowania, rozmaitych badawczych isntytucji, partyukularnych interesów i
                oczywistego scierania sie argumentów i poglądów róznych a czasami nawet
                przeciwstawnych - tylko zywione przez Sagana przekonananie o jakims jednym
                spójnym systemie światopogladowym, okreslanym mianem "naukowego", który
                łączyłyby w ponadczasowy koglomerat ludzi tak róznych jak Euklides, Galileusz,
                Kepler, Newton, Hubble, Einstein i np. ciebie gdybys okazał sie Astronomem lub
                geometra przestrzeni czy kimkolwiek uzytecznym dla współczesnego "kosmosu"
                zdaniem Sagana. Metafora jakby ktos napisał - gdyby tak jeszcze z metafory i
                nauki powstawała metanauka - ale niestety zamiast tego jest sekciarstwo Sagana
      • Gość: j.w. Re: Carl Sagan IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 14:40
        Nie che mi sie gadac w Twój sposób - ta Twoja romozwa to taki glos wewnętrzny a
        ja mam po prostu najzwyklejsza paranoję i nie pottrzeba mi schizofremii : 3
        czerwone krówki poszłu na spacerek a Carl Sagan mowi ze to nie jest prawda -
        tylko co mnie to własciwie obchodzi - progam jes nedzny i tyle :) heheh
        nie ma zasad innych jak zasada kuli :)
      • Gość: Nauka cytowane za dawkinsem : IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 20:00
        Poezja taka przemawia do nas na przykład z dzieła Cienie zapomnianych przodków
        (1992) Carla Sagana i Ann Druyan, gdzie pisze się o "hojności Wszechświata
        przekraczającej naszą wyobraźnię" lub (w związku z opisem powstania Układu
        Słonecznego z dysku wirującej materii) o "dysku mieniącym się wielością
        możliwych zdarzeń". Gdzie indziej zaś Carl Sagan pisał:

Dlaczego żadna z wielkich religii, patrząc na naukę, nie doszła do wniosku:
        "Jest lepiej, niż mogliśmy przypuszczać. Wszechświat okazał się znacznie
        większy, niż przewidywali nasi prorocy, wspanialszy, bardziej skomplikowany,
        bardziej elegancki. Zatem Bóg musi być o wiele potężniejszy, niż nam się
        wydawało"? Zamiast tego wołają: "Nie, nie, nie! Nasz Bóg jest malutkim bogiem i
        chcemy, by tak już na zawsze zostało". Religia, stara lub nowa, doceniająca
        wspaniałość Wszechświata ukazywaną przez współczesną naukę, potrafiłaby wzbudzić
        uczucia czci i wiary w tych, których nie poruszają tradycyjne religie.
        Błękitna kropka. Człowiek i jego przyszłość w kosmosie (1995) [Cyt. wg
        • dawwwkins Re: cytowane za dawkinsem : 14.07.06, 20:15
          1. jeżeli będziesz kłamać w ten sposób, że mnie cytujesz, napiszę do
          administratorów GW, żeby zbanowali cię na wszystkich IP, z których korzystasz. I
          radzę potraktować moje ostrzeżenie ____serio___. Pisz sobie co chcesz, to mi nie
          przeszkadza, ale na własne konto, rozumiesz?

2. cytatem z bardzo dobrej książki potwierdziłeś jedynie, że Sagan dostrzegał
          pięko Wszechświata

3. wiesz co to jest metafora?
          • Gość: Nauka Re: cytowane za dawkinsem : IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 20:19
            ad 1. www.wiw.pl/biblioteka/rozplatanie_dawkins/01.asp cytowane za
            Richardem Dawkinsem a nie "dawwwkinsem" z forum nauka
            ad 2. Piekno nie stanowi kategorii naukowej - jezeli stanowi powiedz w jakiej
            "nauce" ?
            ad 3. Wiem
            • Gość: Nauka odnosnie IP IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 20:23
              ad. 1 - Mam dyanmiczne IP w neostradzie - mozesz zroobic mi włącznie z adminami
              forum niewiele ... dzieciak z ciebie facet oj dzieciak nie bardziej niz ja ...
              • europitek Re: odnosnie IP 14.07.06, 22:08
                Masz rację i mylisz się jednocześnie. Jeśli będą konsekwentnie blokować każde Twoje IP, to aby napisać post będziesz musiał za kazdym razem zrywać aktualne połączenie internetowe i ustanawiać nowe. To duża niedogodność dla osoby często piszącej na forum. Poza tym gdyby się ktoś rzeczywiście uparł, to mógłby Ci uniemożliwić korzystanie z jego strony niezależnie od Twojego aktualnego IP. Wątpię jednak, by admini tego forum byli aż tak mściwi - oni tu tylko pracują.
                • Gość: Nauka Re: odnosnie IP IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 22:31
                  > Jeśli będą konsekwentnie blokować każde T
                  > woje IP,
                  to Ci, którzy z puli IP dostaną przydział od tepsy - także na forum wejsc by nie
                  mogli ! zazwyczaj blokada IP jest wiec w przypadku protokołów Tepsowskich
                  sporadyczna i ogranicza sie do jednego dnia (na podstawie nie pisanej umowy
                  komercyjnej współpracy przeciez dostawóców internetowych oraz twórców portali -
                  jakim jest chocby gazeta.pl)

> Poza tym gdyby się ktoś rzeczywiście uparł, to mógłby Ci unie
                  > możliwić korzystanie z jego strony niezależnie od Twojego aktualnego IP.

jak to zautomatyzwoac ? (poza cenzurą "on line" niema automatu
                  administracyjnego, który byłby w stanie to zrobic - zablokuja fastnicki ?
                  zmienię i tyle...

a poza tym to własciwie za co miałby mnie ktokolwiek banowac z Tego forum ? nie
                  przesadzajmy ze taki ostracyzm z waszejstrony mnie sppotyka za szorstkie słowa i
                  nieracjonalne rzepychanki - po prostu Śiwat nikomu krzywdy nie robie wiekszej
                  niz wy mi kiedy "bełkocze, jestem wiesniakiem etc." ja jestem dzieciak a wy Pany
                  profesory tudziez z zyciowym starzem kolesie albo i jedno i drugie . Wstyd mosci
                  Panowie wstyd...
                  • dawwwkins Uwielbiasz hałas wokół siebie 14.07.06, 22:57
                    panie Wielonick Nienaukowy. Nudzi ci się chyba na urlopie :)

Kwestię uważam ze swej strony za zamkniętą, bo źle cytowałeś, nic więcej. Widać
                    nie jesteś tak złośliwy, jak podejrzewałem, a tylko nieudolny w cytowaniu... nie
                    tylko Dawkinsa, jak myślę :)
                  • europitek Re: odnosnie IP 15.07.06, 00:34
                    Przyczyną blokady może być np. interes własny właściciela portalu. Możesz to sprawdzić, oczywiście na własne ryzyko, poprzez naruszenie tego interesu. Jeśli po takim wielokrotnym naruszeniu zaczniesz mieć kłopoty z daną stroną, to bedziesz miał istotną poszlakę w tej kwestii.
                    • Gość: nauka Re: odnosnie IP IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.07.06, 09:11
                      prawo studiowane ? ale gdzie ?
            • dawwwkins Re: cytowane za dawkinsem : 14.07.06, 20:29
              1. wobec tego powinieneś się nauczyć poprawnie cytować. (A ponieważ widzę wpis o
              dynamicznym IP, to uświadamiam cię, że nie szło o o kary, tylko o ostrzeżenie,
              że to jedna ze spraw, których zasadniczo bronię. A jeżeli myślisz, że nie ma
              metody zrobienia ci kuku, to się mylisz.)
              2. piękno nie jest kategorią naukową, ale nigdzie nie pisałem, ze to sfera
              nauki, tylko że Sagan potrafił się zachwycać Wszechświatem. Nie on jeden.
              Obejrzyj sobie jakiś katalog zdjęć robionych przez teleskop Hubble'a albo któryś
              z Kecków.
              3. Nie widać w treści twoich postów.
              • Gość: Nauka Re: cytowane za dawkinsem : IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 20:40
                ad 1. Nie ucze sie od kolegi, kolega nie stanowi dla mnie autorytetu, nawet
                (cokolwiek - slaby z Ciebie "haker", lokalna siec osiedlowa na swiatłowodach
                czeka w zanadrzu - a neostrada ze wzgledu na dynamiczne IP nawet danych policji
                nie udostepnia - prawo nie pozwala na dynamikach wnoskowac po struktrze sieci o
                nadawcy przekazu)
                ad 2. Hubble's View Of The Universe (1999)widziałem - jak dla mnie ani muzyka
                ani widowisko - wolno mi, Nie broń nauki nienauką - mi nie wolno nauki nienauka
                bronić wiec bądźmy konsekwentni!
                ad 2. W sprawie metafr zajrzyj na alterego - poemokleta.
                Analogia, metafora
                pop-nauki to jest zmora
                Gdy nauka porówuje
                za "naukę" ja dziekuje!
                • madcio Re: cytowane za dawkinsem : 14.07.06, 22:54
                  > a neostrada ze wzgledu na dynamiczne IP nawet danych policji
                  > nie udostepnia
                  Coś zmyślasz. Są logi, jakie ip było pod jakiego klienta neostrady od (data i
                  czas) do (data i czas) i te dane dają, gdy policja o nie poprosi w zwiazku z
                  podejrzeniem o popełnienia przestępstwa.

Oczywiście, ocznacza to, że różnego rodzaju spameria, trolle i inne internetowe
                  ścierwo może się czuć bezpiecznie. :)

> prawo nie pozwala na dynamikach wnoskowac po struktrze sieci
                  > o nadawcy przekazu)
                  :))) Pierwsze o tym słyszę. Poza tym nie kumam, co to znaczy "na dynamikach
                  wnoskowac po struktrze sieci o nadawcy przekazu". Albo ja jakiś niedorobiony
                  informatyk, albo tez to zlepka słowna mająca robić wrażenie na profanach. :)
                  Raczej to drugie, bo struktura sieci nic tu do rzeczy nie ma. Jest ip, jest log,
                  jest data i czas, są dane. Wiemy wobec tego, kto to był.
                  • Gość: Nauka Re: cytowane za dawkinsem : IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.07.06, 23:30
                    > Oczywiście, ocznacza to, że różnego rodzaju spameria, trolle i inne internetowe
                    > ścierwo może się czuć bezpiecznie. :)
                    Spameria to przestepstwo jak najbardziej i spam nie jest legalny kiedy wyraxnie
                    sbie tego nie rzyczymy - po prostu nikt nie wszczyna spraw w tej sprawie z
                    Twoich znajomków
                    > > prawo nie pozwala na dynamikach wnoskowac po struktrze sieci
                    > > o nadawcy przekazu)
                    > :))) Pierwsze o tym słyszę. Poza tym nie kumam, co to znaczy "na dynamikach
                    > wnoskowac po struktrze sieci o nadawcy przekazu". Albo ja jakiś niedorobiony
                    > informatyk, albo tez to zlepka słowna mająca robić wrażenie na profanach. :)
                    > Raczej to drugie, bo struktura sieci nic tu do rzeczy nie ma. Jest ip, jest log
                    no jasne ze to sciema - ta "formułka" dla profanów , jasne ze sa logi - ale na
                    Twojego poprzednika to wystarczyło i tyle :)

natomiast mam legalnie rozdzielone pasmo neostrady na okoo 50 rónych osób - i
                    wewnetrzna siec nie posiada logów bo jest pusxzczona na megarouterze bez logów -
                    50 osób satnie przed sądem za kilka wyzwisk autorstwa :spameria, trolle i inne
                    internetowe ścierwo
                    ja twojego IP już pinguje - a Ty znasz mój ?
                    • madcio Re: cytowane za dawkinsem : 14.07.06, 23:55
                      > natomiast mam legalnie rozdzielone pasmo neostrady na okoo 50 rónych osób -
                      > i wewnetrzna siec nie posiada logów bo jest pusxzczona na megarouterze bez
                      > logów
                      Oj, oj. Interesujące będzie miał życie admin tego ustrojstwa, jakby co.
                      Specjalnie logi wyłączał na twoje życzenie?? A poza tym interesujące życie ma te
                      50 osób, jak ty im wszystkim na chwilę zrywasz połączenie internetowe, by ip
                      zmienić... :)))) Innymi słowy nie bardzo wierzę w tą bajeczkę.

> - 50 osób satnie przed sądem za kilka wyzwisk autorstwa :spameria, trolle i
                      > inne internetowe ścierwo
                      Uderz w stół... :))))

> ja twojego IP już pinguje
                      Podaj mój ip.

>- a Ty znasz mój ?
                      A na co mi twój? Ty i tak w pelni korzystasz z uroków neozdrady myśląc, ze
                      jesteś bezpieczny, bo po każdym rozłączeniu zmienia ci ip... :)))))) bo i
                      zmienia, ale ci to zapisują ładnie w logach biedaczysko. Nie to, zeby to miało
                      znaczenie, bo za trollowanie policja nie goni (w przeciwieństwie do kaczych
                      kuprów, ale to już inna bajka).
                      • Gość: nauka Re: cytowane za dawkinsem : IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.07.06, 00:05
                        > zmienić... :)))) Innymi słowy nie bardzo wierzę w tą bajeczkę.
                        ehh bys tak w małe 3 swinki sagana nie wierzył, bo tu masz racje widzisz - skup
                        sie i tam moze tez Ci tak dobrze pójdzie!

nie znam twojego IP - powiedziałem ze pinguje a nie ze znam

nie jestem bezpieczny, jestem nielegalny, jak znam zycie pójde siedziec za ten
                        film sagana co mam na dysku z nielegalnego źródła internetowgo - czy było warto ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka