Dodaj do ulubionych

deszcz meteorytow

19.08.06, 03:45
w miesiacu sierpniu mozna obserwowac na bezchmurnym niebie:)
en.wikipedia.org/wiki/Meteor_shower
czy ktos wie dlaczego?
Obserwuj wątek
    • superspec Superspec z googli odpowiada 19.08.06, 11:21
      Nie czytaj tego bo ja sam nie czytałem.:)
      astrofun.republika.pl/pliki/meteory.html
      • Gość: Śrubka Re: Superspec z googli odpowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:51
        Rzutkie te ruje
    • Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:27
      W tym czasie orbita Ziemi przecina się z orbitą komety Swift-Tuttle, która
      "wyrzuca" kosmiczne kamyki, widoczne potem jako meteory.
      • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 15:59
        Gość portalu: pomruk napisał(a):

> W tym czasie orbita Ziemi przecina się z orbitą komety Swift-Tuttle, która
        > "wyrzuca" kosmiczne kamyki, widoczne potem jako meteory.

a z czego te kamyki swift sa zrobione?
        • Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:14
          podobne do ziemskich, niestety - głównie krzemiany - a więc krzem, tlen i jakiś
          metal związane ze sobą.
          • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:03

> podobne do ziemskich, niestety - głównie krzemiany - a więc krzem, tlen i jakiś
            > metal związane ze sobą.

podobne :i tak i nie,maja pare zupelnie odmiennych i w ziemskich stronach
            niespotykanych mineralow.
            www.amonline.net.au/geoscience/meteors/types.htm
            • Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:23
              zgadza się:) ja miałem na myśli tylko najczęściej spotykane meteoryty kamienne.
              A te niespotykane na Ziemi minerały, to związane z meteorytami żelazo-niklowymi
              (sam mam kawałek takowego w domu).
              • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:32

> zgadza się:) ja miałem na myśli tylko najczęściej spotykane meteoryty kamienne.
                > A te niespotykane na Ziemi minerały, to związane z meteorytami żelazo-niklowymi
                > (sam mam kawałek takowego w domu).

hm,czy jestes w grupie obserwatorow nadchodzacych zapewnie w krotkim czasie na
                ziemie astroidow?
                neat.jpl.nasa.gov/
                • Gość: pomruk Re: deszcz meteorytow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 17:37
                  nie, nie jestem. Obserwuję czesto niebo, ale raczej planety, mgławice, ostatnio
                  kometę...(Schwassmana-Wachmana 3). Inna rzecz, że niekt. twierdzili, że jej
                  spore odłamki trafia w Ziemie - nie trafiły. A ten kawałek meteorytu dostałem na
                  urodziny.
                  • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:47

> nie, nie jestem. Obserwuję czesto niebo, ale raczej planety, mgławice, ostatnio
                    > kometę...(Schwassmana-Wachmana 3). Inna rzecz, że niekt. twierdzili, że jej
                    > spore odłamki trafia w Ziemie - nie trafiły. A ten kawałek meteorytu dostałem n
                    > a
                    > urodziny.

no ja tez obserwuje,czasem nawet pare godzin i robie zdjecia ruszajacych sie
                    gwiazd,ale czasem ciezko odroznic te rozne konstelacje bo jest taka mnogosc
                    gwiazd,ze obraz bywa zaklucony. na roznych kontynentach niebo wyglada
                    roznie,czasem gwiazdy sa bardziej widoczne,czasem mniej w zaleznosci od
                    szerokosci geograficznej,wilgotnosci powietrza etc.jesli chodzi o meteoryty to
                    pare wielkich jest wystawionych w roznych muzeach swiata i sa wspaniale i
                    imponujacej wielkosci;)
                    www.astro-services.com/astronomy/meteors/meteors.shtml
                    • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 19.08.06, 17:53
                      tfu mialam na mysli: "zaklocony",aby poprawnosci stalo sie zadosc:)
                    • marouder Przepraszam, a ktore gwiazdy sa "ruszajace sie"? 19.08.06, 19:33
                      Oraz dlaczego mnogosc konstelacji "zakluca" obraz?

i-love-2-bike napisala:

> no ja tez obserwuje,czasem nawet pare godzin i robie zdjecia ruszajacych sie
                      > gwiazd,ale czasem ciezko odroznic te rozne konstelacje bo jest taka mnogosc
                      > gwiazd,ze obraz bywa zaklucony.
                      • Gość: picard5 Re: Przepraszam, a ktore gwiazdy sa "ruszajace si IP: *.w86-192.abo.wanadoo.fr 19.08.06, 21:25
                        Nie udawaj ze nie wiesz o co chodzi mila pani Aj. ci powiedziala ze widac
                        gwiazdy ktore sie ruszajom to zupelnie normalne nigdy nie widziales aeroplanow?
                        tûg.
                        • marouder Re: Przepraszam, a ktore gwiazdy sa "ruszajace si 19.08.06, 21:53
                          No tak, pozostaje tylko watpliwosc dlaczego mnogosc konstelacji gwiezdnych
                          podlug Aj-low-tu-man "psuje" obserwacje aeroplanow?
                          Moze Wielce Szlachetna odpowie, pozostal mi jeszcze cien nadziei:)
    • Gość: superspec Czy wszechswiat spiewa? IP: *.lublin.mm.pl 19.08.06, 15:41
      Na pytanie postawione w tytule można odpowiedzieć tak: dowodzą tego liczne
      poezje i - nie tak częste - kompozycje muzyczne; astronomia muzyką sfer
      niebieskich zajmować się nie kwapi.
      www.wiw.pl/astronomia/eseje/historia/spiew/c1.asp
    • Gość: t0g Re: Nie meteorytow, tylko meteorow. IP: 12.45.62.* 19.08.06, 20:53
      W sierpniu obserwujemy desz METEOROW, a nie meteorytow. Meteor i meteoryt to nie
      jest to samo, choc te dwa pojecia sa bardzo czesto mylone. Wiecej o tym tutaj:

pl.wikipedia.org/wiki/Meteoryt
      Meteorytow nie oglada sie na niebie, tylko najczesciej w muzeum. Przecietny
      czlowiek ma raczej mala szanse zobaczyc meteoryt gdziekolwiek indziej. Czytalem
      w gazecie, ze niedawno jedna pania nastaszyl meteoryt - spadl na szose, ktora
      akurat jechala, tuz przed jej autem. Ale takie wydarzenia sa niezwykle rzadkie.

Jak czlowiek natknie sie na meteoryt, to naogol nie wie, ze zobaczyl meteoryt,
      bo taki nie rozni sie za bardzo na oko od zwyklych kamieni. Tylko w pewnych
      miejscach na ziemi, jak sie zobaczy cos podobnego do kamienia, to od razu
      wiadomo, ze to meteoryt: na przyklad, na rozleglych plaskowyzach lodowcowych na
      Grenlandii lub na Antarktydzie. Tam kamien nie moze sie inaczej dostac, niz
      spadajac z nieba (no, chyba ze go jakis dowcipnis podrzuci).

• abstrakt2003 panowie zostawcie ten wątek 20.08.06, 10:08
      tu nie o naukę chodzi ale o wojnę z cezem. rowerzystka została oskarżona (na co
      były dowody) o prowadzenie walki personalnej na FN. Ponieważ groźba bana dla
      tej pani na FN stała siebardzo realna postanowiła ona "udowodnić" że nie tylko
      magiel ale także nauką ją interesuje.
      Dlatego napisała to co napisała. Nie ma sensu tego prostować.
      Pozdr.
      • felicia Re: panowie zostawcie ten wątek 20.08.06, 12:37
        > Dlatego napisała to co napisała. Nie ma sensu tego prostować.

Ale pośmiać się można:)))
        F.
    • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 20.08.06, 16:17
      pomijajac te 5 trolli,ktore usiluje bezskutecznie wszczac awanture ze mna,dla
      zainteresowanych atronomia podaje link do muzeuw na swiecie,ktore maja w swych
      kolecjach meteoryty,ja osobiscie widzialam je w Smithsonian i NYC w National
      History Museums,sa imponujaco wielkie i godne uwagi.
      members.aol.com/gca7sky/planets/meteors.htm
      • i-love-2-bike Re: deszcz meteorytow 20.08.06, 16:18
        i-love-2-bike napisała:

> pomijajac te 5 trolli,ktore usiluje bezskutecznie wszczac awanture ze mna,dla
        > zainteresowanych atronomia podaje link do muzeuw na swiecie,ktore maja w swych
        > kolecjach meteoryty,ja osobiscie widzialam je w Smithsonian i NYC w National
        > History Museums,sa imponujaco wielkie i godne uwagi.
        > members.aol.com/gca7sky/planets/meteors.htm

sorry za liteUFke mialo byc muzeow:))
        • marouder Od kiedy blad ortograficzny to literowka? 20.08.06, 17:44
          No i ta piekna "gigantomania" w doborze eksponatow muzealnych na co juz Danka
          zwracala uwage: tylko co "imponujaco wielkie" jest 'godne uwagi":))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka