Dodaj do ulubionych

odbicie światła

23.09.06, 21:41
Mam lustro, a w nim odbicie 100-watowej żarówki (włączonej:)). Z jaką mocą
świeci odbicie żarówki? Może bardziej chodzi mi o natężenie światła, a to
mierzone jest w kandelach czy czymś takim, no nie? Potem tłukę te lustro na
tysiąc kawałków i w każdym mam odbicie mojej żarówki. Czy w pokoju zrobi się
jaśniej? Pewnie nie, ale dlaczego? A może jednak? Bo przecież w pokoju, w
którym nie ma lustra będzie ciemniej z tą jedną żarówką niż w pokoju z
tysiącem odbić żarówki, czyż nie? Inaczej mówiąc - czy obecność luster
zwiększa natężenie światła? A jeżeli tak to skąd się bierze te dodatkowe
światło?
Obserwuj wątek
    • alsor Re: odbicie światła 24.09.06, 15:34
      Mamy pusty pokój wyłożony idealnymi lustrami,
      zapalamy lampę 100W i jest jasno,
      po chwili gasimy - co się stanie?
      • nowak11 Re: odbicie światła 24.09.06, 16:23
        Uporządkujmy... Usystematyzujmy...Wprowadźmy trochę metodologii...:))). Więc -
        mamy pokój A z jedną żarówką stuwatową i tysiącem luster idealnych (co to
        znaczy 'idealne lustro?'). Mamy też pokój B, z żarówką a i owszem, ale bez
        luster. I co? Zapalamy w obu pokojach jednocześnie żarówę; no i mi się wydaje,
        że w tym z lustrami będzie jaśniej (tysiąckrotnie?!) niż w tym bez luster. Ale
        skąd się wzięło to dodatkowe światło; przecież zużywamy tyle samo energii? A
        skoro tak, to dlaczego marnujemy tyle energii, po co żyrandole z pięcioma
        żarówkami...? Dlaczego nie produkować żyrandoli z lustrami?!:)))
        A teraz Twoje pytanie - no cóż po zgaśnięciu żarówki w pokoju z tysiącem luster
        też zrobi się ciemno, ale nie tak od razu jak w pokoju bez luster! Bo (tak
        myślę) zanim promień światła skończy się odbijać to musi trochę potrwać! - Po
        prostu przez jakiś czas będzie sobie latał od lustra do lustra i w te odbicia
        luster w lustrach...
        Jakieś pytania dodatkowe?:)))
        • bonobo44 Re: odbicie światła 24.09.06, 18:12
          i to jest właśnie cały problem z wyobraźnią...hi!hi!
          w takim zupełnie pustym (dla uproszczenia nawet bez powietrza) pokoju NIGDY nie
          stanie się ciemno, zwłaszcza jeśli po zgaśnięciu żarówki wyjmiemy ją przez
          otwór w suficie i zaślepimy idealnym lustrem idealnie przylegającym do
          pozostałych...
          a dokładniej, już na zawsze będzie w nim te tysiące razy jaśniej niż w
          zwykłym...
          • nowak11 Re: odbicie światła 24.09.06, 21:25
            Oczywiście kpisz sobie ze mnie, co? Tzn. coś mnie niepokoi z tym idealnym
            lustrem...Takie odbijanie bez strat i bez końca; no i rzeczywiście byłoby tysiąc
            razy jaśniej?! Czyli co - energia z lustra? Nie , to niemożliwe; napiszcie, że
            to prowokacja, błagam:))) Ale gdy są zwykłe lustra, to co wtedy? Występują
            straty w odbiciu i światło zanika?
            • bonobo44 Re: odbicie światła 24.09.06, 22:06
              nowak11 napisał:

> Oczywiście kpisz sobie ze mnie, co?

bynajmniej...

> Tzn. coś mnie niepokoi z tym idealnym
              > lustrem...Takie odbijanie bez strat i bez końca; no i rzeczywiście byłoby
              > tysiąc razy jaśniej?!

lustra idealne odbijają 100% energii świetlnej...
              jeśli wpompujesz tam odpowiednią ilość takiej energii, świecąc żarówką przez
              odpowiedni czas, zgromadzisz energię nawet milion razy większą (dowolnie
              większą) od tej, która zawieszona jest w stanie równowagi w przestrzeni
              zwykłego pokoju z typowym pochłanianiem... taka ilość energii mogłaby Cię
              spopielić w ułamku sekundy...

> Czyli co - energia z lustra? Ni , to niemożliwe; napiszcie, że

Nie - energia pochodzi z żarówki... taki pokój to jej idealny akumulator...

> Ale gdy są zwykłe lustra, to co wtedy? Występują
              > straty w odbiciu i światło zanika?

oczywiście... 1% pochłaniania przy jednym odbiciu daje ca. 100% przy ok.100-
              10000 odbić (możesz spróbować sobie wyliczyć dokładną liczbę), tzn. góra po
              100km/300000km=1/3000 sekundy = 0.33 milisekundy - po takim czasie natężenie
              światła zaniknie w pokoju z lustrami o sprawności 99% poniżej progu czułości
              wzroku!
              • 0golone_jajka Re: odbicie światła 29.09.06, 08:24
                Ja chciałem jeszcze nawiązać do lamp z lustrami. Przyjrzyj się (to do k.
                nowaka) oprawom świetlnym w biurach, urzędach, sklepach itd itp. Tam WSZĘDZIE
                są lustra. Tylko w domach to rzadkość bo to takie "przemysłowe"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka