Gość: elektryk IP: *.gni.pl 18.11.06, 00:12 w polsce co prawda jest jeszcze (choć przy takim wzroście konsumpcji już niedługo) nadprodukcja prądu, ale jest to prądu bardzo brudny. Nie spełniający wyśrubowanych norm ochrony środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
centrolew Re: Zabraknie nam prądu 18.11.06, 00:34 A oni chcą zamykać kopalnie, bo węgla wydobywa się za dużo... Po co, jak za 5 lat trzeba będzie budować nowe? Mamy źródło taniej energii i nie ma co kombinować. Trzeba korzystać z tego co jest, przy zachowaniu oczywiście pewnych norm ekologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
rujawi Re: Zabraknie nam prądu 18.11.06, 20:10 mi to wygląda na robienie gruntu tj. przychylnego nastawienia społeczeństwa przed budową elektorwni atomowej w Polsce. www.nasznocnik.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ 14 stanów USA nie ma ani jednej el.atomowej ! 25.11.06, 17:44 14 stanów przebogatego USA obejmujących blisko połowę ich terytorium nie ma u siebie ANI JEDNEJ elektrowni atomowej !!! Gdy przyjrzymy się ich lokalizacji w przedziwny sposób skojarzą sie nam z... kopalnymi źródłami energii oraz energetyką wodną czy wreszcie obszarami najbardziej wietrznymi i nasłonecznionymi: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bucniebuc Potrzeba 250 elektrowni węglowych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 00:55 A co, jak zabraknie węgla? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Trzeba budowac elektrownie atomowe 18.11.06, 03:04 Zamiast zanieczyszczac srodowisko elektrowniami weglowymi trzeba zaczac budowac w Polsce elektrownie atomowe. Francja ma okolo 80% elektrycznosci z elektrowni atomowych i powietrze jest tam znacznie czystsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t0g Re: Zaraz Cie tu pogonią, droga Miss22 IP: 12.45.62.* 18.11.06, 04:57 Mnie juz sporo razy tutaj naublizano z tego powodu, że wyrażałem sie z sympatią o elktrowniach jądrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t0g Re: Przepraszam, drogi Misiu22! IP: 12.45.62.* 18.11.06, 05:01 Literka "s" mi zie zdwoiła w oczach. To stare przyzwyczajenie z czasów, kiedy służyłem w ss. (to znaczy, służyłem za majtka na parowcu! Parowce oznaczano s/s, lub krótko ss). Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Przepraszam, drogi Misiu22! 18.11.06, 23:21 Gość portalu: t0g napisał(a): > Literka "s" mi zie zdwoiła w oczach. > > To stare przyzwyczajenie z czasów, kiedy służyłem w ss. czy tylko to ? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Polska emituje 20% mniej CO2 niż Francja 21.11.06, 13:12 mis22 napisał: > Francja ma okolo 80% elektrycznosci z elektrowni > atomowych i powietrze jest tam znacznie czystsze. Trafiłeś jak kulą wpłot: • Polska emituje 20% mniej CO2 niż atomowa Francja forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=52542962&a=52579074 11. Francja:363,484.2 tys.ton CO2 17. Polska: 303,777.5 tys.ton CO2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ Polska emituje 20% mniej CO2 niż Fran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:47 Prawda. Zapomniał Pan napisać tylko, że Belgia produkuje dużo mniej niż Polska a Monako pewnie jeszcze mniej. Ciekawe dlaczego? Hmmmm.. No nic – trzeba by się nad tym zastanowić. Może to ma coś z tym wspólnego? pl.wikipedia.org/wiki/Polska#Statystyki_demograficzne pl.wikipedia.org/wiki/Francja#Demografia Choć... Nie ... niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: ☻ Atomowe elektrociepłownie? 22.11.06, 11:49 Niech Pan się nie ośmiesza... Francja produkuje 80% energii z atomu. Tzn. te pozostałe 20 % daje udział porównywalny z emisją w naszym kraju i to zarówno globalnie jak i w przeliczeniu na głowę. Tj. 1/5 mniej a nie 5-krotnie mniej! Proszę sobie też porównać te dane dla Polski i atomowych Niemiec, atomowych w stopniu w którym Polska nigdy nie będzie po postawieniu 1 czy 2 elektrowni atomowych (Niemcy mają ich 20). Ta elektrownia to dla naszych władz problem zastępczy i na pewno nie zbawi naszej energetyki. W naszych warunkach powinno budować się za te same pieniądze nowoczesne elektrociepłownie. Wynik pozwoli na zaoszczędzenie dokładnie tej samej ilości emisji CO2 co postawienie 1-2 atomówek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ Atomowe elektrociepłownie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:32 Kto się ośmiesza? Polska emituje 20% mniej niż Francja (sam Pan to napisał), a ma 60% więcej mieszkańców. No jeśli to jest wynik zły (lub tragiczny jak Pan woli) to ja przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: ☻ Atomowe elektrociepłownie? 23.11.06, 10:04 11. Francja 363,484.2 tys.ton CO2 / 60 180 529 osób – daje ok. 0.006 tyś ton CO2 na osobę 17. Polska 303,777.5 tys.ton CO2/ 38 635 144 osob – daje ok. 0.0078 tyś t on CO2 na osobe. Gość portalu: Yansen napisał(a): > Kto się ośmiesza? Polska emituje 20% mniej niż Francja (sam Pan to napisał), > a ma 60% więcej mieszkańców. No jeśli to jest wynik zły (lub tragiczny jak > Pan woli) to ja przepraszam. Istotnie Polska ma niecałe 40 a Francja nieco ponad 60 mln mieszkańców. Zatem liczby te nie są nieporównywalne, a wynik dla Francji JEST tragiczny. Polska niemal w 100% uzyskuje energię z paliw kopalnych. Francja w 20%. Jej wynik emisji powinien być 5-krotnie lepszy niż Polski. Innymi słowy, Polska powinna emitować 500% tego co Francja na osobę, a emituje 30% (sic!) na osobę więcej. Jeśli globalnie porwónamy wynik wypadajacy na 40 mln Francuzów, to dostaniemy 242,000 tys.t CO2 co również jest liczbą o niecałe 30% mniejszą od globalnej emisji Polski (ale nie 5-krotnie niższą, jak by mogło wynikać z udziału energetyki jądrowej). No i kto tu się Pańskim zdaniem ośmiesza? Milczy Pan też jakoś w kwestii allokacji środków z budowy atomówek na nowoczesne elektrociepłownie w naszym kraju... chociaż w równoległym poście niżej domagał się Pan ode mnie gotowego rozwiązania... Tak - odrzucam energetykę z rozszczepienia atomu, dokładnie tak, jak odrzucam cholerę, czarną ospę i wirus Ebola... A czy dla Pana ograniczenie emisji CO2 z nowoczesnych elektrociepłowni równoważne wybudowaniu w Polsce paru elektrowni atomowych jest do pogardzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Co i ile elektr. jądrowe emitują do atmosfery? 23.11.06, 10:52 Oto co i ile elektrownie jądrowe emitują do atmosfery w trakcie "normalnej" pracy: "To prawda, że elektrownie jądrowe emitują do atmosfery pewne dawki substancji radioaktywnych. Obliczono na przykład, że elektrownia jądrowa o mocy 1000 MW(e) rocznie emituje do atmosfery maksymalnie 5,9*10^14 Bq gazów szlachetnych (85Kr i 133Xe) i 5,6*10^9 Bq jodu. Aby rozcieńczyć te promieniotwórcze związki do wartości dopuszczalnych należy zużyć 5,5*1010 m3 powietrza. Aby rozcieńczyć do poziomu dopuszczalnego ilość dwutlenku siarki emitowanej przez rok przez elektrownię węglową o takiej samej mocy potrzeba aż 4,3*1015 m3, czyli około 100000 więcej. Tak więc obawy odnośnie wielkiego skażenia powodowanego przez nowoczesną elektrownię jądrową są nieuzasadnione. " library.thinkquest.org/19662/high/pol/environment.html w oczywisty sposób polskim lobbystom proatomowym nie przeszkadza w wysławianiu powyższej opinii fakt niemal zupełnej filtracji dwutlenku siarki z kominów elektrowni węglowych w Europie... "Aby rozcieńczyć te promieniotwórcze związki [emitowane przez elektrownie atomowe] do wartości dopuszczalnych należy zużyć 5,5*10^10 m3 powietrza." Aby sobie to lepiej wyobrazić, dokonajmy prostych oszacowań: Powierzchnia Polski wynosi ok. 31x10^10 m2, tzn. 12 takich elektrowni jest w stanie skazić radioaktywnie 2-metrową warstwę powietrza nad całym terytorium Polski (przy założeniu braku "zaburzeń atmosferycznych" i równomiernym rozkładzie /bez gromadzenia się tych gazów w nieckach terenu/) dla zakladanego podwojenia zaopatrzenia Polski w en.el. konieczne byłoby zbudowanie 30 takich elektrowni! oznacza to, że nawet na 3 metrowej drabinie oddychalibysmy powietrzem o skażeniu przekraczającym wszelkie normy... a grozi nam to, gdy caly swiat dokona zdecydowanej wolty w kierunku energetyki jądrowej (obecnie zaledwie 5% energii pozyskuje się na świecie z elektrowni atomowych) ... -- • Energia sloneczna: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12172&w=25057657 Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Co i ile elektr. jądrowe emitują do atmosfery? 23.11.06, 21:35 "Są wreszcie fenomeny trudno zrozumiałe. W prowadzonych w Niemczech badaniach wykryto niewielki wzrost liczby zachorowań an białaczkę pośród ludności mieszkającej w określonym promieniu wokół dość licznych jeszcze funkcjonujacych elektrowni atomowych. (...) A o tym, żeby można było dostać białaczki z samego strachu, dotąd nie słyszano." - Stanisław LEM Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Co i ile emitują do atmosfery Isar1 i Isar2 ? 23.11.06, 21:44 W Essenbach kolo Landshutu pracuje blok 2 atomowych gigantow Isar1 (1977) i Isar2 (1988)... "Myśliwi niemieccy polujący w Bawarskim Lesie na pograniczu z Czechami muszą każdego upolowanego dzika oddać do utylizacji. Mięso dzików żywiących się głównie podziemnymi kłączami i korzeniami roślin kilkakrotnie przekracza dopuszczalną granicę promieniotwórczości." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=25349379&a=25360078 Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Jak USA zmniejszyły w ciągu 30 lat emisję o 50% 23.11.06, 20:24 Jak USA zmniejszyły w ciągu 30 lat emisję o połowę? Elektrownie węglowe emitujące mniej zanieczyszczeń niż gazowe? Prawda czy fałsz? Okazuje się, że to... prawda: m.in. dlatego atomowa Francja (80% energii elektrycznej z atomu!), podobnie jak Niemcy, emituje do atmosfery duUużo więcej CO2 niż porównywalna z nimi powierzchnią Polska... a od 1970 r. Stany Zjednoczone potroiły zużycie węgla w energetyce zmniejszając jednocześnie emisję zanieczyszczeń o blisko... połowę. "Najnowocześniejsze elektrownie węglowe emitują mniej zanieczyszczeń niż większość turbin gazowych - Mimo rozwoju wielu nowych źródeł energii nie maleje przydatność węgla dla energetyki. Spalanie węgla stanowi źródło ponad 50% energii elektrycznej w wielu krajach świata, w tym USA, zaś jego cena jest o ponad połowę mniejsza niż innych paliw. Wykorzystanie węgla na tak wielką skalę budzi jednak zastrzeżenia natury nie - ekonomicznej, lecz ekologicznej. Od 1970 r. Stany Zjednoczone potroiły zużycie węgla w energetyce zmniejszając jednocześnie emisję zanieczyszczeń o 30-50%. Najnowocześniejsze elektrownie węglowe emitują obecnie mniej zanieczyszczeń niż większość turbin gazowych w przeliczeniu na jednostkę produkcji. Mimo to w oczach społeczeństwa i kręgów decyzyjnych węgiel pozostaje "brudnym" paliwem. Jednak już w najbliższej przyszłości ten niekorzystny wizerunek węgla jako uciążliwego paliwa energetycznego może polepszyć się dzięki wdrażaniu nowych kotłów z cyrkulującym łożem fluidalnym. Kotły te umożliwiają bowiem spalanie różnych paliw niskiej jakości (a nawet odpadów) przy spełnieniu najbardziej rygorystycznych ograniczeń ochrony środowiska." www.gigawat.net.pl/article/view/71 Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Trzeba budowac elektrownie atomowe 18.11.06, 20:23 I to jak najszybciej!Inwestycja polska w litewskiej Ignalinie powinna stwozyc kadry do zarzadzania przyszla olska elektrownia atomowa!A wiec ATOM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Trzeba budowac elektrownie atomowe IP: *.chello.pl 18.11.06, 21:43 Elektrownie atomowe sa niebezpieczne-patrz Czarnobyl,trudne jest tez pozbywanie sie odpadow radioaktywnych.Elektrownie mazutowe bez zadnych problemow moga spalac oleje roslinne (np.rzepakowy)co rozwiaze wiele problemow-ochrona srodowiska,zatrudnienie w rolnictwie,jest to przeciez przyjazne srodowisku paliwo odnawialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grosz-ek Każdą zabawkę można zepsuć ... IP: *.merinet.pl 19.11.06, 00:39 Czarnobyl wybuchł, bo jego pracownicy przeprowadzali nieodpowiedzialny eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinik Re: Trzeba budowac elektrownie atomowe IP: *.e-wro.net.pl 19.11.06, 12:37 Ja proponuje rowerowe hufce pracy wyposażone w dynama ... energia czysta i bezrobocie mniejsze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf jak bys sie uczyl dokladnie fizyki w szkole IP: *.49.rev.vline.pl 19.11.06, 13:02 sredniej nie pisalbys takich glupot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B_I_O Re: Trzeba budowac elektrownie atomowe IP: *.proton.net.pl 20.11.06, 19:36 > Elektrownie atomowe sa niebezpieczne-patrz Czarnobyl Jesli czarnobyl cos pokazal, to - ze sa one bezpieczne. Na ziemi dziala kilkaset reaktorow, najpowazniejszej awarii ulegl ten skonstruowany 60 lat temu. Postep w tej dziedzinie jest gigantyczny, i nowe typy reaktorow po prostu nie moga ulec awarii. Jest to fizycznie niemozliwe. > trudne jest tez pozbywanie sie odpadow radioaktywnych. Wrecz przeciwnie. W porownaniu do dziesiatek milionow ton popiolow z elektrowni jadrowych problem odpadow radioaktywnych jest znikomy. W dodatku sa mozliwe do zbudowania reaktory dajace odpady uzyskujace po 300 latach aktywnosc nautralnego uranu. > Elektrownie mazutowe bez zadnych problemow moga spa lac oleje roslinne > (np.rzepakowy)co rozwiaze wiele problemow-ochrona srodowiska > ,zatrudnienie w rolnictwie,jest to przeciez przyjazne srodowisku paliwo > odnawialne. Nie bardzo. Rolnictwo jest jedna z najbardziej obciazajacych srodowisko galezi gospodarki. Rzepak do swojej produkcji wymaga nawozow, wody i duzego nakladu pracy = energii. Do tego wszelkie pola uprawne za kilkanascie lat beda potrzebne do produkcji jedzenia. Czy sie to pseudoekologom podoba czy nie elektrownie jadrowe sa najczystszym realnym zrodlem energii. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Uwielbiam takich eksertuff 20.11.06, 23:06 O co ci chodzi z Czarnobylem? Tam nie było żadnego wypadku, tylko całkowita głupota sowieckich władz, które na własne życzenie wysadziły tę budę w powietrze. Podaj inny przykład, bo ten nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Awarie i katastrofy elektrowni atomowych 21.11.06, 13:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12172&w=25056061 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entropia Re: Uwielbiam takich eksertuff IP: 80.51.34.* 24.11.06, 18:34 A jaka jest pewność, że gdy na świecie powstanie już tysiące elektrowni atomowych, w kilku z nich nie trafi sie paru idiotów i nastąpi kilka takich katastrof?? Poza tym wbrew pozorom elektrownie atomowe wcale nie są takie tanie. Owszem produkcja energii jest w nich tania ale ich budowa wymaga ogromnych środków. Koszt wybudowania jednej elektrowni jądrowej to od 3 do 5 miliardów dolarów. Prosze sobie to porównać z deficytem budżetowym Polski (około 10 miliardów dolarów). A jedna elektrownia atomowa na całą Polskę na pewno nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Trzeba budowac elektrownie atomowe 25.11.06, 08:37 Mazut jest trudnym paliwem w energetyce. Trzeba go podgrzewać itd. by dało się go spalać w palniku. Mam sygnały, że niektóre polskie ciepłownie mazutowe są przerabiane na gazowe, bo takie łatwiej użytkować, mnie potrzeba ludzi do ich obsługi. SyBiR Gość portalu: michal napisał(a): > Elektrownie atomowe sa niebezpieczne-patrz Czarnobyl,trudne jest tez pozbywanie > sie odpadow radioaktywnych.Elektrownie mazutowe bez zadnych problemow moga spa > lac oleje roslinne (np.rzepakowy)co rozwiaze wiele problemow-ochrona srodowiska > ,zatrudnienie w rolnictwie,jest to przeciez przyjazne srodowisku paliwo odnawia > lne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedros Re: Trzeba budowac elektrownie atomowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 07:11 mis22 napisał: > Zamiast zanieczyszczac srodowisko elektrowniami weglowymi trzeba zaczac budowac > > w Polsce elektrownie atomowe. Francja ma okolo 80% elektrycznosci z elektrowni > atomowych i powietrze jest tam znacznie czystsze. Owszem, powietrze tak, gorzej z rzekami i glebą... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Polska emituje 20% mniej CO2 niż Francja 21.11.06, 13:08 mis22 napisał: > Francja ma okolo 80% elektrycznosci z elektrowni > atomowych i powietrze jest tam znacznie czystsze. Trafiłeś jak kulą wpłot: • Polska emituje 20% mniej CO2 niż atomowa Francja forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=52542962&a=52579074 11. France 363,484.2 tys.ton CO2 17. Poland 303,777.5 tys.ton CO2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ Polska emituje 20% mniej CO2 niż Fran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:02 Patrz post wyżej - ale jestem dzisiaj miły (mam Imieniny :-) ) więc pomogę: (Zakładając prawdziwość Pana danych): 11. France 363,484.2 tys.ton CO2 / 60 180 529 osób – daje ok. 0.006 tyś ton CO2 na osobę 17. Poland 303,777.5 tys.ton CO2/ 38 635 144 osob – daje ok. 0.0078 tyś ton CO2 na osobe. A teraz pytanie z gatunku Audio-Tele dla pana: Spośród dwu krajów (Polski i Francji) proszę wybrać ten który emituje mniej CO2 na osobę (czytaj. jest bardziej ekologiczny): a)Polska b)Francja c)Gwatemala Odpowiedzi proszę wysyłać drogą mailową na adres: kit@statystyk.pl lub listem poleconym na adres: Audio-Tele INC. Ul. Węglowa 14 34-675 Ciemnogród Za udział w konkursie dziękujemy*! * (Firma Audio-Tele INC zastrzega sobie możliwość zmiany nagród w trakcie trwania konkursu a nawet po jego zakończeniu, oraz zastrzega sobie prawo do nie przysłania żadnych nagród) Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: ☻ Polska emituje 20% mniej CO2 niż Fran 22.11.06, 11:38 Gość portalu: Yansen napisał(a): > 11. France 363,484.2 tys.ton CO2 / 60 180 529 osób – daje ok. 0.006 tyś > ton CO2 na osobę > 17. Poland 303,777.5 tys.ton CO2/ 38 635 144 osob – daje ok. 0.0078 tyś t > on CO2 na osobe. I co z tego wynika? Poza tym, ze gdy postawimy tę twoją uptragnioną atomówkę, to emisja spadnie u nas o jakieś... 1 % ! Tzn. z 0,0078 do poziomu 0,0077 tys.ton na osobę (to gra nie warta świeczki). Musielibyśmy jak oni przestawić naszą gospodrakę na 80% energii z atomu żeby ograniczyć nasz wkład do globalnej emisji do ich poziomu 0,006 tys.t na osobę. Oznacza to nie jedną a 100-200 atomówek (400-800 mld euro; 1,5-3 bln złotych; to kosmos i utopia). I co? I nadal emitowalibyśmy tyle co Francuzi na głowę. Nie tędy droga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ Polska emituje 20% mniej CO2 niż Fran IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:32 Oczywiście, że nie. Równie dobrze można by powiedzieć, że akcje typu wielka orkiestra świątecznej pomocy nie mają najmniejszego sensu - końcu każdy daje po 1-5 zł toż to z 0.001% ceny dobrego inkubatora! No a jednak – ziarnko do ziarnka. Ja wiem jedno – w pobliżu wiatraków mieszkać nie chcę (dziękuję mieszkałem – nie polecam), od węgla u mnie (pomiędzy Krakowem a Katowicami) oddychać czym nie ma (+całkowity brak kontroli nad substancjami radioaktywnymi wydostającymi się do atmosfery podczas spalania węgla – i proszę mi nie pisać o stężeniach…) , gaz nam ruski zakręcą ani się obejrzymy, baterie słoneczne po 3 latach nadają się na śmietnik (a ich produkcja do czystych nie należy), na całej resztce ropy łapę położy USA… Biopaliwa też nie są takie super fajne jak się reklamuje. Pewnie, że nie tędy droga. Tylko którędy? Według mnie Polska powinna brać energię z elektrowni atomowych oraz mocno (i szybko!) modernizować elektrownie węglowe tak aby stały się bardziej przyjazne środowisku - a technologie po temu są znane i można (TRZEBA) z nich już dzisiaj korzystać. A całą resztę można sobie między bajki włożyć. BTW. A jaka gra jest warta świeczki? Ja za 80 lat już będę zimny trup więc wszystko ma mi zwisać? Ja nie jestem przeciwko energetyce węglowej (nigdy nie byłem) ale nie takie jak dzisiaj, Pan zaś jesteś przeciwko energetyce atomowej bez względu na fakty ekologiczne / ekonomiczne / społeczne. Dla pana to nie jest opcja warta rozważenia choćby nie wiem co. A dlaczego? NO BO TAK! Proszę się poza tym nie krępować i nas oświecić – którędy droga? Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: ☻ Nowoczesne elektrociepłownie dla POLSKI 23.11.06, 10:20 Gość portalu: Yansen napisał(a): > oddychać czym nie ma (+całkowity brak kontroli nad substancjami radioaktywnymi wydostającymi się do atmosfery podczas spalania węgla – i proszę mi nie pisać o stężeniach…) Jeśli istotnie mieszka Pan w tym obszarze, to doskonale zdaje sobie Pan sprawę jak duzo się zmieniło w kwestii filtracji znieczyszczeń. Pańskie sugestie odnośnie substancji promieniotwórczych to też już dawno przebrzmiała, chociaż wciąż od nowa podnoszona, fałszywa propaganda lobbystów proatomowych. > baterie słoneczne po 3 latach nadają się na śmietnik (a ich produkcja do czystych nie należy), A kto to Panu powiedział? czas życia paneli słonecznych to minimum kilkanaście lat... są przy tym praktycznie bezobsługowe (w odróżnieniu od el.atomowych, których "produkcja" Pańskim zdaniem do czystych należy! (Sic!!!)) > Według mnie Polska powinna brać energię z elektrowni atomowych oraz mocno > (i szybko!) modernizować elektrownie węglowe To w jednym punkcie się zgadzamy: Polska powinna mocno (i szybko!) modernizować elektrownie węglowe (ale za co, jesli odpowiednie środki pójdą na budowę paru kosztownych jak diabli elektrowni atomowych? Za co? proszę mi tu odpowiedzieć na to pytanie!)... Według mnie Polska powinna brać energię z nowo budowanej sieci elektrociepłowni (i szybko!) modernizowanych starych elektrowni węglowych, a w międzyczasie rzowijać wszelkimi siłami energetykę ze żródeł odnawialnych (docelowo przynajmniej do 20% w perspektywie najbliższych 20 lat - żadnych na to szans nie będzie, jesli za te pieniądze postawimy 2 atomówki, które zwiększą potencjał o góra 5% a w międzyczasie padnie 50% niemodernizowanych - bo no bo nie będzie już za co - elektrowni konwencjonalnych) > Pan zaś jesteś przeciwko energetyce atomowej bez względu na fakty eko > logiczne / ekonomiczne / społeczne. Dla pana to nie jest opcja warta > rozważenia choćby nie wiem co. A dlaczego? NO BO TAK! Nie "NO BO TAK!" o nie... Czarnobyl to NIE JEST żadne "NO BO TAK!" Odrzucam energię z rozszczepienia atomu, dokładnie tak, jak odrzucam cholerę, czarną ospę i wirus Ebola... I to ja uwzględniam fakty ekologiczne / ekonomiczne / społeczne, których istnienie Pan tylko postuluje, a nie "uwzględnia". > Proszę się poza tym nie krępować i nas oświecić – którędy droga? Ciekawe dlaczego uparcie nie zauważa Pan jakoś podniesionej przeze mnie wyżej kwestii allokacji środków z budowy atomówek na nowoczesne elektrociepłownie w naszym kraju... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=52399812&a=52649793 Czy dla Pana ograniczenie emisji CO2 z nowoczesnych elektrociepłowni równoważne wybudowaniu w Polsce paru elektrowni atomowych jest istotnie do pogardzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ Nowoczesne elektrociepłownie dla POLS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:54 Poddaję się – ma pan całkowitą rację. Tak samo jak podałem się z dyskusjami w sprawie kreacjonizmu. Ma Pan rację. Zadowolony? Nienawidzę ruskich, za ten Czarnobyl – przez nich muszę oddychać tym czym muszę. No bo jak rozumiem od czasów Czarnobyla technologia jądrowa stanęła w miejscu (no i ten wszędobylski sód jako chłodziwo – ble!) i tylko w technologiach węglowych jest jakiś postęp. Cieszę się, że przejrzałem na oczy dzięki Panu. PS. Polecam wycieczkę na hałdy pokopalniane na dolnym Śląsku z licznikiem Geigera-Müllera – robi wrażenie – piorunujące. (Ja na hałdach na dolnym Śląsku wprawdzie nie byłem – ale byłem na hałdach w okolicy zagłębia Ruhry – nie widzę powodu aby na Śląsku było inaczej). Potem (tak zupełnie dla równowagi) proszę się wybrać do elektrowni atomowej w Mochovcach (najbliżej chyba będzie). Pewnie pana nie wpuszczą ale proszę stanąć w pewnej odległości i zmierzyć a potem zrobić tak samo dla dowolnej hałdy górniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: ☻ radon 23.11.06, 19:26 "Nuklidy naturalne (...) przed radonem i innymi substancjami... Badania Głównego Instytutu Górnictwa i innych jednostek doprowadziły już do tego, że jest to strącane pod ziemią." www.senat.gov.pl/k6/kom/kros/2006/007ros.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ radon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 23:34 "Badania Głównego Instytutu Górnictwa i innych jednostek doprowadziły już do tego, że jest to strącane pod ziemią." Genialne – same badania doprowadziły to tego , że jest TO (cokolwiek to jest) strącane już pod ziemią – nie doceniałem siły polskiej nauki. I siły górniczych ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: ☻ radon 25.11.06, 17:41 a słyszałeś Yansen może o tzw. badaniach stosowanych? o wdrożeniach ich wyników... i jak myślisz - po co się właściwie prowadzi wszelkie badania w zakresie nowych technologii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yansen Re: ☻ radon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 18:01 Bonobo44: "Badania Głównego Instytutu Górnictwa i innych jednostek doprowadziły już do tego, że jest to strącane pod ziemią." Yansen: Genialne – same badania doprowadziły to tego , że jest TO (cokolwiek to jest) strącane już pod ziemią. Bonobo44: a słyszałeś Yansen może o tzw. badaniach stosowanych? o wdrożeniach ich wyników... i jak myślisz - po co się właściwie prowadzi wszelkie badania w zakresie nowych technologii? Yansen: No słyszałem – przecież się cieszę, że oni potrafią już po ziemią z węgla usuwać niektóre pierwiastki. Zastanawiam się tylko skoro z radonem im tak łatwo idzie to zastanawiam się dlaczego z siarką od razu tak nie robią. W końcu pierwiastek taki sam jak każdy inny... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ Nowoczesne elektrociepłownie dla POLSKI 23.11.06, 20:27 Z zestawienia, jakie znalazłem wynika, że w kraju mamy tak na oko zaledwie góra jakieś 50 elektrociepłowni zawodowych z prawdziwego zdarzenia, www.elektrownie.com.pl/elektrocieplownie.htm a porywamy się na budowę elektrowni atomowych pod pozorem ograniczenia emisji CO2 "6 stycznia 2000r. oddano do eksploatacji blok ciepłowniczo-kondensacyjny BCF-100 o mocy 135 MWe i 200 MWt" - za cenę tych 2 atomówek można postawić w Polsce kolejne 50 takich bloków w dużych miejscowościach, eliminując w nich niską emisję w miejsce kilku przestarzałych elektrowni o łącznej mocy 6,75 GWe i sprawności na poziomie góra 35%; - uzyskany zapas sprawności - drugie 35%, pozwoliłby na zbudownie kolejnych 50-ciu elektrociepłowi o mocy dalszych 6,75 GWe i to BEZ ZWIĘKSZANIA EMISJI CO2 w skali kraju w porównaniu ze stanem wyjściowym; - ich koszt nie przekroczy antycypowanych kosztów likwidacji planowanych 2 elektrowni atomowych ("kiedyś tam w przyszłości") - uzyskamy przy tym dodatkowo 20 GWt mocy cieplnej, podczas gdy wspomniane 2 elektrownie atomowe dostarczą łącznie... 0 GWt mocy cieplnej! Bilans: Zastępując kilka starych elektrowni o mocy 6,75 GWe, możemy uzyskać w kraju bez zwiększania emisji CO2 dodatkowe moce (ponad te 6,75 GWe odnowionych mocy) w postaci drugiego tyle mocy elektrycznej 6,75 GWe i aż 20 GWt mocy cieplnej! A wszystko to za koszt równoważny budowie i przyszłej rozbiórce 2 elektrowni atomowych mocy elektrycznej 6,75 GWe. Zlikwidujemy przy tym niską emisję (zapylenie, zasiarczenie) w 100 dużych i średnich aglomeracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... IP: *.chello.pl 18.11.06, 09:30 Węgla jest znacznie więcej niż ropy. Przy obecnym wydobyciu wystarczyłoby go na jakieś 300 lat, więc nawet trzykrotne zwiększenie liczby elektrowni węglowych nie jest problemem. Inna sprawa - czy naprawdę chcemy cały ten węgiel (około biliona ton) wysłać do atmosfery? Odpowiedz Link Zgłoś
dakiro Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... 18.11.06, 11:56 no i poza tym ile z tego węgla da się opłacalnie i tanio wydobyć? ciekawi mnie jaki procent tych ogólnych zasobów jest na dziś opłacalny w wydobyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... IP: *.chello.pl 18.11.06, 16:33 Opłacalność zmienia się z miesiąca na miesiąc, w zależności od tego ile kosztują inne źródła. Bardzo trudno to więc oszacować. Warto jeszcze pamiętać o jednym: ten bilion ton to złoża znajdujące się pod kontynentami. Stwierdzono już pierwsze złoża znajdujące się pod dnami mórz (np. koło Norwegii). Potencjalnie jest ich znacznie więcej niż tych pierwszych, ale na razie nie ma zupełnie żadnych pomysłów jak miałoby wyglądać ich wydobycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grosz-ek A ile trzeba wyłożyć energii na jego wydobycie ? IP: *.merinet.pl 19.11.06, 00:45 Na wydobycie węgla potrzebne jest zużycie pewnej energii. Ciekaw jestem, ile z tych złóż może dostarczyć więcej zawartej w wydobytym węglu energii, niż zostanie jej zużyte na jego wydobycie (inaczej mówiąc: czy dla i złóż energetyczna stopa zwrotu jest większa od 1) ? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... 18.11.06, 20:05 A ja uważam, że ten węgiel wysłany do atmosfery musi sie gdzieś związać. Może zachodzą jakieś reakcje chemiczne gdy CO2 topi się w oceanach. Przecież kiedyś te drzewa, z których jest węgiel musiały z czegoś wyrosnąć i ten CO2 był do tego potrzebny, więc jeśli go dziś uwolnimy, to może oceany w jakiś sposób zwiążą nadmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... IP: *.acn.waw.pl 18.11.06, 21:02 genialne juz niedlugo statki zamiast na polow ryb beda wyplywac na polow wegla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedros Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 07:16 > A ja uważam, że ten węgiel wysłany do atmosfery musi sie gdzieś związać. Może > zachodzą jakieś reakcje chemiczne gdy CO2 topi się w oceanach. Przecież kiedyś > te drzewa, z których jest węgiel musiały z czegoś wyrosnąć i ten CO2 był do > tego potrzebny, więc jeśli go dziś uwolnimy, to może oceany w jakiś sposób > zwiążą nadmiar. Niestety emisja CO2 do atmosfery spowodowała ogólny wzrost temperatury globu => wzrost temperatury oceanów => mniejsze możliwości do rozpuszczania się CO2 w wodzie. Wynika z tego, że zawarty w oceanach CO2 jeszcze dodatkowo zasila atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tek Re: Potrzeba 250 elektrowni węglowych... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 10:13 Polecam strony www.peakoil.pl, www.peakoil.com i www.dieoff.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Bo energie oszczedzac trzeba IP: *.tpgi.com.au 18.11.06, 04:21 Gdyby kazde gospodarstwo domowe i przedsiebiorstwo bylo zaopatrzone w niskotemperaturowe pompy ciepla, to zapotrzebowanie na energie cieplna spadloby o 60-70%. Jedyny problem polega na tym, ze zaoszczedzonej energii nie da sie opodatkowac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikodem Re: Bo energie oszczedzac trzeba IP: *.jelonki.robbo.pl 20.11.06, 00:10 W kwietniu weszła w życie Dyrektywa Europejska nakładjąca obowiązek zmniejszenia zużycia energii na odbiorców końcowych, w szczególności jednostki administracji, zakłady przemysłowe itp. W naszym kraju pies z kulawą nogą nie zainteresuje się tym aby uchwalić do tej dyrektywy przepisy wykonawcze (ustawy, rozporządzenia). Bez tego żaden burmistrzunio lub wójtunio nie kiwnie palcem, aby wprowadzać w życie obowiązki wynikające z tej dyrektywy. Lobby energetyczne doskonale wie, że deficyt energii to wyższe ceny, a każda inicjatywa energooszczędna to ewidentna strata zysków przedsiębiorstw energetycznych. Niestety, ci którzy decydują o rozwiązaniach na skalę kraju, bardzo zależą od tych, którym na tym nie zależy. Pozdrawiam Nikodem ekosens.lap.pl P.S. W Australii państwo dopłaca do zakupu urządzeń oszczędzających wodę, a może nasze władze też wpadną na tak cudowny pomysł w zakresie energii elektrycznej. Dla wody też się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Zabraknie nam prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 07:35 a co z budową elektrowni wodnych np.na wiśle i odrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Solidaruchy zlikwidowały Elektrownię Jądrową IP: *.aster.pl 18.11.06, 08:10 W Żarnowcu pierwszy blok Elektrowni Jądrowej był prawie gotowy , drugi w zaawansowanej budowie. Niestety wraz ze zmianą ustrojową, Solidaruchy niszczyły i likwidowały z przyczyn ideologicznych oraz swej głupoty wszystko co było osiągnięciem PRL; PGR, Elektrownię Jądrową w Żarnowcu, tysiące zakładów doprowadzano do ruiny aby przejąć ich za psi grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gos Bzdura - dobrze ze przestali bo w Zarnowcu IP: *.49.rev.vline.pl 19.11.06, 13:04 planowano reaktor typu czarnobylskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B_I_O Re: Bzdura - dobrze ze przestali bo w Zarnowcu IP: *.proton.net.pl 20.11.06, 19:41 To klamstwo powtorzono juz tyle razy, ze pewnie zaczyna byc juz prawdziwe na mocy "prawa Gebelsa". W Zarnowcu mialy byc reaktory cisnieniowo-wodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roma Zabraknie nam prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 09:25 Czy w naszym kraju jest jakikolwiek dokument w randze ustawy zabezpieczający polityke władz w zakresie bezpieczństwa energetycznego kraju. Obawiam się, że nie. Inwestycje energetyczne i z tym związane w żródła pozyskiwania energii są długotrwałe i powinny byc realizowane niezależnie od opcji politycznej sprawującej władze. Często ten temat w sensie sprawowania funkcji ministerialnych powierza się nieodpowiedzialnym dyletantom z nadania partyjnego, a jaka jest mądrość parlamentarzystów to też wszyscy wiemy. Zresztą nie muszą sie oni na tym znac ale powinni byc odpowiedzialni. Niestey tak nie jest i podejrzewam, że obudzimy sie kiedyś z ręką w przysłowiomym nocniku. Jeśli nie my to następne pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalizm1 Re: Zabraknie nam prądu IP: *.oc.oc.cox.net 18.11.06, 17:56 Gość portalu: roma napisał(a): > Czy w naszym kraju jest jakikolwiek dokument w randze ustawy zabezpieczający > polityke władz w zakresie bezpieczństwa energetycznego kraju. Obawiam się, że > nie. Inwestycje energetyczne i z tym związane w żródła pozyskiwania energii są > długotrwałe i powinny byc realizowane niezależnie od opcji politycznej > sprawującej władze. Często ten temat w sensie sprawowania funkcji > ministerialnych powierza się nieodpowiedzialnym dyletantom z nadania > partyjnego, a jaka jest mądrość parlamentarzystów to też wszyscy wiemy. Zresztą > > nie muszą sie oni na tym znac ale powinni byc odpowiedzialni. Niestey tak nie > jest i podejrzewam, że obudzimy sie kiedyś z ręką w przysłowiomym nocniku. > Jeśli nie my to następne pokolenie. - a jest znane wszystkim stosunkowo proste rozwiazanie tego prblemu, uwolnic caly energetyczny biznes z wplywow panstwa, calkowicie sprywatyzowac i nie dopuscic do glosu zadnej instytucji panstwowej, w koncu panstwo nie jest od produkowania pradu, majtek, papieru toaletowego, zarowek czy sznurka do snopowiazalek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Zabraknie nam prądu IP: 60.228.141.* 19.11.06, 10:59 cos ty sie szaleju najadl? PiS bez kontroli fabryki nici? Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Biopaliwa to mit 18.11.06, 09:32 Energia z biopaliw nie wystarczy nawet dla mieszkań, o przemyśle nie ma co marzyć. Jeżeli oszczędność energii ma polegać na zmianie czasu z letniego na zimowy i odwrotnie, lub na likwidacji funkcji standby w telewizorach i komputerach, to znaczy że chodzi o propagandę, a nie o oszczędności energii. Gazy cieplarniane wmontowane w tę przepowiednię to dowód, że mamy do czynienia z propagandą. Nie istnieje problem gazów cieplarnianych, wie to każdy prawdziwy naukowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja ja juz znalazlem rozwiazanie IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.11.06, 09:36 Australia. Ma najwieksze poklady wegla i jedna trzecia zasobow uranu, tylko 20 mln mieszkancow. nam pradu nie zabraknie. Trzymajcie sie ;-{) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: ja juz znalazlem rozwiazanie 18.11.06, 09:55 Ja też znalazłam rozwiązanie: w tym czasie, gdy nie będzie prądu, postaram się znaleźć pracę, w której musiałabym pracować przy komputerze w związku jednak z brakiem prądu, będę szybko wracać do domu :) Poza tym nie mogę się nie uśmiechać na myśl, że w roku 2020-2030 będziemy siedzieć przy świeczkach, przy takiej zaawansowanej technice :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marioramst Re: ja juz znalazlem rozwiazanie IP: *.pc-help.com.pl 18.11.06, 17:31 Oczekujcie desantu Wojsk amerykańskich :D Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: ja juz znalazlem rozwiazanie 18.11.06, 23:29 Gość portalu: to ja napisał(a): > Australia. Ma najwieksze poklady wegla i jedna trzecia zasobow uranu, tylko 20 > mln mieszkancow. nam pradu nie zabraknie. you bet, prędzej skończy się woda :-DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: ja juz znalazlem rozwiazanie IP: 60.228.141.* 19.11.06, 10:57 od cholery wody jest w tropikach, tylko trzeba przepompowac 3-4 tysiace km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Zabraknie nam prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 10:05 gdyby Polską rządził "ciemniak Gomółka " nie byłoby takiego zagrożenia ale poniważ Polską rzadzą światli w "piśmie i mowie" to zobaczymy do czego jeszcze dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Brednie katastroficzne. 18.11.06, 21:26 Po pierwsze popyt jest elastyczny - wzrosną ceny to spadnie zużycie. Wystarczy przykręcić klimę latem, wymienić żarówki, zmodernizować linię technologiczną. Po drugie konsumpcja jest w wielu miejscach niekrytyczna. Neony, latarnie świecą się w wielu miejsach bo prąd jest tani. Ich wyłącznie nie pogorszyłoby wiele komfortu życia a na pewno nie doprowadziłoby do żadnej katastrofy gospodarczej. Po trzecie droższa energia to większa opłacalność inowacji a pole do ulepszeń jest ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc masz racje - a ile jeszcze mozna pradu wyprodukowa IP: *.49.rev.vline.pl 19.11.06, 13:07 c z elektrownii wodnych. Mam na mysli mala energetyke u nas zupelnie lezaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komo A co z darmowymi zrodlami energii? IP: *.cable.ubr07.edin.blueyonder.co.uk 18.11.06, 10:39 Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: A co z darmowymi zrodlami energii? 18.11.06, 11:41 Znowu s-f ? Co rozumiesz przez "darmowe" ? Energia nie bierze się z nikąd. Z czegoś trzeba ją wytworzyć. To coś oraz ustrojstwo do wytwarzania tej energii kosztują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t0g Re: Darmowe zrodla energii: wyjasnienie IP: 12.45.62.* 18.11.06, 21:37 You get what you pay for. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: A co z darmowymi zrodlami energii? IP: 60.228.141.* 19.11.06, 11:01 nawet wylapanie darmowego sloneczka wymaga sporej kasy i energii plus zanieszczenia srodowiska. Jedyne rozwiazania, wyciac w pien polowe ludzkosci..... tylko gdzie zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenor Re: A co z darmowymi zrodlami energii? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.11.06, 04:45 "to ja" napisal-bla,bla,bla.. tylko gdzie zaczac? Najlepiej od ciebie toju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj. Zabraknie nam prądu IP: *.amg.gda.pl 18.11.06, 11:51 Te wszelkie raporty Towarzystw Elektrycznych czy też energetycznych maja wartość papieru na którym je napisano. Jak prześledzi się śłynne raporty MEAE z lat 60-70- to w 2000 roku wszysyko powinno stanąć z braku prądu czyli elektrowni atomowych. Szczególnie w Polsce słynne są dwa nazwiska dezinformacji Marecki i Hrynkiewicz. Ale wiadomo, że są sponsorowani przez przemysł energetyczny a w szczególności atomowy. Zastanawijące, że w Polsce ci sami eksperci hunty wojskowej robą raporty dla kolejnych rządów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sears Dlaczego wy takie bzdury piszecie?????" IP: *.nap.wideopenwest.com 18.11.06, 15:47 Zabraknie pradu???a dlaczego wstrzymuje sie technologie elektroniczne w celu pozyskanie przez wiatraki??Na kazdym domu powinien stac maly wiatraczek...taki wiatraczek dostarcza przdu ktory starczy nie na jeden dom a na trzy...sa opracowane wrecz doskonale technologie ale wielkie koncerny wydala wielgachne pieniadze a by zablokowac te technologie...i jest to celowa robota...bo ludzie za prad placa wielgachne pieniadze... tak samo jak sa silniki na wodor, dlaczego sie blokuje wprowadzenie tych silnikow do masowej produkcji??juz Clintonowa sie za to wziela i co??? usadzili ja... ale bezyna kosztuje..i prosci ludzie placa..o o to chodzi..tak jak za prad placa...tylko jakas tragedia moze to zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autoidea Re: Dlaczego wy takie bzdury piszecie?????" IP: *.twmi.res.rr.com 18.11.06, 16:32 Wodor jest drogi, wiecej elektrycznosci zabiera produkcja wodoru, niz energia z niego pozniej uzyskana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Dlaczego wy takie bzdury piszecie?????" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:17 CO do wiatraków... wcale nie jest tak różowo ... U mnie w dawnej szkole stoi taki wiatra... rozpiętość jednego skrzydła to chyba z 1.5-2m ... czyli całkiem spory wiatrak... jednak, jego wydajność prądowa jest ... znikoma :) Do tego kilka ogniw... Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Dlaczego TY takie bzdury piszeSZ ????? 18.11.06, 21:39 Gość portalu: Sears napisał(a): > Zabraknie pradu???a dlaczego wstrzymuje sie technologie elektroniczne w celu > pozyskanie przez wiatraki??Na kazdym domu powinien stac maly wiatraczek...taki > wiatraczek dostarcza przdu ktory starczy nie na jeden dom a na trzy...sa > opracowane wrecz doskonale technologie ale wielkie koncerny wydala wielgachne > pieniadze a by zablokowac te technologie...i jest to celowa robota...bo ludzie > za prad placa wielgachne pieniadze... tak samo jak sa silniki na wodor Radzę zainstalować wiatraczek na swojej czapce z daszkiem (daszek do tyłu !) i w sytuacji przegrzania pod kopułą, wiatraczek będzie chłodził przegrzane dwa zwoje a efekt żyroskopowy od wiatraczka ustabilizuje częste odbijanie szajby. Dopiero potem możesz wykopać za swoim blokiem, dwa kilo wodoru do napędu silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 Re: Dlaczego wy takie bzdury piszecie?????" 18.11.06, 23:46 Jak zwykle w miare rozsadna dyskusja o energii wywabia z krzaków rozmaitych zielonych wypłoszy z gotowymi receptami na przełaczenie sie od jutra na słońce, wiatr i wodór. I oczywiście teorie spiskowe jak to sie wszyscy uwzieli na rope i zanieczyszczanie atmosfery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Dlaczego wy takie bzdury piszecie?????" IP: 60.228.141.* 19.11.06, 11:03 tak, tak, zakrec sobie wiatraczka na czole. Jak przestanie wiac to bedziec pierdziec w wiatraczek. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Dlaczego wy takie bzdury piszecie?????" 25.11.06, 08:54 Kto wstrzymuje technologie ? Kto komu zabrania postawienia sobie wiatraka przy domu? Ktoś tu chyba bzdury pisze ... Gość portalu: Sears napisał(a): > Zabraknie pradu???a dlaczego wstrzymuje sie technologie elektroniczne w celu > pozyskanie przez wiatraki??Na kazdym domu powinien stac maly wiatraczek...taki > wiatraczek dostarcza przdu ktory starczy nie na jeden dom a na trzy...sa > opracowane wrecz doskonale technologie ale wielkie koncerny wydala wielgachne > pieniadze a by zablokowac te technologie...i jest to celowa robota...bo ludzie > za prad placa wielgachne pieniadze... tak samo jak sa silniki na wodor, > dlaczego sie blokuje wprowadzenie tych silnikow do masowej produkcji??juz > Clintonowa sie za to wziela i co??? usadzili ja... ale bezyna kosztuje..i > prosci ludzie placa..o o to chodzi..tak jak za prad placa...tylko jakas > tragedia moze to zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Zabraknie nam prądu IP: *.netcologne.de 18.11.06, 20:05 Mam pomysly jak samemu byc zrodlem energii. Mozna np swiecic oczami, wybuchac zloscia, a nawet cicha woda brzegi rwie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Zabraknie nam prądu IP: 60.228.141.* 19.11.06, 11:05 mozna sie zagrzac do wlasnej kobity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Jak zwykle - wszystko to co panstwowe dziala zle IP: 150.254.206.* 18.11.06, 20:14 Drogi sa panstwowe, samochody prywatne - rezultat to ciagle korki i dziurawe jezdnie. Gdy sklepy byly panstwowe - zawsze brakowalo w nich towaru, a ludzie stali w niekonczacych sie kolejkach. Skoro elektrownie sa panstwowe to nic dziwnego, ze pradu bedzie brakowac i bedzie on potwornie drogi. Normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaliemorph Re: Jak zwykle - wszystko to co panstwowe dziala IP: *.icpnet.pl 18.11.06, 22:18 Nie wierz ślepo w potęgę komercji. Siłą komewrcji i zysków było często to że tworzyło się jeden koncern by doprowadzać inny do bankructwa. Np. prywatne linie kolejowe w GBR się nie sprawdziły, prywatne linie energetyczne nie wytrzymywały obciążenia także na skutek niedoinwestowania w konserwację linii energetycznych. To też komercja owszem tak, ale nigdy samopas, gdyż jest to przeciwny biegun centralnej państwowości. Gdy w podmiotach o skrajnym upaństwowieniu często możemy mieć do czynienia z marnotrawstwem pieniędzy i niedostosowaniu do potrzeb, tak w przypadku podmiotów o skrajnym skomrecyjnieniu mamy do czynienia z pełnym wyzyskiem i wykorzystywaniu infrastruktury ponad miarę do kompletnego wyczerpania, czyli również niedostosowanie do potrzeb ale w drugą stronę. Np. jaki był plus przekazania tpsa w prywatne ręce? Ano niewielki, z ogólnym niezadowoleniem społeczeństwa, a to na skutek durnej prywatyzacji na hura. I tego tylko wystarzczy się wystrzegać, taki sens tego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Hmmm... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:35 > jaki był plus przekazania tpsa w prywatne ręce? Ano niewielki, z ogólnym > niezadowoleniem społeczeństwa, a to na skutek durnej prywatyzacji na hura. I > tego tylko wystarzczy się wystrzegać, taki sens tego postu. TPSA została sprzedana PAŃSTWOWEJ firmie francuskiej. To taki drobiazg, ale chyba trochę psuje Pana argumentację :-( Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Jak zwykle - wszystko to co panstwowe dziala 25.11.06, 08:56 Nie wszystkie elektrownie są państwowe, Choć państwo dąży do tego by prywatnych było niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz no to wybudujmy sobie ze trzy, 18.11.06, 21:46 cztery elektrownie atomowe i rozwiązemy problem energii. Dodatkowo będziemy mogli olać ruski gaz bo produkcja energii jest najbardziej gazochłonna ze wszsytkich innych dziedzin, w których jest on potrzebny. Nieduże ilości gazu potrzebnego w produkcji przemysłowej można zaś sprowadzić sobie tankowcami Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: no to wybudujmy sobie ze trzy, 18.11.06, 22:10 Pomysl jest bardzo dobry ,najlepiej zbudowac centrale elektryczna na 3 reaktory Ja bym widzial Katowice 1,2 i 3 po 1600MW kazda.Problem o ktorym dyskutowalismy jakis rok temu polega na tym ze budowa takiej centrali wymaga od 15 do 20 lat. Jesli czekamy na decyzje jakies 3 lata to prad poplynie do sieci po 2030.Nalezy wiec jak to pisal jeden forumowicz zainstalowac wiatraczki na glowie wladz co spowoduje roznice temperatury miedzy ich mozgiem i otoczeniem czyli zwiekszy szybkosc myslenia(to jasno wynika z cyklu Carnot). Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Czegoś tu brakuje... 18.11.06, 22:01 Autorzy raportu (albo pan Tomasz niedoczytał) zupełnie zapomnieli o innych źródłach energii. Na przykład przy obecnym tempie wzrostu do 2020 roku elektrownie wiatrowe będą dawały moc około 150GW, czyli połowę prognozowanego deficytu. Nie mówię tu o "wiatraczkach" jakie sugeruje Sears w swoim poście tylko o wielkich wiatrakach na sto kilkadziesiąt metrów wysokich i dających po kilka megawatów energii kaźdy. Jest jeszcze energia geotermalna. Zwłaszcza na południu - słoneczna. Poważnym rozwiązaniem jest energia atomowa. Biopaliwa są niezłe jako dodatek ale ich możliwości opisane w tym artykule wydają się przesadzone, bo co? w 2020 roku obsiejemy obszar Francji, w 2030 - dwa obszary Francji i szybko nam zabraknie miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: picard2 Re: Czegoś tu brakuje... IP: *.w86-192.abo.wanadoo.fr 18.11.06, 22:17 Wiatraki mozna uzywac ale.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=43160410&a=43160410 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geordi Re: Czegoś tu brakuje... IP: *.malbork.mm.pl 18.11.06, 22:59 uran, jak wegiel i ropa tez jest na wykonczeniu (choc nie pamietam czy za 30, czy za 300 lat sie skonczy). Problem w tym, ze wiele sie trabi, a malo inwestuje. Ot chocby taki ITER - zaczac dzialalnosc ma dopiero w 2030, wiec potencjalne wdrozenie do elektrowni technologii conajmnniej +20 lat kolejnych. A dopiero taka energia (fuzji) jest czysta i poza materialami zuzytymi do produkcji, nie wytwarza promieniotworczego syfu na nastepne 10000lat, albo kupy pylu i CO2 do atmosfery... Niestety, badania nad fuzja termojadrowa sa droooooooooogie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Czegoś tu brakuje... 18.11.06, 23:22 Gość portalu: geordi napisał(a): > uran, jak wegiel i ropa tez jest na wykonczeniu (choc nie pamietam czy za 30, > czy za 300 lat sie skonczy). Problem w tym, ze wiele sie trabi, a malo > inwestuje. Ot chocby taki ITER - zaczac dzialalnosc ma dopiero w 2030, wiec > potencjalne wdrozenie do elektrowni technologii conajmnniej +20 lat kolejnych. > Uranu gotowego do wydobycia mamy 4miliony ton co wystarcza na 60 lat produkcji energii elektrycznej w reaktorach becnych.Na razie nie zuzywamy odpadow MOX ktore mozna spalac w reaktorach bo uran jest bardzo tani (~5% ceny energii elektrycznej). W reaktorach EPR ( trzeciej generacji)bedziemy spalac polowe mniej uranu i obowiazkowo 25% MOX.Wiec gotowy do wydobycia Uran wustarczy na ponad 200 lat. Geolodzy uwazaja ze rezerwy uranu na swiecie 1200 lat. > dopiero taka energia (fuzji) jest czysta i poza materialami zuzytymi do > produkcji, nie wytwarza promieniotworczego syfu na nastepne 10000lat, albo kupy pylu i CO2 do atmosfery... Niestety, badania nad fuzja termojadrowa sa > droooooooooogie :/ Oto te badania szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52000.html?slowo=ITER Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Czegoś tu brakuje..poprawny link. 18.11.06, 23:27 ITER forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=28700549&a=29749056 Odpowiedz Link Zgłoś
cynik9 mała korekta 19.11.06, 00:46 picard2 napisał: > Uranu gotowego do wydobycia mamy 4miliony ton co wystarcza na 60 lat > produkcji energii elektrycznej w reaktorach becnych.Na razie nie zuzywamy > odpadow MOX ktore mozna spalac w reaktorach bo uran jest bardzo tani (~5% ceny > energii elektrycznej). > W reaktorach EPR ( trzeciej generacji)bedziemy spalac polowe mniej uranu i > obowiazkowo 25% MOX.Wiec gotowy do wydobycia Uran wustarczy na ponad 200 lat. > Geolodzy uwazaja ze rezerwy uranu na swiecie 1200 lat. ------------------------- Jeżeli konkluzją tego fragmentu ma być że długofalowej perspektywnie paliwa jadrowego nie zabraknie to zgoda; jest zresztą znany cykl paliwowy na torze, który jest bardziej rozpowszechniony niz uran... Ale: 1) znane zloża uranu (~3.6m.t) w żadnym razie nie można zbyc nonsensem "gotowy do wydobycia". System "permitowania" nowej kopalni uranu to lekko liczac 12 lat, jak nie lepiej. 2) niedawne zalanie olbrzymiej nowej kopalni Cameco w Kanadzie (Cigar Lake) eliminuje na zawsze spora część planowanej nowej podaży w najbliższej dekadzie. 3) Twoja arytmetyka 200 lat na które uranu "wystarczy" oparta jest na śmiesznym założeniu że popyt stoi w tym miejscu gdzie jest teraz. Tymczasem same Chiny realizuja program budowy +/- 200 reaktorow do roku 2050. Dodaj do tego inne kraje które też to robią czy do nich wkrótce dołączą i scenariusz na niedobór uranu na światowym rynku w przeciągu najbliższych 20-25 wydaje sie całkiem realny. Odpowiedz Link Zgłoś
waldik13 Trzeba budować elektrownie atomowe 19.11.06, 00:26 Elektrownie atomowe są potrzebne bo duże ilośąci prądu produkują ale również mogą być elektrownie na biomasę czy mazut oraz wiatrowe i wodne. Węglowych elektrowni nie powinno być bo środowisko naturalne zanieczyszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
insp Re: Trzeba budować elektrownie atomowe 19.11.06, 12:11 Dobrze. Tylko jedno - krotkie pytanie. Od kiedy to spalanie biomasy juz nie zanieczyszca srodowiska ? Wydawalo mi sie, ze wegiel jest skoncentrowana biomasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zemeckis Re: Trzeba budować elektrownie atomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 18:30 Autor artykuly pewnie glosowal PO i mamy to co mamy, a co do energi to pod rzadami "Pie..cych Obywateli" niestarczy energi do konca roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio_rogal a co mają moje preferencje polityczne do tematu IP: *.gni.pl 19.11.06, 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: a co mają moje preferencje polityczne do tema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:40 > Re: a co mają moje preferencje polityczne do tema Może tutaj niewiele, ale jak Platformiarze napieprzają na Kaczorów nawet w artykułach o gotowaniu budyniu, to PiSiak też może sobie ulżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamon Re: a co mają moje preferencje polityczne do tema IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 21.11.06, 05:02 I tu TZ masz racje.Kaczory i PiSiaki nadaja sie tylko do gotowania budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzyk Zabraknie nam prądu IP: 212.182.55.* 20.11.06, 10:15 Czy mi się zdaje, bo nie mam takiej wiedzy, czy też za produkcję energii na własne potrzeby - z własnych ogniw słonecznych lub przydomowego wiatraka - trzeba płacić akcyzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespec Elektrownie atomowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 11:35 Elektrownie atomowe pozostawiają po sobie mniej odpadów radioaktywnych niż kopalnie i elektrownie węglowe. Ludzie nawet nie wiedzą że te fajne czarne "górki" do zjeżdżania na sankach przy kopalniach są zajefajnie radioaktywne Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 ciągle ktoś kracze, że czegoś tam zabraknie a 20.11.06, 16:14 wszystko jest. 40 lat temu też Klub Rzymski krakał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zabraknie nam prądu IP: *.devs.futuro.pl 21.11.06, 11:01 Ugh.. Kolejny artykuł sponsorowany przez lobby przestarzałych elektrowni atomowych, z których obecnie, cywilizowane kraje rezygnują… Odpowiedz Link Zgłoś
smuga5 Re: Zabraknie nam prądu 21.11.06, 11:54 Gość portalu: gosc napisał(a): > Ugh.. Kolejny artykuł sponsorowany przez lobby przestarzałych elektrowni > atomowych, z których obecnie, cywilizowane kraje rezygnują… Podaj jakis link z roku 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 ☻ 14 stanów USA nie ma ani jednej el.atomowej ! 22.11.06, 12:04 14 stanów przebogatego USA obejmujących blisko połowę ich terytorium nie ma u siebie ANI JEDNEJ elektrowni atomowej !!! Gdy przyjrzymy się ich lokalizacji w przedziwny sposób skojarzą sie nam z... kopalnymi źródłami energii oraz energetyką wodną czy najbardziej wietrznymi obszarami centralnymi i nasłonecznionymi południowymi: -- www.gigawat.net.pl/imagecatalogue/imageview/192/?RefererURL=/article/articleview/269/2/32/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Zabraknie nam prądu IP: 195.200.115.* 22.11.06, 17:00 Wiecej informacji o wymienionej w artykule publikacji autorstwa IEA znajdziecie pod www.worldenergyoutlook.org Odpowiedz Link Zgłoś