Gość: Ira IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:22 co bardziej niebezpieczne promieniotwórczośc radu, potasu -40 czy promieniowanie jonizujące? ciekawi mnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losiu4 Re: Promieniowanie Jonizujące.... 27.11.06, 15:15 rad, potas i promieniowanie jonizujęce, powiadasz... hmmm... No dobra: a chodzi Ci o samo promieniowanie jako takie, czy też np. o zdolność pierwiastków promieniotwórczych do osadzania się w róznych organach ciala człowieka? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Promieniowanie Jonizujące.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:52 chodzi o to, że jesli promieniowanie jonizujące jest promieniowaniem niosącym dużą energię wystarczającą do zjonizowania obiektów, przez które przechodzi. a jonizacja to wywoływanie zmian elektrycznych w materii; wytwarzanie w elektrycznie obojetnym ośrodku cząsteczek obdarzonych ładunkiem elektrycznym - a wiec jest nim badanie rentgenowskie, tomograficzne itp - to czy pierwiastki promieniotwórcze typu rad, polon lub ich izotopy są bardziej niebezpieczne...czy też promieniowanie jonizujące i radioaktywnośc np. polonu to to samo?? no...wreszcie napisała o co biega ciekawią mnie te zagadnienia bardzo, może to naiwne o co pytam ale niestety nie jestem chemiczką a jedynie osobą która chce dociec albo rozróznic oba pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Promieniowanie Jonizujące.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 16:02 poprawie sie - rzecz w tym, że jest wiele rodzajów promieniowania - mnie chodzi o to czy można w ogóle powiedzieć (wyłączając oczywiście promieniowanie cieplne - które jest bardziej niebezpieczne promieniowanie jonizujące czy tez np. taka radioaktywnośc polonu?? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Promieniowanie Jonizujące.... 27.11.06, 20:43 Gość portalu: Ira napisał(a): wyłączając oczywiście promieniowanie > cieplne - które jest bardziej niebezpieczne promieniowanie cieplne (stosowane oczywista bez przesady) wcale nie jest niebezpieczne, a powiedziałbym nawet że niezbedne dla zapewnienia sobie komfortu tudzież od czasu do czasu nawet i życia :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Promieniowanie Jonizujące.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:48 panie Losiu - pisząc wyłączając promieniowanie cieplne miałam na myśli to że nie biorę go w żaden sposób pod uwagę ze może być niebezpieczne!!! zapomniałam postawić nawias po skonczonej mysli a pan to opacznie zrozumiałeś. jeszcze na tyle przytomna jestem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Promieniowanie Jonizujące.... 27.11.06, 21:03 Gość portalu: Ira napisał(a): > zapomniałam postawić nawias po skonczonej mysli a pan to opacznie zrozumiałeś. > jeszcze na tyle przytomna jestem :)) rozumiem i przepraszam :) natomiast tak gwoli ścisłości: promieniowanie cieplne (w sensie podczerwieni) też jest szkodliwe o ile będzie stosowane w nadmiarze :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Promieniowanie Jonizujące.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:20 a mnie chodziło o to aby mi ktoś wyjaśnił różnice miedzy jonizacją a radioaktywnościa (z grubsza wiem że promieniotwórczośc zależy wyłacznie od budowy jadra; jadro jest niestabilne wtedy gdy liczba neutronów nie jest zrównowazona) tak? chce wiedziec jak to się ma do jonizacji - innymi słowy które zjawisko jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia ? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Promieniowanie Jonizujące.... 27.11.06, 21:39 Gość portalu: Ira napisał(a): > a mnie chodziło o to aby mi ktoś wyjaśnił różnice miedzy jonizacją a > radioaktywnościa za pomocą "radioaktywności" możesz przeprowadzić jonizacje :) jest to jeden ze sposobów na wytworzenie jonów :) > (z grubsza wiem że promieniotwórczośc zależy wyłacznie od > budowy jadra; jadro jest niestabilne wtedy gdy liczba neutronów nie jest > zrównowazona) tak? tak po prawdzie nie do końca :) np. taki zwykły wodór nie posiada żadnego neutronu który należałoby "zrównoważyc", a zyje sobie całkiem długo i szczęsliwie :) zreszta zależy od tego, co rozumiesz przez "zrównoważenie" :) > chce wiedziec jak to się ma do jonizacji - innymi słowy > które zjawisko jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia ? ano ma sie tak, że za pomocą radioaktywności możesz przeprowadzić jonizacje :) jest to jeden ze sposobów na wytworzenie jonów :) a co jest niebezpieczniejsze? cóż, lepiej dać sie lekko naświetlić jakimś łagodnym promieniowaniem gamma niz zjeść lub wchłonąc przez płuca pare deko plutonu Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Promieniowanie Jonizujące.... 27.11.06, 20:40 Gość portalu: Ira napisał(a): widzisz, tak śmiesznie sie składa, ze promieniowanie przytoczonych przez Ciebie radu i polonu też jonizuje materie wokół :) też promieniowanie jonizujące i radioaktywnośc np. polonu > to to samo?? jesli chodzi o to, ze jonizuje materię wokół to tak, natomiast pasowałoby określić, o jakie promieniowanie Ci chodzi, bo z tego co napisał(a)eś, nie bardzo można sie dowiedsieć o co chodzi. > ciekawią mnie te zagadnienia bardzo, może to naiwne o co pytam ale niestety > nie jestem chemiczką a jedynie osobą która chce dociec albo rozróznic oba > pojęcia. też nie jestem chemikiem :) co do jonizacji sprawa jest dosć prosta: chodzi o wywalenie elektronów z powłok atomów. A możesz to uzyskać na wiele sposobów :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś