Dodaj do ulubionych

Mars - odkryto cos !!!!

IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.07, 00:04
Jeszcze nie wiadomo co(zagadka dla naukowcow) ale wiadomo
tylko ze jest to otwor o srednicy 100m (!) ,
lezy na polnocnym wschodzie od Wulkanu Arsia Mons.
Wczesniej na zdjeciach z Marsa myslano ze jest to wina teleskopu,
jakis kawalek brudu itp. teraz potwierdzono o tym ze jest to OTWOR (Dziura).
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 30.05.07, 00:42
      Gość portalu: lupek napisał(a):

> Wczesniej na zdjeciach z Marsa myslano ze jest to wina teleskopu,
      > jakis kawalek brudu itp. teraz potwierdzono o tym ze jest to OTWOR (Dziura).

Nie dziura, a dziury. Siedem sztuk. No i nawet się zlecieli "developerzy",
      chętni coś w nich budować :

en.wikipedia.org/wiki/Caves_of_Mars_Project

• Gość: leonard3 Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 01:09
        A mne tatus mowil zebym w zadne nieznajome dziury nie wlazil.
        Trzeba eksplorowac powoli i nic pochopnie nie wkladac bez zabezpieczenia.
        • Gość: placek Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 16:38
          prosze o nie wyrazaie takich opinii na forum
          • tetlian Re: Mars - odkryto cos !!!! 02.06.07, 20:24
            A nie są to po prosty ślady po meteorytach?
            • madcio Re: Mars - odkryto cos !!!! 02.06.07, 20:29
              > A nie są to po prosty ślady po meteorytach?
              Kratery jakby trochę inaczej wyglądają, niż dziury.
      • Gość: niki Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 01:28
        Ale skąd się wzięły takie piękne, okrągłe dziury? Są jakieś przypuszczenia?
        • Gość: Jacaranda wywalic na Marsa Giertycha, Szymborska IP: *.onlink.net 01.06.07, 14:33
          i cala ta PO, SLD halastre i bron boze nie odkrywac bo sie okaze, ze zechca
          wrocic znowu na ziemie i znowu zaczna bruzdzic.
    • eat_this Re: Mars - odkryto cos !!!! 30.05.07, 08:55
      jak na razie bomba !

ciekawe, co to w ogóle jest ?
    • madcio Re: Mars - odkryto cos !!!! 30.05.07, 21:00
      > Jeszcze nie wiadomo co(zagadka dla naukowcow)
      Jak ja uwielbiam radio Erewań. Zaraz usłyszymy coś o ufoludkach.

Wyręcze biednego lupka, który najwyraźniej nie wie co to "źródła". Wprawdzie
      watpię, by to wyczytał tam, gdzie ja, ale co tam...

hiroc.lpl.arizona.edu/images/PSP/diafotizo.php?ID=PSP_003647_1745
      hiroc.lpl.arizona.edu/images/2007/details/cut/PSP_3647_1745_cut_b.jpg
      Głęboki dół, prawdopodobnie stwrozny przez zawalenie się sufitu jakiejś
      pieczary? Jaskinie? Kul.

Czekam tylko, jak ktoś zacznie gadać coś o wielkich robalach albo melanżu...
      • Gość: leonard3 Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 21:45
        Witam drogi madciu. cenie linki. Ale jak juz jestesmy przy dziurach.
        Powiedz nam cos o sobie. W jakich dziurach gustujesz? Blond, ciemne, dziewicze,
        doswiadczone, nieletnie, starsze? Jestes tak popularny , ze uchyl nam rabka
        tajemniczosci ,ktora sie otaczasz.
      • Gość: lupek Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.07, 22:44
        "Wyręcze biednego lupka, który najwyraźniej nie wie co to "źródła"
        Wiem co to zrodla i podaje ta wiadomosc ze zrodla czyli
        z Niemieckiego obserwatorium ,to Oni pierwsi to odkryli
        (oczywiscie wczesniej NASA ale mysleli ze to zabrudzenie teleskopu)
        i jak do tej pory ,narazie NIKT nie ma logicznego wytlumaczenia
        na to zjawisko.
        Te linki co podales to nie zrodlo a tylko "rzeczka" co plynie z tego "zrodla".
        Jak widzisz na razie sa to tylko spekulacje(nie lubie tego slowa ale pasuje tutaj).
        • madcio Re: Mars - odkryto cos !!!! 31.05.07, 17:58
          > Wiem co to zrodla i podaje ta wiadomosc ze zrodla czyli
          > z Niemieckiego obserwatorium ,to Oni pierwsi to odkryli
          Tzn? Telefonicznie ci powiedzieli? Bo jak wyczytałeś to z internetu to wypada
          podać link do źródła twoich wiadomości.
          • europitek Re: Mars - odkryto cos !!!! 31.05.07, 22:34
            Robale i melanż były kól. Szkoda tylko, że do czwartego tomu, bo potem było słabiej.
            • madcio Re: Mars - odkryto cos !!!! 02.06.07, 13:40
              Mi się podobał tylko pierwszy tom. Drugiego już nie mogłem przejść.

Milej wspominam gierki komputerowe powstałe na kanwie, takie jak "Dune" czy
              "Dune 2" (pierwszy znany mi RTS w historii). Ach, stare dobre czasy...
              • europitek Re: Mars - odkryto cos !!!! 03.06.07, 02:15
                Pierwszy tom był rzeczywiście najlepszy - najczęśniej pierwszy jest najlepiej dopracowany w każdej serii - ale czwarty też niewiele gorszy ("Imperator Diuny"), choć zupełnie inny.
                Gry mi jakoś nie przypadły do gustu - zagrywałem się na śmierć w "UFO 1/2" i "Warcraft" (pierwszy) z jego ponurawą atmosferką. Dla mnie to wcale nie stare czasy, bo "jak mnie najdzie", to puszczam sobie te cacka.
          • Gość: lupek Re: Mars - odkryto cos !!!! IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.07, 00:08
            > > Wiem co to zrodla i podaje ta wiadomosc ze zrodla czyli
            > > z Niemieckiego obserwatorium ,to Oni pierwsi to odkryli
            > Tzn? Telefonicznie ci powiedzieli? Bo jak wyczytałeś to z internetu to wypada
            > podać link do źródła twoich wiadomości.
            Prosze bardzo:
            www2.onnachrichten.t-online.de/dyn/c/11/14/97/20/11149720.html
            • madcio Re: Mars - odkryto cos !!!! 02.06.07, 13:53
              Niestety, nie znam niemieckiego, toteż zdam się na opinie innych w tym temacie...
    • Gość: Crack Ja wiem co to jest !!!!!!!!!!!!! IP: *.v-isp.energis.pl 01.06.07, 15:08
      TO CZARNA DZIURAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!! :)
      Miłego dnia dziecka
      C
      • nerhaa robale 01.06.07, 16:06
        To dziury po zmutowanych dżdżownicach są!!!
        • madcio Re: robale 02.06.07, 14:04
          Chodzi ci o TAKIE dżdżownice?? :>

www.msss.com/moc_gallery/ab1_m04/jpegmaps/M0400291.jpg
          (na dole obrazka)
    • Gość: Uczony A więc na Marsie istnieje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 17:21
      Dowód na to był przesądzony.
      • madcio Re: A więc na Marsie istnieje życie 02.06.07, 13:58
        Dziura w ziemi ma być dowodem na życie na marsie? Interesująca logika. Może z
        łaski swojej wypunktujesz to?

1. Odkryto dziurę na powierzchni Marsa.
        ... (ty wpisz)
        x. Istnieje życie na Marsie!

Czekam. He, he.
        • Gość: Uczony Re: A więc na Marsie istnieje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 16:07
          madcio napisał:

> Dziura w ziemi ma być dowodem na życie na marsie? Interesująca logika. Może z
          > łaski swojej wypunktujesz to?
          >
          > 1. Odkryto dziurę na powierzchni Marsa.
          > ... (ty wpisz)
          > x. Istnieje życie na Marsie!
          >
          > Czekam. He, he.

Skoro jest dziura to znaczy, że ktoś ją wykopał. Ta sama cywilizacja co
          zbudowała twarz na Marsie. Sama dziura by się nie wykopała.
          • madcio Re: A więc na Marsie istnieje życie 02.06.07, 20:28
            > Skoro jest dziura to znaczy, że ktoś ją wykopał.
            Dlaczego niby mie mogła powstać naturalnie? Trochę takich dziur u nas też jest -
            choćby podane przez bonobo Zatakon. I nikt ich nie kopał.

Może być parę przyczyn powstania, tej konkretnej marsjańskiej dziury, choćby
            zawalenie się stropu jakiejś jaskini.

> Ta sama cywilizacja co zbudowała twarz na Marsie.
            Obawiam się, że masz przestarzałe wiadomości. Mocno przestarzałe. Nie ma żadnej
            twarzy na Marsie. Oglądałeś w ogóle jakieś fotki w wyższej rozdzielczości tego
            samego miejsca, wykonane przez nowsze orbitery marsjańskie, jak MGS czy MRO?
        • Gość: tvrg Zycie na Marsie??- bez interNETU !!! .. IP: *.hsd1.mn.comcast.net 02.06.07, 18:14
          .. co to za zycie ;(
    • bonobo44 Jeanne vs. Zakaton 01.06.07, 21:50
      dla mnie efekt jest niesamowity i ewidentnie nie jest to cień księżyca czy
      przelatującej w pobliżu powierzchni planety asteroidy
      - obiekt ten dokumentowano już wcześniej:
      www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2007/pdf/1371.pdf

co ciekawe, podobne obiekty mamy i na Ziemi:
      www.frc.ri.cmu.edu/depthx/data/2007-May-maps/zacaton/Zacaton_panorama.jpg
      a ten "staw" zaskakuje dopiero w swoim przekroju:
      www.frc.ri.cmu.edu/depthx/data/2007-May-maps/zacaton/may16.zac.meshspin.mov

gdyby jednak Jeanne powstała w podobny sposób w odległej przeszłości Marsa,
      to jakim cudem nie została dotąd zasypana?
      • Gość: Uczony Re: Jeanne vs. Zakaton IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 22:43
        bonobo44 napisał:

> gdyby jednak Jeanne powstała w podobny sposób w odległej przeszłości Marsa,
        > to jakim cudem nie została dotąd zasypana?
        Widocznie ktoś na Marsie o to dba. Inteligentne życie na Marsie istnieje, co w
        końcu zostało udowodnione.
        • Gość: Jajaja Entschuldigung lupek... IP: *.dhcp.studentenwerk-bielefeld.de 02.06.07, 12:31
          ... A z czego, jesli wolno zapytac, wywnioskowales, ze owe dziury zostaly
          odkryte przez "niemieckie obserwatorium"... Bo przeciez nie ze strony Telekomu,
          ktora podales jako zrodlo?
          Fakt, ze T - Online (a tak naprawde Spiegel ON) podalo tego newsa, wcale nie
          musi oznaczac, ze Niemcy maja z tym odkryciem cokolwiek wspolnego (podobnie jak
          film "Blade Trinity" wcale nie jest niemieckim filmem, pomimo tego, ze jakis
          tam Niemiec byl wspolodpowiedzialny za montaz) :)
          Chyba juz za dlugo ntutaj jestes Lupek :)))
          FG
        • Gość: Nico Re: Jeanne vs. Zakaton IP: *.elektrosat.pl 02.06.07, 17:51
          Tylko po co przedstawiciele obcej cywilizacji mieliby mieszkać na Marsie, skoro
          mogą na Ziemi?
      • madcio Re: Jeanne vs. Zakaton 02.06.07, 13:56
        > dla mnie efekt jest niesamowity i ewidentnie nie jest to cień księżyca czy
        > przelatującej w pobliżu powierzchni planety asteroidy
        Podejrzewam, że taki cień byłoby zresztą łatwo odróżnić od dziury.

> gdyby jednak Jeanne powstała w podobny sposób w odległej przeszłości Marsa,
        > to jakim cudem nie została dotąd zasypana?
        Niby czemu miałaby ta dziura powstać tylko w "odległej przeszłości"? Dziura
        mogła powstać w stosunkowo niedawnej przeszłości, np. zawalił się strop jakiejś
        jaskini czy coś w ten deseń. Zwyczajnie nie zdążyło jej zasypać. Ciekawe, ile
        czasu na to potrzeba, setki, tysiące lat?
      • Gość: Nico Re: Jeanne vs. Zakaton IP: *.elektrosat.pl 02.06.07, 17:44
        Popraw mnie jeśli się mylę, ale będzie to wymarzone miejsce do niskonakładowego
        badania geologicznego historii marsa?

Skoro nie odbija totalnie żadnego światła, prawdopodobnie ma głębokość co
        najmniej kilka razy przekraczającą średnicę otworu (100m)?
        • bonobo44 Re: Jeanne vs. Zakaton 02.06.07, 20:02
          Gość portalu: Nico napisał(a):

> Popraw mnie jeśli się mylę, ale będzie to wymarzone miejsce do
          > niskonakładowego badania geologicznego historii marsa?

albo miejsce pogrzebu setek Ziemian w kolejnych niudanych próbach eksploracji
          tego terenu...

> Skoro nie odbija totalnie żadnego światła, prawdopodobnie ma głębokość co
          > najmniej kilka razy przekraczającą średnicę otworu (100m)?

jeśli to taki Zakaton, to głębokość może sięgać nawet... kilometra

a na dodatek MaDeRa może mieć rację...
          jeśli to są pradawne kawerny tuż pod powierzchnią Marsa, z otworami-wejściami
          przebitymi stosunkowo niedawno w wyniku świeżych impaktów, to mogą one mieć też
          porównywalne rozmiary w poziomie...
          "powierzchnia Marsa" przypominałaby w tym miejscu cienką, mocną warstewkę
          lukru na powierzchni drożdżowej babki wielkanocnej, zasklepiającą wejście do
          pustki - szczególnie dużym bąblu po działalności drożdży...

a jeśli ta 100-metrowa dziura to otwór wybity przez planetkę o takiej średnicy,
          to oznacza , że głębokość tej kawerny może wynosić nawet... 2 i więcej km...
          inaczej powrotna fala uderzeniowa z dna kawerny zdołałaby zniszczyć
          całą "lukrową" skorupę...

przypuszczam, że taka ogromna pustka mogła powstać np. z zapadnięcia się
          niższych warstw po erupcji sąsiednich dawno wygasłych wulkanów, z których
          okolica ta słynie w nie mniejszym stopniu niż z tych dziur...
          • madcio Re: Jeanne vs. Zakaton 02.06.07, 20:24
            Wątpię, by istniały tak wielkie pustki - dawno by wszystko się wyrypało po
            walnięciu co większego kamulca. Ponadto, sądze, że to strop się zawalił, a nie
            został wybity impaktem.

> a jeśli ta 100-metrowa dziura to otwór wybity przez planetkę o takiej średnicy
            Rzeczywistość ma nieco inną fizykę, niż prawa fizyki kreskówek.

Ogółem, jak dla mnie przeceniasz głębokość potencjalnej dziury. Zalezy to
            zresztą jeszcze od kąta, pod jakim padały promienie słońca na powierzchnię w
            chwili robienia fotki przez MRO.
            • Gość: Nico Re: To jest piękne IP: *.elektrosat.pl 03.06.07, 18:00
              Wieczorem przed snem dopadły mnie poważne wątpliwości.
              A co jeśli to są raczej problemy techniczne kamery filmującej, podobne do
              efektu filmu kręconego późnym wieczorem i puszczanego na lcd oraz plazmie - na
              plazmie widać zarysy postaci, budynków, drzew - na lcd wyskakuje jedna wielka
              ciemna plama. Może po prostu Kamera tak zareagowała na dużo
              ciemniejszy "obiekt"? tym bardziej że okolice są akurat bardzo jasne, więc
              mogła sobie zwyczajnie nie poradzić z nadmiarem "emocji" :)
              W nocy sciągnąłem sobie ze strony
              hiroc.lpl.arizona.edu/images/PSP/diafotizo.php?ID=PSP_003647_1745
              wersję zdjęcia w formacie jpeg-2000 (420 mega) a dziś zamierzałem dokonać
              analizy innych zdjęć dokonanych przez MRO w celu potwierdzenia tezy postawionej
              powyżej, ale najpierw obejrzałem zdjęcie w j2k -szczęka mi opadła.

pierwsza uwaga - słońce świeci na godzinie 7-7.30 i jest dość wysoko (analiza
              wzgórz ze zdjęcia), na dodatek dziurę widzimy pod takim kątem że powinniśmy
              mieć wgląd na 3 ściany boczne, przy wysokim słońcu powinno być widać
              przynajmniej część ścian - bez względu na ustawienie słońca. Nie widać - więc
              ich nie ma (są cofnięte, nawisy). Spokojnie bym przyjął że pod pokrywą
              szerokość dziury ok. 200m.
              Drugie - widziałem bardzo wyraźnie ostre krawędzie z boku dziury. Powiem wam
              tyle - one są piękne. Po prostu piękne. Nie mogą być to ślady uderzenia ciała,
              wygląda na skały które się urwały pod własnym, dużym ciężarem. Symetryczny
              kształt też sugeruje pękanie systemowe raczej niż uderzenie po którym zostałoby
              raczej rumowisko niż taki symetryczny kształt.
              W odległości 400-600 metrów dziura jest obstrzelana kraterami, a biorąc pod
              uwagę że grubość pokrywy w miejscu pękniecia oceniam na max 20 m.(imapakt
              spokojnie by sobie poradził), możecie zapomnieć o zbyt dużej szerokości pod
              gruntem. Średnica 300 metrów to chyba max optymizmu. Biorąc po uwagę
              ukształtowanie tereniu naokoło krawędzi wygląda na to że miejscami może sięgać
              pod ziemią na szerokośc 10 - 100 metrów od krawędzi widocznej.
              Biorąc pod uwagę że to bąbel wulkaniczny, przy średnicy 200 metrów 100m w dół
              wydaje się realne. Ale tak szczerze, 500 m to już fantazja. No ale zapewne
              widok w środku nieziemski...
    • ipswich1 Łeeeeeeeeeeee tam!!! Już myślałem że to... 03.06.07, 08:44
      dwie Kaczki prowadzone na smyczy przez Giertycha (starego - tego kapusia) i
      będę mógł wrócić do domu. A tu kicha! No dupa zbita jednym słowem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka