Gość: Nie zobaczę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:47 A ja od południa mam spory pagórek, więc nic nie zobaczę, nawet jak wlezę na dach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wkurzony Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 21:35 co za kretyn pisał tę informację???? JUTRO czyli w nocy z 8/9.06 a nie dzisiaj chryste za co ci analfabeci biorą wierszowkę??? astro.zeto.czest.pl/loty/sts117.htm doczytaj sobie pismaku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakciarz Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.icm.edu.pl 07.06.07, 21:41 Dokładnie! Na stronie NASA wyczytałem, że start jest dopiero jutro o 19.58 (8-mego)! Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 07.06.07, 22:10 Popatrzyłbym sobie, ale niestety będe już spał :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:16 o 1.38 9.06 naszego czasu jest start jak pogoda pozwoli pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.chello.pl 07.06.07, 21:44 pomysl koles, gazeta jest glownie papierowa i to jest news z jutrzejszego wydania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczor Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.dsl.bell.ca 09.06.07, 00:30 Pamietaj jednak, ze "Chryste" piszemy z duzej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz.brzezinski Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 13.08.07, 22:04 Gość portalu: wkurzony napisał(a): > co za kretyn pisał tę informację???? JUTRO czyli w nocy z 8/9.06 a nie dzisiaj A to nie przypadkiem Endeavour wystartował? Nic NASA nie pisze o Atlantisie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vallo Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.as.kn.pl 07.06.07, 21:49 Co za ludzie to pisza nie moge...Wchodze na strone NASA i widze timer prawidlowy i przez chwile zglupialem i nie wiedzialem czy to ze mna jest cos nie tak czy tutaj zle napisali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troche rozumu! Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.akron.net.pl 08.06.07, 00:03 to informacja do gazety papierowej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jollo Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.uni-math.gwdg.de 08.06.07, 00:49 co za jezykowo niechlujne wstawki w "naukowym" tekscie. Nie bede cytowac, autor niech sie sam pomeczy, tak jak ci co to czytaja. A jesli tekst do papierowej, to mozna zadac sobie "trudu" czy po prostu byc fair dla czytelnika i albo dac tekst pozniej (aby sie choc "fakty" zgadzaly), albo operowac konkretnymi datami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.agora.pl 08.06.07, 09:42 > co za jezykowo niechlujne wstawki w "naukowym" tekscie. Masz błędny adres. Do czytania naukowych tekstów polecam specjalistyczne pisma albo arxiv.org > A jesli tekst do papierowej, to mozna zadac sobie "trudu" czy > po prostu byc fair dla czytelnika (...) Słuszna uwaga. Odpowiedzialna za zbyt szybkie wstawienie tekstu do netu osoba została złajana, zdegradowana, po czym natychmiast zwoniona w trybie dyscyplinarnym. Ten Pan już nigdy więcej nie zabije u nas żadnego tematu... pioc PS. Przyrzekam, że od jutra podobnych błędów u nas nie będzie! [znacie to - ”od jutra piwo za darmo ;) ] Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 16:30 Ja jednak naprawdę proponowałbym nieco lepsze sformułowania, czasowo niezależne od chwili, w której czyta to czytelnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.agora.pl 08.06.07, 17:43 > Ja jednak naprawdę proponowałbym nieco lepsze sformułowania, czasowo > niezależne od chwili, w której czyta to czytelnik. takie błedy to niestety nieuniknione iskrzenie na styku dwóch różnych mediow - internetu i papierowej gazety. Papierowa gazeta żyje tylko jeden dzień - i w jej tekstach zupełnie naturalne są sformułowania ”wczoraj”, ”dziś”, ”jutro”, ”za tydzień”. Gdyby zamiast tego było ”11 czerwca”, albo ”w środę”, to czytelnik musiałby najpierw skojarzyć: zaraz, zaraz, jaki to dzień kalendarza dziś mamy? Krótko mówiąc, trudniej się czyta. Internet zaś żyje wiecznie ;), i oczywiście wymaga, by raz na wieki określić czas opisywanych w tekście wydarzeń. Najpeije podać datę - z dniem, miesiącem i rokiem. A jeszcze lepiej czas UT. Ale to nie mój problem, płacą mi póki co za pisanie do papierowej GW :) pioc Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 18:14 Nie da rady redagować dwóch wersji? Np. piszesz jedną, do papierowej wersji gazety, a potem wrzucasz na net lekko poprawioną wersję? Eee... pewnie to, zgroza, zbyt dużo wysiłku. ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.06.07, 07:44 > Nie da rady redagować dwóch wersji? Czasem się da. Na pewno przydałoby się dziś – bo mimo że już ranek, to na gazeta.pl straszy wciąż tytuł ”dziś startuje....” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ble-ble Językowy bełkot Cieślinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 20:28 Język Piotra Cieślińskiego jest nikczemny. Gdyby był uczniem szkoły średniej, za styl dostałby ocenę niedostateczną. Ale niestety jest redaktorem poczytnej gazety. To wielki wstyd dla redakcji i działu korekty. Cieślińsk m.in. napisał: "Prom musiał być cofnięty z powrotem do hangaru." Czy można cofać się do przodu? Cieślińsk m.in. napisał: "tak mocno unieruchomione". Czasownik "unieruchomić" nie może nabierać w związkach frazeologicznych cech opisowych przymiotnikowych. Cieśliński nie dba o język ojczysty i dlatego postępuje nikczemnie. Możliwe też, że jest opóźniony umysłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valdimatrix Re: Językowy bełkot Cieślinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:40 Powiedziałbym, że red. jest słabo wykształcony w dziedzinie języka polskiego. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JoeShmoe Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.bos1.dsl.speakeasy.net 08.06.07, 16:30 Widzialem start Atlantis w zeszlym roku we wrzesniu z odleglosci okolo 10 mil. Hwy 528 na zachod od Port Canaveral tuz przed mostem nad Intercoastal Waterway. Nawet z takiej odleglosci huk i slup ognia robi wielkie wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 18:16 noi co mnie to obchodzi? normalny jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.idc.net.pl 08.06.07, 20:27 Byc dzieckiem neostrady to musi byc naprawde straszna rzecz, zal mi Ci, moze powinienes sie pomodlic zeby choc troche z wiekiem twoje IQ przegonilo delfiny, napewno nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neri Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 21:39 Ja za to kompletnie nie rozumiem sformułowania: "zal mi Ci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:14 Samochód w tym wieku często nie jest dopuszczany do ruchu po ulicach, a te złomy w kosmos latają. Fajny kraj, ta Ameryka! Taki normalny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:27 Nigdy nie slyszalem, zeby o dopuszczeniu czy nie dopuszczeniu samochodu do ruchu stanowil wiek maszyny. Zawsze myslalem, ze chodzi o stan techniczny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerika Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:54 B-52 (B-52H) używane przez armię amerykańską pochodzą z roku 1962. Wystarczają, żeby bomby na łby oszołomów puszczać i nikt nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. 08.06.07, 21:44 To, że z oryginalnej zawartości została w zasadzie tylko obudowa, to drobiazg. Ale i tak niestety, swój wiek czują. www.space.com/news/ft_070604_aging_orbiters.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: purysta Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 00:31 Niestety, ale to właśnie obudowa, a ściślej jej obluzowany fragment (czy też "zwisający kawałek" jak fachowo to określono w radiu zet) był przyczyną katastrofy promu Columbia w 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpsting Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: 12.152.252.* 08.06.07, 20:47 oj 20:00? to juz dosyc ciemnawo tam bedzie. nie pamietam kiedy ostatnio prom mial start nocny, jesli w ogole Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 21:42 > oj 20:00? to juz dosyc ciemnawo tam bedzie. nie pamietam kiedy ostatnio prom > mial start nocny, jesli w ogole Miał, miał i to nie jeden. Pierwsze z brzegu: www.theregister.co.uk/2006/12/11/nasa_night_launch/ apod.nasa.gov/apod/ap950807.html www.webshots.com/g/56/345-sh/23945.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać... IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 08.06.07, 22:12 O tej porze roku na Florydzie o godzinie 19:30 jest zupelnie widno - nie bedzie to wiec zaden "nocny" start! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod postaram się wleźć na drzewo w Berlinie (Europa), IP: *.adsl.alicedsl.de 08.06.07, 21:24 wezme tez lornetkę i aparat fotograficzny, i jak mi wrona na głowę nie nasra, to na pewno zobaczę (wybiórczego pismaka) :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 22:00 Tym razem astronauci Atlantisa wzięli z sobą specjalną elektryczną wkrętarkę. ***************************************** Ja od kilku lat wożę w samochodzie. Może powinienem zostać doradcą NASA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:24 Chyba jednak Atlantisa nie będzie widać, ponieważ najprawdopodbobniej będzie w cieniu Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naprawdetrzezwy który debil wymyślił tytuł? IP: *.chello.pl 08.06.07, 22:31 Z Polski zobaczyć start? Jak? Jak do q... n... mamy zobaczyć przylądek Cap Canaveral (czy jak się on tam nazywa) z Polski? Bo wg treści można (ewentualnie) zobaczyć lot w około 20 minut PO STARCIE... ;>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulugul Żeby to choć służyło ludzkości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:39 Powszechnie wiadomo, że chodzi jedynie o domiację. USA nadal stara się udowodnić swoją mocarstwowość, gdy tymczasem np. żadna z przyczyn agresji na Irak nie potwierdziła się. Odpowiedz Link Zgłoś
madcio Re: Żeby to choć służyło ludzkości! 08.06.07, 22:49 Och, ISS był dobrym pomysłem - pod warunkiem, że wszystko by poszło, jak przewidywano. Ale, jak zwykle, skończyło się po polsku. Wygląda na to, że chętni na labolatorium kosmiczne z prawdziwego zdarzenia powinni walić do Bigelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_ahmed Kolejny debil sie odezwal. 08.06.07, 23:12 Fakt, polskie pie..nie rzeczywiscie sluzy ludzkosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś... Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.promax.media.pl 08.06.07, 22:49 No normalnie osobiście to się już doczekać nie mogę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:51 Do naprawdetrzezwy: Samego startu zobaczyć nie bedzie można ale lot tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alanski no i wystartował:-)... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 01:41 prom wystartował, zsynchronizowałem zegar, teraz tylko czekam na niego na balkonie mojego domu:-)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vallo Re: no i wystartował:-)... IP: *.as.kn.pl 09.06.07, 01:49 Tez czekam tylko cholerna latarnia przed balkonem pewnie uniemozliwi mi zobaczenie czegokolwiek...:( Ale przynajmniej w nasa tv sobie start obejrzalem:P Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Własnie przeleciał 8-)... 09.06.07, 02:01 i... to nie było wcale tak nisko (wyżej niż widać Wenus) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alanski chyba jednak nie:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:06 Atlantis schował nam się w cieniu więc praktycznie nie było go widać. zobaczyłem tylko czerwoną poświatę, która na chwilę pojawiła się na horyzoncie ok 01:58. poza tym na niebie nie ma dzisiaj Wenus;-). pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vallo Niestety IP: *.as.kn.pl 09.06.07, 02:08 Tak jak podejrzewalem niestety z mojej miejscowki ciezko bylo cos zobaczyc...Moze beda jakies foty w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak kicha i tyle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:11 ja nic nie widzialem nawet poswiaty, oczywiscie byl Jowisz, fajnie tez wygladal ksiezyc na wschodzie. Absolutne zero, czekam na fotki Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: chyba jednak nie:-) 09.06.07, 02:11 to co to jest na południowym-zachodzie? i daje ostro po oczach? czas się zgadza... kierunek się zgadza... i... nie był to samolot... wg mnie to jednak musiało być to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: chyba jednak nie:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:12 JOWISZ Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: chyba jednak nie:-) 09.06.07, 02:14 kolega wyżej twierdzi, że to Jowisz... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=63813809&a=63881264 istotnie... trochę za wcześnie na gwiazdę poranną, a za późno na wieczorną 8-) Księżyc mi nie przeszkadzał... latarnie... i owszem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alanski Jowisz, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:15 na heavens-above przed startem pojawiła się informacja, że nie będzie go widać z Europy... niestety. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Jowisz 09.06.07, 02:23 znaczy się inny satelita? dziwna koincydencja... ktoś jeszcze go widział? hmmm... skoro twierdzicie, że to nie mógł być Atlantis... a już myślałem, że wszyscy przegapili, bo no bo szukali za nisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: *.akron.net.pl 09.06.07, 02:18 we Wroclawiu bylo widac jakiegos jasnego satelite- lecial w okolicach Wolarza ok godz 1:57-za wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: 195.117.122.* 09.06.07, 02:19 OK idziemy spac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:20 niestety musimy czekac na wlasne promy kosmiczne, albo poczekac na inne fajerwerki. dobranoc forumowiczom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakciarz Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: 83.238.173.* 09.06.07, 02:26 czekałem i sie nie doczekałem, nic nie było widać z mojej lokalizacji ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelyon Re: Atlantis IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 09.06.07, 02:29 Nawet jeśli ten obiekt z Wolarza to był Atlantis to nic ciekawego w tym nie było. Ot taki punkcik jak każdy inny satelita :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek atlantisa nie było ale jowisz wyglada zaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:43 i widać u mnie jego trzy księżyce nawet :P www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doloslazak A ja tam widzialem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:54 dobrze i doskonale. ps. Nie mam aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naq Niech ktoś da fotki!! IP: 62.87.236.* 09.06.07, 09:14 Byłem na górze Żar w Międzybrodziu koło Bielska/Żywca, ale niestety nic nie widziałem :( Dlatego chce zobaczyć co mnie omineło... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_andaluzyjski Re: Własnie przeleciał 8-)... 09.06.07, 13:03 niestety. specjalnie pojechałem z Krzeszowic do Miękini. ale noc była przyjemna a widok ładny. Trzeba się wybrać na Przyl. Canaveral. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hex4 Kraków okolice - wdziałem, nic specjalnego IP: *.ibd.gtsenergis.pl 09.06.07, 17:27 Potwierdzam, było widać małą czerwono-żółtą kropeczkę. I był to Atlantis. Żadna rewelacja, ale jednoczesne zerkanie na start na CNN i na niebie dają odrobinę satysfakcji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś