Dodaj do ulubionych

Prom Atlantis leci i będzie go widać

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:47
A ja od południa mam spory pagórek, więc nic nie zobaczę, nawet jak wlezę na dach.
Obserwuj wątek
    • Gość: wkurzony Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 21:35
      co za kretyn pisał tę informację???? JUTRO czyli w nocy z 8/9.06 a nie dzisiaj
      chryste za co ci analfabeci biorą wierszowkę???

astro.zeto.czest.pl/loty/sts117.htm
      doczytaj sobie pismaku!
      • Gość: fakciarz Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.icm.edu.pl 07.06.07, 21:41
        Dokładnie! Na stronie NASA wyczytałem, że start jest dopiero jutro o 19.58 (8-mego)!
        • tetlian Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 07.06.07, 22:10
          Popatrzyłbym sobie, ale niestety będe już spał :(
        • Gość: wkurzony Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 22:16
          o 1.38 9.06 naszego czasu jest start jak pogoda pozwoli pozdrawiam
      • Gość: jd Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.chello.pl 07.06.07, 21:44
        pomysl koles, gazeta jest glownie papierowa i to jest news z jutrzejszego wydania.
      • Gość: Kaczor Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.dsl.bell.ca 09.06.07, 00:30
        Pamietaj jednak, ze "Chryste" piszemy z duzej litery.
      • bartosz.brzezinski Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 13.08.07, 22:04
        Gość portalu: wkurzony napisał(a):

> co za kretyn pisał tę informację???? JUTRO czyli w nocy z 8/9.06 a nie dzisiaj

A to nie przypadkiem Endeavour wystartował? Nic NASA nie pisze o Atlantisie...

• Gość: Vallo Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.as.kn.pl 07.06.07, 21:49
      Co za ludzie to pisza nie moge...Wchodze na strone NASA i widze timer prawidlowy i przez chwile zglupialem i nie wiedzialem czy to ze mna jest cos nie tak czy tutaj zle napisali.
      • Gość: troche rozumu! Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.akron.net.pl 08.06.07, 00:03
        to informacja do gazety papierowej!!!
        • Gość: jollo Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.uni-math.gwdg.de 08.06.07, 00:49
          co za jezykowo niechlujne wstawki w "naukowym" tekscie. Nie bede cytowac,
          autor niech sie sam pomeczy, tak jak ci co to czytaja.
          A jesli tekst do papierowej, to mozna zadac sobie "trudu" czy
          po prostu byc fair dla czytelnika i albo dac tekst pozniej (aby
          sie choc "fakty" zgadzaly), albo operowac konkretnymi datami.
          • Gość: pioc Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.agora.pl 08.06.07, 09:42
            > co za jezykowo niechlujne wstawki w "naukowym" tekscie.

Masz błędny adres. Do czytania naukowych tekstów polecam specjalistyczne pisma
            albo arxiv.org

> A jesli tekst do papierowej, to mozna zadac sobie "trudu" czy
            > po prostu byc fair dla czytelnika (...)

Słuszna uwaga. Odpowiedzialna za zbyt szybkie wstawienie tekstu do netu osoba
            została złajana, zdegradowana, po czym natychmiast zwoniona w trybie
            dyscyplinarnym. Ten Pan już nigdy więcej nie zabije u nas żadnego tematu...

pioc

PS. Przyrzekam, że od jutra podobnych błędów u nas nie będzie! [znacie to - ”od
            jutra piwo za darmo ;) ]

• madcio Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 16:30
              Ja jednak naprawdę proponowałbym nieco lepsze sformułowania, czasowo niezależne
              od chwili, w której czyta to czytelnik.
              • Gość: pioc Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.agora.pl 08.06.07, 17:43
                > Ja jednak naprawdę proponowałbym nieco lepsze sformułowania, czasowo
                > niezależne od chwili, w której czyta to czytelnik.

takie błedy to niestety nieuniknione iskrzenie na styku dwóch różnych mediow -
                internetu i papierowej gazety.
                Papierowa gazeta żyje tylko jeden dzień - i w jej tekstach zupełnie naturalne
                są sformułowania ”wczoraj”, ”dziś”, ”jutro”, ”za tydzień”. Gdyby zamiast tego
                było ”11 czerwca”, albo ”w środę”, to czytelnik musiałby najpierw skojarzyć:
                zaraz, zaraz, jaki to dzień kalendarza dziś mamy? Krótko mówiąc, trudniej się
                czyta.
                Internet zaś żyje wiecznie ;), i oczywiście wymaga, by raz na wieki określić
                czas opisywanych w tekście wydarzeń. Najpeije podać datę - z dniem, miesiącem i
                rokiem. A jeszcze lepiej czas UT.

Ale to nie mój problem, płacą mi póki co za pisanie do papierowej GW :)

pioc

• madcio Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 18:14
                  Nie da rady redagować dwóch wersji? Np. piszesz jedną, do papierowej wersji
                  gazety, a potem wrzucasz na net lekko poprawioną wersję?

Eee... pewnie to, zgroza, zbyt dużo wysiłku. ;>
                  • Gość: pioc Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.06.07, 07:44
                    > Nie da rady redagować dwóch wersji?

Czasem się da. Na pewno przydałoby się dziś – bo mimo że już ranek, to na
                    gazeta.pl straszy wciąż tytuł ”dziś startuje....”
          • Gość: Ble-ble Językowy bełkot Cieślinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 20:28
            Język Piotra Cieślińskiego jest nikczemny. Gdyby był uczniem szkoły średniej, za styl dostałby ocenę niedostateczną. Ale niestety jest redaktorem poczytnej gazety. To wielki wstyd dla redakcji i działu korekty.
            Cieślińsk m.in. napisał: "Prom musiał być cofnięty z powrotem do hangaru." Czy można cofać się do przodu?
            Cieślińsk m.in. napisał: "tak mocno unieruchomione". Czasownik "unieruchomić" nie może nabierać w związkach frazeologicznych cech opisowych przymiotnikowych.
            Cieśliński nie dba o język ojczysty i dlatego postępuje nikczemnie. Możliwe też, że jest opóźniony umysłowo.
            • Gość: Valdimatrix Re: Językowy bełkot Cieślinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 21:40
              Powiedziałbym, że red. jest słabo wykształcony w dziedzinie języka polskiego.
              Tylko tyle.
    • Gość: JoeShmoe Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.bos1.dsl.speakeasy.net 08.06.07, 16:30
      Widzialem start Atlantis w zeszlym roku we wrzesniu
      z odleglosci okolo 10 mil. Hwy 528 na zachod od Port
      Canaveral tuz przed mostem nad Intercoastal Waterway.
      Nawet z takiej odleglosci huk i slup ognia robi wielkie
      wrazenie.
    • Gość: Ja Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 18:16
      noi co mnie to obchodzi? normalny jestes?
      • Gość: MichalM Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.idc.net.pl 08.06.07, 20:27
        Byc dzieckiem neostrady to musi byc naprawde straszna rzecz, zal mi Ci, moze
        powinienes sie pomodlic zeby choc troche z wiekiem twoje IQ przegonilo delfiny,
        napewno nie zaszkodzi
        • Gość: Neri Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 21:39
          Ja za to kompletnie nie rozumiem sformułowania: "zal mi Ci".
    • Gość: warszawski cwaniak Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:14
      Samochód w tym wieku często nie jest dopuszczany do ruchu po ulicach, a te
      złomy w kosmos latają. Fajny kraj, ta Ameryka! Taki normalny!
      • Gość: Wrecekrzepki Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:27
        Nigdy nie slyszalem, zeby o dopuszczeniu czy nie dopuszczeniu samochodu do ruchu
        stanowil wiek maszyny. Zawsze myslalem, ze chodzi o stan techniczny...
      • Gość: amerika Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 19:54
        B-52 (B-52H) używane przez armię amerykańską pochodzą z roku 1962. Wystarczają,
        żeby bomby na łby oszołomów puszczać i nikt nie narzeka.
      • madcio Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. 08.06.07, 21:44
        To, że z oryginalnej zawartości została w zasadzie tylko obudowa, to drobiazg.

Ale i tak niestety, swój wiek czują.
        www.space.com/news/ft_070604_aging_orbiters.html
        • Gość: purysta Re: Te promy mają po 25 lat i więcej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 00:31
          Niestety, ale to właśnie obudowa, a ściślej jej obluzowany fragment (czy
          też "zwisający kawałek" jak fachowo to określono w radiu zet) był przyczyną
          katastrofy promu Columbia w 2003.
    • Gość: kpsting Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: 12.152.252.* 08.06.07, 20:47
      oj 20:00? to juz dosyc ciemnawo tam bedzie. nie pamietam kiedy ostatnio prom
      mial start nocny, jesli w ogole
      • madcio Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 21:42
        > oj 20:00? to juz dosyc ciemnawo tam bedzie. nie pamietam kiedy ostatnio prom
        > mial start nocny, jesli w ogole

Miał, miał i to nie jeden.

Pierwsze z brzegu:
        www.theregister.co.uk/2006/12/11/nasa_night_launch/
        apod.nasa.gov/apod/ap950807.html
        www.webshots.com/g/56/345-sh/23945.html
      • Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać... IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 08.06.07, 22:12
        O tej porze roku na Florydzie o godzinie 19:30 jest zupelnie widno - nie bedzie
        to wiec zaden "nocny" start!
    • Gość: abhaod postaram się wleźć na drzewo w Berlinie (Europa), IP: *.adsl.alicedsl.de 08.06.07, 21:24
      wezme tez lornetkę i aparat fotograficzny, i jak mi wrona na głowę nie nasra, to
      na pewno zobaczę (wybiórczego pismaka) :))))
    • maruda.r Prom Atlantis leci i będzie go widać 08.06.07, 22:00

Tym razem astronauci Atlantisa wzięli z sobą specjalną elektryczną wkrętarkę.

Ja od kilku lat wożę w samochodzie. Może powinienem zostać doradcą NASA?

• Gość: Artur Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:24
        Chyba jednak Atlantisa nie będzie widać, ponieważ najprawdopodbobniej będzie w
        cieniu Ziemi.
    • Gość: naprawdetrzezwy który debil wymyślił tytuł? IP: *.chello.pl 08.06.07, 22:31
      Z Polski zobaczyć start?

Jak? Jak do q... n... mamy zobaczyć przylądek Cap Canaveral (czy jak się on tam nazywa) z Polski?

Bo wg treści można (ewentualnie) zobaczyć lot w około 20 minut PO STARCIE...
      ;>>>
    • Gość: zulugul Żeby to choć służyło ludzkości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:39
      Powszechnie wiadomo, że chodzi jedynie o domiację. USA nadal stara się udowodnić swoją mocarstwowość, gdy tymczasem np. żadna z przyczyn agresji na Irak nie potwierdziła się.
      • madcio Re: Żeby to choć służyło ludzkości! 08.06.07, 22:49
        Och, ISS był dobrym pomysłem - pod warunkiem, że wszystko by poszło, jak
        przewidywano.

Ale, jak zwykle, skończyło się po polsku.

Wygląda na to, że chętni na labolatorium kosmiczne z prawdziwego zdarzenia
        powinni walić do Bigelowa.
      • mulla_ahmed Kolejny debil sie odezwal. 08.06.07, 23:12
        Fakt, polskie pie..nie rzeczywiscie sluzy ludzkosci...
    • Gość: ktoś... Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.promax.media.pl 08.06.07, 22:49
      No normalnie osobiście to się już doczekać nie mogę!!!
      • Gość: Artur Re: Prom Atlantis leci i będzie go widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 22:51
        Do naprawdetrzezwy: Samego startu zobaczyć nie bedzie można ale lot tak.
    • mieetek Może będą nawet fajerwerki dla Busha i jego kaczki 08.06.07, 23:10
      ;)
    • Gość: alanski no i wystartował:-)... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 01:41
      prom wystartował, zsynchronizowałem zegar, teraz tylko czekam na niego na
      balkonie mojego domu:-)!
      • Gość: Vallo Re: no i wystartował:-)... IP: *.as.kn.pl 09.06.07, 01:49
        Tez czekam tylko cholerna latarnia przed balkonem pewnie uniemozliwi mi zobaczenie czegokolwiek...:( Ale przynajmniej w nasa tv sobie start obejrzalem:P
        • bonobo44 Własnie przeleciał 8-)... 09.06.07, 02:01
          i... to nie było wcale tak nisko
          (wyżej niż widać Wenus)
          • Gość: alanski chyba jednak nie:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:06
            Atlantis schował nam się w cieniu więc praktycznie nie było go widać. zobaczyłem
            tylko czerwoną poświatę, która na chwilę pojawiła się na horyzoncie ok 01:58.
            poza tym na niebie nie ma dzisiaj Wenus;-). pozdr.
            • Gość: Vallo Niestety IP: *.as.kn.pl 09.06.07, 02:08
              Tak jak podejrzewalem niestety z mojej miejscowki ciezko bylo cos zobaczyc...Moze beda jakies foty w necie.
              • Gość: warszawiak kicha i tyle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:11
                ja nic nie widzialem nawet poswiaty, oczywiscie byl Jowisz, fajnie tez wygladal
                ksiezyc na wschodzie. Absolutne zero, czekam na fotki
            • bonobo44 Re: chyba jednak nie:-) 09.06.07, 02:11
              to co to jest na południowym-zachodzie? i daje ostro po oczach?

czas się zgadza... kierunek się zgadza... i... nie był to samolot...
              wg mnie to jednak musiało być to...
              • Gość: warszawiak Re: chyba jednak nie:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:12
                JOWISZ
              • bonobo44 Re: chyba jednak nie:-) 09.06.07, 02:14
                kolega wyżej twierdzi, że to Jowisz...
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=63813809&a=63881264
                istotnie... trochę za wcześnie na gwiazdę poranną, a za późno na wieczorną 8-)
                Księżyc mi nie przeszkadzał... latarnie... i owszem...
              • Gość: alanski Jowisz, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:15
                na heavens-above przed startem pojawiła się informacja, że nie będzie go widać z
                Europy... niestety. :-)
                • bonobo44 Re: Jowisz 09.06.07, 02:23
                  znaczy się inny satelita? dziwna koincydencja... ktoś jeszcze go widział?
                  hmmm... skoro twierdzicie, że to nie mógł być Atlantis...
                  a już myślałem, że wszyscy przegapili, bo no bo szukali za nisko...
          • Gość: ktos Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: *.akron.net.pl 09.06.07, 02:18
            we Wroclawiu bylo widac jakiegos jasnego satelite- lecial w okolicach Wolarza ok godz 1:57-za wysoko.
            • Gość: dd Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: 195.117.122.* 09.06.07, 02:19
              OK idziemy spac ;)
            • Gość: warszawiak Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:20
              niestety musimy czekac na wlasne promy kosmiczne, albo poczekac na inne
              fajerwerki. dobranoc forumowiczom
              • Gość: fakciarz Re: Własnie przeleciał 8-)... IP: 83.238.173.* 09.06.07, 02:26
                czekałem i sie nie doczekałem, nic nie było widać z mojej lokalizacji ;(
                • Gość: kelyon Re: Atlantis IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 09.06.07, 02:29
                  Nawet jeśli ten obiekt z Wolarza to był Atlantis to nic ciekawego w tym nie było.
                  Ot taki punkcik jak każdy inny satelita :)
                  • Gość: lolek atlantisa nie było ale jowisz wyglada zaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:43
                    i widać u mnie jego trzy księżyce nawet :P

www.cotynato.prv.pl
              • Gość: doloslazak A ja tam widzialem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 02:54
                dobrze i doskonale.
                ps. Nie mam aparatu.
                • Gość: Naq Niech ktoś da fotki!! IP: 62.87.236.* 09.06.07, 09:14
                  Byłem na górze Żar w Międzybrodziu koło Bielska/Żywca, ale niestety nic nie
                  widziałem :( Dlatego chce zobaczyć co mnie omineło... Pozdrawiam.
          • pies_andaluzyjski Re: Własnie przeleciał 8-)... 09.06.07, 13:03
            niestety. specjalnie pojechałem z Krzeszowic do Miękini. ale noc była przyjemna
            a widok ładny. Trzeba się wybrać na Przyl. Canaveral.
    • Gość: hex4 Kraków okolice - wdziałem, nic specjalnego IP: *.ibd.gtsenergis.pl 09.06.07, 17:27
      Potwierdzam, było widać małą czerwono-żółtą kropeczkę. I był to Atlantis. Żadna
      rewelacja, ale jednoczesne zerkanie na start na CNN i na niebie dają odrobinę
      satysfakcji. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka