Gość: fenomen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 12:05 przecież to przełom: www.oswirus.krakow.pl/cat_14/gyroscope/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dopracowanywkazdymcalu Re: wg. mnie to sensacja! 10.08.07, 12:54 Rozwiazanie jest proste. Jasli sie wczesniej krecilo w jedna strone to powietrze w pokoju tez co raz bardziej zaczyna wirowac. I potem jak sie w ta sama strone zakreci to jeszcze wirowanie jest wspomagane przez ruch powietrza w pokoju. Ot cala filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 16:33 gdyby tak bylo, to aby czas wirowania byl dluzszy nalezaloby kecic w te sama strone caly czas - gdyby za kazdym razem zmieniac kierunek krecenia to powinny czasy sie skracac. Z tego artykulu i doswiadczen wynika, ze jest dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przycinek.usa Re: wg. mnie to sensacja! 11.08.07, 09:56 fenomen to bylby gdyby sie autorzy nauczyli angielskiego. faktem jest, ze zaobserwowano bardzo dziwne zachowanie rotora w tzw. stalomagnesowych silnikach magnetycznych. (PMM) Tam pojawily sie takie tajemnicze zjawiska jak spadek temperatury przewodnika w czasie przeplywu pradu przez solenoid. Jednak takie eksperymenty sa dosyc ryzykowne w sensie naukowym. Wyjasnienie moze sie bowiem albo okazac trywialne albo bledem. Czy autorzy dokonywali pomiaru momentu magnetycznego rotora w trakcie eksperymentu? Dodatkowo czy autorzy probowali "zamontowac" zyro na poduszce magnetycznej? W jaki sposob autorzy zapewnili "izolowanie ukladu" w sensie fizycznym? Czy pomieszczenie bylo ekranowane? Czy bylo prowadzone obserwacje rozkladu temperatury w czasie eksperymentu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 15:23 moze kiepskim angielskim ale w artykule sa odpowiedzi na Twoje pytania...wg. mnie. Jezeli rotor byl z materialow niemagnetycznych (teflon na poliamidowej osi i poliamidowych lozyskach) oraz byl lekki... niskie czestotliwosci wirowania... to raczej nie powinno byc tego co zaobserwowano.Napisz cos wiecej o tych efektach zaoserwowanych w silnikach elektrycznych... czy gdzies mozna o tym poczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.area7.spcsdns.net 12.08.07, 08:36 Sa pewne ograniczone opisy zjawisk na prywatnych stronach i powiedzmy, ze brzmia w kategorii science fiction. Ja nie bede przepisywal internetu ani potwierdzal cudzych obserwacji. Sam zainteresowalem sie magnetyzmem jakis czas temu i obecnie pracuje nad uzyskaniem patentu w tej dziedzinie. Zapewniam, opierajac to na wlasnych doswiadczeniach, ze nauka nie powiedziala ostatniego slowa w tym zakresie. To sa dosyc dziwne zjawiska i jestem pewien, ze juz wkrotce doprowadza do powstania kilku calkiem nowych i "dziwnych" dzialow fizyki. Mozna bowiem zaobserwowac zadziwiajace efekty, zupelne zadziwiajace i calkowicie niewytlumaczalne na bazie obecnie funkcjonujacych kanonow. Ja nie jestem fizykiem i nie potrafie ocenic takich zjawisk. Ale uwazam, ze trzeba do tego podchodzic sceptycznie. Bardzo ostroznie. Takie doswiadcznia to jest cienka sprawa. Uwazam, ze najlepiej byloby wymyslic cos, aby ten efekt do czegos sie praktycznie przydal. Postep naukowy powstaje zwykle na bazie praktycznej. Jezeli powstanie urzadzenie, lub maszyna wykorzystujaca jakies konkretne zjawisko i przyniesie to komus zysk lub pozytek. Inaczej nici z postepu. Komu bedzie sie chcialo sprawdzac takie eksperymenty 250 tysiecy razy? Nawiasem mowiac co to za zyroskop, skoro wiruje z mala czestoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
przycinek.usa marketing - 13.08.07, 09:09 Autorzy tego opracowania - jezeli wierza w ten efekt - to przede wszystkim powinni pomyslec nad promocja. Siasc i poprawic bledy ortograficzne w wersji angielskojezycznej. Napisac do czego mogloby sie zastosowac to wirujace kolo. Zrobic lepsza strone w internecie. Jezeli nie ma pomyslow na zastosowanie - to przynajmiej znalesc zastosowania, gdzie sa przyjete zle zalozenia i dac przyklady. Nastraszyc publike, ze ten efekt bedzie mial jakies skutki i na przyklad zawala sie od tego mosty albo cos podobnie groznego i absurdalnego. Same badanie nie jest warte funta klakow! Co innego, jezeli wymyslicie jakas maszyne, opatentujecie, opublikujecie a potem zrobicie prototyp i z prototypem do telewizji, pokazac jak dziala i nich sobie potem wszyscy fizycy lby nawzajem poukrecaja, aby to wszystko wyjasnic naukowo. Inaczej to wszystko lezy - bo jak ktos ma powaznie traktowac instytut naukowy czy naukowcow, ktorych stac na sprawdzenie jak kolko wiruje 250 tysiecy razy, a nie stac na zrobienie dobrej i przekonujacej strony w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
dopracowanywkazdymcalu I tu se mylisz 13.08.07, 10:47 Na szczescie naukowcy to troche inna grupa ludzi niz reszta i nie kieruje sie tak jak inni ladnym zgryzem przy wyborze kogos na prezydenta. Oczywiscie nikt nie jest calkowicie wolny od podatnosci na reklame ale w takich wypadkach brak marketingu jedynie moze troche opoznic a nie zablokowac rozgloszenie odkrycia. Istnieje wiele superfajnych stron poswieconych dzialajaym perpetum mobile, kreacjonizmowi, lub mozna sie naczytac w gazetach o roznych superwynalazkach typu zdezak ktory pochania cala energie zdezenia itd itp. I co? Marketing nie pomaga. Natomiast jesli opisane tu zjawiska sa prawdziwe i nie bylo zadnego bledu metodologicznego to w srodowisku naukowym takie cos raz dwa stanie sie sensacja. oczywiscie potrzeba jeszcze badan potwierdzajacych- gdyz do tego typu sensacji na poczatku trzeba podchodzic z dystansem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erfr Re: I tu se mylisz IP: *.area7.spcsdns.net 15.08.07, 12:38 to ciesze sie, ze mi to wypunktowales czuje sie teraz kompleksowo doinformowany Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: I tu se mylisz 16.08.07, 23:59 ale tu chodzi tylko o wniosek, że te całe niby badania są ch warte, nikt się nimi nie interesuje i nikt nie jest w stanie takich bzdurnych wyników uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ailukiz Re: I tu stę mylisz!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 16:29 myślę, że to tylko ilukizowe domysły na podstawie ilukizowych olsnień... skoro te badania można bardzo łatwo sprawdzić i wynik byłby odmienny od opublikowanego to już dawno by to nagłośniono - jakoś tak jest, że bardzo edytorsko szybko się publikuje coś co przeczy nietypowym/kontrowersyjnym badaniom. Cisza zaświadcza raczej o tym, że otrzymuje sie podczas sprawdzania podobne a nie zaprzeczające wyniki! Ale pewnie ilukiz sądzi inaczej?! Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: I tu stę mylisz!!! 09.10.07, 13:04 > Ale pewnie ilukiz sądzi inaczej?! W polsce jest kilkadziesiąt tysięcy ludzi którzy umieją przewidywać przyszłość albo za pomocą różdżki wykryć wodę pod studnie, bądź też uleczyć dzieci podając placebo zwane homeopatią. I co? I gó... Nie pomagają badania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Wie ktoś coś nowego o tym?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 18:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynier Toz to kopalnia zlota! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 16:25 jeżeli jest prawdą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też.ja Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 13:28 dodatkowa sensacja jest to, iż w tym biednym kraju jakoś nikt nie chce na tym zarobić... jak powstaną w normalnym świecie patenty to my je jak zwykle kupimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.07, 20:21 czyli jednak sensacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie.byle.kto Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 18:23 kogo to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
llukiz Re: wg. mnie to sensacja! 12.08.07, 12:24 sensacją jest to że ciągle ktoś daje linka do tych bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
only.iloczyn Re: wg. mnie to sensacja! 12.08.07, 14:00 llukiz napisał: > sensacją jest to że ciągle ktoś daje linka do tych bzdur sensacją jest to, że umiesz pisać, nie umiejąc czytać i myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
przycinek.usa Re: wg. mnie to sensacja! 13.08.07, 09:13 podstawa kazdej wspolczesnej informacji jest KONSPEKT. Nikt nie czyta odnosnikow, chyba, ze jest zywotnie zainteresowany tematem. A osob, ktore sa zainteresowane jest zwykle promil wsrod wszystkich odwiedzajacych. Na tej stronie jest jeden angielski zlepek zdan z bledami ortograficznymi, pod spodem linki, ktore czesciowo nie dzialaja, otwieraja sie jakies zupelnie nieczytelne strony i to wszystko jest KOMPROMITACJA. I ja sie nie dziwie, ze nikt tego nie chce czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 20:42 na stronie linki dzialaja - dziwne rzeczy napisales? - sa tam pdf, 2 doc i html... Najwazniejszy jest ten w pdf to tekst tego opublikowanego artykulu - mnie zainteresowala tresc tego artykulu a nie atrakcyjnosc strony... tresc jest bardzo atrakcyjna dla mnie ... ale rozne sa gusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.area7.spcsdns.net 15.08.07, 12:32 OK. Nich ci bedzie. Zaladowalo sie w koncu. Masz jednak pecha, bo zaczalem czytanie od konca - czyli od jeczacego i belkotliwego listu, ktory jest w linku na dole. Takiej skondensowanej litanii skarg na osoby trzecie nie spotkalem jeszcze w zadnym pismie w swojej kilkudziesiecioletniej karierze zawodowej. Po prostu szok. Zupelnie sie nie dziwie, ze odpowiedzia jest cytuje "I believe he has already reviewed your case and his decision is final." Osobiscie jestem zdziwiony, ze w ogole otrzymaliscie jakakolwiek odpowiedz. Najwyrazniej to dosyc profesjonalni ludzie w tym American Physical Society. Ja nie wiem co chcecie osiagnac, ale z cala pewnoscia sympatii wam to nie przysporzy. I jak juz komus zarzucacie kradziez intelektualna, to pasowaloby miec niepodwazalne dowody a zwlaszcza powinny zostac przedstawione razem z listem. Sam list jest po prostu nie do zaakceptowania! A w zdaniu "This fact we consider as the other case of breaking our author’s rights to the manuscript." sa dwa wieksze bledy i pewnie ze dwa mniejsze. Tak sie zupelnie nie mowi po angielsku. Mysle, ze im wiecej tytulow naukowych wsrod polskich naukowcow, tym trudniej bedzie ich przekonac do zmiany pogladow i umiejetnosci komunikacji w srodowisku miedzynarodowym bez urazania osob postronnych. Zreszta co mnie to wszystko obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 13:30 nie jestem autorem tego artykulu i przyznam, ze czytalem tylko ten link z artykulem i te linki po polsku, ostatni pominalem - wierze w to co napisales o tym ostatnim linku i pewnie masz racje. Mnie jako fizyka technicznego bardziej od ortografii w artykule zainteresowala prostota eksperymentu i w przypadku potwierdzenia bardzo latwo wg. mnie o duze zastosowania techniczne. ciekawi mnie, czy ktos cos jescze o tym pisal, czy byly jakies podobne lub dalsze badania - moze nie w Polsce ale skoro jest w internecie to moze ktos to zauwazyl to maly zasieg czasopisma JTP w ktorym to wyszlo... jezeli ten list w ostatnim linku jest taki skandaliczny to mogl zwrocic uwage na same badania i ktos je robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.area7.spcsdns.net 16.08.07, 09:57 Nie wiem nic na temat takich badan. To jest bardzo ciekawe, ale nie moja dziedzina. Mnie obecnie nurtuja pewne specyficzne problemy zwiazane z magnetyzmem. Na przyklad mam pytanie do Ciebie, jako fizyka, o ekrany magnetyczne. Jaki material najlepiej zastosowac jako ekran magnetyczny o grubosci do 1 mm? I dlaczego? Przyznam sie, ze zupelnie nie wiem jak to ugrysc. Musze wymyslic jakis skuteczny ekran a nie znam sie na tym na tyle, aby od reki powiedziec - OK, potrzebujemy ekran z brazu, albo np. z cynku, czy tytanu? Dla mnie to obecnie bardzo wazny i trudny problem. A terminy cisna. Musze miec mozliwosc zbudowania lekkiego ekranu magnetycznego, ktory doslownie odetnie wszelkie zewnetrzne pola magnetyczne. I to musi wytrzymac niskie temperatury. To ma pracowac w prozni i - byc moze - w temperaturach kriogenicznych. Kolejna sprawa to sprzet pomiarowy. Czy znasz jakiegos producenta, ktory oferuje do sprzedazy laboratoryjny sprzet do pomiaru indukcji stalej z sondami punktowymi? Problem w tym, ze potrzebuje zrobic pomiary indukcji, ale nie calego statku, tylko malych urzadzen. To musi miec duza czulosc i w miare mozliwosci umozliwiac dokladny pomiar w obszarze 1- 2 milimetrow maksymalnie. Musze wiedziec czy tam w srodku jest jakies pole magnetyczne. Cena w zasadzie nie ma znaczenia. Nic nie moge sam znalesc, ale moze zle szukam? To calkiem mozliwe, ze zabieram sie do tego zle. I ostatecznie - czy sa jakies ksiazki naukowe z fizyki, w ktorych problemy magnetyzmu sa wyjasnione bardzo dokladnie na poziomie molekularnym? Takie ABC magnetyzmu dla specjalistow? -)) Wplyw temperatury na magnetyzm. Magnetyzm a struktura wewnetrzna. Magnetyzm a przeplyw pradu i przewodnictwo. Prady wirowe i magnetyzm. itp. Cos zrozumialego. Z mala iloscia calek, jesli mozna. Gdyby to dodatkowo zahaczalo o tematyke EMP to byloby cudem. Zbudowalismy tutaj pewne urzadzenie, ktore doprowadza nas do rozstroju nerwowego, bo nie wiemy jak to dziala. Ja mam wielki szacunek do fizykow w Polsce, bo tutejsi sa niestety malo pomocni. Odpowiedz Link Zgłoś
only.iloczyn Re: to ja mam 3 pytania do fachowca 16.08.07, 17:12 może znajdziesz specjalistów tutaj: groups.google.pl/group/pl.sci.fizyka/topics?hl=pl to pl.sci.physics i jest tam sporo specjalistów np. chyba Wiesław Bicz coś podobnego konstruuje jak ten czujnik...(może Ci troche pomogę tym namiarem?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.area7.spcsdns.net 17.08.07, 11:47 dziekuje bardzo. Chciaz naprawde liczylem na odpowiedz fizyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 06:19 niestety nie umiem Ci pomoc mimo, że jestem fizykiem technicznym - przykro mi, ale pewnie ktoś z fizyków mógłby Ci pomóc - ktoś po prostu lepszy ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfjh Re: to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.area7.spcsdns.net 22.08.07, 03:13 Wiesz, dzieki za probe. Ja wiem ze to trudne. To sie sprowadza do fundamentalnego pytania: DLACZEGO wetkniecie kawalka aluminium, albo brazu pomiedzy dwa stale bieguny magnetyczne - powoduje zmniejszenie oddzialywania pomiedzy biegunami? Inaczej mowiac jak przebiega pole magnetyczne WEWNATRZ materialu niemagnetycznego? Ja osobiscie chcialbym, aby mi to ktos wytlumaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 18:38 Pole magnetyczne izolujesz raczej ferromagnetykiem. Aluminium to paramagnetyk, czyli znikomo 'izoluje'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj Re: to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.area7.spcsdns.net 29.08.07, 07:59 No zaraz, tobie chodzi o obrot drobin wewnatrz materialu ekranu, tak? Wtedy pole magnetyczne drobin redukuje pole zewnetrzne, prawda? Z tego wynika, ze NIE DA sie efektywnie wyeliminowac pola w 100%! Dlaczego nie da sie pola magnetycznego jakos inaczej "zaslonic"? Albo odchylic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pit Re: to ja mam 3 pytania do fachowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 17:36 Można odchylić - ferromagnetykiem, he he. Są oddziaływania ładunków w ruchu, a pole magnetyczne to matematyczna proteza. Można jedynie równoważyć te siły, za pomocą przeciwnych, coś tam nakładać na siebie, itd. Dokładnie tak samo jest z grawitacją Ziemi, którą także można łatwo 'izolować'... za pomocą dowolnego ekranu o masie kilku trylionów ton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksik Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 16:18 www.3dwhite.pl/?click=f6a5596f07e7fb4c0c80c9a213317e0a Odpowiedz Link Zgłoś
kala.fior Re: wg. mnie to sensacja! 17.08.07, 14:16 hm... Wystarczy przeczytać oceny recenzentów (pod koniec listu), jasno pokazują ze praca ma wady i sugerują ulepszenie eksperymentów i analizę możliwych małych a zaniedbanych efektów. Praca nie nadaje się również do publikacji bo nie proponuje żadnego wytłumaczenia, a jest to regułą tej publikacji. Ostatnie listy są chyba sprzed dwóch lat. Co się stało od tego czasu ? Czy poprawiono eksperyment ? Czy znaleziono wytłumaczenie i dlatego jest tak cicho ? Odpowiedz Link Zgłoś
firmland Re: wg. mnie to sensacja! 22.08.07, 12:03 moge to uznać za sukces (plus) Odpowiedz Link Zgłoś
fotoniusz żadna sensacja, ot zwykła histereza mechaniczna 23.08.07, 01:20 W stopce piszą że J. Tech. Phys. to recenzowane pismo. Jeżeli to prawda, to recenzent dał doopy. Cytowanych jest pięć podręczników z mechaniki (żałosne), a żadnej pracy z trybologii. Gdybym miał sądzić po tej pracy to goowniane pisemko. Mam nadzieję, że reszta lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech Re: żadna sensacja, ot zwykła histereza mechanicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 10:56 Ty to masz dobrze - wystarczy, że coś nazwiesz np. histerezą mechaniczną i już WIESZ wszystko! jakoś prawdziwym trybologom to się tak łatwo nie kojarzy, wręcz odwrotnie... Zakładając, że jednak masz rację i istnieje tak olbrzymia histereza mechaniczna to dlaczego się tego technicznie nie wykorzystuje i nie uwzględnia w mechanice np. cokolwiek konstruując wirującego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemech Re: żadna sensacja, ot zwykła histereza mechanicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 21:37 nie wykorzystuje sie bo wiekszosc technicznego wirowania jest w jednym kierunku - trudno aby rotor wirowal naprzemiennie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meritum kierunek rzecz względna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 02:53 Z dokumentacji nie wynika jak zmieniano kierunek obrotów. Najłatwiej obrócić taki rotor razem z obudową o 180 stopni, i chyba tam tak to robiono. Gdzieś czytałem o redukcji ciężaru wirujących żyroskopów, w prawo na półkuli pn, w lewo na pd... lub odwrotnie. Ten efekt odkryto w Japonii. Naturalnie, świat nauki szybko to zdementował, obalił teoretycznie, oraz empirycznie. Po kilku latach znowu ktoś to odkrył i znowu obalano, tak trawa to z 30 lat, albo i więcej. Prawdopodobnie nauka wyczerpała swoje limity odkryć na kilkaset lat po wyskokach w 1905r, oraz 1915r. Plazma pozostała nienaruszona, więc Słońce nadal świeci, dobre i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 17:03 nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peristaseis Wg. mnie to sensacja! IP: *.chello.pl 11.09.07, 00:26 Nie czytałem tej książki. Szkoda czasu. Alez opini, które przeczytałem - dosyć szczegółowo cytujących autora - wnoszę, że to jednak żadna sensacja. Poprostu zebrane w całość poglądy, które w 95% religujnym Narodzie były eliminowane z "zasobu wiedzy owieczkom dozwolonej ". Podobnie było w Polsce po 1945 roku w innej dziedzinie życia społecznego. Także informacje o faktycznej działalności "tow." Stalina, Berii, Jeżowa, Wyszyńskiego i setek, co ja mówię, nie setek, a tysięcy innych "komunistów" były przechoiwywane tylko w "tajnych archiwach". Podobnie milczeniem objęto fakt dokonania zbrodni w Katyniu i morderstwa dokonywane na masową skalę w ZSRR w latach 1937-1941, a i później choć w mniejszej skali też stosowane. Wystarczy poczytać A. Sacharowa, Sołżenicyna czy L.Mleczina. Tu zacytuję tego ostatniego tylko autora: ""Prokurator generalny ZSRR Wyszyński wysłał zaszyfrowany telegram do wszystkich prokuratorów w całym kraju: "proszę zapoznać się w NKWD z rozkazem operacyjnym Jeżowa nr 00447 z 30 lipca 1937 roku. Od tej pory zachowanie przepisów proceduralnych i uprzednia zgoda na aresztowanie nie są potrzebne." W całyn kraju planowano rozstrzelać prawie 76 tysięcy ludzi, a ponad 200 tysięcy wysłać do obozów. Rozkaz wprowadzenia czystek wywołał niebywały ENTUZJAZM ( podkr, -p) w terenie - władze obwodowe prosiły KC o zgodę na rozstrzelanie i wysyłanie do obozów jeszcze większej liczby osób. Zwiększenie limitu w kategorii pierwszej (rozstrzelanie bez wyroku - p)zatwierdzał osobiście Stalin. Nie zdarzyło się, by komuś odmówił"". Cytat pochodzi z: Leonid Mleczin "Wielka czystka Jeżow - Beria - Mierkulow ojcowie terroru" T. II. Wyd. Adamski i Bieliński. Warszawa 2004. ISBN 83-89187-38-8 (cytat treści z tylnej okładki). Oto widzimy, że każda dowolna prawda, długo ukrywana dziwi i jest sensacją dla tych, którzy o niej pierwszy raz się dowiadują. Z tą różnicą, że prawda o Bogu, jakakolwiek by ona nie była, jest nieszkodliwa społecznie, a prawda o ludziach wręcz przeciwnie. I nie ważne w jakiej dziedzinie życia społecznego oni działają - religinej czy politycznej. Liczy się efekt "skrywanego" działania . czy szkody dla ludzkosci związane z "ocenzurowaniem części wiedzy". I temu tylko warto się dziwić i tylko taki efekt ujawnienia prawdy o działalności człowieka uznawać za sensacyjny. Ale to jest mój pogląd osobisty. Każdy ma prawo do swojego poglądu, zgodnego z jego doświadczeniem życiowym. A tego doświadczenia mam już za sobą 70 letni regał w mojej pamięci umieszczony. Oczywiście, że mogę zgodzić się, "że to sensacja", "TAK PISAĆ O BOGU", ale raczej dla człowieka dopiero poznającego "prawdziwą prawdę" o strukturach, celach i sposobach ich osiągania przez różne organizacje społeczne, powstające i funkcjonujące w przeróżny, ale skuteczny sposób. Wierzący całego świata, dowolnej religii, doskonale potrafią się organizować i funkcjonować. Kościół katolicki słynął i nadal słynie ze skutecznej CENZURY każdej niewygodniej dla jego doktryny myśli. Niemal zawsze zwalczał takich niewygodnych myślicieli, "ogniem, mieczem i wodą i katuszani" (sławna Inkwizycja np). Bardzo skutecznie. Dzisiaj juz nie może. Bowiem Owieczki są już równie dobrze wykształcene jak ich Pasterze. Przyznam szczerze, że dla mnie już żadna informacja religijna nie jest "sensacyjna". No, chyba, że Kościół ogłosiłby, iż od 1 stycznia 2008 roku następuje samorozwiązanie wszelkich struktór kościelnych, niczym naszego Sejmu w 7-9-2007 r. -peristaseis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wg. mnie to sensacja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 11:42 skąd tyś się urwał? Odpowiedz Link Zgłoś