Gość: picard2 IP: *.w90-1.abo.wanadoo.fr 24.10.07, 22:07 proponując -samochody hybrydowe Toyota -urządzenia kryoelektryczne -elektrownie atomowe znajduje się na jednym z pierwszych miejsc na świecie. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cs137 Re: Powidz wiecej o tych urzadzeniach kryolek- 24.10.07, 22:23 trycznych, proszę. Czy to są takie z nadprzewodnikami, czy niekoniecznie? Gdyby technologię zaczęto "oswajać" z niskimi temperaturami, to byłoby dobrze, bo w takich warunkach mozna zrobic sporo, czego nie daje sie zrobic w temperaturach w okolicy pokojowej. Na przykład, spintronika połprzewodnikowa jest do zrobienia w temperaturze w okolicy 100 K, bo wtedy Ga(Mn)As pozostaje jeszcze ferromagnetyczny. (by the way, Ga(Mn)As to japońskie osiągnięcie, pierwszy, który wymyślił, jak to hodować, to był niejaki Hideo Ohno z Sendai). Niestety pólprzewodnika, który byłby ferromagnetyczny w pokojowej temperaturze, i jednoczesńoie nadawałby sie do zrobienia spintroniki, nie udało się jeszcze wytworzyć. Toyota Prius to fajne autko, ale mam do nich pretensję, że nie daje ona mozliwosci uzywania opcji "plug-in". Gdybym mógł kupic auto "plug-in", mógłbym w ogóle przestać jeździć na stacje benzynową. Jakby takiemu połozyć jeszcze na dachu ogniwa słoneczne, to przez dużą częsć roku mógłbym nawet nie korzystać z gniazdka. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Powidz wiecej o tych urzadzeniach kryolek- 24.10.07, 23:39 W obydwu wypadkach o które pytasz chciałem podkreśli specyficzny marketing Japonii do ktorego zresztą nie mam żadnych zastrzeżeń. -kryoelektrotechnika o której nie mogę nic naukowego powiedzieć. Ale beadac w Japonii pokazano mi urządzenia oparte na cewkach pracujących na nadprzewodnictwie.Wiedziałem ze badania w tym kierunku były prowadzone w wielu miejscach na świecie ale nie myślałem ze technologia zrobiła takie postępy .Pociag na linii kilku kilometrów ożywał liniowy motor kryogeniczny a szczegolnie zawieszenie magnetyczne ,Transformator bez strat i kable podziemne.Opowiedziałem to kolegom po powrocie z pytaniem dlaczego My tego nie robimy? Odpowiedz była jednoznaczna "bo to jes zupełnie nieoplatane" i zresztą Japonczycy o tym wiedza np.kabel podziemny idący przez Paryż jest technicznie nie możliwy wystarczy aby w jednym punkcie temperatura wzrosła i cały kabel znajdzie się w olbrzymim prądzie i miasto wyleci w powietrze.Celem Japończyków jest pokazanie wysokiej technologii przemysłowej aby moc sprzedać urządzenia medyczne jak IRM gdzie kryotechnika jest stosowalna i "wygrać" w ten sposób duze przetargi szczególnie kosztom Ameryki i Niemiec. jeśli chodzi o Prius to tutaj się dobrze znam na rzeczy bo moje Laboratorium prowadzi w tym kierunku badania w połączeniu z przemysłem.Niestety ze względy na budowe reaktorów na szybkich neutronach musiałem ta cześć zostawić kolegom. Otóż Prius nie jest postępem w budowie samochodów "czystych" ale krokiem w tył za tym co można dzisiaj zrobić.Napęd jest prosty i cześć elektryczna umaja urządzenie które pomimo kilkaset tysięcy sprzedanych wozów jest ciągle deficytowa.Ale Toyota wie co robi to dla niej reklama która pozwala otrzymać powszechnie renomę firmy "zielonej" i w sumie to się opłaca. Nie spiesz się z kupnem Priusa bo w niedługim (kilka miesiecy) czasie wyjdzie model nie tylko Toyoty z "plug in". Na autostradach w Europie i w prawie wszystkich parkingach Paryża są już gniazdka do zasilania tego rodzaju samochodów łatwo znajdziesz symbol: na niebieskich znakach drogowych widać samochód z przewodem i wtyczka przy pupie. Odpowiedz Link Zgłoś