Gość: paul IP: 62.190.198.* 28.07.03, 16:04 Oto, jaki madry jest czlowiek. A wystarczy po prostu odzywiac sie wylacznie roslinami - zdrowiej, i lepiej dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mamma ZAGORSKI ZNOWU SIE SFAJDACZYL IP: *.mad.east.verizon.net 29.07.03, 03:35 Kto tych idiotow przyjmuje do pracy w Wybiorczej? Panie Zagorski, masowe polowy zaczely sie od okrycia "new founde lande" (Newfoundland) przez niejakiego Giovanni Caboto, a.k.a. John Cabot. Bagatela, rok 1497. Nie wiem skad IDIOCI Wybiorczej znowu zaczerpneli wiedzy i uparli sie przy 19 wieku. Zdecydowanie, nikt nie pofatygowal sie poklikac w sieci wczesniej. Powolywanie sie na "naukowcow" nie wystarczy. Oni nie sa historykami!!! Ten fakt jest znany kazdemu kto choc troche interesowal sie historia naszej cywilizacji poza ramkami szkolnymi, albo klapkami na oczach wyznaczonymi publikacjami Michnika. Ci cytowani panowie sami sa na poziomie Zagorskiego. Sugeruje postudiowac historie narodu Baskow. Skoro Michnik za kazdym razem pluje na Baskow, to wypada wiedziec na kogo Wybiorcza pluje. Otoz narod Baskow slynal przez wieki z wielorybnictwa. I tam nalezy popatrzec najpierw. Polecana lektura (oczywiscie jezeli IDIOCI z Wybiorczej nauczycie sie angielskiego): www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0140298517/qid=1059441286/sr=1-3/ref= sr_1_3/103-3004743-8602229?v=glance&s=books www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0140275010/qid=1059441286/sr=1-2/ref= sr_1_2/103-3004743-8602229?v=glance&s=books "Rozwoj" wielorybnictwa 19 wieku wiaze sie z publikacja ksiazki Mobby Dick. O ile tluszcz wilorybi uzywano do "oliwienia" maszyn zanim pojawila sie ropa, to zuzycie nie bylo az tak wielkie zeby przetrzebic populacje. Wzrost konsumpcji byl, ale nie az taki. To kapitalistyczna paranoja ostatniego pol wieku jest odpowiedzialna za zniszczenia. FRAJEROM Zagorskiemu z pracownikami polecam: ram.biology.dal.ca/~myers/depletion/ Najlepiej z calego artykulu podoba mi sie ten fragment: "Dlaczego ustalenie pierwotnej liczby waleni jest takie ważne? Ponieważ jeśli populacja tych ssaków przekroczy 56 proc. dawnej wartości, będzie można wznowić ich połowy." Czy taka dyletancja bardzo boli panie Zagorski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalak Re: ZAGORSKI ZNOWU SIE SFAJDACZYL IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 06:44 Ale duzo jadu i zlosliwosci. Teraz juz nie jestem po zadnej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasmo Re: ZAGORSKI ZNOWU SIE SFAJDACZYL IP: *.ctpartners.pl / 10.0.2.* 31.07.03, 10:31 Aż z ciekawości zajrzałem na przytaczane strony. Z tego co wiem rybołówstwo (nawet na masową skalę) to nie to samo co wielorybnictwo. Chyba, że przypomnimy sobie scenkę z wielorybem z "W pustyni i w paszczy": "Ty jesteś ssak, ale ryba" "Jestem ssak, ale ssak!" "Może nie może tak" Po drugie jeśli się podaje linki, to niech one dotyczą stron, z których naprawdę można się czegoś dowiedzieć, a nie linki do oferty Amazon.com. Swoją drogą, książki, do których prowadzą linki, również są o rybołówstwie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamma Re: ZAGORSKI ZNOWU SIE SFAJDACZYL IP: *.mad.east.verizon.net 01.08.03, 03:51 Gość portalu: pasmo napisał(a): > Aż z ciekawości zajrzałem na przytaczane strony. > Z tego co wiem rybołówstwo (nawet na masową skalę) > to nie to samo co wielorybnictwo. Dla naszych potrzeb oceny to jest to samo. Wielorybnictwo jest czescia przemyslu rybnego. I bylo od setek lat. > Chyba, że przypomnimy > sobie scenkę z wielorybem z "W pustyni i w paszczy": > > "Ty jesteś ssak, ale ryba" > "Jestem ssak, ale ssak!" > "Może nie może tak" > > Po drugie jeśli się podaje linki, to niech one dotyczą > stron, z których naprawdę można się czegoś dowiedzieć, > a nie linki do oferty Amazon.com. IDIOTA Zagorski ma duze braki wiedzy, wiec uznalam za stosowne wskazanie tych ksiazek. > Swoją drogą, książki, do których prowadzą linki, również > są o rybołówstwie > > Pozdrawiam Jedna jest o Baskach, druga o rybolowstwie atlantyckim w interesujacym nas okresie. Z Baskami sprawa jest o tyle interesujaca ze nie ten narod zajmowal sie skutecznie rybolowstwem (w tym wielorybami) przez stulecia, podczas kiedy inni zajmowali sie bardziej pladrowaniem i niewolnictwem. Na przykladzie Baskow mozna robicz bardzo ogolne szacunki polowow od 16 wieku wzwyz. Odpowiedz Link Zgłoś