Dodaj do ulubionych

Po co Google przeglądarka WWW?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 03:35
Przy okazji - nie wyobrażam sobie codzienne korzystanie z poczty w inny sposób niż via program pocztowy. Używam i będę używał, ale ja to jakiś dziwny jestem ;p
Obserwuj wątek
    • Gość: JMaciek Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: 195.33.129.* 03.09.08, 09:16
      @tsander: No rzeczywiście, chyba trochę dziwny jesteś. :) Błyskawiczny interfejs webowy GMail i możliwość zintegrowania z innymi kontami w połączeniu z dużą pojemnością skrzynki robi z niego prawdziwy kombajn do maili. Poza tym miliardy aplikacji dostępowych (J2ME na komórki, wbudowana w iPhone, wtyczki do Firefoksa, itp) informują Cię o nowej poczcie w dowolnym miejscu na świecie bez męczącego Thunderbirda czy Outlooka. Oczywiście w pracy wciąż mam MS Outlook, ale to ze względu na zintegrowanie z nim reszty systemu IT.
      Kto potrzebuje zaproszenia do GMail? :)
    • mlebkowski Re: Po co Google przeglądarka WWW? 03.09.08, 11:28
      @JMaciek, no zaraz, zaraz... Błyskawiczny? Zapewniam Cię, każda aplikacja desktopowa jest szybsza, niż interpretowany kod JS Gmaila. Integracja z innymi kontami? Podstawa w każdym programie pocztowym od lat 90-tych. Duża pojemność skrzynki? Mój program pocztowy ma do dyspozycji 200+GB. Błyskawiczna informacja o nowej poczcie - podziękuj standardowi POP3, nie gogolowi. Więc IMO trochę nie trafiłeś.
    • Gość: denver85 Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: 167.202.222.* 03.09.08, 11:42
      po co komu 200GB na skrzynce?!
    • Gość: Gość Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.ucs.ed.ac.uk 03.09.08, 11:52
      Moim zdaniem wszystkie te integracje z wieloma kontami, pojemność, natychmiastowe powiadamianie to nic nie znaczące mikroargumenty, blednące przy jednej podstawowej i zasadniczej przewadze produktów Gmailopodobnych - przenośność. To moim zdaniem jedna z największych rewolucji internetu - możliwość dostępu do swojej poczty i tym samym wielkiego repozytorium wiadomości i informacji z każdego miejsca na ziemi.
    • Gość: Wesoły Czech Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 16:00
      Wracając do Chrome, to po 1 dniu używania mam szczerą nadzieję, że popracują jeszcze nad nim trochę przed wypuszczeniem wersji stabilnej.
      Co mi się podoba to przede wszystkim prostota i szybkość. W porównaniu z Operą 9.5, której teraz używam, Chrome śmiga aż miło. Interfejs jest ładny i prosty - to też spora zaleta.
      Z drugiej strony jednak, przyzwyczaiwszy się do funkcjonalności Opery, oczekuję od przeglądarki czegoś więcej niż tylko miniprogramiku do otwierania stron. Nie mówię nawet o takich ekstrawagancjach jak wbudowany klient IRCa, czy Torrenta (bo z tego akurat nie korzystam), ale np. funkcja powiększania stron bywa superprzydatna. W Chrome owszem powiększać można, ale tylko tekst. Przydaje się też funkcja blokowania pop-upów, wbudowany notatnik, podgląd postępu downloadu na pasku zadań (po "wyeksportowaniu" zakładki 'Pobrane pliki' na pasek jej nazwa to "Pobrane pliki - Google Chrome" - w Operze przy nazwie pojawia się odliczanie do końca ściągania), czy sygnalizowanie jego zakończenia. Takie małe pierdoły bardzo ułatwiają życie i chyba nie wpłynęłyby znacznie na prostotę przeglądarki.
      Co do rewolucyjności "systemu operacyjnego", to jako osoba nie wykorzystująca aplikacji webowych typu Google Docs nie widzę dla siebie specjalnych korzyści z tego płynących. Zresztą ta stabilność, którą chwali się Google, póki co pozostaje chyba w sferze programistycznych marzeń - do tej pory Chrome zaliczył już u mnie chyba z paręnaście upierdliwych kilkunastosekundowych "zamrożeń". Dla porównania, Opera pada raz a dobrze, ale co kilka dni, a jej ponowne uruchomienie trwa mniej więcej tyle samo co freeze Chrome.
    • Gość: JMaciek Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.acn.waw.pl 03.09.08, 20:57
      @mlebkowski: Dzięki za polemikę. Jednak pozostanę przy swoim - jak na aplikację webową dostęp do maili jest wyjątkowo szybki. Dlatego nadaje się jako punkt dostępowy do całej Twojej poczty - z różnych kont. Jeśli chodzi o rozmiar skrzynki to po pierwsze nie tylko rozmiar ma znaczenie :), a po drugie przypomina mi to wyścig megapikselowy. Zgadzam się z Denver85 - po co komu 200 GB na poczcie. Ja przez parę lat używam GMaila i do tej pory zająłem ok. 10% mojej skrzynki. Nie mówiąc już o ilości spamu, którego mi oszczędził. A co do POP3, to oczywiście żadne odkrycie, jednak to Google potrafił tak zadbać o wtyczki we wszystkim co się rusza. Nie mówiąc już o otwartym API, że wiele innych serwisów (np. LinkedIn) ciągnie Twoją pocztę GMail w poszukiwaniu znajomych. Zastanowiłbym się jednak nad jedną ciekawą sprawą. Czy przypadkiem firma Google nie ma mnie jak na dłoni? Przecież ja mam zapisane u nich niemal wszystko... :|
      Pozdrawiam!
    • Gość: RJ45 Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.aster.pl 04.09.08, 00:01
      @JMaciek co do Chrome to wystarczy wczytać się w Umowę licencyjną np:
      pkt 11.2 Użytkownik akceptuje, że licencja ta obejmuje prawa Google do udostępniania Treści innym firmom, organizacjom lub osobom fizycznym, mającym
      z Google umowy dotyczące świadczenia usług dystrybucyjnych oraz do używania Treści w związku ze świadczeniem takich usług.
      Kolejne jak i wcześniejsze punkty są równie ciekawe.
      Wiedzą o nas więcej niż my sami o sobie wiemy:)
    • Gość: lol Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 17:46
      super przeglądarka, po uruchomieniu wyświetlają się najczęściej otwierane strony, oraz ostatnio otwierane strony z zakładki "ulubione" tych rzeczy w IE brakuje. Szybkość otwierania stron jest bardzo dobra. Kiepskie jest sprawdzanie pisowni (brakuje w słowniku wielu słów), ale jest chociaż kiepskie, a w IE niema.
    • Gość: Amas Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.09.08, 21:31
      Google Chrome omija cenzora w szkołach ;)
    • Gość: Misimik Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: 83.168.89.* 07.09.08, 18:37
      Jest nawet w stanie pobierać z Rapidshear'a szybciej niż wynosi limit dla FreeUser'a
    • Gość: czarnyowiec Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 00:41
      Brakuje jeszcze bardzo wiele. Oprócz irytującego słownika jak napisał @lol jest jeszcze błędna obsługa javy (lub jej brak) w wielu miejscach (vide:kurnik.pl). Mała konfigurowalność, w polskiej wersji nie ma w nowej zakładce pola wyszukiwarek, a i ogólnie korzystanie z wyszukiwarek w porównaniu z Firefoxem jest conajmniej irytujące (IMO jest beznadziejne, w zasadzie skazani jesteśmy na google).
    • Gość: zenon Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.city-connect.pl 10.09.08, 16:49
      google ma gdzies bawienie sie w podgryzanie KulawegoLisa czy tez tworzenie nowej platformy do odpalania programow. tak naprawde chodzi o zwiekszenie mozliwosci zbierania danych o uzytkownikach. wszyscy podchodzacy hurraoptymistycznie do wszytskiego co serwuje google za 10 lat moga sie obudzic z przyslowia reka w nocniku gdy google zacznie spzedawac zgromadzone informacje. czy np. nie zastanowil was komentarz przy probie wyrzucenia zbednej poczty "po co oprozniac kosz skoro masz tyle i tyle wolnego miejsca?"?
    • Gość: efka Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.range86-130.btcentralplus.com 10.09.08, 23:46
      Zenon, ale gdyby nawet, to co z tego? Bosz, po co im dane wszystkich mieszkańców Ziemi? Czemu Polacy zawsze i wszędzie muszą widzieć teorie spiskowe? :)
    • Gość: Komik Re: Po co Google przeglądarka WWW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 23:25
      Chrome to ten sam syf co Firefox, nie polecam i w życiu nie będę tego badziewia polecał. Opera przy tych przeglądarkach, to coś nadludzkiego. A nie błaha komercja wuja guglusia, i tak zreszytą nie odpracowanego!.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka