Dodaj do ulubionych

CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot...

12.09.08, 11:12
Brawo !
Tak trzymac.
Tylko nauka rozumiana jest zdolna do wyzwolenia umyslu, z wielkiej niewoli, wielkiej "owczarni".
Obserwuj wątek
    • bulzaj CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot.. 12.09.08, 11:57
      Zdjęcie?
      Czy to aby na pewno jest zdjęcie?
      • michals-3 Zdjęcie? 12.09.08, 12:16
        bulzaj napisał:

> Zdjęcie?
        > Czy to aby na pewno jest zdjęcie?

To jest zdjęcie ekranu komputera ;-)
        A na ekranie jest wizualizacja informacji płynących z detektorów
        cząstek. Oczywiście nie jest to fotografia w klasycznym znaczeniu.
        • adas313 Re: Zdjęcie? 12.09.08, 12:23
          Bo też chyba nie da się sfotografować cząstek elementarnych. Kiedyś (a może
          nadal?) stosowało się do ich wykrywania tzw. komory mgłowe. Cząstka wpadając do
          niej zostawiała za sobą ślad, który uwieczniano. Obecnie pewnie wszystko to
          elektronika...
          • mary_sio Zdjęcie? 12.09.08, 14:02
            sie nie znam, ale u mnie nie jedno a trzy zdjęcia sie pokazały:
            lhc2008.web.cern.ch/lhc2008/
            • adas313 Re: Zdjęcie? 12.09.08, 14:05
              My ze szwagrem w Photoshopie... ;)

Fajne te zdjęcie. Ciekawe ile zajmie dochodzenie do tego co tak naprawdę tam lata.
              • zomo-ormo Re: Zdjęcie? 21.09.08, 21:35
                Tam lataja nasze podatki... :(
      • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie ? 21.09.08, 21:34
        Raczej grafike komputerowa. Majac taki budzet, to ja bym opublikowal
        zdjecia superstrun a nawet i samego Boga!
    • the_dead CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot.. 12.09.08, 12:00
      Jeżeli istnieje supersymetria to jeśli porównamy to do szchownicy -
      po zamianie pól czarnych z białymi szachownica nadal pozostaje
      szachownicą - to jak się zamienię ze swym alter ego to czy będę
      nadal ego czy alter?
      • resu Dzięki brakowi symetrii istniejesz... 12.09.08, 12:31
    • sknerus87 Podoba mi się że inwestują w nauke grube miliardy 12.09.08, 12:01
      Człowiek potrafi wyjść poza zbrojenia militarne i zwykłe ziemskie pobudki.
      Może nie jest to zbyt etyczne budować drogą zabawkę tylko dla eksperymentu,
      kiedy połowa ludzkości głoduje, ale może dzięki temu technologia pójdzie do
      przodu, a problem głodu sam się rozwiąże. Nie byłoby tak wielkiego przyrostu
      naturalnego, a tym samym problemu niedożywienia, gdyby nie właśnie postęp
      technologiczny i rozwój medycyny.
      • adas313 Re: Podoba mi się że inwestują w nauke grube mili 12.09.08, 12:21
        Taka "budowla" musi skutkować rozwojem technicznym.

Nawet jeśli eksperyment okaże się klapą to i tak pozna się przy tym coś nowego,
        a sam sprzęt laboratoryjny jest z pewnością krokiem do przodu.

Połowa ludzkości głoduje - w pierwszym rzędzie winni są ci, którzy za pomoc
        humanitarną kupowali broń. Jeśli natomiast "świat cywilizowany" ma ponosić
        moralną odpowiedzialność za likwidację głodu w Afryce to proszę bardzo - ale
        niech też dostanie realną władzę. W przeciwnym razie nadal będziemy sponsorować
        obłąkanych kacyków.
      • primum_non Czy to jest obojętne dla zdrowia ? 12.09.08, 12:26
        Sam prąd ma 12 000 Amperów,magnesy,pulsowanie 11 KHz itd.Czy nie ma jakiś
        objawów somatycznych ?A co by było,gdyby zasilanie wysiadło w czasie eksperymentu ?
        • michals-3 Re: Czy to jest obojętne dla zdrowia ? 12.09.08, 12:47
          primum_non napisał:

> Sam prąd ma 12 000 Amperów,magnesy,pulsowanie 11 KHz itd.Czy nie ma jakiś
          > objawów somatycznych ?

Silne pole magnetyczne (w CMS pole jest 4T) jest niewątpliwie
          szkodliwe dla zdrowia. A jeszcze bardziej promieniowanie na skutek
          zderzeń. M.in. dlatego akcelerator i detektory są 100 metrów pod
          ziemią. Podczas działania akceleratora nikomu nie wolno przebywać
          na dole.
          • wyksztalciuch.jeden Re: Czy to jest obojętne dla zdrowia ? 12.09.08, 17:33
            > Silne pole magnetyczne (w CMS pole jest 4T) jest niewątpliwie
            > szkodliwe dla zdrowia.
            Póki co nie dowiedziono szkodliwości takiego pola na organizm. Wprawdzie nie
            dowiedziono też nieszkodliwości, ale gdyby krótkotrwałe ekspozycje były
            szkodliwe to po ponad 20 latach badań rezonansem magnetycznym udało by się
            wychwycić choćby znikomy wpływ. Obecnie powszechnie używane są aparaty o
            natężeniu pola 3T, w fazach eksperymentalnych są nawet 16T. Co innego
            promieniowanie elektromagnetyczne.
      • zomo-ormo Podoba mi się że inwestują w nauke grube mld? 21.09.08, 21:36
        Ciekawe, jaka nowa bron masowej zaglady wymysla na podstawie tych
        eksperymentow?
        • losiu4 Re: Podoba mi się że inwestują w nauke grube mld? 22.09.08, 14:37
          zomo-ormo napisała:

> Ciekawe, jaka nowa bron masowej zaglady wymysla na podstawie tych
          > eksperymentow?

żadnej, której by sie nie dało przewidzieć:) wiec po kiego grzyba
          skoro stare dobre i już posiadane bombki atomowe czy termojądrowe
          spokojnie można do zniszczenia świata wykorzystać?

Pozdrawiam

Losiu
    • wiracha W lewym górnym rogu rozpoznaję bozom Higgsa 12.09.08, 13:29
      Ten malutki, niebieskawy.
      • zomo-ormo Re: W lewym górnym rogu rozpoznaję bozom Higgsa 21.09.08, 21:37
        To nie żaden bozom, to tylko Tfuj Janiołek Strusz.
    • furry CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot.. 12.09.08, 13:30
      hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/
      sprawdzam parę razy dziennie, i wam też radzę.
    • miedzianakonefka Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 13:39
      No widzę. Niebieskie coś. Ale co z tego wynika ? Smędzą o tym aż dym leci, ale
      co to w ogóle ma robić oprócz ucieszenia paru naukowców. Fakty proszę. Czy to
      ocali środowisko, czy może pozwoli na podróże w kosmos, wyjaśni jak przedłużyć
      życie, pomoże w leczeniu chorób ? DO CZEGO TO SŁUŻY ? I pytam całkiem poważnie.
      • dr.kwasenbrau Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 13:51
        Odpowiadam całkiem poważnie:

Do niczego co miedzianakonefka mógłaby pojąć.

Myślałem, że średniowiecze już było. Widać zostawiło za sobą jakieś sieroty, ;)))
        • nightdream Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 13:56
          ej, ale to wcale nie jest śmieszne... ;>
          poziom naszego społeczeństwa jest mniej więcej taki, że 70% ludzi nie wie co to
          jest macierz, całka, ba - ponad 50% z pewnością nie wie co to jest pochodna...
          więc skąd ci ludzie mogą wiedzieć do czego służy WZH i co nam to da? :P
          na tym braku wykształcenia np. pięknie żerują politycy, którzy wciskają nam kity
          a większość w to wierzy :)

• nikodem_73 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:20
            Hmmm... A co jeśli oni tej wiedzy... NIE POTRZEBUJĄ?

Sądzę, że 99% ludzkości nie wie jak nałożyć łatki grsecurity na kernela i go
            przekompilować. Czy świadczy to o "poziomie" naszego społeczeństwa?
            • nightdream Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:45
              szczerze? o kernelu cokolwiek wiem, umiem za to podać tylko podstawowe wzory
              fizyczne i na tym konczylaby sie moja wiedza z tej dziedziny :D
              wlasnie dlatego, ze tej wiedzy nie potrzebowalam - no chyba ze jeszcze kiedys w
              liceum.. ;)
              ALE!
              wystarczy wrzucić w google hasło, żeby dowiedzieć się co nieco - trzeba tylko
              chcieć/potrzebować...
              ludziom bardzo często nie chce sie zdobywac wiedzy, ktora im bardzo by sie
              przydala, bo uwazaja ja za zbedna... to wedlug mnie juz swiadczy o poziomie
              spoleczenstwa...
              • thebigzumzum Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 16:21
                Problem polega na tym ze duza czesc ludzi nie specjalnie wie jak sie
                rozniczkuje ale na forach zabieraja glos i wydaje im sie ze znaja
                recepty na wszystkie bolaczki swiata.
                • zomo-ormo Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 21.09.08, 21:41
                  A co ma rozniczkowanie czy calkowanie z wiedza na temat
                  spoleczenstwa?
              • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 14:47
                nightdream napisała:

> szczerze? o kernelu cokolwiek wiem, umiem za to podać tylko
                > podstawowe wzory fizyczne i na tym konczylaby sie moja wiedza z
                > tej dziedziny :D

szczerze? więc skąd w Twoim wczesniejszym poście jakieś całki,
                różniczki czy inne robaczki? takich w _podstawowych_ (czyt. uczonych
                w szkole) nie zobaczysz.

Pozdrawiam

Losiu
            • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji protein 21.09.08, 21:40
              A czy prof. belw. dr hab. jest szczesliwszy od goscia z zawodowka?
              I komu jak nie uczonym zawdzieczamy bron masowej zaglady i zatrucie
              srodowiska?
              • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 14:52
                zomo-ormo napisała:

> A czy prof. belw. dr hab. jest szczesliwszy od goscia z zawodowka?
                > I komu jak nie uczonym zawdzieczamy bron masowej zaglady i
                > zatrucie srodowiska?

to ja odpowiem wzgl. zatrucia środowiska. U mnie na wsi
                odpowiedzialni są głównie domorośli kombinatorzy po niepełnej
                zawodówce. Co prawda samochody dobrze klepią, ale co z nich (tych
                samochodow znaczy) wycieknie, to leją w ziemię bądź palą nad ranem
                tak, zeby nikt nie widział że dymi stamtąd, skąd nie powinno.

Pozdrawiam

Losiu
          • kibic1-only Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 15:19
            Nauka to nie religia. Tutaj nie musisz wierzyć, wystarczy zrozumieć. Ale to już
            inna drabina.
            • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 14:57
              kibic1-only napisał:

> Nauka to nie religia. Tutaj nie musisz wierzyć, wystarczy
              > zrozumieć. Ale to już inna drabina.

i tu się mylisz. W duzej części tzw. nowoczesna fizyka to kwestia
              wiary w sensie takim, że wierzymy ze musi tak być, bo jakby było
              inaczej, to nie wiemy co powiedzieć :) I żeby coś więcej powiedzieć
              w sensie wiedzy, to buduje się stwory takie jak LHC:) i nadal nie
              będziemy wszystkiego wiedzieć :)

Pozdrawiam

Losiu
        • miedzianakonefka Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:27
          Czy ta odpowiedz świadczy że nie chcesz się podzielić tajemna wiedza dla
          wybranych, czy że sam nie wiesz ?
          • furry Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 15:14
            W skrócie - na skutek kumulowania wiedzy przez wielu lat, potrafimy sprowadzić
            oddziaływania fizyczne do czterech podstawowych. Teoria cząstek elementarnych
            zakłada, że oddziaływania są przenoszone przez różnego rodzaju cząstki
            elementarne, np. elektrony.

Żeby sprawdzić inne oddziaływania niż elektromagnetyczne, potrzebne są cząstki o
            energiach (prędkościach) większych, niż to co udało się do tej pory uzyskać w
            tzw. akceleratorach - przyspieszaczach cząstek. Dlatego powstał przyspieszacz
            hadronów LHC. Proton jest znacznie cięższy od elektronu, więc rozpędzić go
            trudniej (wymaga to więcej energii, większego akceleratora i więcej pieniędzy).

I oczywiście szuka się cząstki Higgsa, zwanej świętym graalem :-)

pl.wikipedia.org/wiki/Oddziaływania_podstawowe
            pl.wikipedia.org/wiki/Model_Standardowy
            pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Zderzacz_Hadronów
            • e.lalka Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 17:06
              Ktoś tu próbuje kagankiem oświaty lud prosty oświecić? ::DD
              • furry Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 17:53
                e.lalka napisała:

> Ktoś tu próbuje kagankiem oświaty lud prosty oświecić? ::DD

Nie, tylko tłumaczę konefce, że może służyć do niczego :-)
                Dlatego fizyka teoretyczna, przynajmniej na pierwszy rzut oka.
            • zomo-ormo Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 21.09.08, 21:42
              I co nam da to poznanie innych oddziaływania niż elektromagnetyczne,
              oczywiscie poza nowymi rodzajami broni masowej zaglady?
      • asteroida2 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 13:52
        Jak wynaleziono lasery, to pierwszym pomysłem na ich wykorzystanie było
        budowanie broni. A dziś głównie przydają się w czytnikach płyt CD i DVD. Ogólna
        Teoria Względności nie umożliwiła szybkich lotów do innych gwiazd (na co
        niektórzy liczyli), za to została wykorzystana z powodzeniem w GPS. Odkrycie
        promieniotwórczości doprowadziło do powstania broni atomowej i elektrowni
        atomowych, ale też stworzyło nowe obszary diagnostyki medycznej i datowania
        znalezisk archeologicznych.

W ogóle można gdybać do czego się jakieś tam odkrycia przydadzą, ale zwykle po
        czasie okazuje się że przydają się do czegoś zupełnie innego. Jedno co można
        powiedzieć, to że zyski ze zdobywania wiedzy są zawsze większe niż koszty (bo
        raz dokonane odkrycie daje potem zyski przez cały okres istnienia cywilizacji).
        • nikodem_73 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:21
          "Jeszcze nie wiem, ale niedługo zostanie to opodatkowane" ;)
          • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 15:06
            nikodem_73 napisał:

> "Jeszcze nie wiem, ale niedługo zostanie to opodatkowane" ;)

o! to mi się podoba :) stare, jare i nadal prawdziwe :)

Pozdrawiam

Losiu
        • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji protein 21.09.08, 21:44
          Wystarczy, aby jeden czlowiek niewinnie zginal z pomoca broni z
          laserowym celownikiem, aby potepic wynalazek laseru...
          • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 23.09.08, 11:41
            zomo-ormo napisała:

> Wystarczy, aby jeden czlowiek niewinnie zginal z pomoca broni z
            > laserowym celownikiem, aby potepic wynalazek laseru...

a co powiesz o wynalezieniu jakiegokolwiek ostrza bądź szpikulca?
            Wiesz ilu ludzi z tego powodu pożegnało się z tym łez padołem?

Pozdrawiam

Losiu
            • ksprofdrhab Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji 23.09.08, 14:21
              Przeciez Pismo wytaznie twierdzi, iz kazdy wynalazek to wynalazek
              Szatana!
      • andrzej369 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 13:56
        Miedzianokonefko, mam watpliwosci, czy Ty wiesz do czego sluzy nauka ?
        Na czym wystukujesz w klawisze ?
        Czyz nie jest to skutek nauki ?

Cierpliwosci, mysl naukowa i zrozumienie, to nie szybkosc swiatla !

Pomodl sie w kosciolku i pozbadz sie skutkow nauki takich jak, telefon, komputer, internet, samochod, itp., itd..
        • nikodem_73 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:21
          O! Czciciel rozumu! xD
        • adas313 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:23
          > Pomodl sie w kosciolku i pozbadz sie skutkow nauki takich jak,
          > telefon, komputer, internet, samochod, itp., itd..

A tego nie da się pogodzić?
          • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji protein 21.09.08, 21:45
            No i co z tego?
        • furry Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 15:22
          andrzej369 napisał:

> Miedzianokonefko, mam watpliwosci, czy Ty wiesz do czego sluzy nauka ?
          > Na czym wystukujesz w klawisze ?
          > Czyz nie jest to skutek nauki ?
          >
          > Cierpliwosci, mysl naukowa i zrozumienie, to nie szybkosc swiatla !
          >
          > Pomodl sie w kosciolku i pozbadz sie skutkow nauki takich jak, telefon, kompute
          > r, internet, samochod, itp., itd..

Widzę, że dla ciebie nauka (internet) służy głównie do obrażania innych.

Co, nauczyłeś się różniczkować, i fikasz jaki jesteś mądry?
          • andrzej369 Furry ! 12.09.08, 21:07
            Czy tylko potrafisz odwzajemniac zachowania innych ?
            Spojrz co Ty uczyniles ?
            Dokladnie to samo, co ja. Roznica jest taka, ze ja mam swiadomosc mojego zlego czynu, a Ty, obawiam sie, ze nie. W przeciwnym wypadku nie byloby powtorki na wzor moj.
            Nieprawdaz ?
      • adas313 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 14:04
        Nie ocali środowiska, jeno zeżre prąd a przy produkcji powstało na pewno dużo
        syfu. Nie pomoże w leczeniu chorób, bo to za niski poziom ogólności. Nie poleci
        w kosmos bo jest pod ziemią.

Całą tę kasę można było dać Afryce na jedzenie.

Po to by za nią kupiła broń.
        • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji protein 21.09.08, 21:46
          adas313 napisał: Nie ocali środowiska, jeno zeżre prąd a przy
          produkcji powstało na pewno dużo syfu.
          - Stad wyzsze rachunki za elektryke i smieci...
      • madcio Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 12.09.08, 17:30
        Do lepszego poznania struktury wszechświata, w którym istniejemy.
        • zomo-ormo Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 21.09.08, 21:47
          A co nam da to poznanie? Nowe rodzaje broni?
          • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 15:04
            zomo-ormo napisała:

> A co nam da to poznanie? Nowe rodzaje broni?

znam dwa rodzaje Broni. Jeden nieużyteczny (znaczy przyjemny w
            korzystaniu ale zabroniony przez prawo: to Bronia poniżej 15 lat),
            drugi tez przyjemny, choć w zależności od zużycia: to ten powyżej 15
            lat. Innych Broni nie znam, i nie wiem co ma do nich LHC czy inne
            CERNy.

Pozdrawiam

Losiu
      • zomo-ormo Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 21.09.08, 21:38
        To sluzy do wyrzucania naszych podatkow w bloto... :(
      • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 14:42
        miedzianakonefka napisał:

> Czy to ocali środowisko

i za to powinieneś polecieć. no oczywista poza wpływowymi pismakami
        z wybiórczej czy innego grinpisu. Tam Cię będą chwalić. Wszak wg
        nich wszystko co człek robi jest szkodliwe dla srodowiska, prócz
        oczywista ich dżipiesów którymi się namierzają w terenie by jakaś
        akcję protestacyjną skoordynować, coby jednego drzewa
        pięćdziesięcioma aktyistami nie obsadzić. Do widzenia.

Pozdrawiam

Losiu
    • bugmenot2008_2 Ostrożnie! Po wyświetleniu tego zdjęcia pojawiła 12.09.08, 14:17
      się miniaturowa czarna dziura na moim ekranie LCD.
      Co gorsza, nie chce teraz zniknąć.
    • praptak E tam 12.09.08, 14:49
      Lipa - gołym okiem widać, że to są jakieś neutrony poprzebierane za protony!
      Znam się na tym, bo od dwóch tygodni czytam wszystkie posty pod artykułami o LHC.
      • kibic1-only [...] 12.09.08, 15:22
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • e.lalka auć! ale to ładne :)))) 12.09.08, 17:02
          kibic1-only napisał:

> zbit.blox.pl/html

tylko fragment cytuję, może ktoś wie więcej, jak będę miała chwilę,
          też pooglądam google - kto to taki ten Renshaw i o co mu biega??
          chyba nie nadążam z tą fizyką, a co chwila wpada jeszcze ciekawszy
          problem...

"..Szkoda, bo Curt Renshaw nie wygląda na nawiedzonego - on naprawdę
          napisał fizyke.

Chociaż niezmienniczość szybkości światła objaśnia dla Polaka
          trochę niewyraźnie - zdaje się, że Renshaw podejrzewa że w wiązce,
          czy jak chce Einstein, w "strumieniu" światła, są fale o różnej
          szybkości. Dzięki temu, zawsze, albo, jak u mnie, nie zawsze (nie
          continuum) znajdzie się coś, co w dany odbionik uderzy z szybkością
          c = 300.000 km/s.
          Ale nie wiem czy o to chodzi.."

E tam..! Nic, co ludzkie.. itd itp :)
          • pies_na_teorie protest ! 13.09.08, 09:49
            Jestem zbulwersowany szerzącym sie wśród moderatorów łobuzerstwem.
            Na pierwszy rzut oka wygląda, że jakiś tępy hooy wyciął kibicowi
            interesujący merytorycznie tekst.
            • e.lalka do cenzury: 13.09.08, 11:04
              Czy ten Curt Renshaw to szerzyciel jakiejś oszołomskiej propagandy,
              że musieliście wycinać link zbit.blox.pl/html
              kibica??!

Bo chciałam najpierw poczytać trochę o zimnej fuzji, ale... dzięki
              szanownemu cenzurostwu chyba jednak Renshaw będzie pierwszy, eh..
              • pies_na_teorie Re: do cenzury: 13.09.08, 19:13
                lalka,
                nie zawracaj sobie główki dyrdymałami.

Wypłyń od razu na szerokie wody,
                zapoznaj się z elektropozytonową
                hipotezą budowy atomów
                i poczuj powiew
                świeżości:
                www.tinyurl.pl?NL4G25Ik

Kto wie,
                może zostanie potwierdzona w LHC :)
                • pies_na_teorie korekta 13.09.08, 19:55
                  tiny.comm.pl/?0Jl
                • e.lalka Re: do cenzury: 14.09.08, 10:59
                  pies_na_teorie napisał:

> lalka,
                  > nie zawracaj sobie główki dyrdymałami.

Dlaczego dyrdymały?! owszem, może i ta zimna fuzja to czary-mary,
                  ale przynajmniej do jej potencjalnego przeprowadzenia nie trzeba
                  budować miliardowych akceleratorów, a chłopcy-naukowcy mogą się
                  nieźle bawić. w odróżnieniu od tych wszystkich hardcorowców, którzy
                  z założonymi rękami będą czekać na wyniki CERN-u, traktowanego teraz
                  jak wyrocznę wszystkiego o wszystkim.

Na czytanie o hipotezie elektropozytonowej jestem jeszcze za głupia.
                  • zomo-ormo Zimna fuzja 21.09.08, 21:49
                    Fuzja jest goraca tylko po strzale!
            • madcio Re: protest ! 16.09.08, 18:10
              > Jestem zbulwersowany szerzącym sie wśród moderatorów łobuzerstwem.
              Piesku, posty, które zawierają wyłącznie reklamę jakiejś strony będą cięte.
              Ponieważ strona nie wyglada na komercyjną, niech delikwent ją umieści w
              sygnaturce i niech się udziela na forum mając coś do powiedzenia więcej, niż np.
              ";)" czy równie powalający wkład w dyskusję.

Po szczegółowe zasady dotyczące sygnaturek odsyłam do regulaminu forum.
              • zomo-ormo Madcio Marxista? 21.09.08, 21:50
                Reklama to dzwignia handlu, a handel to fundament kapitalizmu!
            • zomo-ormo Re: protest ! 21.09.08, 21:48
              Madcio lubi wywijac nozycami na oslep... ;(
      • zomo-ormo Re: E tam 21.09.08, 21:47
        To nawet nie sa neutrony, tylko zwykle mikrosmieci...
    • marcinlet CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot.. 13.09.08, 08:41
      Przecież to zwykła grafika komputerowa, a nie żadne zdjęcie...
      • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji protein 21.09.08, 21:51
        marcinlet napisał: Przecież to zwykła grafika komputerowa, a nie
        żadne zdjęcie...
        - Nie ma to jak Photoshop!
    • marcinlet Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 13.09.08, 08:42
      andrzej369 napisał:

> Brawo !
      > Tak trzymac.
      > Tylko nauka rozumiana jest zdolna do wyzwolenia umyslu, z wielkiej
      niewoli, wie
      > lkiej "owczarni".
      Koleś, dziewiętnasty wiek już za nami.
    • po.niszczyciel w redakcji gw drapią sie w łby - a cóż to ? 13.09.08, 09:25
      mój syn robi takie grafiki ;)

najważniejsza jest interpretacja i smakołyki.
    • bklast CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot.. 15.09.08, 16:34
      Czy my przypadkiem nie igrami z siłami natury, których efektów ingerencji nigdy do końca nie będziemy wstanie przewidzieć.
    • badabacz CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot.. 21.09.08, 21:18
      No i doigraliśmy się. Mnie nagle za sprawą cząstki Higsa pojawiła się czarna
      dziura w budżecie domowym.
      • zomo-ormo CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji protein 21.09.08, 21:53
        badabacz napisał: No i doigraliśmy się. Mnie nagle za sprawą cząstki
        Higsa pojawiła się czarna dziura w budżecie domowym.
        - Trzeba ja nazwac bedzie bozonem balcerowicza! ;)
    • pomruk Spamer! 21.09.08, 21:56
      Zomo-ormo, znowu spamujesz. 17 postów w 20 minut!Sprawdzasz
      cierpliwość madcia?
      • petrucchio Re: Spamer! 21.09.08, 22:11
        pomruk napisał:

> Zomo-ormo, znowu spamujesz. 17 postów w 20 minut!Sprawdzasz
        > cierpliwość madcia?

Kaganowi się nudzi. Już zbyt długo nie musiał zmieniać nicka.
        • madcio Re: Spamer! 21.09.08, 22:28
          > Kaganowi się nudzi. Już zbyt długo nie musiał zmieniać nicka.
          Ehehe.

Chyba rzeczywiście trzeba będzie coś z tym zrobić, bo kagan znów wpadł w ciąg i
          pisze posty, które kompletnie nic nie wnoszą do dyskusji.

Kagan, uznaj to za ostrzeżenie. Nie śmieć, inaczej może zrobić się "trochę" mało
          przyjemnie. M'kay?
          • ormo-zomo Re: Spamer! 22.09.08, 12:56
            Widze, ze z braku sily argumentow znow siegnales do argumentu sily...
            :(
            mywebpage.netscape.com/ljkel2/
        • ormo-zomo Re: Spamer! 22.09.08, 12:57
          A co ma moja szybkosc pisania postow do spamowania?
      • ormo-zomo Re: Spamer! 22.09.08, 12:58
        A CO WNOSI DO DYSKUSJI TWOJ POST OSKARZAJACY MNIE O SPAMOWANIE?
        (Caps Lock wlaczyl sie przez przypadek)
        • mreck bezradność 22.09.08, 14:17
          moja sie objawia. Czytam tekst, czytam o LHC, DHC, LbWG, aksjonach i
          andronach i widzę tylko plewy przed wieprzami. Czyżby perły ktoś
          skubnął?
        • madcio Re: Spamer! 22.09.08, 17:36
          > A CO WNOSI DO DYSKUSJI TWOJ POST OSKARZAJACY MNIE O SPAMOWANIE?
          > (Caps Lock wlaczyl sie przez przypadek)
          Nic, tylko oprawić w ramkę i powiesić na ścianie. :)

Żeby samemu za dużo nie śmiecić, tutaj też odopowiadam na resztę.

> Widze, ze z braku sily argumentow znow siegnales do argumentu
          > sily...
          Argumentów na co? Na posty w stylu ";)"? Raczysz żartować, te posty zawierają
          zero treści i zwyczajnie nie ma z czym argumentować.

> A co ma moja szybkosc pisania postow do spamowania?
          Niewiele, pomruk użył niewłaściwego słowa. To nie spam, ale flooding.
          Na flooding zaś krzywo patrzę, gdyż ktoś pisząc jeden post co dwie minuty siłą
          rzeczy nie może pisać czegokolwiek sensownego. Niemożliwe jest, by miały one
          jakąkolwiek interesujacą zawartość, najwyżej jednozdaniowe głupawe komentarze,
          albo i nawet nie to.

To jest śmiecenie. Przeszkadza innym osobom doszukania się w nawale postów
          czegoś interesującego. Nie rób tego więcej.
          • ormo-zomo Re: Spamer! 23.09.08, 11:30
            www.wprost.pl/ar/139156/Awaria-w-LHC-powazniejsza-niz-sadzono/
            • losiu4 Re: Spamer! 23.09.08, 11:49
              trzeba było trochę tego helu do termosa zlapac, przydłoby się do
              schładzania lodów czy czego tam. A awaria jak awaria, choć sądzac z
              opisu będzie dość kosztowna.

Pozdrawiam

Losiu
              • ksprofdrhab Re: Spamer! 23.09.08, 14:21
                To byla kara boska za zbytnia ciekawosc!
                • madcio Re: Spamer! 23.09.08, 18:30
                  > To byla kara boska za zbytnia ciekawosc!

Po pierwsze, wklejanie raz tego samego linku wystarczy. Po drugie, NIE ŚMIEĆ.

Ech, czas chyba naoliwić sekator ogrodniczy.
                  • kuba-prlowski Re: Spamer! 23.09.08, 18:54
                    A co, nie kara boska?
    • waldemar.m Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji pr 22.09.08, 14:45
      andrzej369 napisał:

> Brawo !
      > Tak trzymac.
      > Tylko nauka rozumiana jest zdolna do wyzwolenia umyslu, z wielkiej
      niewoli, wie
      > lkiej "owczarni".

Szanowny Andrzeju i inni forumczanie!

W LHC nie doszło do kolizji protonów i jestcte długo nie dojdzie. Te
      fotografie które opublikowano to zderzenia protonów z żelaznymi
      tarczami. Do zderzeń protonów między sobą może dojść tylko wtedy gdy
      dwie wiązki będą krążyć naprzeciw siebie z odpowiednimi
      prędkościami, a jak już wiadomo nawet jednej wiązki nie udało się
      rozpędzić do przewidywanej prędkości i ustabilizować jej ruch.
      • ormo-zomo Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji 23.09.08, 11:31
        Na razie to jest wielka klapa za setki milionow euro...
        www.wprost.pl/ar/139156/Awaria-w-LHC-powazniejsza-niz-sadzono/
        • losiu4 Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji 23.09.08, 11:58
          ormo-zomo napisała:

> Na razie to jest wielka klapa za setki milionow euro...

odpowiedź jest prosta: jak się coś zepsuło, to się to naprawi. I
          tyle.

Pozdrawiam

Losiu
          • ksprofdrhab Re: CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji 23.09.08, 14:22
            Niekoniecznie. Znamy z historii przyklady nienaprawialnych awarii...
    • dizzygamer CERN opublikował zdjęcie pierwszej kolizji prot... 30.03.10, 22:36
      Zeby nie stało sie to:
      www.vida.tv/video/The_CERN_black_hole
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka