reggina Re: Tajemnica myślenia magicznego 30.10.08, 00:23 Hmm, to rzeczywiście na artykuł nie wygląda... może reszta sie zgubiła, bo ja nie widzę gdzie tu jest mowa o "tajemnicy myślenia magicznego". Jestem po kursach Reiki i po kursach Silvy, no i u mnie owo wyśmiewane "myślenie magiczne" po prostu działa. Tyle, że nie stosuje się tego w taki prymitywny sposób, jak przywołane w "artykule" przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
gl1974 Re: Tajemnica myślenia magicznego 30.10.08, 01:20 Jeszcze jedno: dlaczego z medycyny niekonwencjonalnej nie miałby skorzystać pacjent któremu lekarze nie chcą lub nie mogą pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Tajemnica myślenia magicznego 30.10.08, 02:43 Dziękuję Autorowi za odpowiedź. (Wydaje się, że choć argument nie jest tym samym co dowód, to jednak nie każda perswazja jest argumentem.) Znalazłem ciekawy "niefakt" dotyczący zjawiska "paranormalnego" (chodzi o różdżkarstwo): wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88721,5863602,Rozdzkarze_kontra_wypadki_samochodowe.html Nie twierdzę, że ten fakt stanowi nieodparty dowód na realność promieniowania geopatycznego. Twierdzę jednak, że mamy do czynienia z faktem. Tymczasem sceptycy popadają często niestety w błędne koło "umysłu zamkniętego": "Nie ma dziedziny zjawisk paranormalnych, ponieważ nie ma faktów, które by ją tworzyły." "To zdarzenie nie jest faktem naukowym, ponieważ nie ma dziedziny zjawisk paranormalnych." A przecież to, co poświadcza ten filmik (że na niebezpiecznym skrzyżowaniu, na którym zainstalowano "odpromiennik", liczba wypadków spadła do zera, zaś na innych niebezpiecznych skrzyżowaniach, na których analogicznego gadżetu nie zamontowano, nie zmieniła się znacząco) jest FAKTEM empirycznym. Czy człowiek, który temu (i wielu innym podobnym sytuacjom) by przeczył, zasługuje na miano racjonalisty i sceptyka? Czy może raczej dogmatyka? PS. Filmik skomentowałem ciekawym cytatem na temat rozumienia naukowości i magii w starożytnej Grecji. Zachęcam do zajrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 Re: Tajemnica myślenia magicznego 30.10.08, 09:18 to moze.. naglowek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leśniczówka Re: Tajemnica myślenia magicznego IP: 82.160.251.* 30.10.08, 09:40 leśny ludku bardzo spodobała mi sie Twoja wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: Tajemnica myślenia magicznego IP: *.phils.uj.edu.pl 30.10.08, 11:54 Autorowi także. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
farmer_mendoza Re: Tajemnica myślenia magicznego 30.10.08, 13:11 darmen987: "Zakładanie, że nie istnieje wpływ myśli na materię w świetle wspólczesnej fizyki kwantowej jest ignorancją." Zgadzam się całkowicie. Nauka jest w punkcie zwrotnym i tego typu artykuły, kurczowo broniące kartezjańskiego status quo tylko to potwierdzają. Nie tylko współczesna fizyka kwantowa, ale choćby biologia molekularna coraz lepiej opisują strukturę materii. Świat jest dużo dziwniejszy, niż się wydawało i dziś mówią to bardzo poważni naukowcy. Wiara we wpływ myśli na fizyczną rzeczywistość zyskuje bardzo solidne podstawy. Polecam wykłady Bruce Liptona na google video, tutaj krótki artykuł po polsku: www.przebudzenie.pl/lofiversion/index.php?t4331.html Ciekawa jest teoria pola morfogenetycznego Rupperta Sheldrake, potwierdzana wielokrotnie w badaniach empirycznych. Polecam też przejście kursu Silvy, gdzie w trzy dni można nauczyć się nie tylko podstaw twórczej wizualizacji, ale choćby stosowania w praktyce postrzegania pozazmysłowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Re: Tajemnica myślenia magicznego 30.10.08, 20:35 Autora (jeśli mu zależy na rzetelnym zmierzeniem się z pytaniem) oraz wszystkich, dla których wiedza typu uniwersyteckiego jest jakimś punktem odniesienia, a chcą zobaczyć jak może argumentować wykształcony obrońca światopoglądu magicznego, polecam przeczytanie dwóch krótkich stroniczek z zupełnie klasycznego dzieła filozoficzno-językoznawczego: Benjamin Lee Whorf: Język, myśl, rzeczywistość. Warszawa 2002 str. 198-200 (Jest to fragment zawartego w tej książce artykułu: "Związek między nawykami myślenia i zachowaniem a językiem".) Do zdobycia w bibliotece każdego humanistycznego wydziału każdej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Re: Tajemnica myślenia magicznego 31.10.08, 11:24 Ostatnio czytałem artykul, że lekarze amerykańscy zapisują swoim pacjentom w około 20% przypadków placebo czyli specyfik nie leczący ale dający pacjentowi wrażenie, że jest on leczony. Chodzi tu o przypadki np. różnorakich bólów nie związanych z żadną poważną chorobą. Również tańce lecznicze mogą być bardzo pomocne szczególnie dla ludzi leniwych, którzy sami nie mają ochoty na wysiłek fizyczny. Czyli wiara może czynić cuda w medycynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Tajemnica myślenia magicznego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.02.10, 21:55 LUDZIE!!! otrząśnijcie się i uwierzcie w BOGA Odpowiedz Link Zgłoś