Dodaj do ulubionych

Zamień samochód na autorikszę

19.05.09, 07:51
fajne, fajne... tylko gdzie posadzic dziecko i upchac zakupy :/
Obserwuj wątek
    • neex Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 09:16
      60 km/h? Pewnie załapie się już na testy NCAP. Zakończy brakiem gwiazdek. W
      Europie dołożą mu poduszki powietrzne, ABS, ESP, światła i kierunkowskazy. Z
      tym obłożeniem rozpędzi się zaledwie do 30 km/h i przejedzie 5 km zamiast 80.
      Europa da się lubić :)
      • maruda.r Re: Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 20:18
        neex napisał:

> 60 km/h? Pewnie załapie się już na testy NCAP. Zakończy brakiem gwiazdek. W
        > Europie dołożą mu poduszki powietrzne, ABS, ESP, światła i kierunkowskazy. Z
        > tym obłożeniem rozpędzi się zaledwie do 30 km/h i przejedzie 5 km zamiast 80.
        > Europa da się lubić :)

Nie bój nic - w USA wykończy go klima.

• prairiewind segway bis 19.05.09, 20:04
      i tak samo skonczy. w nieslawie i zapomnieniu.
    • quant34 Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 20:09
      Gdyby wszystkie wynalazki zostały docenione, to nasza cywilizacja znajdowałaby
      się obecnie na poziomie, który w rzeczywistości osiągniemy dopiero za jakieś 100
      lat. Niestety, to że coś jest lepsze niż rzeczy stosowne dotychczas, jeszcze nie
      oznacza, że będzie produkowane i znajdzie nabywców. Współczesny biznes to gąszcz
      układów opartych na chęci zachowania status quo przez największe koncerny, bo po
      co inwestować w nowe skoro można zarabiać na starym? Autko rzeczywiście fajne,
      ale będzie raczej gadżetem, niż alternatywą dla samochodu. Też chciałbym takie
      mieć, ale jeździłbym nim na spacery, a nie do pracy. W drodze do pracy ktoś może
      we mnie wjechać i jeżeli będę jechał samochodem to skończy się na wgnieceniu,
      ale jeżeli pojadę czymś tak kruchym i malutkim, to może się skończyć w szpitalu,
      albo w kostnicy.
      • stefan4 Re: Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 20:28
        quant34:
        > Też chciałbym takie mieć, ale jeździłbym nim na spacery, a nie do pracy.

Na spacery to nie lepiej na piechotę? Widziałem kiedyś gościa gdzieś poza miastem, który psa wyprowadzał samochodem: pies biegł, a on jechał za nim wolniutko po pustej drodze. Ale nie wiem, czy nie był inwalidą.

quant34:
        > W drodze do pracy ktoś może we mnie wjechać i jeżeli będę jechał samochodem to
        > skończy się na wgnieceniu, ale jeżeli pojadę czymś tak kruchym i malutkim,
        > to może się skończyć w szpitalu, albo w kostnicy.

Powinieneś jeździć do pracy transporterem opancerzonym
        • quant34 Re: Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 22:00
          stefan4 napisał:

> Na spacery to nie lepiej na piechotę? Widziałem kiedyś gościa gdzieś poza
          miastem, który psa wyprowadzał samochodem: pies biegł, a on jechał za nim
          wolniutko po pustej drodze. Ale nie wiem, czy nie był inwalidą.

Nie miałem na myśli spacerowania przy pomocy pojazdu, ale dojazd do miejsca, w
          którym można pospacerować :) A co do psów, to widziałem kiedyś coś jeszcze
          lepszego: kobieta ważąca na oko tak gdzieś około 200 kilo, została wyniesiona
          przed blok na stalowym fotelu przez kilku młodych mężczyzn, którzy po jakimś
          czasie przynieśli jej smycz i psa. "Spacer" polegał na tym, że pies latał
          dookoła fotela na bardzo długiej smyczy (takiej z automatem zwijającym), a jego
          pani siedziała i do niego mówiła :D Jak wróciła do domu, tego już nie widziałem.

> Powinieneś jeździć do pracy transporterem opancerzonym
      • nibywroclawianin Re: Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 20:51
        Domyślam się, że w pańskim przypadku jazda rowerem po ulicach nie
        wchodzi w grę? ;)
        • quant34 Re: Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 21:48
          nibywroclawianin napisał:

> Domyślam się, że w pańskim przypadku jazda rowerem po ulicach nie
          > wchodzi w grę? ;)

Kiedyś uwielbiałem szaleć rowerem, ale nie po drogach, tylko po lesie :) Ale to
          były dawne czasy... Niestety z astmą, dojeżdżanie do pracy jest nieco
          problematyczne :/
    • kornel-1 Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 22:29
      Najbardziej ekologicznym pojazdem jechałem z Chowringhee na dworzec Sealdah w
      Kalkucie. Była to riksza ciągniona przez
      kulisa.

Kornel
      • stefan4 Re: Zamień samochód na autorikszę 19.05.09, 23:30
        kornel-1:
        > Najbardziej ekologicznym pojazdem jechałem z Chowringhee na dworzec Sealdah w
        > Kalkucie. Była to riksza ciągniona przez kulisa

Chyba dałoby się wymyśleć oszczędniejsze pojazdy. Np. riksza rowerowa
        będzie zużywać mniej żywności na przejechany kilometr...

Jakiś fizjolog pokazywał mi kiedyś rachunek sprawności energetycznej żywych
        organizmów. Wychodziło dość kiepsko w porównaniu z silnikami spalinowymi czy
        elektrycznymi. Nie pamiętam już dokładnych liczb, ani sposobu liczenia, ale
        skoro na moc młodzieżowej motorynki
        Romet Pony-50 potrzeba 40
        ludzi...
        (liczyłem po 70 watów na człowieka
    • jan.rojewski Zamień samochód na autorikszę 25.05.09, 12:23
      Dean Kamen JEST najbogatszym człowiekiem świata. Segway był
      nosnikiem medialnym ceramicznego rotacyjnego silnika stirlinga,
      który wymyślił, i którego patent został utajniony, a przychody z
      niego - tajne też są utajnione.
      • madcio Re: Zamień samochód na autorikszę 26.05.09, 20:28
        > którego patent został utajniony
        Wiesz ty w ogóle, co to jest "patent"? :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka