23.02.11, 21:03
Mam dziecko w VI klasie i dylemat - co dalej. Przerażają mnie gimnazja (tłum, wulgaryzmy, dorastanie bez kontroli), najchętniej uczyłabym Młodą w domu, ale to nierealne. Wiem, że są jeszcze prywatne, ale boję się snobizmu... Nie wiem, co gorsze. Jest jeszcz trochę czasu - chcę zebrać opinie. Młoda zwyczajna, uczy się nieźle, czasem próbuje się buntować, ale widzę, że zaczyna się robić "wpływowa". Podzielcie się doświadczeniami, please.
Obserwuj wątek
    • organista_pl Re: gimnazjum 24.02.11, 06:56
      Ja rozumie ze chcesz zebrać informacje o gimnazjum ale o co ci chodzi z tymi problemami co wypisałaś to nie bardzo wiem ....ty nie chodziłaś do szkoły ....a teraz w podstawówce masz jakąś kontrole
      • magi104 Re: gimnazjum 24.02.11, 09:04
        Moja córka chodzi do gimnazjum nr 2 (to szkoła w budynku podstawówki nr 5, razem tworzą Zespół Szkół Integracyjnych), do klasy z innowacją, jaka jej odpowiadała. Ponieważ nie było tylko chętnych, by otworzyć "normalna" klasę, zrobili z tego klasę integracyjną, dzięki czemu klasa nie jest przeładowana, jest większy komfort dla dzieciaków i nauczycieli, a przy okazji łatwiej kontrolować, co się w grupie dzieje.... Mają naprawdę fajnych nauczycieli... generalnie podoba mi się, co i jak dzieje się w tej szkole:) Rok temu również z przerażeniem myślałam o gimnazjum, a na razie nic z tych strasznych historii się nie sprawdziło :)
    • tim-ka Re: gimnazjum 24.02.11, 09:01
      Znam jedno sprawdzone, ale niestety na Giszowcu.
      • mag_den Re: gimnazjum 25.02.11, 22:30
        Giszowiec logistycznie odpada :(
        Myślałam o G10 lub którymś z niepublicznych, ale nie znam nikogo, kto by miał tam dziecko, jedynie jakieś niepotwierdzone informacje.
        Nie wiem, o co Ci chodzi, z tą kontorolą w podstawówce :( Młoda jest OK, ale jak to nastolatka - ma swoje bunty i ufa koleżankom, nie zawsze najmądrzejszym. I - tak, wolałabym mieć nadal kontorolę zamiast braku informacji, co się dzieje z moim dzieckiem. Dlatego biorę ppd uwagę, że zapłacę za to, ale będę spokojniejsza.
        • teac_her Re: gimnazjum 16.03.11, 14:27
          witam serdecznie,
          bardzo polecam gimnazjum STO, przy basenie krytym w Tychach. Jest to szkoła społeczna, w zarządzie szkoły są Rodzice, którzy mają wpływ na to co dzieje się w szkole. W szkole zwiększona liczba wielu przedmiotów - języka angielskiego, niemieckiego, matematyki i polskiego. Do tego bardzo nieliczne klasy do 15 osób w grupie. Bardzo dobrze wyposażona pracownia komputerowa, udział w licznych projektach rozwijających kreatywność uczniów. Znam szkołę bardzo dobrze, zapisałam dziecko do szkoły podstawowej, która jest w tym samym budynku na parterze. Bardzo dobra atmosfera, uczniowie nie są anonimowi w tak małej grupie. Jest bardzo bezpiecznie :) Szkoła ma najwyższe wyniki z egzaminów zewnętrzych w Tychach.
          W razie pytań proszę pisać,
          pozdrawiam
          • mag_den Re: gimnazjum 02.04.11, 20:15
            dziękuję, teac_her, właśnie o taką szkołę mi chodzi - gdzie Młoda będzie dopilnowana; na angielski chodzi teraz dodatkowo i chyba jej te lekcje zostawię;
            jak wygląda sprawa czesnego? byłaś w tej szkole np. podczas przerwy (jak zapisywałaś swoje dziecko) - panuje snobizm co do ubrań? a może są mundurki? Młoda chyba jak każda nastolatka strasznie się przejmuje swoim wyglądem, mundurku za nic nie ubierze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka