basturk
28.10.14, 22:28
No i mamy niespełna 3 tygodnie do wyborów samorządowych i 4 kandydatów na prezydenta (w poprzednich wyborach mieliśmy 6 kandydatów). Programy wyborcze już zaprezentowane, plakaty rozklejone, bilbordy „świecą” kandydatami, ulotki i gazetki w skrzynkach. Jakie wasze preferencje?? Programy przeanalizowane??
Podzielę się moją opinią bowiem wpadła mi w ręce, za pośrednictwem euroskrzynki ;) gazetka jednego z kandydatów Pana J.Chełstowskiego - KWW TNMO.
Program zawiera mnóstwo propozycji różnych inwestycji. Po zagłębieniu w program, w mojej ocenie: trochę pozycji populistycznych, trochę nie do spełnienia, ale co mnie zaskoczyło propozycje inwestycji ….już rozpoczętych. Przykłady:
- modernizacja oświęcimskiej (modernizacja w toku: rondo już gotowe, I etap przebudowy DK 44 na docinku Turyńska - Węzeł Wartogłowiec gotowy do budowy, oczekiwanie na środki lub ewentualna zmiana źródła dofinansowania),
- remont i modernizacja oświetlenia (jeszcze w tym roku ma ruszyć modernizacja oświetlenia ulicznego (LED) – projekt „Sowa” chyba, że chodzi o jakieś inne oświetlenie);
- budowa inteligentnego systemu sterowania ruchem, dynamicznej informacji pasażerskiej (inwestycja planowana do realizacji ze środków RPO WSL 2014-2020 i wpisana w strategię miasta Tychy 2020+, nic nowego, w dodatku coś co już rozpoczęte).
Inne:
- uruchomienie w szpitalu oddziału onkologicznego – hmmm trochę populistyczne;
- laptopy dla uczniów szkół podstawowych – moim zdaniem trochę też populistyczne, szybko licząc to koszt rzędu kilkunastu/kilkudziesięciu mln zł, w dodatku koszt okresowy - co kilka lat wymiana sprzętu, a co roku zakup dla nowych uczniów. Korelacja kosztów z jednym z innych punktów dot. obniżenia podatku od nieruchomości dla przedsiębiorców (jedno z głównych źródeł dochodu jednostek samorządu terytorialnego) dość dziwna. Wydatki na edukację i oświatę osiągają już 30% ogółu wydatków;
- budowa miejsc do zawracania al. Niepodległości (miejsc do zawracania jest 13 i tyle chyba wystarczy na odcinku około 2 km);
- bezpłatny transport do instytucji kultury na terenie miasta – za okazaniem biletu wstępu: jadąc na imprezę kulturalna biletu zazwyczaj się nie posiada. Po imprezie kulturalnej na tym bilecie będzie mogło podróżować wieeeele osób bowiem bilety instytucji kulturalnych nie są imienne - tak więc raczej nie do realizacji;
- budowa północnej obwodnicy – segregacja ruchu z wyprowadzeniem ruchu tranzytowego poza miasto – tu rodzi się pytanie w jakim kształcie tzn czy do Dk 1 czy dalej do DK 44 gdzieś w okolicy FIATA bo jedynie ta koncepcja miałaby sens aby wyprowadzić ruch tranzytowy ale koszt budowy pełnego odcinka byłby zapewne jak budowy autostrady i jednym słowem bez dofinansowania nie do realizacji - przykładowy odcinek I etapu modernizacji Oświęcimskiej (od ul.Turyńskiej do węzła Wartogłowiec) to koszt „tylko” 150 mln zł;
- budowa południowej obwodnicy – tzn. co proponuje kandydat bo jeżeli połączenie ul. Żwakowskiej z Obywatelską to czy nie chodzi o koncepcję, która została chyba (jak dobrze kojarzę) oprotestowana przez komitet?;
Na „+” -zauważony został Park Jaworków, który ma duży ale nie wykorzystany potencjał, utrzymanie profilaktycznych programów zdrowotnych.
Oprócz powyższej gazetki dotarł do mnie list od obecnego Prezydenta Pana A.Dziuby. Po przejściu na profil i program – jasno i konkretnie. Kontynuacja inwestycji, kontynuacja kierunku rozwoju miasta (w mojej ocenie dobrego). Patrząc po dorobku, poziomie rozwoju miasta, patrząc na sytuację finansową - niski poziom zadłużenia przy dużych inwestycjach, patrząc jak zmieniły się Tychy, ile pieniędzy zostało pozyskanych i wykorzystanych ze środków unijnych (inwestycje w latach 2007-2013 na łączną kwotę 500 mln zł z czego 300 mln zł pozyskano) - w mojej ocenie kierunek dobry i do kontynuacji.
Brak zachęty do oddania głosu ze strony 2 pozostałych kandydatów. Przynajmniej do mnie ani listy ani ulotki ani gazetki nie dotarły.
Jakie wasze zdania, jak odbieracie kandydatów i programy?
Programy wyborcze:
www.tychy.pl/2014/10/21/czas-na-programy-wyborcze/