Dodaj do ulubionych

wszins........................... ...............

15.02.07, 11:56
witam,
nie mieszkam w tychcach al zastanawiam sie nad studiowanem na Waszej
uczelni...jest to jednak uczelnia prywatna a o tego typu szkolach kraza rozne
opinie... co wym myslicie o studiowaniu na tej uczelni? oplaca sie? czy
strata kasy i czasu? dodam ze mysle o socjoloii.
pozdrwaiam:)
Obserwuj wątek
    • szczypior74 Re: wszins........................... ........... 15.02.07, 18:20
      Nie studiowałam we wszins, ale wielu moich znajomych tak. Na interesującym Cię
      kierunku socjologia. Potem kontynuowali magisterkę na Uniwersytecie Śląskim. I
      są zadowoleni. Co chwalili w wszins – wykładowców, wysoki poziom zajęć, fakt,
      że zajęcia odbywają się zgodnie z planem, a jeśli są odwołane to
      zawsze „odrabia” się je w terminie ustalonym przez prowadzącego (dzięki temu
      nie odnosisz wrażenia, że płacisz, a Twoje pieniądze idą w błoto); wspominali
      też o pozytywnej atmosferze.

Ale nie da się ukryć, że wszystko zależy też od Twojego nastawienia. Atmosferę
      tworzą ludzie. To czy coś wyniesiesz ze studiów zależy w największym stopniu od
      Ciebie. Bo można mieć najlepszego na świecie profesora, ale jeśli sam nie
      zaangażujesz się w naukę to niestety nawet uwagi i wskazówki wielkiej
      osobistości nie pomogą.
      • helga76 Re: wszins........................... .......... 15.02.07, 19:07
        zgadzam się z przedmówcą.
        • wasyl41 Re: wszins........................... ......... 01.03.07, 12:48
          dzieki za odp:)
          a czy orientujecie sie moze czy czesne wzrasta(i ewentualnie jak bardzo...) w
          czasie trwania nauki?? bo to podobno zmora uczelni prywatnych...
          • pokahontas6 Re: wszins........................... ........ 01.03.07, 12:56
            czesne niestety wzrasta, ale nie jest to drastyczna kwota w porównaniu do
            ostatnich absurdalnych opłat na wszins, m.in. przedłużenie sesji.
            najlepiej wejdź na stronkę wszins.tychy.pl gdzie wszystko masz opisane ;)
            • wasyl41 Re: wszins........................... ....... 19.03.07, 12:32
              a czy wiecie moze jakimi aytobusami spod dworca mozna dostac sie pod wszins?
    • juulia Re: wszins........................... ........... 19.03.07, 17:39
      osobiście odradzam studiowanie w jakiejkolwiek uczelni prywatnej.
      Wybierz sobie Śląski lub Wrocławski
      • tipp01 Re: wszins........................... .......... 19.03.07, 18:08
        juulia napisała:

> osobiście odradzam studiowanie w jakiejkolwiek uczelni prywatnej.
        > Wybierz sobie Śląski lub Wrocławski

Zaraz Cię zakrzyczą.
        Za chwilę padnie argument, że wykładowcy Uśl i Wszinsu to w 100% Ci sami ludzie...
        • juulia Re: wszins........................... ......... 19.03.07, 18:30
          Akurat ,może i ci sami bo jednak gdzie by kończyli studia czy się doktoryzowali
          ale prawdą jest że dla uczelni prywatnych student to klient a klientów się
          inaczej traktuje prawda? na uczelniach prywatnych liczą się pieniądze.Nie
          jesteśmy w Stanach gdzie najlepsze uczelnie to prywatne np Harvard czy Yale- do
          takiego poziomu nigdy nie dojdziemy jak oni.
          Ja może powiem coś o sobie bo mam spore doświadczenie.Studiowałam w Kolegium
          Nauczycielskim uczelnia prywatna,później chciałam zrobić mgr na UW i jdostałam
          ale musiałam SAMA SIĘ UCZYĆ SAMA WYRÓWNYWAĆ POZIOM NAUKI który był ogromny.Inna
          liga jak to sie mówi.

Pozdrawiam serdecznie
          • szczypior74 Re: wszins........................... ........ 19.03.07, 20:11
            Wiesz Julio - uczelnia prywatna jedna do drugiej nie podobna. W każdej poziom
            nauczania inny. Znam osoby, których poziom wiedzy wyniesionej ze studiów
            licencjackich w uczelni prywatnej był wyższy niż tych, które zrobiły
            magisterium z uczelni państwowej.

Ale faktem jest, że pracodawcy chętniej zatrudnią absolwenta uczelni
            państwowej. Doświadczyłam tego na własnej skórze... Co prawda miało to miejsce
            10 lat temu, ale było la mnie przykre. Ale czasy się zmieniły i może stosunek
            pracodawców także.

Jedno jest dla mnie pewnie - przy wyborze uczelni (czy to państwowej czy
            prywatnej) nie można sugerować się rankingami.
            • juulia Re: wszins........................... ....... 19.03.07, 21:08
              Tak,tylko moja uczelnia ma uprawnienia do nadawania stopni doktora nauk
              humanistycznych w zakresu językoznawstwa,tymczasem sławny WSZiNS nie ma nawet
              uprawnień do prowadzenia studiów magisterskich.Nie sugeruję się rankingami
              tylko to ewidentne kłamstwo że skoro wykładowcy są Ci sami to w końcu tak
              jakbyśmy na UŚ studiowali który w końcu nie jest taka renomowaną uczelnią jakby
              sie wszystkim wydawało.
              • wasyl41 Re: wszins........................... ...... 20.03.07, 10:21
                mozemy gdybac nt uporownywania uczelni nipanstwowych i panstwowych poiomu
                wyksztalcenia kadry itp... ale moim zdaniem to ui tak zalezy od konkretnej
                uczelni i kireunku o ktory nam chodzi... ja akurat mysle o socjologii-myslicie
                ze akurat TEN kierunek na TEJ uczelni to dobry wybor?
                • juulia Re: wszins........................... ..... 20.03.07, 14:44
                  Ja zależy Ci na średnim poziomie twoich studiów to jasne ta szkoła będzie dla
                  Ciebie idealna.

Powodzenia
    • loa1 Re: wszins........................... ........... 04.04.07, 09:27
      Chcesz zdobyć prawdziwe wykształcenie, wiedzę, papier i wszystko co za tym
      idzie,to odpuść sobie studia na tej"uczelni"!!!Wybierz sie na normalny UŚ.Tam
      studiowanie to studiowanie, zabawa to zabawa, tu tylko pozory.
    • anies79 Re: wszins........................... ........... 13.04.07, 19:00
      WITAM
      naukę we WSZIN-sie ukończyłam 5 lat temu. uczelnia jak uczelnia, wiadomo, że
      prywatna to tzreba płacić, ale zapewniam, że poziom nauczania był o wiele
      wyzszy niż w UŚ, czego dowiadywaliśmy się np. od kolegów z tejże uczelni. to co
      my przerobiliśmy w 3 lata oni nie przerobili w połowie. wykładowcy wiadomo z UŚ
      to byli wymagający nawet można powiedzieć do bólu i zapewniam, że nie
      dostawaliśmy ocen za kasę, bo nie ona była tam wyznacznikiem, tylko wiedza.
      Nie powiem, że był luzik, bo w moim przypadku była to gechenna z racji tego, że
      niektórzy wykładowcy upatrywali sobie ofiary i "gnoili" je , ale trzeba
      wytrzymać wszystko,żeby dojść do upragnionego celu jakim jest dyplom
      licencjata, który otwiera drogę do dalszego kształcenia, niestety nie Tychach,
      a szkoda.
      • nadiaaa84 Re: wszins........................... .......... 23.05.07, 15:38
        jesli chodzi o wszins to jestem studentką tej skozły wąłsnie na kierunku
        socjologia za 2 tygodnie sie bronie !!1 wiec to juz koniec mojej kadencji ale
        szczerze polecam ci ta skzołe ja jetsem z niej bardzo zadowolona !! tak jak
        mowisz pieniadze... troche to kosztuje i z kazdeym rokiem wzrasta ale warto tak
        jak ktos pisał nie czuje sie tego studiowania imprezowania itd... w moim
        przypadku na pewno tak nie było moze dlatego ze studiowałam zaocznie ale
        naprawde warto !! zwłaszcza ze mozna uzyskać magistra na UŚ polecam i zycze
        szzescia z niektórymi wykładowcami... :)
        • abelincoln Re: wszins........................... ......... 23.05.07, 17:07
          jeśli poziom jest adekwatny do Twojego pisania to naprawdę warto ukończyć tą szkołę ;-)
          • nadiaaa84 Re: wszins........................... ........ 23.05.07, 20:43
            pisze szybko i nie patrząc na klawiature wiec stad te byki.... a obrazanie mnie
            było nie na miejscu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka