dorotadu 24.02.07, 18:03 czy notariusze maja z góry ustalony cennik tzn za określone usługi wszyscy życza sobie tyle samo czy też są różniec? jeśli tak to który w Tychach jest najtańszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: notariusz - różne ceny 24.02.07, 18:06 Są różne ceny, musisz telefonować i pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 24.02.07, 22:50 Co ty gadasz za głupoty! notariusze stawki za czynnosci maja ustalone w rozporzadzeniu. Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj bo wprowadasz a blad! Odpowiedz Link Zgłoś
katek18 Re: notariusz - różne ceny 25.02.07, 11:39 A ja wiem że można sie poruszac w pewnych widełkach, warto popytać. Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 25.02.07, 13:51 Tak notariusze mogą poruszać sie w "widełkach". Ale pytanie było proste, czy ceny są rózne czy z góry ustalone. Ceny są z góry ustalone a niektóre usługi mają widełki, jednak żaden notariusz nie zejdzie do minimalnej stawki! Tym bardziej jak ktoś robi pierwsza transakcje! A z postu wynika, że autor wogóle nie był w notariacie za swojego zycia. Więc będzie miał takse maksymalna. Najgorsi są ci, którzy nie mają pojęcia a sie wypowiadają jak np. hashi-tess Odpowiedz Link Zgłoś
bty_tychy Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 11:30 hashi tess ma racje rozporządzenie określa stawki maksymalne, a już od notariusza zależy ile zejdzie w dół. Ze względu na małą konkurencję to za chętni do schodzenia w dół nie są, ale warto zadzwonić i popytać zawsze można kilka stówek zoszczędzić @matams z Twojego postu wynika, że może byłeś u notariusza, ale dałeś się skroić z maksymalnej i nie ma czegoś takiego jak stawka minimalna Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 13:33 U notariuszy bywam częściej niż ty w markecie po miód i mleko :) Twoje wątpliwości wyjaśni rozporządzenie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 28 czerwca 2004 r.w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej w rozporządzeniu tym przeczytasz, że min. § 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości: 1) do 3 000 zł — 100 zł; 2) powyzej 3 000 zł do 10 000 zł — 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3 000 zł; 3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł — 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10 000 zł; 4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł — 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30 000 zł; 5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł — 1 010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60 000 zł; 6) powyżej 1 000 000 zł — 5 710 zł + 0,25 % od nadwyżki ponad 1 000 000 zł, nie więcej jednak niż..... I tu masz własnie stawki minimalne, gdzie rejent nie zejdzie niżej niż zapis w rozporządzeniu bo nie może. Inaczej jest ze sporządzeniem np. pełnomocnictwa, testamentu. Tu są stawki maksymalne, bez dolnego progu. Czy dalej sądzisz, że nie byłem u notariusza? Aha jest jeszcze taki smieszny dokument nazywany bodajże kodeksem etyki notarialnej. Przed wykłucaniem sie czy notariusz X zejdzie z taksy czy tez nie arto sie z nim zapoznac, aczkolwiek ciezko dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
bty_tychy Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 14:12 naspiałeś: ,,§ 3. Maksymalna stawka wynosi od wartości: (...) I tu masz własnie stawki minimalne, gdzie rejent nie zejdzie niżej niż zapis w rozporządzeniu bo nie może.'' czyli według ciebie gdy np. zbywam nieruchomość wartą 3000 złotych to notariusz skasuje najmniej 100 złotych, ale może i więcej np. 1000 zł? powiem szczerze, że mnie porażasz sam się wycofasz z tego co napisałeś czy będziesz brnął w zaparte? może i jesteś codziennie u notariusza, ale nic nie kumasz. ich wewnętrzny kodeks mówił, że nie mogą zejść z taksy maksymalnej czyli np. przy 3000 zł musieli pobrać 100 złotych, ale on już nie obowiązuje bo się UOKiK przyczepił Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 14:23 Jesli kupujesz np. mieszkanie za 3000 zlotych zaplacisz maksymalnie 100 (czego ci zycze - dotyczy ceny mieszkania). Jesli cena waha sie pomiedzy 3000 a 10000 stawka min wynosi 310 zlotych plis nadwyzka 2%. I ta nadwyzke mozesz negocjowac. Zaden notariusz nie zejdzie z taksy ponizej tej kwoty. Ale jak kupujesz spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu taksa cieta jest o 50% - nie z dobrej woli notariusza ale dzieki rozporzadzeniu. > ich wewnętrzny kodeks mówił, że nie mogą zejść z taksy maksymalnej czyli np. > przy 3000 zł musieli pobrać 100 złotych, ale on już nie obowiązuje bo się UOKiK > przyczepił hehehe pewnie sie i przyczepil ale co z tego? Jesli w Tychach sa 4 kancelarie to spisywac tego nie musza. Odpowiedz Link Zgłoś
bty_tychy Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 14:33 Twój ostatni post wskazuje, że coś może jednak kumasz, ale jednak nie do końca. Twoja logika jest dosyć ciekawa. Zapewniam cię, że nie ma czegoś takiego jak stawka minimalna, jest tylko maksymalna. i kupując np. nieruchomość za 10.000.000 możesz zapłacić 1 zł taksy jeśli tylko notariusz się na to zgodzi, co oczywiście nie jest realne, ale nie ma żadnych przeszkód prawnych. Konkluzja jest taka, że warto zadzwonić do kilku notariuszy i się popytać ile który weźmie. Ponadto notariusz nie musi być koniecznie z Tychów więc biorąc pod uwagę, że wokół jest jeszcze kilka miast wybór jest większy Odpowiedz Link Zgłoś
bty_tychy Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 14:34 acha i to że cena u każdego notariusza w Tychach jest inna wiem z doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
hashi-tess Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 15:50 niektórzy zawsze muszą być mądrzejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 17:48 Bez tego świat byłby monotonny! Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 26.02.07, 16:46 bty_tychy napisał: > Zapewniam cię, że nie ma czegoś takiego jak stawka minimalna, jest tylko > maksymalna. i kupując np. nieruchomość za 10.000.000 możesz zapłacić 1 zł taksy > jeśli tylko notariusz się na to zgodzi, co oczywiście nie jest realne, ale nie > ma żadnych przeszkód prawnych. Mialem gdzies interpretacje tego rozporzadzenia. Nie bylo ono z izby katowickiej ale sens interpretacji byl taki jak opisalem. Bylo w nim doslownie napisane, ze jesli wartosc np. mieszkania wynosi x to notariusz pobiera odpowiednio 100, 310, 710, 1010 i 5710 plus nadwyżka y%. I tego tez trzymaja sie notariusze w tychach. jedynym manewrem jaki moga wykonac w obnizeniu taksy jest owa nadwyzka. To jest ich interpretacja. Moja jest taka sama ale na upartego mozna tez zinterpretowac ten przepis wedlug twojego zdania - ale znajdzm mi notariusza, ktory przyzna ci racje! Przepis ten nie jest jednoznaczny i dlatego sa dwa glosy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotadu Re: notariusz - różne ceny 27.02.07, 19:13 kurcze to troche mnie zaniepokoiliście :( chodzi o przepisanie mieszkania spółdzielczego własnościowego (bez ksiegi) w formie darowizny mieszkanie duże 84 metry - 4p wiec i cena wysoka czyli cena notariusza to 5710 + jeszcz coś ??? :( Odpowiedz Link Zgłoś
katek18 Re: notariusz - różne ceny 27.02.07, 21:07 dorotadu napisała: > czyli cena notariusza to 5710 + jeszcz coś ??? :( Nie sądzę, zdaje sie że w tym przypadku będzie miało miejsce obniżenie stawki o 50%. Poczytaj np tutaj: prawoity.pl/wiadomosci/notariusz-najwazniejsze- oplaty-notarialne Ja w każdym badż razie za troszke mniejsze mieszkanie płaciłam duuużo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
matams Re: notariusz - różne ceny 28.02.07, 10:19 84 mkw x 2500 pln (cena za mkw 4 pokojowego mieszkania w tychach)to masz 210 000 pln. Taksa dzielnona jest na pol (zgodnie z rozporzadzeniem) tak jak zauwazyl katek18. Daje to kwote 1070 zlotych plus wypisy i ewentualny podatek od spadkow i darowizn Odpowiedz Link Zgłoś