Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49

• kas-iaj 74/87 20.08.11, 13:01
      Witam,
      moje wymiary: pod biustem-74, w biuście - 87.

Obecnie noszę rozmiar 70E, ale miseczka jest luźna, tzn biust jest w niej oklapnięty. Moje piersi są po karmieniu i są bardzo obwisłe, prawie sama skóra i to w kiepskim stanie. Chciałabym biustonosz, w którym piersi byłyby podniesione i mogłabym założyć sukienkę z dekoltem (niedługo idę na wesele). Teraz nawet jak zakładam push-up podnoszący biust to piersi są oklapnięte i brzydko się układają. Jest dla mnie jakiś ratunek?
      • maheda Re: 74/87 - kas-iaj 20.08.11, 15:03
        Wydaje mi się, że nosisz za duże miseczki.
        Może spróbuj 70D lub 70C?

Jak się zachowuje obwód w Twoim staniku - nie jest za luźny?
        Bo jeśli tak, to trzeba by było celować raczej w rozmiar około 30(65)DD lub 30(65)E (polskie od 65D do 65F, w zależności od modelu).
        • kas-iaj Re: 74/87 - kas-iaj 20.08.11, 19:54
          Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze mam pytanie o model, jaki pasuje dla takich piersi po karmieniu. Czy kupić biustonosz push-up?
          • maheda Re: 74/87 - kas-iaj 20.08.11, 20:06
            Jeśli biust po karmieniu ma luźną konsystencję, trzeba na początku nosić stanik zabudowany, który zbierze piersi razem.
            Czyli _nie_ taki, który jest wycięty do głębokich dekoltów w trójkąt ;-)

Czy to będzie oprócz tego zabudowania push-up, czy też stanik miękki, to już rzecz wtórna.
    • chizuru Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 20.08.11, 18:01
      Witam :)

Mój obwód pod biustem wynosi 67, a nawet 66 jak bardzo mocno ścisnę. Luźno 70. Obwód biustu ok. 86-88. Nie wiem, czy dobrze mierzę. Czytałam, jak założyć poprawnie stanik, ale za każdym razem wychodzi mi co innego. W pozycji stojącej 86/87 najczęściej. Przy lekkim pochyleniu 88, a przy mocniejszym 89.
      Zazwyczaj kupuję staniki 70C i zdaję sobie sprawę, że to nie mój rozmiar. Miseczka jest za mała i robią mi się bułki. Troszkę schudłam ostatnio, ale nawet i bez tego szybko staniki robiły się za luźne.
      Mam jeden stanik 70E (to właśnie w nim mierzyłam obwód piersi, jest miękki i bez żadnych gąbek). Niestety nie mogę w nim chodzić przez rozciągnięty obwód. Bardzo wysoko podjeżdża mi zapięcie do góry. Miseczki wydają się w porządku w pozycji stojącej, ale znowu kiedy się pochylam zaczynają odstawać. Czy to oznacza, że są za duże, czy może to wina zbyt luźnego obwodu, a przy ciaśniejszym mogłoby się okazać, że jednak są w porządku? Jeśli go trochę ściaśnię, to miski od razu bardziej przylegają, ale nie wiem, czy w ten sposób w ogóle mogę sprawdzić, czy są na mnie odpowiednie.
      Interesują mnie też staniki sportowe. Mają taką samą rozmiarówkę jak normalne? Lepsze są takie, które rozdzielają piersi, czy zupełnie wystarczają te noszone przez sportsmenki na zawodach?
      Kolejne pytanie dotyczy tego, czy należy spać w staniku? Czytałam dawno temu w jakiejś gazecie, że się nie powinno, bo piersi muszą kiedyś odpocząć, ale nie wiem, czy to nie kolejny z wielu nieprawdziwych mitów. Nigdy tego nie robiłam i nie wiem, czy dobrze postępowałam. Chciałabym też wiedzieć, czy jeśli należy spać w staniku to lepiej w źle dobranym, czy bez? Zamierzam oszczędzić i najpierw kupić jeden porządny stanik, bo przeczytałam tutaj, że rozmiar może ulec zmianie po odejściu od starego, złego rozmiaru, więc o spaniu w dobrym staniku na razie nie ma mowy.
      Prosiłabym o zarówno brytyjską, jak i polską rozmiarówkę. Byłabym wdzięczna też za informację, w jakich firmach powinnam mniej-więcej się obracać, jeśli chodzi o mój rozmiar.

• maheda Re: 66/88 - chizuru 20.08.11, 19:40
        Chyba jednak celowałabym w rozmiary z okolic 28(60)F lub 28(60)FF.

Popatrz tutaj, jest artykuł o dziewczynie z niemal Twoimi wymiarami:
        stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html

To tak na wypadek, gdybyś bała się literki "F" lub "FF".

Generalnie trudno jest powiedzieć, nie widząc Cię, jakie modele i jakich firm będą na Tobie dobrze się układały.
        Przed Tobą wiele prób, które pewnie nie zawsze będą udane.

Pomóc Ci będą mogły bra fitterki ze sklepów stacjonarnych polecanych przez konsumentki - zajrzyj pod adres stanikowamapa.prv.pl

Co do spania w staniku - zapraszam na swoją stronę internetową, między innymi jest poruszona kwestia spania w biustonoszach.

Co do spania - spokojnie mogą to być staniki noszone przez sportsmenki.
        Jeśli jednak chciałabyś ćwiczyć w staniku, który jest topem wciąganym przez głowę - raczej nie zapewni od odpowiedniego podtrzymania Twoim piersiom.
    • laila_laila Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 22.08.11, 18:59
      Pod biustem 74. biust 98-99
      • laila_laila Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 22.08.11, 19:06
        Prosiłabym też o polską rozmiarówkę. Ostatnio kupiłam stanik 75F i jest chyba najlepszy z tych co mam (wczesniej kupowałam 75D), pani w sklepie mówiła że i 70E by było ok jak kupowałam strój kąpielowy w Triumphie. Ja już nie wiem, chciałabym zamówić śliczny stanik w internecie i nie wiem jaki rozmiar wybrać :(
        • azymut17 laila_laila 22.08.11, 22:58
          A jak leży ten 75F jeśli go założysz wg instrukcji z pierwszego posta? Czy obwód jest stabilny kiedy ciągniesz ramiączka do góry i nie przesuwa się po plecach do góry? Nad brzegiem miseczki nie pojawiają się wybrzuszenia? I jakiej jest firmy?
          Niestety nie istnieje polska rozmiarówka, każda firma szyje wg swoich własnych tabelek, wg tej standardowej (czyli takiej z Triumpha) powinnaś nosić polskie 70I, a więc 2 miseczki więcej, niż 75F. W firmie Avocado natomiast 70G, a w Comeximie 70HH. Najlepiej więc zawsze sprawdzić, jaką tabelą posługuje się polski producent. Brytyjczycy są bardziej przewidywalni, w większości 70FF będzie dobre.
          Podane przeze rozmiary są rozmiarami, od których najlepiej zacząć mierzenie - centymetr to nie wszystko. Może się okazać, że będziesz potrzebować miseczki albo mniejszej, albo większej od powyższych.
          • maheda Re: laila_laila 23.08.11, 08:10
            Z małą uwagą - Avocado i Comexim szyją ścisłe obwody, więc w tych firmach raczej lepsze będą staniki w rozmiarach około - odpowiednio - 75F i 75G-75H.
    • watermelonfairy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 22.08.11, 20:48
      Witam,
      od jakiegoś już czasu planuję zakup stanika w odpowiednim rozmiarze. Do tej pory moje staniki wahały się między 70-75 C-D.
      Pod biustem mam 73 cm, w biuście, w miękkim staniku po pochyleniu 88cm
      Z góry dziękuje :)
      • azymut17 watermelonfairy 22.08.11, 23:03
        A jak leżą 70C i 70D? To są najbardziej prawdopodobne rozmiary, ale skoro tu piszesz, to coś jest z nimi nie tak :-/ Załóż i wygarnij wg instrukcji z pierwszego posta i napisz, jak wyglądają.
        • watermelonfairy Re: watermelonfairy 23.10.11, 15:48
          tez tak kiedyś myślałam, dlatego napisałam tutaj licząc na pomoc
          70D sprawdza się na razie najlepiej, ale nie jest idealny (biust minimalnie wystaje nad miseczką jak BARDZO się wyprostuję)
          według kalkulatora na www.magic-bra.pl/cms.php?id_cms=9 mój rozmiar to 65E o.o czy to możliwe?
          • anka-ania Re: watermelonfairy 23.10.11, 18:36
            watermelonfairy napisała:

> tez tak kiedyś myślałam, dlatego napisałam tutaj licząc na pomoc
            > 70D sprawdza się na razie najlepiej, ale nie jest idealny (biust minimalnie wys
            > taje nad miseczką jak BARDZO się wyprostuję)

A jest to twoja normalna poza? Jeśli nie chodzisz tak wyprostowana na co dzień, to olej to.

> według kalkulatora na www.magic-bra.pl/cms.php?id_cms=9 mój rozmiar to 65E o.o czy to możliwe?

W niektórych biustonoszach może to być twój rozmiar. Biustonosze różnych producentów różnią się między sobą. I tak u jednego możesz nosić 70D, a u innego 65E. No i żeby jeszcze bardziej skomplikować ;): nawet biustonosze jednego producenta nie trzymają rozmiarówki, jeden model może być rozciągliwy, inny ściśliwy, a jeszcze inny dużo- lub małomiskowy. Ba, różne wersje kolorystyczne tego samego modelu biustonosza mogą się różnić. Weźmy np. biustonosze Ewy Michalak o kroju plunge: www.ewa-michalak.pl/pol_m_Biustonosze_Plunge-125.html . Wszystkie mają ten sam krój, konstrukcję itd., więc teoretycznie można w ciemno brać każdy w tym samym rozmiarze. Ale każdy z nich jest wykonany z innego materiału, o innych właściwościach i w efekcie te biustonosze nieco się różnią. Dlatego mamy na forum wątki producenckie (tu spis), w których dzielimy się swoimi spostrzeżeniami na temat ich produktów.

Po prostu każdy biustonosz trzeba mierzyć, a rozmiar jest tylko wskazówką, w jakie rejony celować.
          • azymut17 Re: watermelonfairy 24.10.11, 00:04
            watermelonfairy napisała:
            > 70D sprawdza się na razie najlepiej, ale nie jest idealny (biust minimalnie wys
            > taje nad miseczką jak BARDZO się wyprostuję)

Stanik ocenia się stojąc w normalnej pozycji, jaką najczęściej przyjmujesz. Np. jeśli się zawsze garbisz, rozmiar dobiera się na to zgarbienie. Nie da się dopasować stanika, który będzie leżał identycznie przy przeproście jak i przy pochyleniu i kuleniu ramion. Dlatego takimi ekstremami się nie przejmuj.

Elektroniczne kalkulatory, jak napisano wyżej, podają tylko orientacyjny rozmiar, od którego można zacząć mierzenie. Zawsze dużo ważniejszy jest opis tego, jak leżą dane rozmiary, dlatego w tym wątku jest taki dłuuuugi wstęp, bo podawanie samych tylko liczb z miarki niewiele mówi. Nie wspominając już o tym, że każda kobieta mierzy się inaczej - zdarzyło mi się widzieć pomyłkę o 15 cm.
            Jeśli więc czujesz się w swoich stanikach źle, próbuj innych rozmiarów, np. brytyjskiego 30(65)DD, E lub polskiego 65E, F.
    • reaction19 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 23.08.11, 11:34
      64/81 to moje wymiary... W 70c jest mi trochę za luźno pod biustem (co jakiś czas muszę się poprawiać), miseczka jest całkiem okej, choć to zależy od jej kształtu
      Proszę o poradę, pozdrawiam :)
      • azymut17 64/81 reaction19 24.08.11, 15:00
        Lepsze dla Ciebie byłyby obwody 60 i 65 - różne w zależności od ścisłości danego modelu. Z wymiarów powinna pasować miseczka 65C i 60D, 60DD, ale są one mniejsze od 70C, mogą więc okazać się za małe. Wtedy lepsze by były 65D i 60E. Chyba że Twoje 70C to staniki z wkładkami, lub typu push up? - one mają zwykle mniejsze miseczki.
        Zaczęłabym mierzenie od ścisłych 65C i 65D, żeby sprawdzić, który lepszy (chociaż może to też zależeć od modelu i ostatecznie pasować mogą obydwa rozmiary z różnych firm).
        • reaction19 Re: 64/81 reaction19 24.08.11, 16:14
          Dziękuję bardzo za rady, na pewno będę musiała sprawdzić, który okaże się tym idealnym :)
    • cocaine87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 24.08.11, 23:51
      Witam. :)

Moje wymiary to: pod biustem 77 cm, w biuście 97 cm.

Aktualnie noszę rozmiar 34 C. Mam jednak wrażenie że coś jest nie tak. Gdy pochylam się do przodu to piersi wypadają.... Robią mi się też 'buły' pod pachą (koszmar od lat).
      Dodam że mam jak na swój wiek biust mam mocno obwisły (spowodowane dużymi wahaniami wagi i ciążą) i rozchodzący się na boki (bez biustonosza piersi znajdują się prawie pod pachami :D).
      Bardzo lubię gładkie staniki, nie odznaczające się pod bluzką (innych praktycznie nie uznaję).
      Chciałabym zakupić ten oto www.hm.com/gb/product/91922?article=91922-A#article=91922-D , lub coś w tym stylu.

Z góry dziękuję. :)

• azymut17 77/97 cocaine87 25.08.11, 14:16
        Buły pod pachami są z reguły wynikiem noszenia za małej miseczki. Pierś wtedy "ucieka" ze środka klatki na boki uciśnięta za małymi miskami. Wypadanie przodem tak samo, tyle że w drugą stronę. Spróbuj zmierzyć rozmiary 34DD i 34E (czyli 75DD i 75E brytyjskie) dokładnie wygarniając biust spod pach do misek wg zalinkowanej w pierwszym poście instrukcji - niestety zalinkowany przez Ciebie stanik jest w tak ubogiej rozmiarówce, że tych skądinąd najpopularniejszych w UK rozmiarów nie ma.
        Może się okazać, że z podniesieniem Twojego biustu lepiej poradzi sobie obwód mniejszy, czyli 32/70F.
        Jak lubisz gładkie, to szukaj po kategoriach, np.:
        www.bravissimo.com/products/lingerie/t-shirt-bras/#/1?show=16&sort=1
        • cocaine87 Re: 77/97 cocaine87 26.08.11, 23:48
          Bardzo dziękuję!

Jestem wdzięczna również za link do sklepu Bravissimo. W przyszłość na pewno skorzystam. W tej chwili wolę kupić w sklepie stacjonarnym.

Wybór padł na M&S. Niestety nie posiadam za dużo czasu, a akurat ten sklep mam w pobliżu. Po przejrzeniu oferty na stronie internetowej zdecydowałam się na ten model www.marksandspencer.com/Pack-Assorted-Underwired-DD-G-T-Shirt/dp/B002F7AU1K?ie=UTF8&ref=sr_1_13&nodeId=47593031&sr=1-13&qid=1314392479 .
          Przymierzyłam wszystkie polecane rozmiary : 34D i 34E i dodatkowo jeszcze 32F.
          34D - buły pod pachami. 34E - wydawało mi się że leży dobrze, buł nie widziałam. 32F - żeby go założyć musiałam poluzować ramiączka, bardzo ciasny w obwodzie. Zdecydowałam się na zakup 34E. Pozmyślam że w domu przymierzę jeszcze raz na spokojnie, a w razie czego oddam lub wymienię.
          Jestem już w domu. Przymierzam. No i zonk. Znowu te okropne buły :/. Nie wiem dlaczego w sklepie ich nie było, lub ja nie widziałam... . Jutro idę wymienić. Postanowiłam że dam jeszcze jedną szansę 32F. Jeśli nie będzie pasować oddam i będę szukać dalej.
          Masz może jeszcze jakieś rady? Bardzo by mi się przydały. Oczywiście czytałam wątek forum.gazeta.pl/forum/w,32203,30489571,0,JAK_DOBIERAC_STANIK_kompendium_wiedzy_.html?s=0 . :)

Moja mama także chciałaby się dowiedzieć jaki prawidłowo powinna nosić rozmiar biustonosza. Korzystając z okazji piszę w jej imieniu.
          Wymiary mamy : w biuście 100, pod biustem 75. Aktualnie nosi rozmiar 34E. Do tej pory nie narzekała, ale dziś stwierdziła że chyba obwód jakiś za luźny się zrobił. Chciałam zaznaczyć że jedną pierś ma nieznacznie większą od drugiej.

Wyrazy wdzięczności za pomoc i cenne rady :)

• azymut17 Re: 77/97 cocaine87 i mama 75/100 28.08.11, 23:11
            W sklepie mogło nie być buł z dwóch powodów:
            1. spieszyłaś się i wygarniałaś na szybko, a w domu natomiast dokładnie
            2. czasem w przymierzalni widzę coś, co nazywam "błyskawiczną migracją" - na początku dobieramy rozmiar i jest o.k., ale jak pani mierzy 10 staników i dokładnie wygarnia, to nagle nawet w tym pierwszym dobrym pojawiają się buły. Myślę, że to efekt tego, że szybko nabiera się wprawy i za każdym razem wygarnia się dokładniej, no i tego, że biust był wcześniej skompresowany za małą miseczką i stopniowo się "rozpręża". To jednak tylko moje domysły.

Dobrze, jeśli możesz ten stanik oddać lub wymieniać, jednakże 32F będzie miało takie same miski i ciaśniejszy obwód, więc buły będą bardziej widoczne. Jeśli obwód w tym 34E jest o.k., spróbuj 34F. Jeśli za luźny, przymierz 32G (w rozmiarówce M&S nie ma typowej dla brytyjskiej numeracji miseczki FF). To, że musiałaś poluzować ramiączka, by przymierzyć stanik jest normalne, nie wiadomo, w jakiej pozycji zostały poprzednio ustawione, radzi się nawet najpierw ich poluzowanie a potem podciąganie do najlepszej wysokości.

Jest jeszcze możliwość, że nad brzegiem miseczki pojawiają się buły, bo stanik ma bardzo płasko wszytą górę, tzw. konstrukcja zamknięta miski, lub szeroki mostek, a Ty masz biust pełny u góry, albo piersi blisko siebie. Ciężko po tych zdjęciach ocenić jego krój, bo modelki mają źle dobrany rozmiar i łączenie misek im sterczy nad mostkiem, zamiast przylegać (mostek stanika ma przylegać do Twojego :-)), poza tym obwód jest za luźny... Poznasz to po tym, że pomimo buł w miseczce będzie puste miejsce, którego nie dasz rady wypełnić.

Twoja mama:
            Dobrze by było, gdyby przymierzyła 32FF i w zależności od tego, jak będzie leżał, nawet 32G. Za luźny obwód maskuje za małą miseczkę, więc ciężko ocenić, jaka miska będzie najlepsza, a w przypadku dojrzałych biustów tabelka czasem rozmija się z rzeczywistością. W przypadku różnicy rozmiarów zwykle radzi się dobieranie na większą pierś, jednak wtedy na mniejszej materiał może się bardzo marszczyć lub odstawać. Wtedy próbujemy mniejszą miskę, tak by wypośrodkować efekt pustej miski z jednej strony i buł z drugiej - osoba nosząca stanik wybiera, który efekt woli. Maheda napisała artykuł opisujący taki przypadek:
            maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=149%3Ajak-rozpozna-za-maza-du-miseczk&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl
        • cocaine87 Re: 77/97 cocaine87 28.08.11, 22:54
          azymut17 napisała:

> Buły pod pachami są z reguły wynikiem noszenia za małej miseczki. Pierś wtedy "
          > ucieka" ze środka klatki na boki uciśnięta za małymi miskami. Wypadanie przodem
          > tak samo, tyle że w drugą stronę. Spróbuj zmierzyć rozmiary 34DD i 34E (czyli
          > 75DD i 75E brytyjskie) dokładnie wygarniając biust spod pach do misek wg zalink
          > owanej w pierwszym poście instrukcji - niestety zalinkowany przez Ciebie stanik
          > jest w tak ubogiej rozmiarówce, że tych skądinąd najpopularniejszych w UK rozm
          > iarów nie ma.
          > Może się okazać, że z podniesieniem Twojego biustu lepiej poradzi sobie obwód m
          > niejszy, czyli 32/70F.
          > Jak lubisz gładkie, to szukaj po kategoriach, np.:
          > www.bravissimo.com/products/lingerie/t-shirt-bras/#/1?show=16&sort=1

Bardzo dziękuję!

Jestem wdzięczna również za link do sklepu Bravissimo. W przyszłość na pewno skorzystam. W tej chwili wolę kupić w sklepie stacjonarnym.

Wybór padł na M&S. Niestety nie posiadam za dużo czasu, a akurat ten sklep mam w pobliżu. Po przejrzeniu oferty na stronie internetowej zdecydowałam się na ten model www.marksandspencer.com/Pack-Assorted-Underwired-DD-G-T-Shirt/dp/B002F7AU1K?ie=UTF8&ref=sr_1_13&nodeId=47593031&sr=1-13&qid=1314392479 .
          Przymierzyłam wszystkie polecane rozmiary : 34D i 34E i dodatkowo jeszcze 32F.
          34D - buły pod pachami. 34E - wydawało mi się że leży dobrze, buł nie widziałam. 32F - żeby go założyć musiałam poluzować ramiączka, bardzo ciasny w obwodzie. Zdecydowałam się na zakup 34E. Pozmyślam że w domu przymierzę jeszcze raz na spokojnie, a w razie czego oddam lub wymienię.
          Jestem już w domu. Przymierzam. No i zonk. Znowu te okropne buły :/. Nie wiem dlaczego w sklepie ich nie było, lub ja nie widziałam... . Jutro idę wymienić. Postanowiłam że dam jeszcze jedną szansę 32F. Jeśli nie będzie pasować oddam i będę szukać dalej.
          Masz może jeszcze jakieś rady? Bardzo by mi się przydały. Oczywiście czytałam wątek forum.gazeta.pl/forum/w,32203,30489571,0,JAK_DOBIERAC_STANIK_kompendium_wiedzy_.html?s=0 . :)

Moja mama także chciałaby się dowiedzieć jaki prawidłowo powinna nosić rozmiar biustonosza. Korzystając z okazji piszę w jej imieniu.
          Wymiary mamy : w biuście 100, pod biustem 75. Aktualnie nosi rozmiar 34E. Do tej pory nie narzekała, ale dziś stwierdziła że chyba obwód jakiś za luźny się zrobił. Chciałam zaznaczyć że jedną pierś ma nieznacznie większą od drugiej.

Wyrazy wdzięczności za pomoc i cenne rady :)
    • 2.oporowo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 25.08.11, 19:16
      Witam! mam 14 lat, obwód pod biustem wynosi 72 cm, obwód w biuście wynosi 80 cm. Czekam na odpowiedź, z góry dziękuje :)
      • azymut17 72/80 2.oporowo 25.08.11, 22:29
        Spróbuj zmierzyć 70A i 70AA. Jeśli nie nosiłaś wcześniej staników, zacznij od modeli zupełnie miękkich, bez fiszbin.
    • laila_laila Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 25.08.11, 19:32
      Hej to znowu ja (74/99), a nie orientujecie się jak jest w przypadku firmy Konrad??? Dziękuję za odpowiedzi :)
      • maheda Re: 74/99 - laila_laila 26.08.11, 19:49
        Konrad nie przewiduje kobiet o Twoich wymiarach w swojej tabeli rozmiarów:
        www.bieliznakonrad.pl/pop_tabela.php?keepThis=true&TB_iframe=true&height=500&width=565

Jak widzisz, w stanikach o obwodach 65 i 70 nie ma przewidzianych staników dla kobiet z 99 cm w biuście.
        Natomiast 75G będzie miało dla Ciebie raczej zbyt luźny obwód. Oczywiście - spróbować można, bo obwody u nich są szalenie różne, w zależności od modelu.
    • lilyrandal Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 25.08.11, 21:43
      Witam,
      pod biustem mam 71, a w biuście 84/85. Obecnie noszę 65D i mi w nim dobrze, choć czasem mam wrażenie, że mi stanik podczas noszenia trochę zjeżdża i dlatego chciałabym wypróbować mniejszy obwód. Czy to może pomóc? i jaki powinnam wybrać rozmiar, brytyjskie 60E? A z polskich 60F? Z góry dziękuję za odpowiedź. ;)
      • azymut17 70/84-85 lilyrandal 25.08.11, 22:38
        A jakiej firmy jest to 65D? Jeśli obwód Ci zjeżdża, czyli zsuwa się w dół, to jest to oznaka za ciasnego obwodu, a nie za luźnego. Pas stanika szuka po prostu węższego miejsca niż Twoje podbiuście. Może to jakiś ciasny model? Spróbuj 70C z tego samego rodzaju, co masz, z innych nadal zaczynaj od 65D.
        • lilyrandal Re: 70/84-85 lilyrandal 25.08.11, 23:15
          Mam dwa, jeden Triumpha i z nim mam największy problemy, bo mi też bardzo piersi rozsuwa, a drugi to taki wyszukany na rynku, akurat pasował, a jak porównywałam z tym Triumphem to obwód taki sam, to z nim już nie mam takich problemów żeby zjeżdżał. Z kolei 70C jakie kupiłam w Tesco tej ich marki (F&F) jest na mnie ociupinkę za szerokie.
          Więc mówisz żeby próbować jednak z innych 65D i sobie darować węższy? Dziękuję za radę :)
    • jank2008 66cm, 86 cm 27.08.11, 09:17
      Pod biustem 66 cm, w biuście 86 cm ostatnio moje hormony wariują i nie wiem jaki juz rozmiar noszę.
      • azymut17 Re: 66cm, 86 cm - jank2008 28.08.11, 23:16
        Zacznij od zmierzenia 30DD - brytyjskie 65DD, polskie 65E. Jeśli obwód będzie za luźny, odpowiednio UK 28E i polskie 60F.
        • shoshana82 74 cm, 90 cm - shoshana82 28.10.11, 10:02
          Witam,
          Proszęopomoc w doborze stanika. Przed ciążąnosiłąm 70 B lub C, ale w ciąży bardzo przytyłam, karmienie też zrobiło swoje i biust mi bardzo oklapł. Teraz mam 74 cm pod biustem i w biuście 90 cm. Noszę75 B,ale trochę mi wyskakują piersi przy szybszym poruszaniu czy podnoszeniu rąk i podnosi mi się stanik w obwodzie, ale to pewnie przez fakt że się naciągnął od noszenia. Próbowałam nosic 70C lub 70D, ale albosie nie dopinalam w obwodzie albo te miseczki jakies male były:(
          Z góry dziękuję za pomoc.
          Shoshana 82
    • amarell 87/111 help:( 27.08.11, 11:02
      pod biustem - 87 cm
      w biuście- 111cm

mierzone w panache tango pure (upolowany, nowy z metkami za 29,99 w TK MAXX w ubiegłym roku). Jak mam go zapiętego na ostatnią (najluźniejsza haftkę leży pod biustem ok, nie pije nie zsuwa się ani nie podnosi wyżej niż powinien, mimo to w miejscu biegnięcia fiszbin zostawia pod biustem odciski; część środkowa stanika ściśle przylega do mostka, ramiączka dość luźne, nie pozostawiają śladów, spokojnie mogę wetknąć pod nie 2 palce, miseczki od góry ładnie wszystko zbierają, nie tworzą się górki z piersi, nic nie wyskakuje, fiszbina sięga do połowy pachy, choć patrząc moim niefachowym okiem miski mogłyby być ciut większe bo pod pachami zostały małe bułeczki z tłuszczyku na ok 1cm grubości). Stanik intensywnie noszony więc nie wiem na ile te wszystkie informacje o miskach i obwodach w panache w moim przypadku są miarodajne.
      Mądre głowy proszę o radę odnośnie rozmiaru. Kupuje w 99% przez internet bo jako mama roczniaka nie mam czasu na latanie po stacjonarnych sklepach więc rady mogą być odnośnie brytyjskich internetowych sklepów
      • azymut17 Re: 87/111 help:( 28.08.11, 23:20
        Napisz koniecznie, jaki rozmiar tego Tango, to da więcej niż jakiekolwiek pomiary centymetrem. Te informacje są miarodajne nawet w przypadku stanika intensywnie noszonego, szczególnie, że byłaś jego pierwszą użytkowniczką.
        • amarell Re: 87/111 help:( 29.08.11, 10:49
          tango 34G
          • azymut17 Re: 87/111 help:( 29.08.11, 13:57
            Obwód 34 to bardzo duże zaniżenie, zdziwiłam się, że jest Ci w nim wygodnie. Może stąd wynika to odciskanie się fiszbin - jeśli jednak ślady są takie, jakie zwykle zostawiają Ci dżinsy i skarpetki, to nie ma czym się niepokoić. Tango Pure ma opinię ścisłego i małomiskowego, więc standardowe 34G może być dużo lepsze. Próbuj jednak najpierw 36(80)FF i G, wg tabelki powinny być wystarczająco ścisłe.
          • sama.nie.wiem3 70/90 05.09.11, 21:11
    • biust_99 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 28.08.11, 20:44
      Pod: 87, 88
      Obwod: 106
      Ostatni w miare dobry: EU 85 D hunkenmoeller, ale generalnie ogromne problemy z dobraniem czegokolwiek.
      z gory dziekuje.
      • azymut17 87/106 biust_99 28.08.11, 23:31
        Jeśli ten 85D był luźny w obwodzie to spróbuj brytyjskiego 36E (80E) lub europejskiego 80F i 80G (zależy do firmy, polskie mają każda inną rozmiarówkę niestety). Jeśli nie (w co trochę wątpię, ale nigdy nie wiadomo), a do tego zmierzyłaś się na wydechu i bardzo ciasno, próbuj 38DD i 85E.
    • fantazzja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 29.08.11, 11:56
      Proszę o pomoc :)
      Pod biustem: 74
      W biuście: 92

*ulubiony stanik: Gaia Maddalena 70 E (lekko za duży w obwodzie, miska ok). Generalnie lubię Gaię.
      *w miarę dobry stanik: gładki Kostar 052 70 F (obwód ok, miska za mała)
      Sporo biegam (ok. 50 km tygodniowo). Do biegania zakładam Shock Absorber 30 F (miewam problemy z zapinaniem ;), ale za to w czasie biegu spisuje się świetnie).
      Chciałam kupić stanik Mileny i kalkulator na ich stronie wyliczył mi 70 E, co wydaje mi się być trochę za mało w misce.

Dzięki za pomoc :)
      • azymut17 74/92 fantazjzja - polska rozmiarówka 31.08.11, 20:27
        Czy na pewno ciasno się zmierzyłaś pod biustem? Ja mając pod 68 nie mogłam się zapiąć w Shocka z obwodem 30...
        Nie jestem biegła w stanikach polskiej produkcji, mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze doradzi, w każdym razie z Mileny wg mnie możesz spróbować 70F - tak by wypadało z porównania rozmiarówek tych trzech firm.
        • fantazzja Re: 74/92 fantazjzja - polska rozmiarówka 01.09.11, 14:39
          Dzięki za odpowiedź :)
          No właśnie na początku tego Shocka ledwo na siebie wciskałam ;)
          Czy 70F będzie ok? Bo mam 70F Kostara i jest trochę za mały w misce, stąd moje obawy.
          • fantazzja Re: 74/92 fantazjzja - polska rozmiarówka 06.09.11, 16:45
            Zgłupiałam do reszty ;) Znalazłam program bra-fitter, wpisałam swoje wymiary i co się okazało? "W polskiej rozmiarówce twoim rozmiarem jest 65h". Jaki w końcu mam rozmiar? Czy między 70F a 65h jest duża różnica? Chodzi mi zwłaszcza o miseczki.
            • azymut17 Re: 74/92 fantazjzja - polska rozmiarówka 07.09.11, 17:57
              Elektroniczny bra-fitter powstał w czasach, kiedy zupełnie inaczej dobierało się rozmiar, z rozpędu popadałyśmy w neoficką gorliwość i zalecałyśmy noszenie najciaśniejszych obwodów i największych misek. Niestety na razie nie ma autorka kalkulatora czasu na dokonanie poprawek w programie, bo to nie jest takie proste, zauważ, że w tym wątku pytamy głównie o to, jak leżą różne staniki a nie tylko o wymiary.
              Między 70F a 65H jest jedna miska różnicy.

Miałam właśnie Ci poradzić, żebyś pytanie na temat Mileny zadała w wątku ratunkowym, tutaj tylko doradzamy, od jakiego rozmiaru zaczynać mierzenie. Link:
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,111124368,111124368,WATEK_RATUNKOWY_7.html
    • armyofme Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 29.08.11, 12:59
      Witam :)
      Jestem w 34tc (drugiej) i przymierzam się powoli do zakupu karmnika. Na początek chcę jeden, bo i tak rozmiar mi się pewnie zmieni. Przed ciążą nosiłam 32DD (brytyjskie), obecnie w 34tc 34F (brytyjskie).
      Dzisiejsze wymiary: 87/101
      W co byście polecały celować?
      • armyofme poprawka 29.08.11, 15:17
        armyofme napisała:

> Witam :)
        > Jestem w 34tc (drugiej) i przymierzam się powoli do zakupu karmnika. Na począte
        > k chcę jeden, bo i tak rozmiar mi się pewnie zmieni. Przed ciążą nosiłam 32DD (
        > brytyjskie), obecnie w 34tc 34F (brytyjskie).
        > Dzisiejsze wymiary: 87/101
        > W co byście polecały celować?

Mała poprawka. Obecne wymiary to 87/103, mierzyłam gdy byłam wyprstowana. Przy pochyleniu 87/106.
        • azymut17 87/106 armyofme 31.08.11, 20:46
          Na początek dobry będzie karmnik bez fiszbin, lepiej zniesie wahania rozmiarowe. Skoro teraz obwód 34 nie jest za ciasny (teoretycznie lepsze by było 36 lub 38, ale teoria a praktyka to dwie sprawy), karmnikowe 34FF powinno być dobre. Po porodzie zobaczysz, czego będziesz potrzebować na później.
    • cookies_77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 29.08.11, 19:49
      Dzień dobry *dyg*
      Em... No to tak:
      pod biustem: 74
      w biuście: 101 w pionie, jakieś 104? w zwisie
      Lewy cyc nieco większy, nie jest to duża asymetria ale zauważalna.
      Nosiłam wcześniej 80E ale to było jakieś kompletne nieporozumienie ^^ Niby wygodny ale nic z cycem nie robił.
      Teraz mam Pour Moi? St Tropez w rozmiarze 34FF i różnica jest kolosalna. Aczkolwiek nie jestem do końca zadowolona z efektu... Pierś jest ładnie podtrzymana, ale zamiast zbierać do środka to mi rozdziela piersi na boki klatki piersiowej. A ja chcę mieć ładnie przytulone, do dekoltu ;( No i jeszcze ramiączko mnie w pachę dziabie jak się choć trochę zgarbię ^^' Mierzyłam jeszcze np. Freyę Pollyannę, ale tu z kolei był nisko zabudowany pod pachą, nie podobał mi się do końca efekt; i trochę Effuniaków, no po prostu robią cuda z biustem *_* Ale nie było akurat mojego rozmiaru. Może doradziłybyście mi jakiś miękki staniczek który by ładnie zbierał biust? Mam piersi dość szeroko osadzone więc to może być jeszcze wina mojej anatomii... Ależ się rozpisałam ^^'
      • azymut17 74/101 cookies_77 31.08.11, 21:12
        Witaj :-)
        Ze standardowej brytyjskiej rozmiarówki doradzałabym 32(70)FF i G. Ten St. Tropez jest wg mnie za duży (on jest ogólnie dużomiskowy i bierze się miskę mniej niż zwykle) - na to wskazuje Twój opis z wątku o fiszbinach, jak i fakt uwierania w pachy. Zjeżdżają w dół (fiszbiny, nie pachy), bo brzeg miseczki szuka oparcia w biuście i musi się przesunąć w dół, by go znaleźć. 34F pewnie byłoby lepsze. Co do kształtowania, to ten stanik nie ma zbierać do środka, to full-cup balkonetka, on właśnie ma rozdzielać i podnosić :-)

Pytanie, jaki efekt chcesz osiągnąć:
        1. zebrania
        2. zetknięcia się piersi
        3. czy ich ściśnięcia, nazywanego inaczej krechą?
        Najłatwiej będzie o 1 i 2, tylko że dwójkę osiągniesz tylko w usztywnianym staniku o bardzo niskim mostku. Miękkie nie dadzą rady, skoro masz piersi szeroko osadzone, tutaj potrzeba czegoś mocniejszego. Może się okazać, że nawet w usztywnianym ich nie złączysz. Najlepsze będą do tego Effuniakowe plandże (zauważ, że wszystkie są usztywniane, miękkie mają wyższe mostki, więc trochę rozdzielają), z nich rozmiar 75FF, ale zmierz się jeszcze luźno pod biustem i wrzuć w kalkulator na stronie sklepu:
        www.ewa-michalak.pl/Kalkulator-chelp-pol-10.html
        P.S. Na forum nie używamy wulgarnych określeń na nasze biusty, wolimy neutralne słowo "pierś".
        • cookies_77 Re: 74/101 cookies_77 31.08.11, 23:04
          *włazi pod stół ze wstydu* Przepraszam, zawsze mi się wydawało że "cyc" nie jest wulgarne, tylko raczej nieformalne łamane przez zadziorne :( Więcej nie będę.
          No właśnie też dochodzę do wniosku że jest ciut za duży. Koronka w górnej części łatwo daje się odciągnąć i mam wrażenie że zmieściłby się tam jeszcze dobry kawałek piersi ;) Podnosić podnosi ładnie.
          Chciałabym osiągnąć przede wszystkim jedynkę z nieśmiałym wskazaniem na dwójkę. Ale zdaję sobie sprawę że na razie powinnam odpuścić sobie usztywniane staniki jeżeli chcę żeby moje piersi odzyskały prawidłowy kształt :(
          W effuniakowym kalkulatorze wychodzi mi właśnie 75, tylko że F ;D
          PS. Wyobraziłam sobie moje zjeżdżające pachy... :D
          • azymut17 Re: 74/101 cookies_77 31.08.11, 23:38
            Nie ma powodu się wstydzić, nie znasz forumowych zwyczajów więc nie miałaś jakich przestrzegać. Była na ten temat dyskusja na którymś z okolicznych lobbowych forów i wyszło, że dla części osób to określenie ma takie znaczenie jak dla Ciebie. Ze względu chyba na takie osoby jak m.in. ja ich tu nie używamy :-)

1 i 2 da się osiągnąć, może nie od razu, ale od czego jest migracja? Działa też w stronę mostka, ja miałam autostradę a teraz jestem wąskofiszbinowa i niewiele mi się pośrodku mieści. A dlaczego musisz sobie odpuścić usztywniane staniki? W nich też biust odzyska swój kształt, konieczność noszenia miękkich to teorie sprzed kilku lat, na szczęście zweryfikowane :-) Mowa oczywiście o stanikach bez wkładek puszapowych, tylko o takich "okrągłych" w środku, jak Effuniaki. Krzywdę robi jedynie coś, co deformuje pierś, jak poduszka czy żelik.
            • cookies_77 Re: 74/101 cookies_77 01.09.11, 13:45
              Ha... W takim razie zaczynam się rozglądać za jakimś miłym plandżem :> Dziękuję za rady!
    • kimiko-chan 67 / 84 31.08.11, 00:57
      mierzyłam się bez stanika ,ponieważ nie mam chyba żadnego miękkiego ;p Teraz noszę rozmiar 75A - sztywny stanik z warstwą "gąbki. Jest on na mnie trochę za mały ,bo biust wylewa mi się górą ( ale niewiele) jeśli jednak wygarne biust spod pach to... szkoda gadać , po prostu jest za mały ; ) Interesują mnie i brytyjskie i polskie rozmiary
      • azymut17 Re: 67 / 84 kimiko-chan 31.08.11, 22:00
        75A ma zdecydowanie za luźny obwód dla Ciebie. Z brytyjskich zacznij mierzenie od 30D, z polskich to to samo, czyli 65D. Może się okazać, że potrzebujesz miseczki więcej, czyli odpowiednio 30DD i 65E - na to może wskazywać za mała miseczka w 75A. Jednak skoro ma gąbkę, możesz się wylewać z jej powodu - staniki z push upem czasem nie trzymają rozmiarówki i mają mniejsze miseczki niż powinny według metki.
    • ishula Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 31.08.11, 15:47
      Witam!
      Bardzo proszę o pomoc :)
      Pod biustem : 81cm
      W biuście : 98cm
      Moja prawa pierś jest mniejsza od lewej.
      Teraz noszę stanik w rozmiarze 85 C, o ile moja prawa pierś czuję się w nim nawet dobrze, to ta większa czasami wyskakuje:D

• azymut17 81/98 ishula 31.08.11, 22:07
        85C ma za duży obwód, większy od Ciebie. To, w połączeniu z przymałą miseczką, może skutkować nietrzymaniem biustu w ryzach :-) Lepsze będzie brytyjskie 34(75)E, polskie 75F. Z zasady biustonosz dobiera się na większą pierś, by nie uciekała i nie była uciskana, jeśli jednak na mniejszej piersi zostaje za dużo pustego, marszczącego się materiału, można wybrać opcję pośrednią, czyli stanik na prawą trochę za duży, na lewą trochę za mały. Wybór należy do Ciebie :-)
    • 2bieguny Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 01.09.11, 15:16
      Poczytałam forum, ale chcę się upewnić, czy taj jak jest jest ok?
      Pani w sklepie stacjonarnym bez mierzenia dobrala mi rozmiar stanika, mimo, ze był mi ciasny, mówiła, ze tak ma byc, przyzwyczaje się.
      Ja się zmierzyłam, na duzym scisku pod biustem 87, w biuscie ok. 114cm.
      Kupiłam sobie wtedy: Fantasie Simone 80GG, na poczatku była ciasna, teraz jest duzo lepiej, biust ładnie wygląda, mimo asymetrii lezy dobrze. Z tej jestem bardzo zadowolona.
      Fantasie Savannah 80GG tu juz nieco gorzej, jak dobrze wygarne, to lewa piers nieco od srodka bułkuje, prawa lezy dobrze, w obowdzie podobnie scisły tak tamten, ale ja mam tłuszcz na zebrach, wcinana sie jakby wiecej i biust zgarnia mi gorzej, Simine jakby miał elastyczniejszy materiał i się na asymetrii naciaga,a ten nie za bardzo, mostek ewidentnie sie przesuwa ku większej piersi, no i mam mała bułeczkę z lewej strony. Oba mają boczne fiszbiny, które nieco mnie ugniatają, ale daje rade.
      Trzeci pod białe bluzki- potrzebuje takiego stanika to CK Emily Bra- zupełnie inne krój bez bocznej fiszbiny, 80H, bardziej się ciagnie obwód, mniej mnie gniecie, bius tak nieci jednak gorzej wygląda i po porzadnym wygarnieciu mam jednak bułki z tyłu i mam byłkę po stronie większej piersi, przy nawet lekkim luzie po prawej, materiał chyba mniej się naddaje, ale mostek przesuwa się mniej na lewą stronę nic przy Savannah ale za to wyzej podchodzi i nieco bardziej uciska.
      Wszystkie wpijaja mi się w obwód, bo tłuszcu to ja mam.
      czy powinnam cos zmieniac, czy te rozmiary są ok?
      Trochę mnie to jednak deprymuje, bo jak chiałabym zamówic, przez net to który? 80H czy 80GG? a może jeszcze inaczej.
      Doradzcie.
      • 2bieguny Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 01.09.11, 15:19
        Mogę napisac, ze najscislejszy obwód ma Savannah, potem Simone, a najbardziej się ciagnie CK, fiszbiny powrównywałam i wyszło mi, ze we wszystkich trzech są identyczne.
      • azymut17 87/114 2bieguny 03.09.11, 11:26
        Ważne jest jeszcze, od jak dawna nosisz te staniki - bo jeśli od, załóżmy, miesiąca, to rzeczywiście możesz je jeszcze odczuwać jako ciasne. I czy to ugniatanie przez boczne fiszbiny jest wygodne czy nie. Jeśli natomiast jest Ci za ciasno po 4-6 miesiącach codziennego noszenia, to warto sięgnąć po luźniejsze - biustonosz musi być wygodny.
        Dobranie stanika w sklepie stacjonarnym bez mierzenia miarką jest normalne - brafitterka z doświadczeniem jej nie potrzebuje.
        Z Twojego opisu wynika, że wszystkie są dobrze dobrane. Tak jak piszesz, Savannah ma sztywną i nieelastyczną górną część miseczki, przez co przy asymetrii albo się lekko wbija, albo odstaje na mniejszej piersi. Emily jako stanik innej firmy leży zupełnie inaczej, potrzebujesz też innego rozmiaru - widzisz na własnym przykładzie, że nie nosi się zawsze jednego rozmiaru, w zależności od kroju trzeba brać większą lub mniejszą miseczkę. No i rozmiar to nie wszystko - jedne staniki będą leżały gorzej od innych, inne natomiast będą leżeć gładko na plecach i ukrywać asymetrię z przodu.

Na razie jak widać najlepiej leży Fantasie - i z tej firmy zamawiaj 80GG. To jest Twój podstawowy rozmiar. Z innych będziesz musiała poczytać przed zamówieniem, czy są standardowe wielkościowo, czy mają większe/mniejsze miski, ściślejszy/luźniejszy obwód i zamawiać rozmiary z zakresu 80H, 85G, 85GG (rozmiary brytyjskie, jak zamawiasz ze sklepów z UK, to obwody nazywają się inaczej: 80=36, 85=38).
        • 2bieguny Re: 87/114 2bieguny 03.09.11, 15:16
          Dziękuję :)
    • kamilall Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 01.09.11, 19:55
      Mam następujące wymiary 88/117.
      Obecnie noszone 80E bywa że niektóre mają za małe miski, inne obwody za duże i biust skacze w górę lub dół. Dojrzałam do zmian i proszę o wsparcie w zakresie właściwego rozmiaru.
      Ciąży brak, a efekt poprzedniej ma już 9 lat :))

• azymut17 88/117 kamilall 03.09.11, 11:37
        80E polskie jest na 101 centymetrów w biuście, a więc 16 mniej, niż Ty masz, nie wierzę więc, że tylko niektóre mają za małe miski ;-)
        Na ścisło zmierzone 88 cm pod biustem obwód 80 stanika dobrej jakości powinien być wystarczający, proponuję brytyjskie 36(80)H. Z polskich 80L, tutaj jednak musisz uważać, bo każda firma ma własną rozmiarówkę, należy zawsze sprawdzić przed zakupem tabelkę producenta (większość niestety nie szyje na Twoje okolice rozmiarowe, w brytyjskich natomiast wybór jest duży).
    • olenkaamag 76/93 02.09.11, 15:37
      Witam :) Moje wymiary to jak podalam 76 pod biustem i 93 w biuście. Przyznam się, że zawsze nosiłam staniki z bazaru (takie za 20 zł) z dużą ilością gąbek, tak na prawdę ze względu na cenę i też na to, że biust w nich zawsze wyglądał na duży i krągły :) Jednak tamtejsza rozmiarówka zamyka się na 38/85 (tak na prawdę nie wiem co niby ona oznacza) i kupowałam biustonosze właśnie w tym rozmiarze. Często zszywałam(ach, wiem, że to błąd) a miseczka wpijała mi się w biust. Mam dość szeroko rozstawione piersi i nie wiem czy ta informacja jest potrzebna, ale dość duze skrzywienie kręgosłupa, przez co na pewno wymiary pod biustem i w biuście są większe niż powinny być bez skrzywienia. Czekam na odpowiedź, chciałabym wreszcie poznać swój rozmiar i zacząć kupować porządne staniki :P
      • olenkaamag wymiary przy pochyleniu 02.09.11, 15:43
        Wymiary się zmieniają przy pochyleniu , jest to 79/94,5 , zaznaczam, że wynika to pewnie z wyżej wspomnianego sporego skrzywienia kręgosłupa i lekkiego 'garba' przy pochylaniu.
        • azymut17 76/93 olenkaamag 03.09.11, 11:55
          Zacznij od brytyjskiego 32(70)DD lub polskiego 70E.
          Szeroko rozstawione piersi zdarzają się naprawdę rzadko. Zazwyczaj określenie to jest używane ponieważ noszone do tej pory staniki miały za wąskie fiszbiny odkrawające kawałki biustu i spychające je pod pachy. Stanik w dobrym rozmiarze obejmuje całą pierś i zbiera do środka. Problemem może być kręgosłup - tak jak piszesz, wymiary mogą być mało miarodajne, możesz ostatecznie potrzebować innego obwodu i miski, np. 75D.

> Jednak tamtejsza rozmiarówka zamyka się na 38/85 (tak na praw
          > dę nie wiem co niby ona oznacza) i kupowałam biustonosze właśnie w tym rozmiarz
          > e.
          Chyba nikt tak na prawdę nie wie,co oznaczają te liczby ;-) A staniki z gąbkami, jak już pewnie wiesz, nie są polecane do codziennego noszenia ze względu na to, że deformują biust. Czasami, na specjalne okazje można taki założyć, jednak biust powinien spędzać większość czasu w staniku, który od środka jest okrągły.
    • mk1984.84 74/97 05.09.11, 11:50
      Mam prawą pierś większą :( W staniku Triumph 32F (nie wiem czy ma znaczenie - kupione w polskim sklepie) prawa pierś ewidentnie wychodzi górą :), lewa też troszkę lubi się wychylić :), M&S 34 E, zapięte najciaśniej w przodzie, na mostku, przy dole odstaje, no i tworzą się te tzw "bułeczki" z góry.
      • mk1984.84 Re: 74/97 05.09.11, 12:25
        A, ten triumpha wydaje mi się trochę za ciasny, tzn, widać jak zagłębia się w mym ciele, ale to może być skutek tego tłuszczyku, który się tu odłożył i zniknąć nie chce ;/
        • azymut17 74/97 mk1984.84 07.09.11, 18:38
          To są typowe cechy za małego stanika. Zastanawiam się tylko, jak ten Triumph może mieć 32F, skoro produkowany jest w rozmiarówce europejskiej i kupiony był w polskim sklepie? Czy to nie jest przypadkiem 70F?
          Z brytyjskiej rozmiarówki proponuję zacząć od 32(70)FF, z polskiej/kontynentalnej 70H lub 70I (zależy od firmy).
          Zagłębianie się w ciele nie jest zazwyczaj objawem za ciasnego stanika, stanik musi trochę "wchodzić" w ciało, by się po nim nie przesuwać. Wałeczków oczywiście staramy się uniknąć :-) Do tego potrzeba odpowiednio dużej miski i dokładnego wygarniania ciała spod pach do misek.

Co do asymetrii - zazwyczaj kobiety mają jedna pierś większą od drugiej. Staraj się dobierać stanik do większej, ale decyzja należy do Ciebie, czy nie wolisz jednak stanika trochę za małego z jednej i za dużego z drugiej strony.
          • mk1984.84 Re: 74/97 mk1984.84 07.09.11, 22:40
            Tzn, one miały polską rozmiarówkę na górze metki,a że ona mi się sprała, to widziałam tylko to, co jest napisane na dole :) i było właśnie 32F, chyba, że źle odczytałam. A kupowałam rok temu i nie pamiętam..
            No i się zaskoczyłam 70h i 70i, jak w sklepie o 75E pytałam, to panie w sklepie patrzały na mnie jak na wariatkę :) przecież biust nie zakrywa mi całej mnie, a takie wielkie chciałam :)
            No i wydaje mi się, że do większej najlepiej piersi kupować, choć jedna niech czuje się dobrze :)
            W każdym razie, bardzo dziękuję :)
    • s.bullfinch 70/91 05.09.11, 14:58
      długi czas hołdowałam skorupiastym "puszaopm", na szczęście odkryłam że istnieją miękkie staniki i rok temu wyrzuciłam wszystkie inne. Problem mam jednak z dobraniem odpowiedniego rozmiaru. Przerabiałam już różne rozmiary od 34A (!) przez 34B. Teraz najczęściej zakładam są 34C/32C chociaż jak ułożę dobrze pierś to wydaje się mi nieco za mała miska i obwód jest nieco za luźny w związku z czym potrzebuję pomocy w określeniu jaki powinien być stanik idealny dla mnie?

pozdrawiam,
      bullfinch ;)
      • azymut17 70/91 s.bullfinch 07.09.11, 18:44
        Obwód 34/75 jest większy od Ciebie, więc nie ma szans dobrze podtrzymywać biustu. Możesz spróbować brytyjskiego 32(70)DD lub polskiego 70E, ale wydaje mi się, że przy Twoich wymiarach lepiej będzie zacząć od zaniżenia obwodu - ma to szanse lepiej podtrzymać biust. Nie wiem, też, jak ciasno się zmierzyłaś pod biustem. Zacznij więc od 30(65)E i 65G.
    • wik-i63 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 05.09.11, 17:08
      WITAM
      MOJE WYMIARY TO 70 POD BIUSTEM NA ŚCISK, W BIUŚCIE 88.
      ZAWSZE NOSIŁAM 75 D.PIERSI CZĘSTO SIĘ WYLEWAJĄ. A TERAZ JESZCZE BOLĄ PO BOKACH. PROSZE O PORADE W DOBORZE ROZMIARU. POZDRAWIAM.
      • azymut17 70/88 wik-i63 07.09.11, 19:19
        Z brytyjskich staników zacznij od 30(65)E i F, z polskich od 65F i G, dokładnie wygarniając by zobaczyć, która miseczka będzie lepsza. Z wymiarów wynika, że ta mniejsza, ale w takim razie 75D nie byłoby za małe, dlatego warto porównać.
        Ból wynika pewnie z za wąskich fiszbin, które uciskają biust. Jeśli nie przejdzie w dobrym rozmiarze, warto udać się na wszelki wypadek do lekarza.

P.S. Wyłącz proszę Caps Locka, w internecie oznacza to krzyczenie na kogoś.
    • la_paloma 79/91 05.09.11, 20:22
      Do tej pory najczęściej kupowany przeze mnie biustonosz miał rozmiar 75B, ale cały czas coś mi nie pasowało i dlatego kupowałam te "wypychane" lub jak ostatnio staniki sportowe.
      Jedna pierś jest nieco mniejsza tj o ok 3cm.
      Obwód w piersiach wyszedł między 91 a 92, ale skoro 1 z nich jest mniejsza to myślę że pomiar mniejszy jest bardziej miarodajny.
      annneczka
      • sama.nie.wiem3 70/90 05.09.11, 21:17
        70 pod biustem
        90 w biuście
        noszę miseczkę D, ale mam wrażenie, że mogłaby być nieco większa... i tu jest ten problem
        • azymut17 70/90 sama.nie.wiem3 07.09.11, 20:12
          Miseczka D jako jeden rozmiar nie istnieje, jest różnej wielkości w zależności od obwodu. Tutaj masz bardzo dobre artykuły i zdjęcia na ten temat:
          b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html
          maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=152%3Aczy-miseczka-d-jest-bardzo-dua&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl
          Napisz proszę, które D jest na Ciebie przymałe (70D, 80D, 100D...), łatwiej będzie wtedy oszacować Twój rozmiar.
      • azymut17 79/91 la_paloma 07.09.11, 19:26
        Opisz proszę, co dokładnie nie pasuje w 75B:
        - czy fiszbina obejmuje całą pierś, czy ślad nie odbija się na niej a za nią?
        - czy nad krawędzią miski nie tworzą się bułeczki, tylko jest jedna gładka linia biustu?
        - czy stanik nie odstaje między piersiami?
        - czy jak podciągniesz mocniej ramiączka, to stanik przesuwa się z przodu lub z tyłu do góry?
    • moniabe75 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 49 09.09.11, 17:27
      Zawsze nosiłam 75D moje wymiary 77/97
      • maheda Re: 77/97 - moniabe75 09.09.11, 17:57
        A jak się czułaś w tych stanikach?
        Czy jeśli założysz je w sposób opisany w artykule podlinkowanym jako drugi w mojej sygnaturce - czy wszystko z nimi jest w porządku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka