Dodaj do ulubionych

W Świeciu nędza!

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 23:48
Kultury w Świeciu nie ma (koncerty, występy, itd.). Bezrobocie szleje. Miasto
generalnie się nie rozwija. Czy ktoś wyrwie mnie z tego marazmu i
zniechęcenia? Proszę o poważne porady!
Obserwuj wątek
    • Gość: Olimpia Re: W Świeciu nędza! IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 12:54
      Jesli chcesz sie wyrwac z nudy to skocz na bandzi.Wez sie do roboty,chociazby
      mamie skop ogrodek bo juz lody puscily i dlugo nie bedzie czekac.Pozdrowionka
      bo nie mam czasu na lamenty
      • Gość: kocmug Re: W Świeciu nędza! IP: *.ds.pg.gda.pl 09.03.03, 18:43
        Ja pytałem poważnie o nasze miasto. Roboty mam wbród, ale myślę też o innych.
        Ja w Świeciu spędzam najwyżej dwa dni w tygodniu, mam jakieś porównanie do
        innych miast. W Świeciu jest nędza (dosłownie i w przenośni).
        • Gość: eryk Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 09.03.03, 19:07
          Ale za to mamy Pogodę. Voks populi, voks Dei. Wolą ludu Świecia, i nie tylko,
          było zafundować sobie zmianę i wolę tą należy uszanować na równi z wolą bożą.
          Dzięki "Solidarności" staliśmy się społeczeństwem wolnym, otwartym i cieszmy
          się z tego. A jeżeli ktoś nie podąża? to trudno, drogą selekcji, tzw doboru
          naturalnego teorii Darwina odpada, wszak jednostki silne przeżyją, słabi padną.
          Przez to społeczeństwo nasze się uszlachetni i wyjdzie mu to na dobre.
          Miłosierna i niedobra Komuna padła. Teraz jest Caritas. Caritas w dosłownym
          tłumaczeniu na polski znaczy: "czynna miłość bliźniego połączona z miłością
          Boga". Jest to organizacja kościelna zajmująca się działalnością dobroczynna.
          Caritas otrzymuje z naszych podatków olbrzymie kwoty z budżetu państwa, które
          rozdaje biednym i nie zaradnym, którzy jeszcze dychaja. I co jest pięknie? Przy
          śmietnikach mają postawić termosy z ciepłą herbatą, a mieszkańcy otrzymają
          polecenie wyrzucania produktów żywnościowych w opakowaniach, bo tak chce nowa
          ustawa o ochronie zdrowia i życia społeczeństwa. Zaś na pytanie "kiedy będzie
          lepiej?", odpowiadam: lepiej już było?
          • Gość: Mordka Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 10.03.03, 08:03
            "Voks populi, voks Dei" - nie pisze sie "voks", tylko VOX!!!
            P.S. Powoli przestaje Cie lubic Eryku.
            • Gość: Toja Re: W Świeciu nędza! IP: 213.146.48.* 10.03.03, 13:27
              Będzie lepiej, jak ludzie przestaną lamentować a sami wezmą się do roboty.
              Mówisz, że w Świeciu nic się nie dzieje? A jaką impreze zorganizowałeś ostatnio?
              • Gość: Hindus Re: W Świeciu nędza! IP: 24.83.56.* 10.03.03, 20:57
                W Swieciu NYDZA,NYDZA trzeba sie zglosic o pomoc do SWARZYNDZA-Hindus-.
              • Gość: kocmug Re: W Świeciu nędza! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.03, 23:34
                Ostatnio, to po kolei: koncert zespołu, świeckiego (Z.O.Z.D.U.), na otwarcie
                łuczniczki w Bydgoszczy, koncert z okazji WOSP w Bydgoszczy (ten sam zespół).
                Mam dalej wyliczać? Mogę! Szkoda, że nie w Świeciu.
            • Gość: eryk Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 10.03.03, 20:58
              Wiem, że pisze się tak jak zwróciłaś mi uwagę. Lecz dużo spolszczeń wyrazów i
              zwrotów obcojęzycznych następuje coraz bardziej po to aby stały się bardziej
              zrozumiałe dla ogółu. Nie wiem Mordeczko dlaczego mnie przestajesz lubić? Za
              to, że napisałem prawdę w sarkastycznym stylu. Moje wywody mają ponadto treść
              ukrytą, tą ważniejszą od tej która jest zawarta w tekście wprost. Może czytając
              moje uwagi zrozumiesz mnie i napewno będziesz mnie lubiała. Mój sarkazm wypływa
              z miłości bliźniego i żalu co nam uczyniono. Myslisz, że jest w porządku, że
              prawie codziennie ktoś puka do drzwi i prosi o wsparcie? Nikt nie idzie na
              drugą stronę ulicy (Wyszyńskiego) do proboszcza ani do opieki społecznej, które
              się mieszcza przy tej ulicy, tylko chodza po prośbie. Co dzieje się z
              funduszami dla tej biedoty, które otrzymuje tzw. opieka społeczna oraz
              olbrzymie kwoty z naszych podatków z budżetu państwa Caritas. Brak możliwości
              wpływania na zmianę tej sytuacji powoduje u mnie frustrację. Tymbardziej jak
              obserwuje się sytuację dziwaczną i cudaczną kiedy to nasz lewicowy rząd i
              prezydent z polityków przekształcili się w działaczy kościelnych a biskupi w
              polityków. Proszę zastanów się nad tym Mordeczko.
              • wojt30 Re: W Świeciu nędza! 11.03.03, 11:41
                to prawda że w świeciu jest nędza i bezrobocie. niewiem po co jest tu wogule
                urzą pracy przeciesz oni nie organizują zadnych kursów. i non stop idzie sie po
                durny podpis i zawsze to samo brak ofert pracy a pogoda kąpletnie nic nie
                robi.w świeciu nawet nie ma porządnego lokalu ao dyskotece lepiej nie wspominac
                morze jak wejdziemy do uni to coś sie zmieni. pozdrawiam wszystkich !!
                • Gość: Lolek Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 02.06.03, 18:55
                  Tak to prawda, tylko podpis. Ale dyskoteka jest w Stokrotce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka