Gość: kocmug IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 23:48 Kultury w Świeciu nie ma (koncerty, występy, itd.). Bezrobocie szleje. Miasto generalnie się nie rozwija. Czy ktoś wyrwie mnie z tego marazmu i zniechęcenia? Proszę o poważne porady! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olimpia Re: W Świeciu nędza! IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 09.03.03, 12:54 Jesli chcesz sie wyrwac z nudy to skocz na bandzi.Wez sie do roboty,chociazby mamie skop ogrodek bo juz lody puscily i dlugo nie bedzie czekac.Pozdrowionka bo nie mam czasu na lamenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocmug Re: W Świeciu nędza! IP: *.ds.pg.gda.pl 09.03.03, 18:43 Ja pytałem poważnie o nasze miasto. Roboty mam wbród, ale myślę też o innych. Ja w Świeciu spędzam najwyżej dwa dni w tygodniu, mam jakieś porównanie do innych miast. W Świeciu jest nędza (dosłownie i w przenośni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 09.03.03, 19:07 Ale za to mamy Pogodę. Voks populi, voks Dei. Wolą ludu Świecia, i nie tylko, było zafundować sobie zmianę i wolę tą należy uszanować na równi z wolą bożą. Dzięki "Solidarności" staliśmy się społeczeństwem wolnym, otwartym i cieszmy się z tego. A jeżeli ktoś nie podąża? to trudno, drogą selekcji, tzw doboru naturalnego teorii Darwina odpada, wszak jednostki silne przeżyją, słabi padną. Przez to społeczeństwo nasze się uszlachetni i wyjdzie mu to na dobre. Miłosierna i niedobra Komuna padła. Teraz jest Caritas. Caritas w dosłownym tłumaczeniu na polski znaczy: "czynna miłość bliźniego połączona z miłością Boga". Jest to organizacja kościelna zajmująca się działalnością dobroczynna. Caritas otrzymuje z naszych podatków olbrzymie kwoty z budżetu państwa, które rozdaje biednym i nie zaradnym, którzy jeszcze dychaja. I co jest pięknie? Przy śmietnikach mają postawić termosy z ciepłą herbatą, a mieszkańcy otrzymają polecenie wyrzucania produktów żywnościowych w opakowaniach, bo tak chce nowa ustawa o ochronie zdrowia i życia społeczeństwa. Zaś na pytanie "kiedy będzie lepiej?", odpowiadam: lepiej już było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mordka Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 10.03.03, 08:03 "Voks populi, voks Dei" - nie pisze sie "voks", tylko VOX!!! P.S. Powoli przestaje Cie lubic Eryku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: W Świeciu nędza! IP: 213.146.48.* 10.03.03, 13:27 Będzie lepiej, jak ludzie przestaną lamentować a sami wezmą się do roboty. Mówisz, że w Świeciu nic się nie dzieje? A jaką impreze zorganizowałeś ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hindus Re: W Świeciu nędza! IP: 24.83.56.* 10.03.03, 20:57 W Swieciu NYDZA,NYDZA trzeba sie zglosic o pomoc do SWARZYNDZA-Hindus-. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocmug Re: W Świeciu nędza! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.03, 23:34 Ostatnio, to po kolei: koncert zespołu, świeckiego (Z.O.Z.D.U.), na otwarcie łuczniczki w Bydgoszczy, koncert z okazji WOSP w Bydgoszczy (ten sam zespół). Mam dalej wyliczać? Mogę! Szkoda, że nie w Świeciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 10.03.03, 20:58 Wiem, że pisze się tak jak zwróciłaś mi uwagę. Lecz dużo spolszczeń wyrazów i zwrotów obcojęzycznych następuje coraz bardziej po to aby stały się bardziej zrozumiałe dla ogółu. Nie wiem Mordeczko dlaczego mnie przestajesz lubić? Za to, że napisałem prawdę w sarkastycznym stylu. Moje wywody mają ponadto treść ukrytą, tą ważniejszą od tej która jest zawarta w tekście wprost. Może czytając moje uwagi zrozumiesz mnie i napewno będziesz mnie lubiała. Mój sarkazm wypływa z miłości bliźniego i żalu co nam uczyniono. Myslisz, że jest w porządku, że prawie codziennie ktoś puka do drzwi i prosi o wsparcie? Nikt nie idzie na drugą stronę ulicy (Wyszyńskiego) do proboszcza ani do opieki społecznej, które się mieszcza przy tej ulicy, tylko chodza po prośbie. Co dzieje się z funduszami dla tej biedoty, które otrzymuje tzw. opieka społeczna oraz olbrzymie kwoty z naszych podatków z budżetu państwa Caritas. Brak możliwości wpływania na zmianę tej sytuacji powoduje u mnie frustrację. Tymbardziej jak obserwuje się sytuację dziwaczną i cudaczną kiedy to nasz lewicowy rząd i prezydent z polityków przekształcili się w działaczy kościelnych a biskupi w polityków. Proszę zastanów się nad tym Mordeczko. Odpowiedz Link Zgłoś
wojt30 Re: W Świeciu nędza! 11.03.03, 11:41 to prawda że w świeciu jest nędza i bezrobocie. niewiem po co jest tu wogule urzą pracy przeciesz oni nie organizują zadnych kursów. i non stop idzie sie po durny podpis i zawsze to samo brak ofert pracy a pogoda kąpletnie nic nie robi.w świeciu nawet nie ma porządnego lokalu ao dyskotece lepiej nie wspominac morze jak wejdziemy do uni to coś sie zmieni. pozdrawiam wszystkich !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: W Świeciu nędza! IP: 80.51.243.* 02.06.03, 18:55 Tak to prawda, tylko podpis. Ale dyskoteka jest w Stokrotce? Odpowiedz Link Zgłoś