Dodaj do ulubionych

FILOZOFIA W SZKOŁACH - NARESZCIE!!!

IP: *.c.net.pl 30.01.04, 21:49
Jest szansa, że filozofia wreszcie będzie nauczana w publicznych szkołach.
Gratulacje dla "GW" i TVP2 za propagowanie tej idei i rewelacyjne wykłady
prof. Kołakowskiego w Dwójce. Tylko czemu tak późno telewizja je emituje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: FILOZOFIA W SZKOŁACH - NARESZCIE!!! IP: *.kra.cdp.pl / *.kra.cdp.pl 31.01.04, 18:08
      Trzeba tylko zobaczyć jak to będzie nauczane. Jezeli na takim poziomie i przy
      takim nastawieniu nauczycieli jak w przypadku innych przedmiotów to niema to
      sensu.
      Ja miałam filozofie na studiach i wspominam to jak koszmar. Najdurniejszy
      przedmiot z 4,5 roku nauki. Polegało to na wyryciu na pamięc podręcznika do
      historii filozofii. Po mojej uczelnianej filozofii nie rozumiem nigdy opini że
      filozofia uczy mysleć, formułowac zdaia itp. Dla mnie filozofia uczy nauki na
      pamięc i niczego innego.
      • ilianna Re: FILOZOFIA W SZKOŁACH - NARESZCIE!!! 01.02.04, 18:58
        Miałam filozofie 2 lata w liceum ale nie wspominam tego najlepiej, tak samo jak
        filozofii na studiach. Nuda, nuda i jeszcze raz nuda :-). Wkuwanie poglądów
        filozofów i zero własnej inwencji, miejsca na filozofowanie. Jeśli tak to ma
        wyglądac w gimnazjum to pomysł jest po prostu głupi. A niestety jakoś wątpię
        żeby znalazło się dużo takich nauczycieli jak ci opisani w waszym artykule.
        • aphoper1 Re: FILOZOFIA W SZKOŁACH - NARESZCIE!!! 02.02.04, 07:28
          A ja mialam wspaniale zajecia z filozofii w I klasie LO, nauczylismy sie tam
          dyskutowac, czytac teksty filozoficzne i myslec...
          Pozdrawiam!
          A.
    • j.wierny Re: FILOZOFIA W SZKOŁACH - NARESZCIE!!! 08.03.04, 14:59
      Odnośnie nauczania filozofii w szkołach chciałbym zwrócić uwagę na systemy
      filozoficzne, jakie powstały na Wschodzie. Jak pisze Ireneusz Kania w swojej,
      wydanej przez ZNAK, książce pt."Ściezka nocy":
      "Buddyzm nadal natrafia na trudności z przebiciem się nawet do świadomości
      ludzi, którzy - zdawałoby się - koniecznie powinni coś wiedzieć o tej, bądź co
      bądź, jednej z największych religii świata, moim zdaniem, filozoficznie
      najgłębszej. A tymczasem w Europie filozofowie często nie mają zielonego
      pojęcia o buddyzmie i o filozofii buddyjskiej czy - szerzej - o indyjskiej,
      która jest jedyną poważną alternatywą dla myślenia zachodniego."

Poleciłbym z tego tematu wydaną właśnie książkę "Nieskończoność w jednej
      dłoni" - to obszerny i wielowątkowy dialog pomiędzy amerykańskim astrofizykiem
      Trin Xuan Thuanem (z pochodzenia Wietnamczyk, autor wydanej w Polsce "Ukrytej
      melodii") a Matthieu Ricardem, mikrobiologiem, ale przede wszystkim buddyjskim
      filozofem (w Polsce znana jest jego książka pt. "Mnich i filozof"). Książka
      okazała się światowym bestsellerem (ang. tytuł "The Quantum and the Lotus").

Warto wspomnieć, że od "Tao fizyki" Capry książka ta różni się bardziej
      rzetelnym podejściem do tematu. Mniej tutaj pochopnych opinii na temat związku
      wschodniego mistycyzmu z zachodnią nauką, jakie Caprze przychodziły nadzwyczaj
      łatwo. "Nieskończoność..." jest pod tym względem bardziej obiektywna i można
      znaleźć w niej całkiem sporo interesującej polemiki oraz omówień różnych
      interpretacji mechaniki kwantowej, zachodnich koncepcji filozoficznych,
      zagadnienia sztucznej inteligencji, roli etyki w nauce, zależności pomiędzy
      świadomością a mózgiem, idei dotyczących powstania Wszechświata, natury
      rzeczywistości itp... z punktu widzenia buddyjskiego systemu filozoficznego
      madhyamaka.

Można powiedzieć, że "Nieskończoność.." to nie tylko bardzo przystępnie
      napisane wprowadzenie do tego systemu filozoficznego (a takiego do tej pory
      brakowało na polskim tynku księgarskim), ale także ogólny zarys buddyjskiej
      etyki związanej z tradycją Wielkiej Drogi (Mahayana), najpopularniejszym
      obecnie nurtem myśli i praktyki buddyjskiej.

Fragmenty książki można znaleźć tutaj:

www.buddyzm.edu.pl/magazyn/17/cs17-07.htm
      www.buddyzm.edu.pl/magazyn/17/cs17-06.htm
      www.kos.com.pl/index.php?wiecej=124&pokazz=5

Pozdrawiam serdecznie,

Jarosław Wierny
      CyberSangha
      www.buddyzm.edu.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka