Dodaj do ulubionych

darmowe szkolenia...warto?

18.08.11, 12:36
Pojawiają się różne opinie dot. darmowych szkoleń. Wydaje mi się ,że w większości są one jednym z elementów większych projektów, żeby nie powiedzieć 'zapchajdziurą', robione tylko dla zasady a o jakości nikt nie pamięta. Bo w sumie muszą się odbyć bo projekt musi być rozliczony.

Macie jakieś doświadczenia w tej materii, jak poznać naprawdę dobre szkolenie?
Obserwuj wątek
    • luna-mila dobre szkolenie 19.08.11, 11:03
      technicolor1 napisała:

> Macie jakieś doświadczenia w tej materii, jak poznać naprawdę dobre szkolenie?

Dobre szkolenie powinno wyszkolić cię w danym zakresie, nauczyć cię tego, czego powinno nauczyć, a nie tylko być zajęciem dla szkolących.
      No i unikajcie szkoleń kilkunastogodzinnych, wyjazdowych, "integracyjnych", oferujących "międzynarodowe" certyfikaty podpisane przez "paryskich" ekspertów... To tylko zamuli wasze jeszcze otwarte, niewinne umysły.

A jeśli chodzi o "darmowość".
      Cóż, tylko ktoś niespełna rozumu może twierdzić, że w tym świecie jest coś za darmo ;)
      • herkson Re: dobre szkolenie 26.03.12, 07:27
        Mam już trochę obraz: odpowiednie podejście organizatorów, długi program szkolenia, wykwalifikowani instruktorzy, dobre opinie. Dobrze szukać po rekomendacjach koleżanek - wtedy najłatwiej o dobre szkolenie ;-)
    • herkson Re: darmowe szkolenia...warto? 27.03.12, 07:30
      No super, ale co to za spam? Kompletnie nie związane z tematem.
      Generalnie jestem zdania, że darmowe szkolenia raczej wiedzy nie przyniosą, bo organizatorzy wcale nie muszą się starać. Przy płatnych szkoleniach pracuje się na markę - przy darmowych na jak najszybsze zakończenie ;-)
      • rabunia89 Re: darmowe szkolenia...warto? 28.03.12, 10:57
        Szkolenia są dobre i złe, a wszystko zależy od tego, na jakie trafisz.
        Czasami naprawdę można poprzez takie szkolenie wiele zyskać... Wystarczy chcieć.. i się zaangażować.
    • fotofanka1 Re: darmowe szkolenia...warto? 28.03.12, 11:21
      technicolor1 napisała:

> Pojawiają się różne opinie dot. darmowych szkoleń. Wydaje mi się ,że w większoś
      > ci są one jednym z elementów większych projektów, żeby nie powiedzieć 'zapchajd
      > ziurą', robione tylko dla zasady a o jakości nikt nie pamięta. Bo w sumie muszą
      > się odbyć bo projekt musi być rozliczony.
      >
      > Macie jakieś doświadczenia w tej materii, jak poznać naprawdę dobre szkolenie?

byłam na szkoleniu aranżacje wnętrz współfinansowanym przez UE. Prowadzący bardzo się przykładali i widać, że byli to ludzie z pasją. Warto wcześniej dokładnie przejrzeć szkolenia i ich program, to że są darmowe nie świadczy o ich jakości.
      • herkson Re: darmowe szkolenia...warto? 29.03.12, 07:16
        W sumie to stara prawda jest taka, że jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć to z każdego szkolenia coś wyniesie. Trzeba jedynie odpowiednio się zaangażować - proste. A ludzie? Większość idąca na szkolenia, wysyłana z pracy po prostu chce się dobrze bawić ;-)
        • rabunia89 Re: darmowe szkolenia...warto? 30.03.12, 09:33
          A wyniesie coś ze szkolenia prowadzonego na fatalnym poziomie?
          Nie sądzę. Nawet najlepsze szkolenie nie przekaże wiedzy, jeśli druga strona tego nie chce.
          Mnie z New Nails się udało, ale starała się jedna i druga strona.
          • herkson Re: darmowe szkolenia...warto? 02.04.12, 07:30
            Wyniesie bo zada 100 pytań i wtedy instruktor zauważy, że dalsze olewanie sprawy nie ma sensu. Jeśli nie posiada odpowiednich umiejętności to pewnie podłamany opuści salę i tyle. Nie sądzisz? Z dobrymi kursantami nie można wygrać.
            • rabunia89 Re: darmowe szkolenia...warto? 03.04.12, 09:35
              Oj na niektórych nawet takie działania nie pomagają. Dokładnie zdaję sobie z tego sprawę, bo sama mam za sobą 2 kiepskie szkolenia. Wprawdzie z innej tematyki, ale były... nic nie pomagało. Po prostu takie osoby oddelegowano.
              • herkson Re: darmowe szkolenia...warto? 04.04.12, 06:49
                Hehe... poważnie było aż tak źle?
                Myślałam, że szkoły już wiedzą ich kluczowe na tych szkoleniach jest profesjonalne podejście. To w ten sposób budują sobie bazę klientów, a nie poprzez jakąkolwiek reklamę ;-)
                • rabunia89 Re: darmowe szkolenia...warto? 05.04.12, 22:13
                  Widocznie nie wszystkie. W zasadzie to szkolenie w New Nails jest pierwszym, które nie sprawiło mi większych problemów i nie musiałam się irytować poziomem. Wracając jeszcze do tematu darmowych szkoleń - czekam na info od kogokolwiek, kto naprawdę w ich czasie czegokolwiek się nauczył.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka