cronik 10% wydatków na wódkę przeznaczyć na naukę 06.07.04, 16:17 Gdyby tak 10% wydatków na wódkę w tych "biednych" rodzinach przeznaczyć na naukę, to nie byłoby o czym pisać. Podkreślam: "biednych" a nie biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Segregacja+izolacja+eliminacja IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 16:36 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2165833.html?a=13973717&v=3#opinie Antek, podobnie jak jak jego rodzina i jego koledzy z domu i ze szkoły, nie ciska mięsem, nie bierze prochów, nie kłamie itp. Ja rozumiem, że Panu trudno w to uwierzyć (żyje Pan zapewne w innym świecie, ale tak jest. My mieszkamy w czystym i schludnym osiedlu, odizolowani od chuliganów, blokersów i innych mętów. Proli nie ma również w klasie mojego syna w warszawskim Batorym. Co zaś podatków się tyczy, to chętnie będę płaciła nawet dwakroć więcej niż dziś - na policję i ochroniarzy, na montaż kamer w autobusach oraz na budowę nowych więzień i domów poprawczych. Mam taką samą pogardę dla proli, jak Bill Cosby: (serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34254,2105625.html) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatelka Re: Segregacja+izolacja+eliminacja IP: 217.196.227.* 06.07.04, 18:01 Jagnieszka jestes obrzydliwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
hobbitfrodo Re: Segregacja klasowa 06.07.04, 17:11 W gimnazjum u mojej siostry osobno uczyly sie dzieci z miasta i z okolicznych wsi: byly klasy miejskie i wiejskie. Sprzyjało to segregacji i izolacji dzeici miejskich od wiejskich, czesto dochodzilo miedzy nimi do aktow agresji i wyzwisk w stylu TY JESTES ZE WSI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani kazia niescislosc w artykule IP: *.stacje.agora.pl 06.07.04, 17:20 autor zaczyna od uwagi ze najlepszy wynik osiagnelo elitarne super drogie gimnazjum ale jak wiadomo najlepsze wyniki z obu testow otrzymalo panstwowe gimnazjum na pradze polnoc - nie twierdze ze nia ma roznicy poziomow kiedy porownuje sie szkoly prywatne/spoleczne z publicznymi, ale w takim artykule warto by bylo poslugiwac sie przykladami ktore nie sa do podwazenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysegregator Re: Segregacja klasowa IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 17:41 Krótko i zwięzłowato: Dlaczegoś biedny,boś głupi.Dlaczegoś głupi boś biedny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bigos Proletariat - precz ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.07.04, 17:57 Tak, ja takze bede sie starac odsegregowac mojego syna od proletariatu wybierajac odpowiednie szkoly - w mojej szkole podstawowej w latach 70-80tych bylo chyba ᢍ% proletariatu i tych kilku "inteligentow" do ktorych ja tez nalezalem musialo oczywiscie zawsze dostac w pysk od "klasy robotniczej". Dlatego mi o ich dzieci tez nie bedzie zal - niech sie nawzajem bija, a moje bedzie mialo spokoj i glowe do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Segregacja klasowa czyli głupota bogatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 18:03 To poiwinno być ścigane prawem. A nie bedzie bo bogatsi zawsze mają rację chyba, że znajdą się inni, bogatsi. Niestety najważniejszy jest pieniądz a nie talent, umiejętności, itd. Teraz ten kto ma forsę uchodzi za inteligenta choćby na niczym się nie znał prócz robienia interesów. Czy przyjdą kiedyś czasy, w których najważniejsza będzie wiedza i inteligencja ? Pewnie dopiero wtedy gdy wszyscy bedziemy żyć w dobrobycie. Ale jak może być dobrobyt jak człowiekowi ciągle mało. A swoją drogą. Ludzie z biednych rodzin potrafią używać dobrze rozumu. Może tego boją się drobnomieszczanie z wypchanymi kieszeniami. Chyba jeszcze raz trzeba obejrzeć lub przeczytać (i zrozumieć) Molierowską sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Autor artykułu to bałwan! IP: *.crowley.pl 06.07.04, 18:04 W artykule stoi: "do dobrych gimnazjów trafiają ci, którzy mają dobre wyniki na sprawdzianie, a te zależą przede wszystkim od wykształcenia i statusu rodziców". A niby od czego ma zależeć przyjęcie do najlepszych szkół?!!! Punkty za pochodzenie to juz przerabialśmy. Jakiś bawłan wypocił ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Autor to bajka, gorsi "badacze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 18:07 Wg ich teorii nalezałoby co semestr przenosić uczniów z klasy do klasy, żeby proporcje lepszych i gorszych były właściwe ;) Ciekawe, czy własne dzieci owi "badacze" tez wysyłają do rejonówek, by podnosiły średnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belferka Re: Segregacja klasowa IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 18:21 Może i są takie szkoły ale nie należy generalizować. Ja pracuję w tzw kiepskiej szkole i uważam za sukces, kiedy uczniowie -na starcie bardzo słabi zdają maturę. To jest wielki plus naszej szkoły, że nie promujemy bogatych lecz priorytetem jest każdy uczeń - człowiek. Kocham swoją pracę i ludzi, więc - proszę - nie krzywdzie takimi sądami wszystkich nauczycieli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX ZNAM większe przekręty w TORUNIU!! IP: *.petrus.com.pl 06.07.04, 18:23 Jestem absolwentem 11 Gimnazjum w Toruniu. Osobiscie znam kilka przykładów wkładu rodziców w dostanie sie do wymarzonej szkoły ich dzieci. Podam przykład z tego roku w 10LO w Toruniu pierwszy prog punktowy do szkoły wynosił 149 pkt. Drugi mial wynosic 141pkt (bo to "ELITARNA SZKOŁA"), ale w rzeczywistości przyjęli nawet jednego ucznia ktory mial łącznie 80pkt bo jego mama pracuje w 10LO. Przyjmowali nawet absolwentow Gimnazjum Nr 11 po 106pkt i 116pkt a z innych szkół uczniowie musieli miec po 140pkt. Ja sam dostałem się do 10LO bez żadnych problemów (miałem 147pkt) ale to niesprawiedliwe, że jakiś "Kowalski" dostał sie do szkoły bo jego rodzice znają Pana Dyrektora!! Jestem bardzo oburzony tym zajściem! Licze na podpisy z innych rejonów Kraju! XXX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psor Segregacja rasowa IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.04, 18:25 to normalne w dzisiekszej polsce, poziom wyksztalcenia taki, ze wstysd sie przyznawac. Skonczylem politechnike w PRL za Gierka, to jest wyksztalcenie o ktore dawalo dobry start na Zachodzie, a te dzisiejsze?? Sfalszowana historia wspolczesna, nieuctwo z zakresie matematyki wyzszej i innych przedmiotow scislych, zreszta nie to jest tak wazne, co zauwazylem, to brak podstaw do analitycznego myslenia i pracy zespolowej. Mam mozliwosc obserwowac praktykantow z Polski w naszej uczelni, po prostu widac ze to nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Segregacja klasowa IP: *.petrus.com.pl 06.07.04, 18:25 Jestem absolwentem 11 Gimnazjum w Toruniu. Osobiscie znam kilka przykładów wkładu rodziców w dostanie sie do wymarzonej szkoły ich dzieci. Podam przykład z tego roku w 10LO w Toruniu pierwszy prog punktowy do szkoły wynosił 149 pkt. Drugi mial wynosic 141pkt (bo to "ELITARNA SZKOŁA"), ale w rzeczywistości przyjęli nawet jednego ucznia ktory mial łącznie 80pkt bo jego mama pracuje w 10LO. Przyjmowali nawet absolwentow Gimnazjum Nr 11 po 106pkt i 116pkt a z innych szkół uczniowie musieli miec po 140pkt. Ja sam dostałem się do 10LO bez żadnych problemów (miałem 147pkt) ale to niesprawiedliwe, że jakiś "Kowalski" dostał sie do szkoły bo jego rodzice znają Pana Dyrektora!! Jestem bardzo oburzony tym zajściem! Licze na podpisy z innych rejonów Kraju! XXX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx TORUŃ!!!!!!!!! IP: *.petrus.com.pl 06.07.04, 18:26 Jestem absolwentem 11 Gimnazjum w Toruniu. Osobiscie znam kilka przykładów wkładu rodziców w dostanie sie do wymarzonej szkoły ich dzieci. Podam przykład z tego roku w 10LO w Toruniu pierwszy prog punktowy do szkoły wynosił 149 pkt. Drugi mial wynosic 141pkt (bo to "ELITARNA SZKOŁA"), ale w rzeczywistości przyjęli nawet jednego ucznia ktory mial łącznie 80pkt bo jego mama pracuje w 10LO. Przyjmowali nawet absolwentow Gimnazjum Nr 11 po 106pkt i 116pkt a z innych szkół uczniowie musieli miec po 140pkt. Ja sam dostałem się do 10LO bez żadnych problemów (miałem 147pkt) ale to niesprawiedliwe, że jakiś "Kowalski" dostał sie do szkoły bo jego rodzice znają Pana Dyrektora!! Jestem bardzo oburzony tym zajściem! Licze na podpisy z innych rejonów Kraju! XXX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cn zgadza sie, Segregacja klasowa to nic nowego IP: .1.* / *.canadalife.com 06.07.04, 18:36 skonczylem szkole 25 lat temu i bylo dokladnie to samo. dzieci z "lepszych" rodzin (partia, milicja, wojsko, inteligencja...) do klasy 'a', dzieci 'roboli' do klasy 'b'. jedna klasa do liceum, technikum studia, druga to zawodowka. moim zdaniem ta segregacja to glownie skutek mentalnosci ludzi z polskiego szkolnictwa (od zawsze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: zgadza sie, Segregacja klasowa to nic nowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 18:55 Ja chodziłam do a, z językiem francuskim,a pochodzę z rodziny rootniczej, po prostu skończyłam szkołe podstawą "na samych piątkach". Moja mama nie ma średniego wykształcenia, tata technik po wieczorówce. No i co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalista Re: Segregacja klasowa IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 18:39 a ja nic nie place, chodze do publicznej szkoly i mam z egzaminu gimnazjalnego 90 pkt :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Segregacja klasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 18:51 Komunizm, gdzie wszyscy byli równi już przerabialiśmy. Dodatkowe punkty za pochodzenie (im niższe tym lepiej) tez juz były. Efekty zbieramy do dziś, ci wspaniali, nieprzekupni lekarze z awansu, ci wspaniali architekci, prawnicy. To upowszechnienie ściagania, to cwaniactwo. To wszystko zawdzięczamy urawniłowce.Autor tego artykułu jest nieobiektywny, szuka sensacji, skłócając przy okazji jeszcze bardziej społeczeństwo. To jest oczywiste, że rodziny inteligenckie chcą kształcić swoje dzieci, a rodziny robotnicze chcą, żeby dziecko jak najszybciej zdobyło zawod. Wszyscy mają być robotnikami? Dostęp do nauki mają wszyscy jednakowy, w szkołach są rózne koła zainteresowań, są biblioteki, tylko trzeba dziecko zachęcić do nauki, rozbudzić w nim głód wiedzy. Jeżeli rodzice tego nie potrafią, to od tego jet szkoła, nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
dodik Re: Segregacja klasowa 06.07.04, 18:54 A konkretnie? Bo ja się akurat z tym nie spotkałam na swojej drodze edukacyjnej. Owszem, były kiedyś tzw. punkty za pochodzenie społeczne, ale to niezupełnie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
knik Re: Segregacja klasowa 06.07.04, 19:00 W czasach socjalizmu z całą pewnością też tak było. I jest tak, jak pisze w artykule, dzieci świetnie wiedzą, zę chodzą do lepszej lub gorszej klasy. Nie jest to nowe zjawisko. Jest to odbicie świata dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nafta Re: Segregacja klasowa IP: *.lodz.msk.pl / 80.51.224.* 06.07.04, 19:10 Polska A Polsce B każe się całować w D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Segregacja klasowa IP: *.devs.futuro.pl 06.07.04, 19:11 Pieprzenie, mowiac krotko. To szkola uczy i wymaga. Jak nikt od niej tego nie wymaga (nadzor w postaci Kuratorium i Ministerstwa oraz rodzice) to szkola nic nie robi bo nie musi. A to, ze ludzie pozniej w tescie kompetencji uzyskuja 20-30 punktow na 50 mozliwych to nikogo nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budyn Re: Segregacja klasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 19:20 Najlepszy wynik w warszawie 86,4 - Władysław IV. 51 osób i nic płacić nie trzeba było.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Segregacja klasowa IP: *.dip.t-dialin.net 06.07.04, 20:04 Jak ja bylem w podstawowce to bylismy wszyscy jeszcze wymieszani ale nauczyciele doskonale dawali znac kto jest lepszy( i nie chodzi tu o wyniki w nauce). Jezu jak sobie przypomne z jaka pogarda sie oni odzywali do niektorych uczniow to az mnie ciarki przechodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek_krakow Czy program "Szkola z klasa".. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 20:16 ...nie dobudowal chocby cegielki do muru segregacji? Bo Pawel to chyba chodzil do "szkoly z klasa". Temat arcyciewkawy, walczmy z tym zjawiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Signum Temporis... 06.07.04, 20:41 30-20 lat temu poważani byli raczej ci, których rodzice kładli parkiety,uprawiali szczypiorek pod szkłem czy pracowali w sklepie mięsnym...Teraz przynajmniej wyznacznikiem prestiżu jest mieć starych z wyższym wykształceniem.Choć pod tym względem znormalniało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Segregacja klasowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 20:53 Wiadomo wszystkim, ze ministerstwo edukacji zajmuje się głównie wymyślaniem drobnych nic nie znaczących zmian.Dlaczego mimo niżu demograficznego w klasie musi być 28 dzieci, by był podział na języku obcym? Dlaczego w gimnazjum państwowym nie wprowadza się drugiego języka obcego ? Bo oszczędza się na nauczycielach.Prywatne szkoły moga sobie pozwolić na dowolną ilość przedmiotów, tylko nie kazdy polski rodzic moze wysłac dziecko do takiej szkoły.Ciekawe,że nikt nie zauważył pewnej prawidłowości w wynikach egzaminów gimnazjalnych, im większe miasto tym lepsze średnie w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie@sbsconsulti Re: Segregacja klasowa IP: *.dsl.bcvloh.ameritech.net 06.07.04, 21:10 Wiele razy doswiadczylam polskiej szkolnej segregacji, szczegolnie na etapie szkoly podstawowej i musze przyznac, ze bylo mi bardzo ciezko zapomniec... Z perspektywy czasu i studiow psychologicznych, jestem w stanie zrozumiec motywy niewiele zarabiajacych, poorly educated, nauczycieli, ktorzy zawsze poswiecaja wiekszosc czasu tym uprzywilejowanym dzieciom - to sie moze kiedys oplacic(!). Jedna z moich nauczycielek w szkole podstawowej (Bozenna Rulkowska z legionowskiej "trojki" - mam nadzieje, ze albo ta niekompetentna osoba jest na emeryturze i nie niszczy innych dzieci) kompletnie zrujnowala moje poczucie wartosci i wplynela na moj wybor szkoly sredniej, osmieszajac moj zamiar pojscia do lokalnego liceum. Nigdy nie zapomne jej twarzy i glosu, kiedy przed cala klasa podczas godziny wychowawczej rozesmaiala sie szyderczo i powiedziala: "Malgosiunia sie wybiera do liceum... Niedowiary!" Oczywiscie, ja bylam wowczas jednym z tych dzieciakow z biednej, rozbitej rodziny, bez pieniedzy, wyksztalcenia i znajomosci, tak wiec nie powinnam miec aspiracji. Po przeczytaniu artykulu o segregacji w polskiej szkole mam wrazenie, ze niewiele sie zmienilo w ciagu ostatnich 10-15 lat... Odpowiedz Link Zgłoś