Dodaj do ulubionych

Test nieschematyczny - 20 pytań

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.10.04, 15:49
W zadaniu dziesiatym ma byc podana roznica kwadratow ale w odpowiedzi mowa
jest o kwadracie roznicy. Fe, to nie to samo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jedrek Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.winn.dial.virgin.net 20.10.04, 16:29
      Jest dobrze. Chodzi o to: 1001^2 - 999^2 = (1001-999)x(1001+999). Inaczej: wzory
      skroconego mnozenia (zapis 1001^2 oznacza 1001 do kwadratu).
      • Gość: eru Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.speed.planet.nl 20.10.04, 22:37
        W uzasadnieniu odpowiedzi jest oczywiście źle.
        Z tego co jest napisane:
        "Kwadrat różnicy dwóch liczb łatwo policzyć jako iloczyn sumy i różnicy tych liczb"
        wynikałoby, że:
        (a-b)^2 = (a-b)(a+b)
        co jest oczywiście nieprawdą (o ile b i (a-b) nie jest zerem:) ). Powinno być:
        "Różnicę kwadratów dwóch liczb łatwo policzyć..."
        bo
        a^2-b^2 = (a+b)(a-b)
        Jakość GW, co tu dużo mówić :(
    • Gość: sssstudent W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: *.ghnet.pl 20.10.04, 17:54
      PRZECIEŻ TAM JEST DOKŁADNIE 6 OPERACJI !!! NIECH KTOŚ MNIE OŚWIECI, ALBO
      POTWIERDZI MOJĄ ODPOWIEDŹ...
      • Gość: reik Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: *.raster.krakow.pl 21.10.04, 07:07
        No jest błąd. Wystarczą 3 przelania:
        Każdy z gąsior ustawiamy tak, by tafla wody była równa z przekątną (odlewamy 1/2
        zawartości wody). Następnie wlewamy zawartość mniejszego do wiekszego i mamy 2.5
        + 1.5 = 4 litry wody. Dziwne, że nikt na to nie wpadł..
        • Gość: bly Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: 80.55.237.* 21.10.04, 08:12
          no z tego wynika ze musisz wykonac 5 operacji:

2 razy nalac do 3 i 5 litrowego

potem z obu odlac po pol

a potem przelac z jednego do drugiego

to samo masz gdy do dwoch 5-litrowych nalejesz do pelna, z kadego 3 litrowym
          wybierzesz 3 litry i zlejesz z jednego 5 do drugiego 5 = 5 operacji
        • Gość: janusz A sad wiesz jaki Gesior ma kształt? IP: *.7bulls.com 21.10.04, 08:13
          Jesli ma kształt nie pozwalający stwierdzić, że jest pół?
        • Gość: Damian Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: *.visp.energis.pl 21.10.04, 08:54
          Nie możesz być pewny że masz dokładnie pół
        • Gość: kashiash Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: 83.144.124.* 21.10.04, 09:09
          a znasz metode wyznaczaniaa przekatnej gasiora ?
        • dziadekrk Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! 02.06.05, 00:17
          nic podobnago!! przeciez nikt nie powiedział że obydwa gąsiory mają jednakową
          średnicę podstawy
      • Gość: beluga Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 10:52
        No a jak dla mnie to 8 operacji:
        1. napelniamy do konca gasior 3 litrowy
        2. przelewamy wszystko do 5 litrowego
        3. napelniamy jeszcze raz 3 litrowy
        4. lejemy do 5 litrowego do konca (2 litry) - w 3 litrowym zostaje 1 litr
        5. wylewamy wszystko z 5 litrowego
        6. przelewamy ten 1 litr z 3 litrowego do 5 litrowego
        7. napelniamy do konca 3 litrowy
        8. przelewamy te 3 litry do 5 litrowego gdzie jest 1 litr i mamy 4

I mamy gdzies ksztalty, przekatne i takie tam
        Ale moze da sie prosciej?

PZDR for all
        • Gość: paulinkaa Re: W pierwszym zadaniu jest BŁĄD!!!!!!!!!! IP: 80.48.231.* 22.10.04, 21:47
          Sześć:
          1. Napełniamy gąsior 5 litrowy
          2. Przelewamy do 3 lirtowego (zostaje 2 litry)
          3. Wylewamy wszystko z 3 litrowego
          4. Przelewamy te 2 litry z 5 litrowego do 3 litrowego
          5. Napełniamy 5 litrowy
          6. Dopełniamy 3 litrowy (tam brakuje 1 litr), w 5 litrowym zostaje 4 litry

• Gość: Lorn Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 20.10.04, 18:37
      Zadanie 3: Nie moge pojac rozwiazania, a mam ochote pobawic sie ukladem rownan rozniczkowych
      zeby sprawdzic :) . Jak mozna jednoczesnie korzystac ze stwierdzenia, ze caly czas tworza (obracajacy
      sie) trojkat rownoboczny o boku 60m i zakladac, ze sie spotkaja? Z tresci wynika, ze po linii prostej sie
      nie poruszaly, wiec przebyta odleglosc (a wiec i czas) musi byc wiekszy niz gdyby w magiczny sposob
      wszystkie poruszaly sie po linii prostej.
      • Gość: eru Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.speed.planet.nl 21.10.04, 00:03
        Prawdę mówiąc tylko 12 wydawało mi się sensowne.
        Ale też mi się to na oko nie podoba, a wręcz wydaje mi się błędne, więc posiedzę
        i spróbuję wymyślić co i jak.

U mnie obrazek z GW nie działa, ale powinny być to trzy identyczne krzywe ze
        środka trójkąta do jego wierzchołków.

I teraz tak. W zadaniu psy obracają się w stronę ściganego nieskończenie szybko.
        Weźmy prostszy model.

Załóżmy, że pies przebiega połowę drogi do ściganego i wtedy dopiero uaktualnie
        swój kurs. Łatwo to narysować, powstają takie 3 ładne łamane. Jak to wygląda? Na
        początku każdy pies przebiega połowę długości trójkąta i wszystkie są wtedy na
        wierzchołkach trójkąta o połowę mniejszego. Powtarzamy proces, trójkąt maleje
        dwukrotnie. Mamy w tym momencie ciąg trójkątów o bokach równych po kolei 1/2,
        1/4, 1/8, 1/16 itp oryginalnego boku trójkąta.
        Drogę psa można wyrazić jako sumę szeregu (1/2)^n (gdzie n jest od 0 do
        nieskończoności, o ile pies jest nieskończenie mały) czyli sumę boków wszystkich
        trójkątów, podzieloną przez 2, bo pies przebiega tylko połowę każdego boku.
        Jest to 1, czyli pies przebiega dokładnie 1 długość boku oryginalnego trójkąta,
        czyli 60 metrów, czyli robi to w 12 sekund.

Weźmy teraz model, w którym pies obraca się po 1/3. Po przebiegnięciu 1/3
        długości boku trójkąta powstaje nowy trójkąt o boku długości ((pierwiastek z
        3)/3) - jest to dokładnie 2/3 oryginalnej wysokości trójkąta. Naprawdę :) Teraz
        droga psa to suma szeregu ((pierwiastek z 3)/3)^n znowu od 0 do nieskończoności,
        podzielona przez 3 (bo przecież pies przebiega 1/3 każdego boku). Co ciekawe, ta
        suma wynosi mniej więcej 0.79. Zatem, pies w sumie przebiega MNIEJ niż 1 bok
        oryginalnego trójkąta, więc robi to SZYBCIEJ niż w 12 sekund.

Przyspieszamy refleks naszym pieskom. Przy czasie reakcji 1/4 długości
        aktualnego trójkąta, bok następnego to ((pierwiastek z 7)/4) poprzedniego. Czas
        to ok. 0.74 oryginalnego. Przy 1/8 czas to ok 0.7, przy 1/16 ok 0.68 itp.
        Przyspieszając tak w nieskończoność uzyskujemy cały czas coraz gładszą krzywą,
        za każdym razem minimalnie krótszą.

Oczywiście nasuwa się pytanie, ile dokładnie biegnie pies. Bardziej szczegółowa
        analiza (jak ktoś mnie poprosi, mogę tu umieścić) zdaje się wskazywać, że będzie
        to dokładnie 2/3 oryginalnej długości. Zatem wydaje się, że odpowiedź poprawna
        to 8 sekund :)

Wniosek: o ile nie machnąłem się jakoś strasznie w rachunkach, pies przebiega
        drogę SZYBCIEJ niż w 12 sekund. O.

Proszę, niech mnie ktoś poprawi, bo nie jestem matematykiem i z pokorą przyjmę
        wytknięte błędy :)
        • Gość: pioc Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.stacje.agora.pl 21.10.04, 10:32
          > Oczywiście nasuwa się pytanie, ile dokładnie biegnie pies. Bardziej
          > szczegółowa analiza (jak ktoś mnie poprosi, mogę tu umieścić) zdaje się
          > wskazywać, że będzie to dokładnie 2/3 oryginalnej długości. Zatem wydaje się,
          > że odpowiedź poprawna to 8 sekund :)

Masz rację, 8 sekund . W zadaniu jest błąd.

pioc

• Gość: titt Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.botany.gu.se 22.10.04, 11:48
            8 z "hakiem" bo psy nie biegna nieskonczenie szybko. To bedzie taka
            krzywa...nie znam sie na krzywych:-)
            Z gaziarami tez zgadza sie tylko wtedy gdy bedziemy dysponowac jakims innym
            naczyniem do ktorego odlewamy wode.
            I zebry...drapieznik tez gra role. Po prostu glupieje nie wiedzac za ktora
            zebre sie zabrac. Te paski rozpraszaja. A muchy to przeciez chyba bardziej na
            wech sie kieruja...
            • Gość: pioc Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.stacje.agora.pl 22.10.04, 14:41
              > 8 z "hakiem" bo psy nie biegna nieskonczenie szybko.

??? nie rozumiem tego argumentu.

> To bedzie taka
              > krzywa...nie znam sie na krzywych:-)

Jaka krzywa, to nie ma żadnego znaczenia

pioc

• warkacity Re: Test nieschematyczny - 20 pytań 20.11.07, 22:55
                Moim zdaniem będą biec po spirali, ale jak policzyć długość takiej trasy juz nie
                pamietam. Najłatwiej chyba bedzie przejść z granicą reakcji do zera (czyli
                metoda opisana w pierwszym poscie) i wtedy wyznaczyc trasę
    • Gość: okno Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:39
      inteligencja to nie wiedza
    • Gość: Rafał Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.silesia-region.pl 21.10.04, 07:59
      Wytłumaczenie w 3 zadaniu jest niekompletne, moim zdaniem należy udowodnić, że
      odległość, jaką przebywają ogary jest taka sama jak odpowiadające im skracanie
      boku trójkąta, niestety nie wiem jeszcze jak to zrobić.
    • Gość: ANSIE Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: 195.205.44.* 21.10.04, 10:00
      Z tymi ogarami to lekka przesada. To prawda, że w każdej chwili biegną po boku
      trójkąta, ale coraz mniejszego. W sumie przebiegną niecałe 40 m, po krzywej z
      wierzchołka początkowego trójkąta do jego środka. A czas będzie poniżej 8
      sekund, a nie 12.
      • Gość: pioc Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.stacje.agora.pl 21.10.04, 10:41
        Ogary będą biegły 8 sekund. Istotą rozwiązania jest to, że goniące się ogary
        zawsze będą tworzyły trójkąt równoboczny. Łatwo więc można policzyć, jaka jest
        wartość prędkości względnej pomiędzy dwoma ogarami - 7,5 m/s (trzeba sobie
        rozrysować wektory prędkości). Ta prędkość jest cały czas taka sama, a
        odległość między dwoma ogarami maleje od 60 m do zera. Wystarczy więc podzielić
        60 metrów przez 7,5 m/s i wychodzi rozwiązanie.

Błąd się pewnie wziął z tego, że to zadanie jest zmienioną wersją bardziej
        znanego zadania (jest u Steinhausa) - z goniącymi się czterema psami
        umieszczonymi w czterech rogach pokoju. Jeśli odległość między sąsiednimi psami
        wynosi 60 m, a prędkość każdego z nich - 5 m/s, to wtedy spotkają się po 12
        sekundach.

pozdr.
        pioc

• Gość: Kasia Pytanie 2 - coś nie tak IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 21.10.04, 10:25
      W pytaniu 2 - jest wiele możliwości układania takich brył, przy każdej inna
      będzie odpowiedź, czy ja dobrze rozumuje ...
      • Gość: ROMeeO Re: Pytanie 2 - coś nie tak IP: *.pl 21.10.04, 10:56
        Co nie zmienia faktu, że liczba niepomalowanych zawsze będzie parzysta. Wynika
        to z warunków zadania (ściany się muszą stykać). No a jedyną nieparzystą liczbą
        wśród odpowiedzi jest 20.

Wniosek: Nie trzeba myśleć schematycznie
        • Gość: Kasia Re: Pytanie 2 - coś nie tak IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 24.10.04, 11:53
          nie zmienia to faktu że pytanie jest błędnie sformułowane, wyraźnie sugeruje,
          że istnieje tylko jedna właściwa odpowiedź, a to nie prawda. Możliwych do
          ułożenia brył jest całkiem sporo, ilości stycznych ścianek są w nich różne, ale
          oczywiście ZAWSZE SĄ PARZYSTE.
          pytanie wystarczyło inaczej sformułować i zadanie miałoby sens.
          Może ktoś uznać że czepiam się szczegółów, ale w testach właśnie szczegóły są
          ważne. Precyzjne wyrażanie myśli to cecha ludzi inteligentnych, podobna to miał
          być test na inteligencję.
    • Gość: Kasa77 Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.netia.pl 21.10.04, 10:49
      a gdzie porownac wyniki? ile poprawnych odpowiedzi co oznacza?
      Pytanie z zebrą jest bez sensu... nie ma tu logiki. Gdybym kiedyś opuscił
      lekcje biologi albo na discavery nie dowiedzial sie jak mucha widzi, nigdy
      logicznie nie wpadłbym na to..
    • Gość: jag Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.lodz.mm.pl 21.10.04, 18:23
      Sporo niedociągnięć:
      -cztery zadania wymagają przede wszystkim wiedzy a takich w testach na IQ
      powino się unikać
      -zadanie z ogrami zawiera oczywisty błąd (omówiony już na forum); ogry nie
      zbliżają się do siebie z prędkością 5 m/s tylko z taką poruszają - oczywiście
      po krzywej wyaznaczonej przez wierzchołki zmniejszającego sie i obracającego
      trójkąta a nie po prostej
      -bywa tak, że zadanie można różnie interpretować ale podażając śledem
      rozumowania autora odpowiedzi w zadaniu o jabłkach, według mnie, wystarczy
      trzech facetów posiadających sad, z których każdy jest czyimś synem i każdy
      może być czyimś ojcem a więc minimalna liczba jabłek to 3
    • Gość: Lepszek Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: 81.219.224.* 21.10.04, 20:26
      Nie wiem kto układał te pytania ale nie powinien więcej tego robić. Pytanie 2 i
      3 mają złe odpowiedzi... W drugim możliwa jest odpowiedź 16. W trzecim wydaje
      mi się, że psy spotkaja się dokładnie w środku trójkąta biegnąc po łuku
      niewiele większym od boku 60m.
      • Gość: Marek Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 23.10.04, 19:25
        > Nie wiem kto układał te pytania ale nie powinien więcej tego robić. <

Drugie jest w porządku, nie było mowy o tym jaką bryłe ułożono, możliwości jest
        bardzo dużo, ale faktem jest ,że tylko parzysta liczba ścianek może zostać nie
        pokolorowana.
    • Gość: trefnis pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 12:08
      Pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autorów. Niektóre uzasadnienia
      odpowiedzi zresztą też (o tym już pisali inni).
      Natomiast internautom, którzy liczyli czas ogarom proponuję przeliczenie
      wszystiego od nowa.
      Długość krzywej, wyznaczającej drogę biegnących ("w las") ogarów, jest dłuższa
      od 40m i zdecydowanie krótsza od 60m. Według pobieżnych wyliczeń, rzeczywisty
      czas potrzebny na pokonanie zadanego dystansu będzie trochę dłuższy od 8s - a
      ile dokładnie pozostawiam dociekliwym.

Pozostaje otwarte pytanie: co mają sprawdzać takie testy? Czy rzeczywiście nasz
      iloraz inteligencji?

Życzę wszystkim miłej zabawy
      Trefniś
      • Gość: pioc Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autoró IP: *.stacje.agora.pl 22.10.04, 14:38
        > od 40m i zdecydowanie krótsza od 60m. Według pobieżnych wyliczeń, rzeczywisty
        > czas potrzebny na pokonanie zadanego dystansu będzie trochę dłuższy od 8s - a
        > ile dokładnie pozostawiam dociekliwym.

Nie wydawał sądów na podstawie pobieżnych wyliczeń ;).
        Ścisłe wyliczenia dają wynik 8 sekund.

pioc
        • Gość: trefnis Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autoró IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 08:16
          .....proponuję ponowne obliczenia - swój wynik sprawdziłem na komputerze i
          długość krzywej jest większa od 40m.
          Pozdrawiam,
          bez urazy,
          Trefniś
          • Gość: pioc Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autoró IP: *.stacje.agora.pl 25.10.04, 10:20
            > .....proponuję ponowne obliczenia - swój wynik sprawdziłem na komputerze i
            > długość krzywej jest większa od 40m.

...a ja proponuję ponowić obliczenia na komputerze. Mój sposób liczenia (patrz
            powyżej) nie wymaga stosowania komputera - trzeba tylko podzielić dwie proste
            liczby. Może spróbujesz znaleźć w moim rozumowaniu błąd...?
            A w zamian - jeśli podasz mi algorytm, jakim liczyłeś na komputerze - ja
            poszukam błędu w twoim rozwiązaniu.

pozdr.
            pioc

• Gość: trefnis Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:48
              Do "pioc-a".
              Witaj, zanim zacząłem swoją analizę przeczytałem wszystkie wypowiedzi dotyczące
              pytania z "ogrami", jak to ktoś humorystycznie napisał.
              Dlatego sprawdziłem je przy pomocy zwykłej geometrii wykreślnej i programu
              graficznego - aby nie sugerować się otrzymanymi przez Was wynikami;
              poniechałem liczenia.
              Długość krzywej po której biegnie jeden pies przekroczyła 40m, choć była bardzo
              blisko.

Jeżeli pytanie było prawidłowo zbudowane to obaj powinniśmy otrzymać ten sam
              wynik, jak sądzisz?

Pozdrowienia,
              Trefniś ;-))
              • Gość: pioc Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autoró IP: *.stacje.agora.pl 27.10.04, 12:37
                > Dlatego sprawdziłem je przy pomocy zwykłej geometrii wykreślnej i programu
                > graficznego - aby nie sugerować się otrzymanymi przez Was wynikami;
                > poniechałem liczenia.Długość krzywej po której biegnie jeden pies
                > przekroczyła 40m, choć była bardzo blisko.

A jak program rysował tą krzywą? I jak potem liczyłeś jej długość?

pioc

• Gość: trefnis Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 11:48
                  ...regułą jest wzajemność pioc - jeżeli odpowiadasz na pytania możesz sam pytać,
                  jezeli nie to nie....
                  Powiem Ci tylko tyle pioc, że kiedy liczyłem te zadania w szkole też wydawały
                  mi się takie proste.
                  Pozdrawiam,
                  Trefniś
                  • Gość: pioc Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autoró IP: *.stacje.agora.pl 03.11.04, 10:41
                    > ...regułą jest wzajemność pioc - jeżeli odpowiadasz na pytania możesz sam
                    > pytać, jezeli nie to nie....

Ja nie wymyślałem tych reguł, ani też nie zamierzam się do nich stosować :)
                    Ale jakoś tak się składa, że zawsze ci odpowiadałem...

> Powiem Ci tylko tyle pioc, że kiedy liczyłem te zadania w szkole też wydawały
                    > mi się takie proste.

Miałeś więc dorbrą intuicję. Bo zadanie z goniącymi się psami jest proste do
                    rozwiązania, i to w ogólnym wypadku - tj. kiedy psy ustawimy w wierzchołkach
                    dowolnego wielokąta foremnego (a nie tylko trójkąta, jak było w tym teście).
                    Szczególnie proste rozwiązanie ma przypadek psów w wierzchołkach kwadratu (ta
                    wersja zadania jest m.in. u Steinhausa).

pozdr.
                    pioc

• Gość: trefnis Re: pytania 3 i 7 prawdopodobnie przerosły autorów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 10:53
                      ;-))) ...czasami dobrze jest kwestionować reguły pioc (((-:
                      to zaprowadziło mnie do zakwestionowania obliczeń dla "ogrów", również przy
                      innych wielokątach foremnych..... :))
                      Ujmując całą sprawę krótko: zanim psy (oczywiście w układzie modelowym)
                      dobiegną do siebie, zmuszone będą pokonać trasę podobną do krzywej lądowania
                      promów kosmicznych - dlatego długość krzywej jest większa od 40m.
                      O ile dobrze pamiętam ten przypadek był omawiany mniej więcej rok temu w
                      jednym z programów telewizyjnych.

Pozdrawiam serdecznie,
                      miło jest spotykać myślących i tak dociekliwych ludzi,
                      Trefniś
    • Gość: beznadziejny Re: Test nieschematyczny - 20 pytań IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 22.10.04, 17:28
      pytanie 10: wystarczy zauwazyc, ze liczba 1001^2 bedzie mialo "1" jako cyfre
      jednosci, 999^2 tak samo, wiec ich roznica bedzie na pewno wielokrotnoscia 10,
      co wyklucza trzy odpowiedzi.
    • Gość: pacal Czy zad. 5, 7, 8 i 9 sprawdzają nieschematyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 23:03
      myślenie? Czy ktoś może mi objaśnić?
      A może nie umiem myśleć wystarczająco nieschematycznie, żeby dostrzec tą
      nieschematyczność :D

Ciekawe jak miałbym odpowiedzieć poprawnie w zad. 8 nie _wiedząc_, że
      okres drgań wahadła maleje ze wzrostem przyspieszenia.
      A akurat z fizyką dawno nie miałem do czynienia i zdążyłem już zapomnieć -
      pamiętałem, żę coś było z okresem drgań, ale w którą stronę...

Podobnie wydaje mi się, że skorzystałem z _wiedzy_ a nie inteligencji w
      pytaniach o stolicę Izraela, Frankensteina albo zebry (no tu ewentualnie można
      było wykluczyć bardziej nieprawdopodobne możliwości).
      • Gość: martka Re: Czy zad. 5, 7, 8 i 9 sprawdzają nieschematycz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 14:29
        W ÓSMYM ZADANIU SĄ DWIE PRAWIDŁOWE ODPOWIEDZI!! czyli b) późni się i d) albo
        śpieszy się, albo późni.
        Z praw fizyki wynika, że się późni, ale logicznie rzecz biorąc odpowiedź d) też
        jest poprawna, gdyż wiadomo, że na pewno nie chodzi tak jak powinien (każdy to
        pamięta ze szkoły nawet jeżeli dawno nie miał z fizyka do czynienia), czyli
        musi albo się spieszyć albo późnić. Odpowiedź d) nie jest co prawda odpowiedzią
        konkretną ale jest poprawna.
        • yaishi-m Re: Czy zad. 5, 7, 8 i 9 sprawdzają nieschematycz 26.08.06, 20:44
          Nie zgodzę się, niestety. Gdyby winda jechała w górę wtedy zegar wahadłowy
          spieszyłby, ale gdy winda jedzie w dół, to zegar opóźnia.
          • smutas Re: Czy zad. 5, 7, 8 i 9 sprawdzają nieschematycz 30.07.08, 18:36
            Jezeli przyjac, ze winda zmienia predkosc przez cala podruz od piertra n do
            parteru to prawo fizyki mowiace o wachadle i przyspieszeniach jest prawdziwe.
            Ale jezeli przyspieszenie windy trwa jedynie przez cwierc pelnego cyklu
            wachadla, to niezaleznie od tego czy winda ruszy w gore czy w dol to moze
            nastapic przyspieszenie lub opoznienie zalezne tylko od chwilowego polozenia
            wachadla - w ktorej cwiartce cyklu sie znajduje.
    • doom31 Re: Test nieschematyczny - 20 pytań 19.05.05, 21:33
      W zadaniu mowiacym owindzie odpowiedz jest nieprawidlowa
      Prawidlowa to spieszy sie lub sie spoznia lub chodzi normalnie bo niewiemy jak
      wczesniej zostal nastawiony zegar.
    • akacja24 Re: Test nieschematyczny - 20 pytań 25.10.05, 13:13
      więc z przykrością stwierdzam że odpowiedź na pytanie o przelewaniu wody jest
      błędna wystarczy zaledwie pięć przelań/nalań wody by w większym gąsiorze
      otrzymać 4 litry wody:) życzę powodzenia w dochodzeniu jak. pozdrawiam
    • engine2 Re: Test nieschematyczny - 20 pytań 17.01.06, 01:00
      W pytaNIU Z GĄSIORAMI JEST CHYBA BŁĄD Udało mi sięje rozwiązać w sześciu krokach
    • yaishi-m Test nieschematyczny - 20 pytań 26.08.06, 20:39
      Ależ 10 zadanie jest dobrze, wystarczy prosty wzór skróconego mnożenia ;)
    • maralikpl Test nieschematyczny - 20 pytań 27.06.08, 22:05
      co to za duren wymysl ten test? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka