Dodaj do ulubionych

Test gramatyczno-językowy

IP: *.botany.gu.se 05.12.04, 18:22
Nie zgodze sie z 12. Nie chodzi o watpliwosci moralne, a w powiedzeniu jest
rada albo podziw. Ten kto mily, pokorny (co z tego ze obludnie) zalatwi,
bedzie mial (lub ma) wiecej.
Obserwuj wątek
    • Gość: G.A. Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.net-serwis.pl 07.12.04, 20:40
      "nie zasypiać gruszek w popiele" to jest poprawna forma ? Z tego co pamietam
      bylo to raczej "nie zasypywac" ...
      • piotrpanek Re: Test gramatyczno-językowy 16.12.04, 13:17
        Gość portalu: G.A. napisał(a):

> "nie zasypiać gruszek w popiele" to jest poprawna forma ? Z tego co pamietam
        > bylo to raczej "nie zasypywac" ...

Też tak kiedyś myślałem, ale zajrzawszy do Doroszewskiego stwierdziłem, że chyba
        to właśnie w takiej postaci funkcjonuje...

He, he, nikt nie komentuje "loda"? - to dobrze, najwyższy czas, by wyrzucić
        bzurną zasadę, że "lody" do jedzenia nie mają liczby pojedynczej...
      • Gość: Agata Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 19:59
        Przeczytaj u Kopalińskiego! Nie zasypiać, czyli nie usypiać, gdy te gruszki sie
        prazyły...Niestety, żle kombinujesz. Jestem z siebie dumna-tylko 2 błędy- 90 %
        Pozdro.
        • rocal Re: Test gramatyczno-językowy 20.04.05, 14:42
          "gdy <te> gruszki sie prażą", chyba bardziej poprawna forma :)
          wg. mnie błędne tłumaczenie, zasypywać gruszki w popiele to wg mnie robienie
          czegoś w ostatnim momencie, na ostatni moment, aczkolwiek wcale nie musi tak
          być, każdy ma swoją interpretację, nawet Kopaliński:)
          • rocal Re: Test gramatyczno-językowy 20.04.05, 14:44
            uz.. "z miernym skutkiem, efektem końcowym", a <zasypianie> podczas gdy gruszki
            się prażą w popiele jest bezpieczniejsze niż zasypianie podczas gdy gruszki
            prażą się w pełnym ogniu.
    • Gość: eb Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.telia.com 15.12.04, 16:59
      14/16 - nienajgorzej zwazywszy ze wyemigrowalam z Polski 25 temu. ale racja -
      trzeba popracowac
      • Gość: Patyczak Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.udn.pl 16.12.04, 19:08
        68% :/ ech, cóż, nie jestem z siebie dumna... :(

Ale ten komentarz był świetny: "Stać Cię na wiele, ale musisz też popracować,
        sam talent nie wystarczy." <lol>

A co do tych gruszek to zobaczcie wyjaśnienie pod odpowiedziami ;)
    • Gość: Aga nonono:D tylko 2 bledy co daje 87%.. IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:29
      i tak dobrze, zwazywszy na to,ze chodze do klasy matematyczno-informatycznej i z
      j.polskim raczej malo mam wspolnego:D bynajmniej duzo mniej niz z matematyka:P
      • Gość: stara ale jara Re: nonono:D tylko 2 bledy co daje 87%.. IP: *.chello.pl 09.01.05, 16:31
        skoro jesteś w klasie mat.-inf. , to zapewne jesteś w liceum, a więc masz do
        czynienia z językiem polskim od min. 16 lat; twój wynik chyba jest trochę
        naciągnięty, można taki wniosek wyciągnąć chociażby na podstawie użycia
        słowa "bynajmniej"
    • Gość: mamiski Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 20:18
      Test ciekawy, bo róznorodny i wymaga w wielu wypadkach rzeczowej analizy
      przykładów. Mam jedno tylko zastrzeżenie - chodzi o "pokorne cielę"; po raz
      pierwszy słyszę o dwuznaczności postawy moralnej pokornego cielęcia...
      Pozdrawiam.
      • Gość: Dziadek Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.01.05, 15:29
        Zgadzam się w pełni z oceną testu mamiski. Nie jestem absolutnie przekonany o dwuznaczności moralnej człowieka, któremu przypisuje się, że jako "pokorne cielę dwie matki ssie'. To powiedzenie zgodnie z "Księgą Przysłów Polskich" brzmi również:"Pokorne cielę dwie matki ssie, a harde żadnej", co wyraźnie wskazuje na aspekt wychowawczy tego stwierdzenia. Bądź pokorny, a na tym zyskasz - tak odczytuję to powiedzenie(przysłowie.)
        • Gość: Venus Re: Test gramatyczno-językowy IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 10.01.05, 23:02
          poza tym, idac za tym sladem ze niby jest to '.. o watpliwej wartosci
          moralnej' - to jak? to znaczy ze moze byc np pokorny zlodziej, pokorny oszust
          itd..?..
          tez mi tu nie gra.
          raczej bym przyrownala do "gdzie dwoch sie bije.."

Venus
          • rocal Re: Test gramatyczno-językowy 20.04.05, 14:53
            jest takie powiedzenie " nie przepłyniesz rzeki stojąc jednocześnie w dwu
            łodziach", analogicznie do cielaka ssącego dwie matki, harde nie ssie co prawda
            żadnej,więc analogicznie do "dwóch bijących się" może być tym trzecim, które
            korzysta :).Pewni stąd watpliwa wartość moralna,- ciele ssące dwie matki
            zaczyna w pewnym sensie być symbolem wazeliniarstwa, podobnie jak oszuści,
            złodzieje, którzy najpierw powinni obadać, wybadać dobrze teren, czyli odnaczyć
            się pokorą wobec rzeczy, z której będą "ssać", czyli ciągnąć swoje dobra, może
            to być jako "matka" osoba, lub lokal, mieszkanie, dom. Harde ciele nie ssie ani
            matek, ani nie jest pokorne, potrafi zatroszczyć sie o swoje dobro bez szkody
            dla innych - bez złodziejstwa, naruszenia "dobra" obydwu matek, podczas gdy
            pokorne ciele, jesli chciałoby dalej korzystać z dobra powinno zdecydowa.ć się
            na jedną. Wniosek taki, że najwiekszą wartość moralną reprezentuje sobą ciele
            harde, które ani nie oszukuje, ani nie złodzei, ani w obcowaniu z <matkami> nie
            posługuje się tzw. wazeliną.
            nie wymyslono jeszcze przysłowia/- powiedzenia o hardym ciele, może czas coś
            takiego zrobić :)
    • Gość: Martyna Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:26
      Miałam 11 na 16 dobrze, a mam tylko 15 latek :D
    • Gość: Iwonka Test gramatyczno-językowy IP: *.netway.elk.pl 11.02.05, 14:56
      takie testy to dobra sprawa.pozdrowienia dla autora.
    • Gość: justyna Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 17:23
      okazało się, że jestem analfabetką:( (50%)
    • Gość: Małgorzata Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 19:09
      Niedouczone młode pokolenie!!!
      Tam nie ma ani grama pochwały, ani tym bardziej rady! Jakiej niby?? Żeby
      cwaniaczyć?
      Pokorne=obłudne i fałszywe. To są wady a nie zalety!
      • rocal Re: Test gramatyczno-językowy 20.04.05, 14:58
        pokorne=obłudne i fałszywe w przypadku cielaka ssącego dwie matki. Pokora w
        przypadku tzw. hardego cielaka, o którym pisałam wyżej polega na tym, że nie
        idzie na łatwiznę w celu zapewnienia sobie <dobra> matki, od której dawno
        powinno się oddalić, w momencia przysłowiowego przecięcia pępowiny, natomiast
        całe <dobro>, które musi sobie zapewnić bierze na karb własnej siły,
        odpowiedzialności i... pokory, która niezbędna jest do obrony przed fałszem i
        obłudą.
        Tłumaczenia z pewnością powinny zostać uzupełnione, skoro pojawia się w
        trakacie ich czytania tyle nieścisłości.
    • Gość: det Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.com / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 21:36
      do dupy ten test
    • Gość: chrusciel Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 23:38
      jeszcze 1% i bym zaliczyl:)
    • Gość: Laska Re: Test gramatyczno-językowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 18:50
      Ten test jest najdziwniejszy jaki widziałam przecierz miał być o ortografi niż
      o
      frazeologizmach?????????????????????????????????????????????????????????????????
      ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
      ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
      ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
      • rocal Re: Test gramatyczno-językowy 20.04.05, 14:59
        chyba zaniecham sprawdzenia się w tym teście :) wynik testu mógłby mi
        zaszkodzić :))))///(((
    • etc_etc Re: Test gramatyczno-językowy 28.04.05, 17:31
      Po 30 latach na obczyznie 62 %. To dobrze czy fatalnie?
    • 2dingo Re: Test gramatyczno-językowy 12.05.05, 21:28
      Przysłowiowe pokorne cielę, to człowiek, któremu nie możesz zaufać, bo nigdy
      nie wiesz, po czyjej stronie stanie, dla niego liczą się korzyści. Jak więc
      możesz twierdzić, że to nic złego? Co do takiej osoby nie możesz mieć nigdy
      pewności, czy mówi szczerze - jednego dnia ci kadzi, drugiego cię zdradzi.
      Spryt i zaradność może być oczywięcie zaletą, ale również wadą, zależnie od
      tego, z jakich pobudek działamy.
    • paskvalina Re: Test gramatyczno-językowy 22.08.05, 14:12
      "Jesteś mistrzem językowym!" Nie sądzę, ale miło coś takiego zobaczyć.
      100% - czasu na polonistyce widać nie marnuję:)
      Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo radosnych przygód z jezykiem :D
    • viola_5 Re: Test gramatyczno-językowy 27.09.05, 23:20
      niezły test , można się naprawdę sprawdzić
    • 1ewa Re: Test gramatyczno-językowy 02.11.05, 12:54
      padłam na pierwszym, hi, hi - moje uczone dziecko nie dalej jak wczoraj
      strzeliło mi wykład o semantyce logicznej. skutek jest taki, że w zdaniu
      traktującym o kocie w ogóle a jago nosie w szczególności skupiłam się na tym,
      co nie wykazało sie refleksem - kot czy jego nos... hi. hi. dalej poszło ok
    • stankiewicz_ewa Re: Test gramatyczno-językowy 23.12.05, 18:32
      heh śmieszny ten test tym bardziej iż w kilku przypadkach jest nie prawidłowy!!
      Jest to śmieszne tym bardziej iż myślałam że w gazecie wyborczej pracują
      specialiści którzy się na tym znają!!No cóż przeliczyłam się ... :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka