Dodaj do ulubionych

Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redakto...

12.05.05, 16:59
Moim skromnym zdaniem w zadaniu 18 punkt 3 powinna być konferencja w
Poczdamie, na której to ustalono dokładnie przebieg naszej zachodniej i
północnej granicy. Jednak nie jestem pewien i proszę o odpowiedzi kompetente
osoby.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam wszystkich maturzystów !!!
Obserwuj wątek
    • smoq86 NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 68%, 12.05.05, 17:16
      qrde jeszcze z 10% i byloby dobrze:/ Co wy na to ??? A wam jak poszlo???
      • justyna71986 Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 12.05.05, 17:25
        Cześć mi poszło super na świadectwie 6 z historii rozszerzoną zdam na 80 a
        podstawową lepiej nie gadać hehhe ale nie przejmuje się pozdrawiam wszystkich:-)
        • magda.maksimiuk ja - kolo 50 12.05.05, 20:13
          to bylo straszne. masakra. przez ta historie nie dotane sie na wymarzone
          studia, a tak nie powinno byc. mam tylko nadzieje, ze ktos pomysli przez
          rozpoczeciem rekrutacji, ze ta matura tak naprawde nie sprawdzala naszej
          wiedzy, bo wiedzy stricte historycznejto tam byly moze ze cztery zadania.
          reszta 0 klasyczna kombinatoryka. szkoda.
          • mustafa_n troche za duzo bylo o zydach 13.05.05, 00:59
            a duchowienstwo oczywiscie w zlym swietle
            • mustafa_n i za malo prawdy o zydach 13.05.05, 01:00
      • paldentki5 Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 12.05.05, 19:07
        A na podstawie naszych skromnych obliczeń naliczyliśmy sobie po 29 na kark i
        JAK Z TYM ŻYĆ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • ss52 Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 13.05.05, 12:21
          a ja naliczyłem ok 65 i jestem załamany!!!!!!!!!!!
      • prrr5 Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 12.05.05, 19:09
        ja mam cos koło 66%... buu, może rozszerzona...
      • chatnoire Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 13.05.05, 11:16
        mnie wyszło 85% ale maturę zdałem w roku 1980. Co by nie mówić - pytania są
        paranoidalne. Szczególnie to z godłami. Akurat zrobiłem je na maks, ale np.
        herb ze styczniowego to był dla mnie totolotek
      • doloro Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 13.05.05, 13:31
        a mi wyszlo minimum 82% z podstawowej ;] i raczej nie narzekam - chociaz
        chcialam miec z 10 % wiecej - pytania byly banalne, ale malo czasu aby sie
        porzadnie zastanowic..
      • kasiulek14 Re: NA podstawie tych odpowiedz naliczylem sobie 13.05.05, 14:11
        ja mam 80% i nie jestem zadowolona :((
    • neferiti Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:19
      Chcialam w imieniu wszystkich maturzystow podziekowac redakcji gazety za rozwiazania, przynajmniej moge sie przestac stresowac ta matura
      • justyna71986 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:28
        wiecie co ale moim zdaniem podstawowy trudny był ja jestem z wielkopolski i u
        nas był łatwiejszy próbny teraz dali jakieś herby których wogóle nie mam w
        książce ale zresztą wali mnie to będę się martwić później jak przyjdą wyniki
        napiszcie jak wam poszło
        • mustafa_n Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 13.05.05, 01:23
          justyna71986 napisała:

> wiecie co ale moim zdaniem podstawowy trudny był ja jestem z wielkopolski i u
          > nas był łatwiejszy próbny teraz dali jakieś herby których wogóle nie mam w
          > książce ale zresztą wali mnie to będę się martwić później jak przyjdą wyniki
          > napiszcie jak wam poszło

nie rob wstydu wielkopolsce (jestem z poznania). proste bylo! ja studiuje
          informatyke (na maturze zdawalem matme), a dla przyjemnosci rozwiazalem sobie
          ten test, zajelo mi to przy piwku nieco ponad godzine, i 80% mialem dobrze, to
          chyba bym zdal.
    • gmikoss Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:21

• prrr5 dlaczego JAŁTA 12.05.05, 19:01
        po II wojnie światowej nastał ład jałtański. Rozwinięcia poszukaj sobie w
        książce, niechce mi sie produkować...
        • scobin Re: dlaczego JAŁTA 12.05.05, 19:58
          Moim zdaniem jednak Poczdam. Przypadkiem czytałem o tym książkę ("Jałta w polskiej perspektywie" Krystyny Kersten) i w miarę dobrze pamiętam, o co chodziło na obu konferencjach. Ale to wcale jeszcze nie znaczy, że tak samo będzie w kluczu... :-/
          • macko_z_ogrodzianca Re: dlaczego JAŁTA 12.05.05, 20:26
            Na pewno Poczdam. Na jałcie były tylko deklaracje "znacznego przyrostu na
            zachodzie", w Poczdamie były konkretne postanowienia o granicy na Odrze i Nysie
            Łużyckiej
        • chatnoire Re: dlaczego JAŁTA 13.05.05, 11:19
          prrr5 napisała:

> po II wojnie światowej nastał ład jałtański. Rozwinięcia poszukaj sobie w
          > książce, niechce mi sie produkować...

otóz nie masz racji. Na prezentowanej mapce w Polsce jest szczecin, do czego
          doszło dopiero w Poczdamie a w Jałcie ani słowo o tym nie padło. Jasno wynika,
          ze żadna jałta, tylko Poczdam. Rozwinięcia poszukaj sobie w książce, nie chce
          (pisane rozłącznie) mi sie produkowac.:))
    • asquu Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:30
      wiesz co nie jestem kompetentna ale tez mialam ten problem ale moim zdaniem to
      w jalcie podjeto decyzje dotyczace polski i na tej konferencji ustalono granice
      a poczdam praktycznie dotyczyl niemiec ale tez nie jeste pewna
      • justyna71986 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:33
        jak wam poszło? pisał ktoś rozszerzony?
      • istred Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:37
        Na pewno chodzi o Poczdam. Tam ustalili granice Niemiec, tym samym zachodnią
        granicę Polski. W Jałcie jedynie uznano, że granice Polski na wschodzie będą
        przebiegać wg linii Curzona z odchyleniami 5-8km, na korzyść Polski. Granice
        poszerzone zostaną na zachodzie. Nic konkretnego jednak na ten temat nie
        ustalono.
        • justyna71986 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:40
          o co wam się rozchodzi ktoś się męczył nad modelem a wy wielkie komentarze
          powinniście podziękować ładnie:-)
        • msneumann Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 18:50
          Niestety nie chodzi wcale o Poczdam. W Jałcie ustalono, że "zach. granica Polski opierać sie będzie na Odrze i Nysie". Było to stwierdzenie dość enigmatyczne, ale nie zmienia to faktu, ze chodzi o Jalte.
        • dzikusklepa Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:11
          Heheheh a pozatym te ostatnie zadanie to niby skąd takie daty:> mnie dobije
          jeżeli te rozwiązania sa idealne :/ bo niby jeżeli jest napis pod tabelką że
          źródło to jakaś tam książka pod tytułem Dzienniki Powojenne 1945-1965 to
          dlaczego w odpowiedziach są lata 1970 czy też 1976 czy to pomyłka redakcji czy
          całej komisji egzaminacyjnej:/ Aaaa do tego Poczdamu też sie przyłączam bo to
          już wtedy było ustalone jakie będą granice:)
          • horsev1 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 22:54
            A uważne czytanie w lesie i później pretensje? Stoi jak wół: materiały ośrodka
            KARTA przecinek M. Dąbrowska Dzienniki...
      • mich160 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 22:28
        No więc to jest tak: na mapie wyraźnie widnieje granica z Niemcami na Nysie
        Łużyckiej - ewidentnie Poczdam radze poczytać...
    • s-symphony Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:34
      UWAGI do klucza !!!

zad.5: KAzimierz Wlk nie założył Uniwersytetu Jagiellońskiego a Akademię
      krakowską w 1364r. Dopiero zreformował go Jagiełło i Jadwiga i od wtedy był
      jagielloński !

zad.16: Piotr III (1715-30) nie mógł być carem za Augusta III Sasa gdyż ten
      panował na tronie w latach 1733-63.

zad.18: powinien być pokój w Poczdamie - wtedy Polska odzyskała Pomorze Gd,
      Gdańsk icześć Prus Wschodnich --> w jałcie uzgodniono jedynie linię curzona (na
      bank) a granice zachodnie pominięto stwirdzeniem ze Polska powinna uzyskac
      nabytki na zach i płn kosztem Niemiec.

• prrr5 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:06
        August III Wettin '53-'63 misiu brysiu
        • venasque Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:23
          august III '53-'63?! No patrzcie patrzcie jakich to ciekawych rzeczy sie
          czlowiek dowie w sieci;P
          1733-1763 MISIU BRYSIU!!!!;D
          • macko_z_ogrodzianca Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 20:39
            August 33-63, Piotr III 61-62
      • horsev1 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 22:50
        Czy odpowiedź o reformach państwa i założeniu Akademii można okreslić jako
        polityczną przyczynę? Może powinno być opanowanie Rusi Halickiej?
    • better.than.the.real.thing Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:39
      Wielkie dzieki dla redakcji za rozwiazanie tych zadan! Ulzylo mi BARDZO :)
      Okazuje sie ze jakims geniuszem historycznym jestem ;))

Jeszcze raz wielkie dzieki!!!
    • istred Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 17:42
      Zaskoczyło mnie jeszcze pytanie odnośnie tekstu piosenki Kaczmarskiego
      (ostatnie zadanie). Może tylko ja tego nie wiem (?) ale na Wybrzeżu przecież
      strajkowali cały czas ;). Ja napisałem 1980 rok - wtedy też strajkowali... a
      piosenki Kaczmarskiego z tego co wiem opierają się głównie o stan wojenny,
      więc... :/
    • grzesiegplatek błąd 12.05.05, 17:57
      21.2.macie błąd...Ujscie Niemna(Niemena;)tez bylo w Prusach ...
      • macko_z_ogrodzianca Re: błąd 12.05.05, 20:46
        Ta ujście Niemna było w Prusach i dlatego wlasnie splawiali przez Windawe...
        Ale mnie boli cos innego: sformułowanie "ówczesne terytoria państwowe" jest
        IMHO niejednoznaczne, można pomyśleć przecież że chodzi o terytoria polskie.
        Nie mogli napisać "ówczesne państwa"?
    • fox27 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 18:00
      z tymi kartoflami to jest FAŁSZ!!! to było znacznie wcześniej... chyba:))
    • kameleon6 Ta matura to pomyłka!! 12.05.05, 18:30
      Hej!! Moim zdaniem i pewnie większości twórcy arkuszy egzaminacyjnych są nie
      poważni!! Poziom rozszerzony jest o wiele łatwiejszy od podstawoweg!! Poza tym
      co to było?? Zamiast skupić się na istotnych wydarzeniach dali jakieś
      wierszyki, herby, tramwaje i to pierwsze zadanie!! Coś mi się zdaje, że
      podstawowym celem tej matury jest oblanie jak największej ilości uczniów!! A to
      nie jest w porządku!!! Aga
    • ewelynka5 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 18:34
      Poziom podstawowy to byla totalna porazka!!!!! wiele zadan bylo na pograniczu
      historii sztuki. Uczen, ktory byl dobrze przygotowany, nie mial szans na
      popisanie sie swoja wiedza..., zadania z arkusza podstawowego uwazam
      za "nienormalne", tylko podziekowac temu "inteligentowi", ktory wymyslil te
      zadania...cale szczescie ze rozszerzony byl dobry, zadania latwe. Jednak uwazam
      ze nienormalne jest to ze poziom podstawowy byl trudniejszy od
      rozszerzonego...pozostaje tylko czekac na wyniki, choc wiem ze nie bedzie
      ciekawie przez arkusz podstawowy:/
      • czasem1 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 18:49
        mysle, ze bede mial w granicach 85-95 %. zalezy od sprawdzajacych tez troche,
        np. czy dostane max w zadaniu 5 czy nie (napisalem tam np. rozbicie dzielnicowe
        (m.in. osadnictwo na prawie niemieckim - rozwoj miast, nie wiem czy to bedzie
        uznane). zadanie z godłem, tramwajami i obrazami zrobilem na 100%, wystarczylo
        pomyslec, ale poczatkowo wydawalo mi sie, ze bede mial to zle. to bylo calkiem
        trudne. no i w zadaniu z konstytucja napisalem w ostatnim, ze to konstytucja
        marcowa (glupi blad). pozdrawiam
    • paszczak62 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 18:49
      Kochani "historycy" w pyt. 20 pkt D jest konstytucja marcowa !!!!
      • venasque Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:28
        calkowicie sie zgadzam! dziwie sie ze nikt tego wczesniej nie zauwazyl... u
        mnie w klasie tez pare osob mialo mala kon. ale zdecydowana wiekszosc miala
        marcowa! pzdr!
        • macko_z_ogrodzianca Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 20:52
          chyba bardziej pasuje Mała Konstytucja, bo "Polska nie miała jeszcze ustalonych
          granic". Ale z drugiej strony, traktat ryski był podpisany dzień po wejscu w
          zycie konst. marcowej, wiec ona tez byla robiona przed ostatecznym ksztaltem
          granic...
          • mmm86 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 21:02
            Osobiście uważam że za mało było podanych faktów odnośnie tej czwartej konstytucji!! To nie jest konkurs kto lepiej zgadnie!!
            bo w obu przypadkach był ustrój parlamentarny i w konstytucja mała oraz marcowa weszły w życie przed ostatecznym ustaleniem granic!!!!!!!!!
    • prrr5 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 18:57
      poII wojnie swiatowej nastal lad jaltański moim sromnym zdaniem
      • venasque Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:27
        I co z tego ze lad jaltanski?? nie takie bylo pytanie... to jest napewno
        poczdam! nawet ostatnio czytalem wspomnienia pierwszego prezydenta szczecina i
        tam jest wyraznie napisane ze dokladnie granice wyznaczono w POCZDAMIE!!!!
    • paldentki5 [...] 12.05.05, 19:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • zwws_klika Z jakiego przedmiotu to była matura? 12.05.05, 19:07
      Kiedy dostałem zestaw pierwsze pytanie jakie mi sie nasunęło to- z jakiego
      przedmiotu ja dzisiaj piszę, z socjologi, z "kolejarstwa"?? Drugie pytanie to-
      Po co są próbne matury, skoro okazuje sie że całkiem inna od nich jest matura
      prawdziwa. Nie trzeba było wiedzieć kto był pierwszym królem Polski, tylko
      jakie tramwaje jeździły w 1941 roku- Paranoja.
      • mustafa_n Re: Z jakiego przedmiotu to była matura? 13.05.05, 01:15
        ta matura byla po to, zebys sam doszedl do jedynie slusznego wniosku, iz
        poniewaz 5% obywateli polski wyznania mojzeszowego deklaruje inny jezyk ojczysty
        niz zydowski, oznacza to ze zydzi zasymilowali sie w polsce.
        drugi cel tej matury to pokazanie jaki ochydny byl kler zawsze i wszedzie.
      • aaa86 Re: Z jakiego przedmiotu to była matura? 13.05.05, 13:50
        Całkowicie się z Tobą zgadzam!!!!!!
        Zeby przeprowadzać jakąś reformę njpierw trzeba byc do tego dobrze
        przygotowanym a nie pozniej my musimy ponosic tego konsekwencje!!!
        Ale widocznie dla autorów tej matury nie jest istotna znajomośc faktów
        historycznych!!!
    • radek.ziemak Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:12
      Moim zdaniem błąd też jest w Senatorach Rozdrażewskich
      Powinno być Hieronim biskup wrocławski oraz Jakub Hieronim - wojewoda
      inowrocławski
      • macko_z_ogrodzianca Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 20:55
        cyt: "wojewoda inowrocławski (od 1653)"
        Czyli został wojewodą już po śmierci króla.
        • macbar18 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 21:38
          uwazam ze nie jalta a poczdam i uwazam ze nie mala a marcowa konstytucja -
          ponadto w ad31 kazali podac pierwsze i ostatnie a nie wszystkie. wyliczylem
          zgodnie z waszym kluczem ze mam 70 do max. 80%
    • chippita Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:19
      ej,ja nie wiem czemu sie ludzie czepiaja tramwajow!
      zeby to zadanie zrobic nie trzeba bylo wogole myslec.
      tramwaj rosyjski - nie bylo nigdy okupacji Warszawy przez Armie
      Czerwona,odpowiedz mamy od razu.
      tramwaj zydowski - wystarczy ze ktos wie iz w 1942 wprowadzili akcje ostatnie
      rozwiazanie, zaczely sie powstania w gettach i masowa eksterminacja Zydow to
      nie powinien tez miec problemow bo w 1944 nie bylo tam Zydow
      tramwaj polski - wygladal identycznie jak ten z getta wiec data musiala byc
      podobna,poza tym jesli bylby to tramwaj wczesniejszy wygladalby jak ten
      rosyjski.
      Co wy ludzie Czterech pancernych nie ogladaliscie:)
      lub jakiegos innego filmu o realiach II wojny swiatowej chocby Pianista.
      Co do rozszezrzonej zobaczymy jaki bedzie klucz,zeby znow sie nie okazalo ze w
      tekstach zrodlowych chodzi o interpretacje tworcy klucza a nie interpretacje
      tekstu.
      Pozdrawiam!
    • brain1 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:41
      co było na poziomie rozszerzonym lub gdzie znaleźć arkusze?
      • brain1 poziom rozszerzony - gdzie szukać arkuszy? 12.05.05, 19:42
        • mustafa_n w piatek o 9.00 bedzie na www.cke.edu.pl 13.05.05, 01:18
    • wyczerpana Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 19:52
      a moim zdaniem w zadaniu 24 sa bledne odpowiedzi, mialy byc wykazane
      podobienstwa, a w tym 2 rysunku nie ma nic o wojsku, wiec?
      • monique111 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 20:37
        uwazam ze błedna jest odpowiedz dotyczaca małej konstytucji jako ostatniej
        opisanej w tabeli. Cytuję mój podręcznik od historii: "Geneza konstytucji
        marcowej: Uważano że uchwalenie konstytucji będzie miało znaczący wpływ na wynik
        plebiscytu na górnym śląsku który był przewidziany na 20 marca 1921r."
        itd...Mała konstytucja była jedynie chwilowym aktem wprowadzeniem do konstytucji
        marcowej, ustawy zasadniczej! To ona w wyraźny sposób wykazywała trójpodział
        władzy i to ją wyrózniało poszanowanie dla praw obywatelskich i wolności
        osobistej! Chyba że mam jakąś książke ze stadionu tysiąclecia przywiezioną przez
        chińczyków ze wschodu którym sprzedano jakiś lewy nakład. Ale nie sądze. Ksiażka
        ta nosi szacowne miano wydawnictwa NOWA ERA:| pozdrawiam. Ta matura jest
        śmieszna. Nic nie sprawdza. Meczy cżłowieka psychicznie i jeszcze wymaga
        precyzyjności w odszukiwaniu kruczków przebiegłości egzaminatorów. To jakaś big
        mistake. Oni są nieświadomi tego czego nas uczą w szkołach. Chyba że heraldyki
        godła polskiego uczą na kursach przygotowujących do matury za 1000 zł. ale to ja
        dziękuje za taki obiektywizm.
        • agati2005 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 20:58
          Zgadzam się TO NIE BYŁA MATURA Z HISTORII TO BYŁA
          KPINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          !!!!!!!!!!!!!!!
        • paszczak62 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 13.05.05, 00:47
          100% racji jeśli chodzi o konstytucję!!! A jesli chodzi o pytania - troche jak
          na egzaminie z prawa jazdy... Co do godła, to nie jest pytanie z wiedzy ale
          troche na inteligencję: brak godła z orłem bez korony - PRL odpada, jeśli się
          wie że godło Litwy to Pogoń( czyli jeździec w galopie)to już mamy jagieloński.
          Orzeł piastowski - Przemysła II jest często reprodukowany w podręcznikach, i
          tak droga dedukcji... . Będzie dobrze!
          • mustafa_n Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 13.05.05, 01:37
            paszczak62 napisał:

> 100% racji jeśli chodzi o konstytucję!!! A jesli chodzi o pytania - troche jak
            > na egzaminie z prawa jazdy... Co do godła, to nie jest pytanie z wiedzy ale
            > troche na inteligencję: brak godła z orłem bez korony - PRL odpada, jeśli się
            > wie że godło Litwy to Pogoń( czyli jeździec w galopie)to już mamy jagieloński.
            > Orzeł piastowski - Przemysła II jest często reprodukowany w podręcznikach, i
            > tak droga dedukcji... . Będzie dobrze!

zgadza sie, ja tez tak samo do godla podszedlem. prl odpadla od razu.
            orzel przemysla ii byl oczywisty (no bo orzel, jeden, duzy; poza tym jestem z
            poznania to wiem, bo on tez poznaniak).
            godlo panstwowe z czasow ostatniego jagiellona - to tez latwe, bo najbardziej
            dostojne, nowoczesne, wyrafinowane, z 2 orlami i z 2 symbolami litwy,
            naprzemiennie ulozone, to wiedzialem.
            problem byl z powstaniem styczniowym i ksiestwem warszawskim. no ale postawilem
            dobrze, bo te paski (polowa herbu obok orla) wskazywalo na nalecialosci
            n.bonaparte i francji, a te godlo pierwsze jednak takie bardziej polskie i
            swojskie, czyli powstanie styczniowe.
    • macko_z_ogrodzianca IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 21:34
      To będzie troche czepialskie, ale wiecie jak jest z kluczami...

Zad.2
      Mamy podać nazwę państwa lub narodu, więc nie może być Grecja (w starożytności
      nie było takiego państwa), powinno być: Grecy

Zad.5
      Nie za bardzo rozumiem jaki wpływ miało zjednoczenie dzielnic na
      rozprzestrzenianie sie kultury łacińskiej. Reformy Kazimierza - bez sensu.
      Mogłoby być założenie uniwersytetu, ale powinno być Akademii Krakowskiej, poza
      tym to raczej nie jest wydarzenie polityczne, co podkreślili w zadaniu.
      Myśle ze tutaj lepsze byloby zajecie Rusi Czerwonej i sprowadzenie Kawalerow
      Mieczowych

Zad.18
      W ostatnim powinien być Poczdam. Ostatnio w TV ciągle mówią o "Ładzie
      jałtańskim" i pewnie dlatego Redaktorzy tak napisali. W moim podręczniku jest
      napisane, ze w Jałcie było tylko lakoniczne stwierdzenie o "znacznym przyroście
      na wschodzie", a postanowenia o granicy na Odrze i Nysie Łużyckiej podpisano w
      Poczdamie.

Zad.21
      W punkcie 2 powinno być chyba zaznaczone, że on chciał w ten sposób ominąć
      Prusy, dlatego nie robił trasy przez Niemen do morza, tylko jeszcze przez
      Widawę.

Zad.22
      Każą podać jak "w literaturze historycznej nazywały się te państwa. Wiec jakby
      byli bardzo gorliwi, to mogliby uznawać tylko: "Cesarstwo Austro-Węgierskie"
      i "Królestwo Pruskie".

Zad.24
      chodzi o to że brakuje podobieństw, które trzeba było wskazać:
      pkt.2. Jakby sie uprzeć, to na drugim rysunku rzeczywiście arystokracja też
      jest najwyżej, ale na pierwszym jest car z żoną. Dobra przesadzam.
      pkt.4 Na drugim rysunku nie ma wojska, dlatego to nie jest żadne podobieństwo.

Zad.25
      W pkt. C pytają o "jeden zasadniczy cel", a jak dla mnie "stworzenie
      bezpośredniego połączenia kolejowego Wybrzeża z centrum kraju i śląskim
      zagłębiem przemysłowym" to są 2 cele.

Zad.29
      pkt.A - że ludzie tracą pracę podczas Wielkiego Kryzysu to normalne, ale że
      emigrują do kraju który był najbardziej tym kryzysem dotknięty (USA), to już
      jest bez sensu
      pkt.B - migracja osadnicza do Palestyny - to jest dosyc oczywiste ze nie jadą
      tam w celach krajoznawczych, ale przydaloby sie chyba napisac, dlaczego akurat
      tam i akurat teraz (deklaracja Balfoura i Palestyna w mandacie brytyjskim

Zad.31
      Trzeba wpisać tylko 2 cyferki, wiadomo...

To tyle, jak ktos ma jakies jeszcze pomysly albo zastrzezenia do tego co
      napisalem to prosze sie wlaczyc

• czasem1 Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 21:50
        ej Macko ale spioles dupsko, jakby typy z Gazety Ci rodzicow zabili hehe. chyba
        slabo poszlo Ci skoro sie tak goraczkujesz, wyluzuj. ja tam zrobilem pare
        bledow, ale nie spinam dupska, hehe. pozdro
        • macko_z_ogrodzianca Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 21:52
          Czlowiek sie cale zycie uczy i nie zna dnia ani godziny. Moj slownik poszerzyl
          sie o spinanie dupska
          • czasem1 Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 21:57
            to masz waski zasob slownictwa ziom hehe nie wiem kto Cie do matury
            doposcil ;). i nadal sie spinasz hehe, chlopaku nie rozumiem. skoro nie
            wiedzialem o czyms takim jak "spinacie dupska" to wnioskuje ze zamykasz sie w
            domu w klatce i czytasz ksiazki. ja poza tym ze sie ucze i nie bede mial mniej
            niz 90% z tej matury to jeszcze mam 1900 znajomych, imprezuje sie i nie robie z
            siebie przylansowanego inteligencika. pozdawiam
            • macko_z_ogrodzianca Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 13.05.05, 09:18
              boze jak czlowiek czyta takie teksty z rana to od razu krew sie gotuje
              sluchaj synku chcesz mi zaimponowac swoimi 'zdolnosciami' i znajomymi? ile masz
              lat 19 czy 9? rany boskie jak ja nie cierpie takich zpanienkowanych skejtow-
              luzaczkow...
              I nie mow do mnie ziom jelopie
              • czasem1 Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 13.05.05, 11:52
                pozdro pozdro zblazowana siostro
                "skejtow" buehehe
          • habaz Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 23:44
            Ludzie spoz za 8 miesięcy znów będziemy mogli błysnąć :P Btw. nie obrażając
            nikogo , ta natura sprawdzała bardziej intyligiencyje i logiczne myślenie... no
            i przy okazji jakąś tam wiedzę historyczną :P hehe... niewiem jak wy ale ja to w
            pełni rozumiem... no wiecie analiza jakiś tam badziewi itd. bo tak szczerze to
            wyłożył się na niej kwiat kujoństwa polskiego. No co jak co ale po kiego na
            uczelni chodzące encyklopedie historyczne? Ludzie to nie jest średniowiecze nie
            trzeba pamiętać wszystkiego bo dostęp do informacji jest nieco łatwiejszy :P
            Hehehe... A to z tramwajami mi się podobało :P
            • czasem1 Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 13.05.05, 12:47
              mysle, ze masz racje ;)
      • horsev1 Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 23:04
        Dlaczego ma być odpowiedź Austro-Węgry. Prusy toczyły wojnę w 1866 nie z Austro-
        Węgrami tylko z Austrią. Państwo Austro-Węgry powstaje w latach 1867-68.
      • bradko Re: IMHO błędy w kluczu redaktorskim 12.05.05, 23:34
        25B

Zadanie, w którym książę jakiś tam pisze carowi, że "Ministerium Wojny uważa
        każdą nową odnogę kolei w Warszawskim okręgu za nową szansę korzystną dla
        działań nieprzyjacielskich", a pod spodem jest mapka, na której kolei w
        Królestwie jest tyle, co kot napłakał. I trzeba wyjaśnić, czy mapka uzasadnia
        postawioną w liście tezę.
        Otóż jest to zadanie całkowicie bzdurne. List pisano w 1898. Mapka
        przedstawia sieć kolei z 1913. A więc to list uzasadnia mapkę, nie na odwrót.
        Wskutek przyjęcia zawartych w nim wniosków, kolei przez tych 15 lat prawie
        nie budowano.
        A praktyczna weryfikacja postawionej tezy nastąpiła chwilę później, kiedy to
        Rosjanie, uważający się za chronionych brakiem połączeń kolejowych, zebrali
        od Prus (w których sieć połączeń była nieporównywalnie gęstsza) potężne
        bęcki.
    • almendra odpowiedzi gazety mogą się minąć z kluczem 12.05.05, 21:58
      obawiam się, że tak właśnie będzie... nauczona doświadczeniem zastanowiłam się
      12 tysięcy razy jeśli chodzi o nazwy własne państw, narodów i regionów. Zadanie
      drugie np, pozornie BANALNE, a tu jednak, najprawdopodobniej redaktorzy Gazety
      (z całym szacunkiem) uzyskaliby 0/4 punkty (sic!) przypominam bowiem sytuację z
      grudnia: banknot egispki: nawiązanie do kultury STAROŻYTNEGO EGIPTU. Odpowiedź
      EGIPT nieuznawana.I tak najprawdopodobniej adekwatnymi odpowiedziami byłyby
      starożytny Egipt, starożytny Rzym (a nie tylko cesarstwo), starożytna Grecja,
      być może Palestyna (ale nie Izrael!) lub ewentualnie narody: żydzi, naród
      żydowski, rzymianie, grecy etc. Niestety, takie "szczegóły" są na tej dziwnej
      maturze bardzo znaczące.Podobnie rzecz ma się w przypadku AKADEMII KRAKOWSKIEJ
      (w 1364 nie był to jeszcze Uniwersytet Jagielloński bo Jagiełło nie został
      nawet wtedy królem Polski...) Matura była dziwna, nie sprawdzała wiedzy
      historycznej, nie podobała mi się.Rozszerzona wydawała się łatwiejsza, ale
      pytanie o zgodność poglądów autorów dwóch pierwszych źródeł oraz o awans
      zbiorowy i jednoosobowy w dobie Sejmu Czteroletniego były podchytliwe.Temat
      przewodni niestety dramatycznie nudny, szczególnie rewolucja przemysłowa na
      ziemiach polskich...
      • czasem1 Re: odpowiedzi gazety mogą się minąć z kluczem 12.05.05, 22:00
        Alemandra dobrze gada! a jak napisalas w tych odpowiedziach na rozszerzonym w
        pytaniach, ktore wymieniasz?
        • almendra Re: odpowiedzi gazety mogą się minąć z kluczem 12.05.05, 22:36
          a więc dwukrotnie zmieniałam w trakcie decyzje.Zasugerowałam się opisem małymi
          literkami pod drugim autorem: "genealog-amator, zajmował się zbieraniem
          informacji tych, w których szlachectwo wątpiono"... najpierw pomyślałam, że to
          oznacza, że stał się nowoczesnym wyrazicielem liberalnych poglądów i w
          przeciwieństwie do poprzednika, chciał pokazać, że jemu mobilność ze stanu do
          stanu w niczym nie przeszkadza.Potem jednak czytając następne pytania ich ilość
          wydała mi się podejrzana... i chyba jednak w końcu ich opinie były podobne -
          jakby nie było wypowiedź tego drugiego autora jest jakby "paszkwilem" - stara
          się ośmieszyć nową szlachtę.Takie jest sarkastyczne zabarwienie jego tekstu.Po
          drugie jeśli chodzi o Sejm Czteroletni to najpierw myślałam, że właśnie
          zzmienił się awans z osobistego na zbiorowy.Ale jednak tekst tej historyczki ze
          źródła J. bodajże sugerował, iż wbrew pozorom nic się nie zmieniło i tak w
          końcu napisałam.Że awans dalej był osobisty, odbywał się poprzez
          NOBILITACJĘ,następnie stwierdziłam, że posiadanie było ważniejsze od
          szlachectwa, bo dzięki majątkowi i zakupowi ziemi (miasteczka, wsi) mogłaś na
          podstawie nowej konstytucji stać się szlachcicem.A szlachcic bez ziemi był
          pozbawiony prawa wyborczego.Więć zasada ta działą tylko w jedną stronę, stąd:
          ważniejsze posiadanie... jeszcze jakieś wątpliwości? ;-) co o tym myślisz??
          • czasem1 Re: odpowiedzi gazety mogą się minąć z kluczem 13.05.05, 11:55
            moje odpowiedzi sa identyczne z Twoimi ostatecznymi i uzasadnienia tez mialem
            takie same, wiec powinnismy miec oboje dobrze ;). a jakie miasta wpisalas w
            ktoryms tam zadaniu? bo ja Łódź i Warszawe, jezeli ktos to zrobil u mnie w
            szkole, to tak samo. mam nadzieje, ze to dobrze. a ktory temat wypracowania
            pisalas? ja pisalem PRL tak jak wiekszosc :). i chyba mi dobrze poszlo, chociaz
            nie bede mial maxa bo nie napisalem o tym, ze zmienila sie struktura
            spoleczenstwa po "planie pięcioletnim"... dopiero pozniej o tym pomyslalem.
            pozdrawiam :)
    • almendra dalsze nieścisłości... 12.05.05, 22:30
      Odpowiedzi "Austria" na 99% klucz nie przewiduje.Będzie dobrze jeśli w ogóle
      uwzględnią AUstro-Węgry. Rzeczywiście, zgadzam się z Maćkiem - Cesarstwo Austro-
      Węgier to najbardziej poprawna i adekwatna w tym przypadku nazwa.Podobnie
      odpowiedź Rosja przy Kanale Augustowskim mogłaby być nieuznana:
      imperium/cesarstwo rosyjskie-to juz prędzej.Odpowiedzi na porównanie ryskunku
      rewolucji francuskiej z rosyjską są niejasne, ale pytanie również jasne nie
      było: polecenie brzmiało: zapisz swoje wnioski.Milion możliwości, jakby się
      ktoś uparł to odpowiedź "rysunki świadczą o tym, iż w obu krajach istniała
      silna propaganda wyrażana poprzez karykaturalne obrazki" też byłaby poprawna...
      wojsko jako osobny punkt? bezsens.Przede wszystkim: rysunki wyrażały sprzeciw
      warst niższych wobec absolutystycznego władcy, który w swych rządach podpierał
      się klerem (ew.tutaj wojskiem), miały na celu wywołanie buntu przeciwko
      systemowi władzy.podobieństwem jest również sam sposób przedstawienia warstwy
      rządzących i rządzonych - zastosowanie stylizacji "drabiny społecznej",
      ukazującej w sposób karykaturalny sytuacje w obu państwach.... ta matura jest
      wymierzona przeciwko ludziom, którzy za dużo myślą... niestety.Pozdrawiam!
      • krupab Re: dalsze nieścisłości... 12.05.05, 23:11
        Monarchia Austro - Węgier powstała dopiero w 1867, z planów cesarstwa wyrzucona
        została Austria po bitwie pod Sadową, tak więc wg. mnie powinno być Cesarstwo
        Austrii
      • chatnoire Re: dalsze nieścisłości... 13.05.05, 11:24
        zgadzam się w stu procentach. Sugerowane odpowiedzi na to pytanie sa bzdurne,
        szczególnie ta - w obu państwach doszło do rewolucji. Pytanie (podkreslone)
        żąda wskazania podobieństw w RYSUNKACH a nie w państwach o których w nich mowa,
        do diabła. Kto tak sformułował pytanie? Bezmyślniak jakiś. O co w końcu chodzi?
        o rysunki czy o państwa? Żądając precyzyjnych odpowiedzi, wypadałoby formułować
        precyzyjne pytania.
      • msneumann Austria jak najbardziej 13.05.05, 13:41
        Pytanie mowi o panstwie wylaczonym ze zwiazku panstw niemieckich, wiec chodzi o Austrie (nawet nie cale Cesarstwo Austriackie nalezalo do zwiazku panstw niemieckich!) , gdyz Wegry nie pasuja do tej definicji. To, ze Austro-Wegry powstaly w 1867, a Niemcy zjednoczyly sie w 1971 nie ma znaczenia dla istoty pytania.
    • paluch862 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 22:41
      policzyłem to co pamietam i ponad 55 tak sobie zobaczymy jeszcze rozszerzeny.
      dzieki za odpowiedzi. nie ma to jak wyborcza;-)
    • mefiu19 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 12.05.05, 23:00
      Mi się jednak wydaje że Jałta nie jestem co prawda kompetentną osobą, ale w
      Poczdamie to chodziło chyba przedewszystkim o Niemcy i wojnę na Pacyfiku, poza
      tym Mikołajczyk już w pażdzierniku 1944 wiedział o tej granicy, którą
      ostatecznie potwierdzono w Jałcie... ale to tylko moja opinia PoOZDRAWIAM
      • lukas63 Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 13.05.05, 00:49
        macko_z_ogrodzianca nie mądrz się tak, bo w wielu kwestiach nie masz racji -
        jeszcze coś pamiętam z historii więc zaczynamy:

"Zad.5
        Nie za bardzo rozumiem jaki wpływ miało zjednoczenie dzielnic na
        rozprzestrzenianie sie kultury łacińskiej. Reformy Kazimierza - bez sensu.
        Mogłoby być założenie uniwersytetu, ale powinno być Akademii Krakowskiej, poza
        tym to raczej nie jest wydarzenie polityczne, co podkreślili w zadaniu.
        Myśle ze tutaj lepsze byloby zajecie Rusi Czerwonej i sprowadzenie Kawalerow
        Mieczowych"

Jak wiemy scentralizowane i jednolite państwo jest 100 razy lepiej zarządzane
        niż rozdrobnione - wpływ państwa tak silnego na mieszkańców, kulturę i religię
        jest silniejszy - dlatego też zjednoczenie miało tak duży wpływ na to zjawisko -
        zjednoczone państwo ma większe możliwości ekspansji na te tereny

"Zad.18
        W ostatnim powinien być Poczdam. Ostatnio w TV ciągle mówią o "Ładzie
        jałtańskim" i pewnie dlatego Redaktorzy tak napisali. W moim podręczniku jest
        napisane, ze w Jałcie było tylko lakoniczne stwierdzenie o "znacznym przyroście
        na wschodzie", a postanowenia o granicy na Odrze i Nysie Łużyckiej podpisano w
        Poczdamie."

W Poczdamie podano oficjalnie granice - ustalenie granic nieoficjalnie nastąpiło
        już w Jałcie

"Zad.21
        W punkcie 2 powinno być chyba zaznaczone, że on chciał w ten sposób ominąć
        Prusy, dlatego nie robił trasy przez Niemen do morza, tylko jeszcze przez
        Widawę."

Przecież to dobra odp 2. połączyć Wisłę z Niemnem, a w konsekwencji Bałtykiem -
        gdzie jest jakiś błąd - to że jest jeszcze 2 rzeka nie dyskwalifikuje ta odp

"Zad.22
        Każą podać jak "w literaturze historycznej nazywały się te państwa. Wiec jakby
        byli bardzo gorliwi, to mogliby uznawać tylko: "Cesarstwo Austro-Węgierskie"
        i "Królestwo Pruskie"."

Ale bląd z Twojej strony - Związek Niemiecki został rozwiązany na mocy pokoju
        paryskiego (1866 r.) - Cesarstwo Austro-Węgierskie powstało 1867 r - przykro mi

"Zad.25
        W pkt. C pytają o "jeden zasadniczy cel", a jak dla mnie "stworzenie
        bezpośredniego połączenia kolejowego Wybrzeża z centrum kraju i śląskim
        zagłębiem przemysłowym" to są 2 cele."

Tu już przesadzasz

"Zad.29
        pkt.A - że ludzie tracą pracę podczas Wielkiego Kryzysu to normalne, ale że
        emigrują do kraju który był najbardziej tym kryzysem dotknięty (USA), to już
        jest bez sensu
        pkt.B - migracja osadnicza do Palestyny - to jest dosyc oczywiste ze nie jadą
        tam w celach krajoznawczych, ale przydaloby sie chyba napisac, dlaczego akurat
        tam i akurat teraz (deklaracja Balfoura i Palestyna w mandacie brytyjskim"

Jakbyś chciał wiedzieć właśnie tam przemieszczano się za "chlebem" - w Polsce
        bieda była większa, bo głownie ludzie utrzymywali się z rolnictwa - a jak
        wiadomo rolnictwo najbardziej ucierpiało w wyniku tego kryzysu - kryzys
        zagranicą trwał krócej - nowa politaka prezydenta USA (new deal) skutkowała -
        polska jeszcze kilka lat dłużej musiała czekać na poprawę koniunktury

A i tak USA była krajem bogatszym niż Polska - więc jak bidować to u bogatszego :)
        • macko_z_ogrodzianca Re: Historia poziom podstawowy - odpowiedzi redak 13.05.05, 09:34
          Nie mialem zamiaru sie madrzyc, pomyslalem ze to moze komus pomoc
          Nie chodzi o to ze ja bym nie uznal takich odpowiedzi jak byly w gazecie,
          przeciwnie, ja bym nie uznal niektorych pytan jakie byly na maturze. Chodzi o
          to, ze w kluczu moze byc uwzgledniona tylko jedna mozliwosc i to najbardziej
          oczywista.

A na przyklad oczywiste nie jest, ze "zjednoczone państwo ma większe możliwości
          ekspansji na te tereny". Zreszta od mozliwosci do zrobienia jest kawalek i
          dlatego lepiej jest napisac o EKSPANSJI a nie o MOZLIWOSCI ekspansji

Z tym poczdamem to tutaj akurat nie ma co dyskutowac. W Jalcie sie umowili, ale
          w Poczdamie podpisali, a granice sie ustala na podstawie dokumentow.

Tak oczywiscie ja bym ta odpowiedz uznal, ale rzecz w tym, ze samo napisanie o
          kanale przez Niemen to bzdura: Niemen wpadal do morza jeszcze w Prusach, wiec
          najwazniejsza byla wlasnie Widawa co pozwalalo ominac Prusy.

Zad.25 - fajnie ze zauwazyles, lepiej pozno niz wcale

NEw Deal zaczal sie bodajze w 33, w dodatku potrzebowali czasu na jakies
          efekty, co daje jakis 34, 35. wiec po co wyjezdzali tam pomiedzy 30 a 34?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka