lettabox 09.07.05, 09:09 Wszystko fajnie, ale gdzie mozna znalezc takie dane dla historii i wos-u?? Na podstawie czego to bylo liczone, to sobie sam policze srednia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tro_oyan Maturzysto, sprawdź, jak zdałeś! 09.07.05, 09:14 te średnie i tak nie są miarodajne, najważniejsze to wiedzieć ile osób napisało lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena.a Błędy na świadectwach 09.07.05, 09:37 ta, wszystko fajnie i pięknie tyle ze wyniki na świadectwie a wyniki które naprawde otrzymałeś to dwie różne rzeczy. Dostałam świadectwo i moje wyniki z polskiego wydawały mi sie dziwnie niskie, nie zgadzały mi sie w ogóle z moimi wcześniejszymi szacunkami. Pojechałam do oke żeby zobaczyć moją pracę i okazało się że po prostu się pomylili! Na świadectwo wpisali mi 74%, co jest totalnym absurdem. Nie policzyli wszystkich punktów z wypracowania. Nie zsumowali tych które były już wypisane na marginesie. Przeciez to jakaś paranoja. Gdyby nie to, miałabym jakieś 82%. Co więcej, pani w oke nie chciała pokazać mi mojej pracy na rozszerzeniu bo stwierdziła że mój czas - rzekome 20 minut się skończył i już więcej nie mam możliwości obejrzenia swojej matury. To jest niewybaczalne. A błąd na świadectwie ma dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ wybieram się na filologie polską. Miał ktoś podobnie? A jak nie to może radzić wam żeby jednak sprawdzić swoje wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
lukmanf Re: Błędy na świadectwach 09.07.05, 10:06 Do arwena.a a w jaki sposob mozna zobaczyc swja prace? moje OKE jest w Krakowie tez mam wyjatkowo malo punktow a sadze ze powinienem miec duzo wiecej z polaka. Gdzie musze sie zglosic??? Odpowiedz Link Zgłoś
myslak Re: Błędy na świadectwach 09.07.05, 11:05 Musisz napisać podanie do OKE. Wzór jest na stronach każdego OKE. Odpowiedz Link Zgłoś
lannnes3 Re: Błędy na świadectwach 12.07.05, 13:36 Jeśli pani z OKE zrobiła coś takiego, to myślę że już niedługo nie będzie pracować na swoim stanowisku. Na obejrzenie swoich praca mamy (też jestem maturzystą) godzinę zegarową a nie 20 minut. Warto napisać skargę na tego urzędnika, bo nie można pozwolić na takie niedopuszczalne zachowania. Zresztą za 4 miesiące zmieni się rząd i mam nadzieję że skończą z tym kompletnym brakiem profesjonalizmu. Pozdrowienia dla Centralnej Komisji Egzaminacyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
aptom Re: Błędy na świadectwach 13.07.05, 08:13 Proponuję odwołanie do OKE, bo tylko OKE może zmienić wynik egzaminu, ponieważ zgodnie z rozporządzeniem MENiS, decyzja OKE jest ostateczna, to znaczy nie można się odwołać do innej instancji. Można wystąpić o wydanie lub skserowanie pracy - ponieważ wg opinii MENiS prawo do wglądu to również prawo do kserowania i wydania pracy (zobacz strona Prawa Ucznia - Maćka Osucha - www.maciekosuch.prv.pl/ jest tam zamieszczona odpowiedź MENiS do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich wyjaśniająca co Ministerstwo rozumie pos hasłem prawo do wglądu. Jeżeli mimo ewidentnej pomyłki OKE odpowie na Twoje odwołanie negatywnie pozostaje doniesienie do Prokuratury o popełnieniu przez OKE przestępstwa oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tenar1 Re: Maturzysto, sprawdź, jak zdałeś! 09.07.05, 11:07 Ciekawa sprawa, ale rozkład średnich wyników matur nie pokrywa się z wynikami egzaminów szóstoklasitów i gimnazjalnych. Interesujący jest zwłaszcza niski wynik mazowieckiego z j. polskiego na tle innych województw. Zupełnie kuriozalny jest wynik z polskiego w województwie warmińsko-mazurskim. Co więcej, wyniki z matematyki wypadają zupełnie inaczej - tutaj przoduje małopolskie, podkarpackie, śląskie i mazowiecki, co jest zgodne z wynikami gimnazjalnymi. Jaki z tego można wyciągnąć wniosek? Być może z przedmiotów humanistycznych, gdzie mimo wszystko margines dowolności w ocenie pracy maturalnej jest większy, prace w niektórych województwach były oceniane łagodniej, niż w województwach, które mają w rzeczywistości wyższy poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
yem średnia mało mówi 09.07.05, 12:25 Z punktu widzenia szans dostania się na studia informacja o średniej jest bezużyteczna. jak chcę się dostać na jakiś wydział określonej uczelni to ważna byłaby dla mnie informacja jakie oceny uzyskali aplikujący na ten wydział maturzyści. ( a wiadomo że takiej informacji ja jako zdający nie uzyskam ) tak więc informacje o średniej do niczego mi są niepotrzebne. informacje o średnich ,ale w poszczególnych szkołach mogą być ew. podstawą (dla przyszłych licealistów ) do oceny gdzie nauczyciele uczą dobrze a gdzie źle. I taki ranking ,i jak plasuje się w nim moja szkoła ( jako ciekawostkę ) chętnie bym zobaczył w "Gazecie". Odpowiedz Link Zgłoś
jmel Re: średnia mało mówi 09.07.05, 13:17 Wyniki-średnie z większości OKE są na stronie Menisu www.menis.gov.pl Niestety brak tam danych z mazowieckiego i małopolskiego. Kuriozalne są wyniki z informatyki. W warmińsko-mazurskim średnia 26%. Ciekawe co menis z tym zrobi, po tak dużej ilości skarg, które wpłynęły natychmiast po maturze z informatyki. Czy poniosą konsekwencje "specjaliści", dla których wystarczy podać nazwę "dokumentu", żeby maturzysta wiedział jaki TYP DOKUMENTU (pliku) ma utworzyć. A jedynym słusznym był nazwa.doc ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mackz Re: średnia mało mówi 23.07.05, 11:04 w mojej szkole sprawdzalismy kompy dzien wczesniej przed egzaminem z informatyki wszystko dzialalo jak nalezy kiedy przyszlismy na egzamin niedziala baza danych, dokladnie import danych, pytania nie jednoznaczy co to ma byc, matura ulozona przez profesjonalistow ?! za baze danych bylo az 20 puunktow i tylez samo procent, i kazdy odrazu z nas stracic na tak prostym zadaniu 20 procent Odpowiedz Link Zgłoś
skuteli_to Re: Maturzysto, sprawdź, jak zdałeś! 09.07.05, 13:28 Super, ale w jakim celu publikujecie taki artykuł? Tym bardziej pod chwytnym nagłówkiem 'Maturzysto, sprawdź, jak zdałeś! ', jeszcze pewne siebie 'Wyliczyliśmy średnie wyniki dla kraju'. Otóż dane te można sobie przeczytać na stronach OKE od 3 tygodni, a poza tym, jak bardzo pomaga mi znajomość średnich danych dla kraju żeby ocenić szanse na studia? W ogóle. Gdyby ktoś się pofatygował i zrobił tabelę w której widać przedziały ile procent osób dostało między 80-90%, 70-80% itd. to by mogło, owszem. A tak umieszczacie artykuł który nie niesie ze sobą żadnej wartości merytorycznej a stosuje retorykę ‘Faktu’ w nagłówku, lepiej już umieścić wiadomość nie ciekawą i mało chwytną, ale zrobić to rzetelnie, może np. o pięcioraczkach w Afganistanie, tudzież o Rumuńskim programie talk-show, wybór jest duży, tylko róbcie to profesjonalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Hahaha - najlepszy z polskiego lud Podlasia!!! 09.07.05, 13:39 Ta mapa oddaje chyba bardziej efektywność nacisków na egzaminatorów by zawyżali oceny oraz jakość egzaminatorów (im niższe kwalifikacje i gorzej na rynku pracy tym łagodniejszy egzaminator coby nikt się nie czepiał!)! Na Podlasiu (OKE Łomża) akurat trudno uwierzyć w jakąś gwałtowną erupcję jakości kształcenia oraz poziomu cywilizacyjnego.Za to egzaminatorów dyrektor OKE traktuje dość bezceremonialnie i trzyma żelazną ręką! Odpowiedz Link Zgłoś
xberus Re: Hahaha - najlepszy z polskiego lud Podlasia!! 09.07.05, 15:43 Na jakiej podstawie to twierdzisz? Z Twojej wypowiedzi wynika, ze na Podlasiu uczniowie sa glupsi i mniej zdolni niz reszta kraju? Lepszy wynik mogli uzyskac tylko dzieki pomocy egzaminatorow?! Masz na to jakies dowody? Czy TYLKO kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Realne wyniki b.zależą od poziomu cywilizacyjnego- 10.07.05, 14:35 poziomu wykształcenia rozdziców, infrastruktury kulturalnej(np.biblioteki, dostęp do internetu itd.), poziomu zamozności (te biblioteczki domowe),bezrobocia itp.itd.To zresztą widać po wynikach egzaminów po kl.6 i po gimnazjum. Akurat we wszystkich tych wskaźnikach podlaskie jest na ostatnich miejscach w Polsce.Tak, że mieszkańcy Podlaskiego mają te same możliwości co ich koledzy w bardziej cywilizowanych województwach tylko w chwili urodzenia, a potem już nie! I dlatego taki wynik matury z polskiego rodzi b.uzasadnione ;-)(!) podejrzenia co do źródeł! Odpowiedz Link Zgłoś
basiab4 Srednia dla historii 09.07.05, 15:57 Czy moglibyscie sporzadzic taka srednia dla historii ?????? BArdzo by sie przydalo Odpowiedz Link Zgłoś
xberus Re: Srednia dla historii 09.07.05, 16:04 www.menis.gov.pl/oswiata/nowa_matura/wyniki_pisemny.htm w srodku tabelki Odpowiedz Link Zgłoś
lannnes3 Re: Srednia dla historii 12.07.05, 13:51 według moich obliczeń średnia krajowa poziomu rozszerzonego z historii to jakieś 32%, 33% dla kraju Odpowiedz Link Zgłoś
redrooster Re: Maturzysto, sprawdź, jak zdałeś! 09.07.05, 16:55 takied dane posiada dyrektor twojej szkoly, ktory robil podsumowania egzaminu i mial srednie z okregu matur. pozrdowki Odpowiedz Link Zgłoś
tegu Re: Maturzysto, sprawdź, jak zdałeś! 12.07.05, 16:08 proszę o porównanie i opublikowanie wyników z chemii Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon OSZUSTWO !!!! ???? 14.07.05, 10:57 Po obejrzeniu matury z rozszerzonej fizyki i matematyki mam pewność, że nie zaliczono KILKUNASTU PROCZENT. Przykład. Odwrotnie oznaczone masy "M" i"m" niż było w kluczu ("m" i "M"), zadanie poza tym rozwiązane prawidłowo, bez zarzutu!!!! I osoba (jak ją nazwać????), która sprawdzała pracę nie zalicza zadania. Zadanie jest rozwiązane bezbłędnie, podkreślam, bezbłędnie!!! Jedyna różnica to oznaczenie mas, w pracy WYRAŹNIE napisane, którą masę jak oznaczono!!! I CO??? Sąd??? Sprawdzajcie swoje prace!!! Odpowiedz Link Zgłoś