Dodaj do ulubionych

Studia na SGH

10.09.02, 13:27
Witam!

Jestem uczniem klasy maturalnej i cenny byłyby dla mnie jakiekolwiek
informacje na temat SGH. Chciałbym się dowiedzieć, jaka tam panuje w środku
atmosfera, czy szkoła zachęca do uczenia się czy też zniechęca, czy jesteście
zadowoleni z wyboru tej uczelni i jakie są perspektywy po jej kończeniu.
Informacje te pomogą mi w podjęciu właściwej decyzji.

Pozdrawiam - dominic.

P.S.
Możecie też skontaktować się ze mną pod adresem: dominic@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: o9 Re: Studia na SGH IP: *.kabaty.2a.pl 11.09.02, 14:19
      Witam,

SGH jest napewno lepsze w porównaniu z przeciętną prywatną wyższą szkołą
      ekonomizującą, choćby dlatego, bo ładniej brzmi i ma już od dawna wyrobioną
      renomę. Jeśli więc cokolwiek z zakresu ekonomii & co. --> polecam SGH.

Co do atmosfery jest ona nieco anomimowa, gdyż na roq jest 1000 osób z hakiem,
      a i tak od 4 semestru wszystkie lata mieszają się na wspólnych przedmiotach.
      Ludzi poznaje się przez 1. 3 semestry (kiedy obracasz się tylko wśród 1.000, a
      w zasadzie 500, bo dzielą zawsze na dwie grupy), potem już raczej trudniej,
      chyba że mieszkasz w akademiq (ale tu nie mam aqrat doświadczeń osobostych).

SGH dobre jest też jako "podkładka" jeśli studiujesz inny 'niekarierotwórczy'
      kierunek (np. afrykanistyka, filozofia, etc.), pomaga potem przezyć. Możliwość
      wyboru przedmiotów umożliwia natomiast szaremu nieuzdolnionemu we wszystkich
      kierunkach człowiekowi bezproblemowe przejście przez studia. Ba - w zasadzie
      przeście jest generalnie bezproblemowe...

To tyle
      pzdr, ka$ka
    • Gość: k Re: Studia na SGH IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.02, 23:51
      O SGH i jej studentach/absolwentach mozna powiedziec duzo rzeczy: ze bogaci,
      nadeci, maja wygorowane mniemanie o sobie, przesadnie ambitni, nierealne
      wymagania po studiach. Niewatpliwie tak. Ale dlaczego sa oni mimo wszystko
      najlepsi w polsce (oczywiscie z wyjatkami ale te sa zawsze)? Poniewaz:
      1. Jest to chyba jedyna uczelnia PANSTWOWA w polsce gdzie ucza dwoch jezykow
      obcych, do tego na poziomie.
      2. STYCZNOSC Z LUDZMI KTORZY KREUJA POLSKA GOSPODARKE , Z PRAWDZIWYMI
      PRAKTYKAMI EKONOMII naprawde inspiruje i mobilizuje.
      3. jest to uczelnia bardzo elastyczna (jak na polskie warunki) i potrafi sie
      szybko dostosowac do nowych wymagan rynku.
      4. Wykladowcy przedewszystkim wymagaja od siebie i to oni sa dla studenta a nie
      on dla wykladowcy (taki system).
      Co do wiedzy i umiejetnosci studentow, to w gruncie rzeczy nie zalezy od
      szkoly ale od podejscia samych zainteresowanych. Na sgh mozna sie duzo nauczyc,
      (ale trzeba chciec). Przede wszystkim rozumienia dzisiejszej ekonomii. Nie
      tylko podrecznikowych modeli i pochwal na temat poprzedniej epoki jak to bywa
      na iinych uczelniach (wiem to z autopsji).
      Odpowiadajac na zarzuty ze esgiehowcy nie posiadaja praktycznych umiejetnosci.
      A ktory absolwent studiow w polsce je posiada. Przeciez to kpina. Wiele lat
      pracy i dodatkowych szkolen, kursow nie czyni czlowieka specjalista. Tym
      bardziej 5 lat studiow z czego pierwsze 2 lata to czysta teoria, majaca na celu
      przygotowac nas do zdobywania w przyszlosci tych praktycznych umiejetnosci,
      typu : matma, statystyka, historia, ekonomia (typowo podrecznikowa). To co
      najlepsze na SGH pojawia sie na 3 roku i tez mozna zrobic te studia roznie.
      mozna skonczyc jako student dosc dobrze orientujacy np w bankowosci albo jako
      magister zarzadzania do wszystkiego i do niczego. Sprawa indiwidualna.
      Wszedzie sa kretyni i zgadzam sie ze na sgh tez. Nawet mnostwo. Ale sa tez oni
      na UW czy Polibudzie.
      Wszyscy ci krytykujacy te szkole opieraja sie na konkretnych przypadkach,
      pewnie bardzo kiepskich nie zauwazajac calosci. sprobujcie wejsc kilka pieter
      wyzej i przyjrzyjcie sie co robia absolwenci tej szkoly sprzed 30, 20, 10 , 5
      lat. I pokazcie mi takich ludzi wsrod absolwentow AE Poznan, AE Krakow, AE
      Katowice, AE Wroclaw czy tez Wydzialu Nauk ekonomicznych UW? Gdzie sa ci
      ludzie, co robia i dlaczego nic o nich nie slysze skoro sa tacy genialni?
      Sgh jest jedyna uczelnia ekonom. w polsce ktora moze konkurowac z uczelniami
      na zachodzie. to chyba koniec.
      PS Pozdrawiam wszystkich niesgiehowcow i przestancie tak po nas jezdzic, bo to
      wyglada na obsesje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka