1zorro 06.09.06, 07:59 Przeciez Giertych mimo, ze wyksztalcony to tepy.Wiec czegoz innego bylo sie po takim facecie spodziewac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
el_p Re: Pomysły Giertycha rodem z XIX w. 06.09.06, 09:01 "Rozmowa z Ireną Dzierzgowską współtwórczynią reformy oświaty i wiceminister edukacji w rządzie Jerzego Buzka" Jestescie smieszni,z jednej strony artykul na I stronie o problemach szkolnictwa, a z drugiej, za eksperta bierzecie kogos kto pogrzebal polska edukacje Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 pogrzebali , nie znaczny że ich argumenty 06.09.06, 09:10 el_p napisał: > "Rozmowa z Ireną Dzierzgowską współtwórczynią reformy oświaty i wiceminister > edukacji w rządzie Jerzego Buzka" > > Jestescie smieszni,z jednej strony artykul na I stronie o problemach > szkolnictwa, a z drugiej, za eksperta bierzecie kogos kto pogrzebal polska eduk > acje pogrzebali , nie znaczny że ich argumenty nie są warte do przedyskutowania . obawiam się , że R.Giertych bez dyskusji społecznej z rodzicami z nauczycielami i nawet z tymi co "tą oświatę pogrzebali " , nie jest w stanie nic dobrego stworzyć - potrzebna jest merytoryczna dyskusja a nie hasła nie argumenty kto wcześniej był jeszcze gorszy . trzeba iść do przodu a nie porównywać się z tym co wsteczne . Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: pogrzebali , nie znaczny że ich argumenty 06.09.06, 09:34 Wieziesz samochod do warsztatu, o ktorym wszyscy wiedza, ze to partacze? Dyskusja powinna toczyc sie z fachowcami. Po cos jest program wymiany nauczycieli pomiedzy krajami UE (Erasmus??), zeby zaobserwowac jak wygladaja rozne modele edukacji. U nas oczywiscie musimy sie uczyc na wlasnych bledach. Najgorsze jest to, ze kazdy kolejny min. jest dobierany z klucza partyjnego. Dlaczego zlikwidowano technika? Gdybys widzial szkoly w Hispzani, jakie Oni maja wyposazenie, warsztaty. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 byłem w USA 06.09.06, 09:41 el_p napisał: > Wieziesz samochod do warsztatu, o ktorym wszyscy wiedza, ze to partacze? > Dyskusja powinna toczyc sie z fachowcami. Po cos jest program wymiany > nauczycieli pomiedzy krajami UE (Erasmus??), zeby zaobserwowac jak wygladaja > rozne modele edukacji. U nas oczywiscie musimy sie uczyc na wlasnych bledach. > Najgorsze jest to, ze kazdy kolejny min. jest dobierany z klucza partyjnego. > Dlaczego zlikwidowano technika? Gdybys widzial szkoly w Hispzani, jakie Oni maj > a > wyposazenie, warsztaty. i widziałem ich uczelnie jak również zdarzyło mi się usłyszeć o tych co ich wysyłano z Polski na studia - wstyd mi było , bo w Polsce ta edukacja nie jest aż na tak niskim poziomie , jaki reprezentowali ci których mieli poznać te standardy amerykańskie . Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: byłem w USA 06.09.06, 10:06 1. USA nie jest w UE :) 2. Nie pamietam nazwy programu, chodzilo o nauczycieli i szkoly podstawowe/technika/licea a nie uczelnie wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 twierdzisz , że ...? 06.09.06, 10:21 el_p napisał: > 1. USA nie jest w UE :) > 2. Nie pamietam nazwy programu, chodzilo o nauczycieli i szkoly > podstawowe/technika/licea a nie uczelnie wyzsze. twierdzisz , że inaczej było z reprezentanatmi wysyłanymi do UE niż z tymi wysyłanymi do USA i gorszych wysyłali do uczelni a lepszych do szkół podstawowych i średnich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: pogrzebali , nie znaczny że ich argumenty 06.09.06, 14:56 el_p napisał: > Wieziesz samochod do warsztatu, o ktorym wszyscy wiedza, ze to partacze? To, że p. Dzierzgowska staje jako autorytet, świadczy, jak nisko upadła polska polityka oświatowa, bo sama oświata jeszcze się nauczycielami trzyma. Oczywiście masz rację co do tej pani, choć unsatisfied6 też o tyle ma rację, że Giertych jeszcze gorszy. A co do techników, to nie zostały jeszcze zlikwidowane, choć p. Dzierzgowska jako osoba stawiająca wizję przed rzeczywistością do ich likwidacji nawołuje. I też dlatego leczenie Giertycha Dzierzgowską jest tak leczenie cholery grypą. Ptasią. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Re: Pomysły Giertycha rodem z XIX w. 06.09.06, 11:14 Jak do tej pory nikt polskiej edukacji nie pogrzebał. Dopiero Giertych to zrobi jak się go nie wykopie. Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 nie rozśmieszaj mnie 06.09.06, 11:20 ferrment napisał: > Jak do tej pory nikt polskiej edukacji nie pogrzebał. Dopiero Giertych to zrobi > jak się go nie wykopie. nie rozśmieszaj mnie - nie było by Giertycha i jego pomysłów na edukację gdyby ta edukacja w jakims przynajmnije stopniu przypominała standardy europejskie . Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Re: nie rozśmieszaj mnie 06.09.06, 12:55 Standardom nie dorównuje odkąd niezdane matury zalicza się jako zdane. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: nie rozśmieszaj mnie 06.09.06, 16:16 Giertych nie jest pierwszy. Kiedyś ocena ndst. (2) uniemożliwiała promocję do następnej klasy. A teraz umożliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym że 06.09.06, 15:44 Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym żeby szkoła uczyła, że patriotą jest ten kto wzmacnia pozycję własnego kraju wśród innych a więc potrafi z innymi współpracować, rozmawiać, nawet jeśli są problemy, dąży do dobrych relacji z sąsiadami czy dalszymi krajami, potrafi patrzeć w przyszłość i nie zapomina o historii ale kieruje się przede wszystkim sytuacją bieżącą. Patriota nie chowa głowy w piasek i nie chowa się w kibelku ale śmiało podejmuje dialog, nawet z tymi, których nie lubi. Patriota nie izoluje się ale działa aktywnie w międzynarodowych organizacjach, w sposób demokratyczny i z poszanowaniem prawa, wywiązując się z umów. Patriota nie używa przemocy wobec ludzi o innych poglądach, nie kłamie, nie oczernia, szanuje godność każdego człowieka i każdy naród, inne rasy czy inne religie, bo patriota to ktoś, kto poważnie traktuje tekst polskiej Konstytucji. Patriota to człowiek silny i inteligentny a więc potrafiący zareagować na satyrę celnym dowcipem lub eleganckim milczeniem a nie straszyć prokuratorem. Patriota nie występuje wobec innych z pozycji moralnej wyższości ale potrafi być skromny. Patriota systematycznie i profesjonalnie pracuje, bez kombinowania, przekrętów, łapówek, kupowania podróbek czy kradzionych fantów. Myślę, że jak na pierwszą lekcję wystarczy. Po jej odrobieniu, służę za jekieś 50 lat, dalszymi propozycjami. Odpowiedz Link Zgłoś
babette663 Re: Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za t 06.09.06, 23:43 a ja uwazam; ze w kraju swin i karierowiczow takich jak wierzejski, giertych czy lepper, ktorzy aby sie utrzymac "przy korycie" podepcza wszystko i wszystkich co im stoi na przeszkodzie , w kraju rewizjonistow ,jak kaczynscy, nic nie moze postepowac, taki kraj sie cofa na kazdym szczeblu. Wkrotce polskie dzieci to beda:skini, nacjonalisci, rasisci. Ale sami sobie Polacy sa winni, bo jedna z domen patriotyzmu jest pojscie do urn, zeby wiedziec na kogo "sie obstawia" przyszlosc naszych dzieci. W Belgii glosowanie jest obowiazkiem, ale nawet gdyby bylo odwrotnie 98%poszloby glosowac. A przy okazji twierdzenie, ze w Polsce poziom szkol jest niski jest niesprawiedliwe, polski wykladowca nie jest w niczym "gorszy" od swoich kolegow UE, po prostu pracuje w warunkach jakie mu stworzono, a jakie ???NO COMENT!!! Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 bzdura 10.09.06, 21:52 toja3003 napisała: > Też jestem za wychowaniem patriotycznym, za tym żeby szkoła uczyła, że patriotą > > jest ten kto wzmacnia pozycję własnego kraju wśród innych a więc potrafi z > innymi współpracować, rozmawiać, nawet jeśli są problemy, dąży do dobrych > relacji z sąsiadami czy dalszymi krajami, potrafi patrzeć w przyszłość i nie > zapomina o historii ale kieruje się przede wszystkim sytuacją bieżącą. > > Patriota nie chowa głowy w piasek i nie chowa się w kibelku ale śmiało > podejmuje dialog, nawet z tymi, których nie lubi. Patriota nie izoluje się ale > działa aktywnie w międzynarodowych organizacjach, w sposób demokratyczny i z > poszanowaniem prawa, wywiązując się z umów. > > Patriota nie używa przemocy wobec ludzi o innych poglądach, nie kłamie, nie > oczernia, szanuje godność każdego człowieka i każdy naród, inne rasy czy inne > religie, bo patriota to ktoś, kto poważnie traktuje tekst polskiej Konstytucji. > > > Patriota to człowiek silny i inteligentny a więc potrafiący zareagować na > satyrę celnym dowcipem lub eleganckim milczeniem a nie straszyć prokuratorem. > Patriota nie występuje wobec innych z pozycji moralnej wyższości ale potrafi > być skromny. Patriota systematycznie i profesjonalnie pracuje, bez > kombinowania, przekrętów, łapówek, kupowania podróbek czy kradzionych fantów. > > Myślę, że jak na pierwszą lekcję wystarczy. Po jej odrobieniu, służę za jekieś > 50 lat, dalszymi propozycjami. odpisałem już na ten post - odpowiedź zniknęła , więc powtórzę . nie ma patriotyzmu bez uwzględnienia własnego intersu . nikt nie uczy się w szkole "ku chale ojczyzny" - robi to dla własnego interesu . patriotyzm to pewna relacja między własnym interesem a interesem ogólnym . definicja patriotyzmu nie uwględniająca tej realcji to zwyczajny szowinizm lub nacjonalizm . Odpowiedz Link Zgłoś
roztoka Nie ma sensu Giertycha k r y t y k o w a ć, 12.09.06, 00:08 JEGO TRZEBA BOJKOTOWAĆ. KRYTYKOWAĆ, TO ZNACZY LEGALIZOWAĆ, ZGADZAĆ SIĘ NA NIEGO. Giertych jako przywódca skrajnej prawicy jest o k u p a n t e m, uzurpatorem okupującym ministerialny stołek. Jedyne co można jemu powiedzieć: G i e r t y c h won! Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Poznac Dzierzgowską po owocach;-) 10.09.06, 18:08 Ta pani powinna posypać głowę popiołem i iść do klasztoru, stanąwszy wcześniej przed Trybunałem Stanu za zapewnenienie Polsce zapasci cywilizacyjnej najpóźniej w przyszłym dziesięcioleciu, a nie wypowiadać się mentorskim tonem.Bo tak działa jej "reforma" edukacji z koronnym dzieckiem gimnazjum i trzyletnim liceami oraz 80% rocznika uczącymi się do matury;-))))))))))))))))))) Pomysły Giertycha są lepsze i gorsze, ale żaden, nawet najgorszy, choć 5% takich katastrofalnych skutków nie wywoła co twór p.Dzerzgowskiej i bufoniastego profesorka od ceramiki Handkego!!! Dzierzgowską przed Trybunał Stanu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 podzielam twój pogląd 10.09.06, 21:56 danuta49 napisała: > Bo tak działa jej "reforma" edukacji z koronnym dzieckiem gimnazjum i > trzyletnim liceami oraz 80% rocznika uczącymi się do matury;- )))))))))))))))))) to jest absurd i ewidentne marnowanie potencjału gospodarczego w postaci czynnika ludzkiego . Odpowiedz Link Zgłoś