evana 27.04.07, 16:29 Mam 3 zdania: 1. Nie mają się czego martwić. 2. Pożyczyłabyś jej butów? 3. Kupiłam sklep z delikatesami. Czy pomoglibyscie mi zanalizowac błędy w tych zdaniach? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamosz Re: Analiza błędów 28.04.07, 07:01 evana napisała: > Mam 3 zdania: > 1. Nie mają się czego martwić. Nie maja sie o co martwic -zly przypadek > 2. Pożyczyłabyś jej butów?-Czy moglabys jej pozyczyc buty-pozyczylabys jest forma przypuszczajaca ,a nie pytaniem (a jesli pytaniem to straszliwie kolokwialnym) butow-zly przypadek (co bys pozyczyla ,a nie czego) > 3. Kupiłam sklep z delikatesami. Tu w ogole nie wiadomo o co chodzi -czy ty kupilas sklep w ktorym sprzedaja towary luksusowe (lub przysmaki) czy kupilas delikatesy -czyli sklep z luksusowym jedzeniem,czy kupilas w delikatesach- delkiatesy sa pewnym archaizmem -nie mowi sie o przysmakach delikatesy juz-a delikatesy stracily w Polsce znamie luksusu -to po prostu sklep wiekszy sklep spozywczy .Czyli po prostu kupilam slep spozywczy > > Czy pomoglibyscie mi zanalizowac błędy w tych zdaniach? Byłabym bardzo > wdzięczna za pomoc. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś