Dodaj do ulubionych

pomóżcie :)

18.06.07, 17:03
Witam wszystkich bardzo serdecznie.Od 13.06.07r. mam w domu 8 - tygodniowego
szczeniaczka, ratlerka miniaturkę. Bardzo się z tego faktu cieszę i przyznam
,że czytam to co piszecie na forum bo zupełnie nie wiem jak z nią postępować (
moje szczęście ma na imię Kropka ). Martwi mnie jednak fakt, że Kropka
przesypia większą część dnia. Może nie ma się czym martwić ale napiszcie mi
proszę czy Wasze ratlerki też tyle spały jak były małe. Moja psinka jest
uczulona na mleko a gryźć jeszcze nie umie , karmię ją kaszą manną,
rozgniecioną , gotowaną marchewką, gotowanym kurczakiem. Ona jednak nie ma
apetytu. Nie wiem czym jeszcze ja karmić. Martwię się czy z nią wszystko
dobrze. Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • deodyma Re: pomóżcie :) 18.06.07, 21:16
      Twoja Kropka to jeszcze szczeniaczek, dlatego tak duzo spi. to normalne, ze
      psiak przesypia wtedy wiekszosc dnia. wiec tym sie nie przejmuj. a z tych
      rzeczy, ktorymi ja karmisz, to co Ci jada najchetniej? bo pamietam, ze nasza
      Figa nie chciala jesc nic innego, oprocz miesa drobiowego.
      • iranda Re: pomóżcie :) 18.06.07, 21:31
        Mój Gucio jak był mały, to też wiecznie spał, a brakiem apetytu to bym się nie
        przejmowała, bo teraz jest duszno i gorąco, nam się nie chce jeść, a co dopiero
        takim małym psiakom. Mój Gustaw też nie ma apetytu, teraz je raz dziennie ( jadł
        trzy razy) a po drobiu ostatnio wymiotuje. Teraz daję mu suchą karmę, chappi
        połączone z royalem działa. Normalnie się po tym zachowuje, nie wymiotuje, kupki
        ma normalne ( czyli ścisłe ). Ja osobiście myślę, że w tych kurczaczkach coś
        jest nie tak, bo moja psinka naprawdę jest inteligentna i wie co dla niego dobre.
        Nie martw się, faktycznie małe psiaki dużo śpią, teraz szczególnie, bo pogoda
        nieciekawa.
        Pozdrawiam i pisz częściej.
        • deodyma Re: pomóżcie :) 18.06.07, 22:15
          wiesz, czym teraz faszeruje sie kurczaki? makabra! uczylam sie w Technikum
          Hodowlanym, wiec na ten temat wiem sporo.
          • doral2 Re: pomóżcie :) 19.06.07, 09:41
            ej Deotyma, nie strasz koleżanki....ja tez swoja Fibi karmiłam rosołkiem z
            kurczaka z kaszą manną i marchewką...i jak była mała to też ledwo co jadła,
            dosłownie kilka łyżeczek od herbaty...

a co do snu - psy przesypiają 70% swojego życia, nawet dorosłe...taka już jest
            ich natura :)
            • deodyma Re: pomóżcie :) 19.06.07, 09:50
              ok. nie bede:)))
          • iranda Re: pomóżcie :) 19.06.07, 21:32
            Deodymko to może nas uświadom, bo my też jemy drób:))
            • deodyma Re: pomóżcie :) 20.06.07, 10:24
              jesli chodzi o te nasze, krajowe, to nie ma co panikowac. ale te hodowane za
              granica rzeczywiscie faszerowane sa roznymi swinstwami.
    • magda1436 Re: pomóżcie :) 18.06.07, 21:45
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :) . Uspokoiliście mnie. Wiem ,że "trochę"
      przesadzam ale bardzo pokochałam moją psinkę i chcę dla niej jak najlepiej. Mimo
      zapewnień weterynarza wolałam poradzić się jeszcze ludzi, którzy znają się na
      ratlerkach. Jeszcze raz bardzo dziękuję i obiecuję często tu zaglądać . Wasze
      rady są dla mnie bardzo cenne :)
      Pozdrawiamy :
      Magda i Kropka :) :)
      • iranda Re: pomóżcie :) 19.06.07, 21:35
        Nie przesadzasz, po prostu chcesz, aby Twoja niunia była zdrowa i dobrze się
        chowała, a to dobrze o Tobie świadczy:) Jestem dumna, że mam takie wspaniałe
        forumowiczki. Aż chce się tu zaglądać, a zawsze czegoś ciekawego można się
        dowiedzieć.
        Pozdrawiam serdecznie w imieniu moim i Gustawa.
    • magda1436 Re: pomóżcie :) 19.06.07, 23:23
      Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Piszę , bo chcę się z Wami
      podzielić dobrą wiadomością - Kropcia zjadła dziś spory kawałek polędwiczki i
      ryż :). Po tym, co pisaliście na temat jedzenia i spania , bardzo się
      uspokoiłam. Zaczęłam spokojniej podchodzić do tego jej braku apetytu i spania
      całymi dniami. Wczoraj i dziś wieczorem mała zaczęła biegać i gryźć moje nogi,
      to dobry znak :) :). Dziękuję za to, że jesteście i że można na Was liczyć.
      Serdecznie pozdrawiamy :
      Magda i Kropka :) :)
    • iranda Re: pomóżcie :) 20.06.07, 20:42
      Słuchajcie, kupiłam płatki Fitness, coby sobie troszq sylwetkę poprawić ( od
      tamtego roku od marca schudłam już 22 kg )a ta moja mała myszka jak słyszy tylko
      tą torebkę od razu skacze prawie mi na kolana żeby mu dać . Dałam mu wczoraj na
      próbę trochę i jadł jakby to był najlepszy kawałek mięsa:))) Dzisiaj jadł suchą
      karmę royal z domieszką..... płatków fitness:)) Ma po nich takiego powera, że
      lata z zabawkami po całym mieszkaniu, skacze zadowolony, chce się cały czas
      bawić, chętniej chodzi na spacery, mniej się męczy. I wiecie co? Wydaje mi się
      ,ze trochę mu ciałka ubyło, bo od paru ładnych dni w ogóle nie je nic innego
      tylko suchą karmę. Mięsa nie tknie, kiełbasek cielęcych już nie trawi, więc
      stawiam suche, jak jest głodny to je. I wszystko z nim ok.
      Uszy do góry dziewczyny, ucałujcie swoje pociechy i trzymajcie się ciepło.
      • deodyma Re: pomóżcie :) 20.06.07, 21:29
        to samo z moimi psiakami. zawsze maja pod nosem sucha karme i jak nie chca jesc
        nic innego a zglodnieja, to ja jedza. a od tego sie nie tyje.
      • myszula7 Re: pomóżcie :) 21.06.07, 08:41
        Mój poprzedni ratlerek uwielbiał płatki kukurydziane. Jak usłyszał szelest
        torebki, od razu meldował się w pełnej gotowości do konsumpcji. A obecnie
        miłościwie nam panujący w domu ratlercio jest zdolny do największych poświęceń
        dla zdobycia ... kawałka kalarepki! One wiedzą, co jest zdrowe.
        Trzymamy się ciepło, ale żeby nie za bardzo ;-).
        • doral2 Re: pomóżcie :) 21.06.07, 11:04
          moja Fibi je wszystko, oprócz cebuli i preparowanego ryżu...jest największym
          przyjacielem tego, który akurat coś je :))...kocha nas za-żarcie :DDDDD

truskawki arbuzy, maliny, czereśnie, wiśnie, kalarepki, płatki, chrupki,
          ciastka, no wszsytko, wszsytko co tylko cżłowiek je...śledzie też lubi :DDD
          • deodyma Re: pomóżcie :) 21.06.07, 14:07
            no zobacz. to tak, jak nasza buldozka Aila. ona zje wszystko. Finka jest
            straszliwym zarlokiem. ile bys jej nie dal, tyle zje. jednak dostaje tylko jesc
            raz dziennie+sucha karma. inaczej by sie nam roztyla do granic mozliwosci. Figa
            zjada tylko mieso drobiowe i sucha karme.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka