Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

12.04.13, 10:50
Witam,
mam nadzieję, że mi choc troszkę pomożecie bo do lekarzy nie mam już siły. W Wieku 20 lat dostałam z powodu bardzo nieregularnych, dlugich i bolesnych miesiączek dostałam tabletki antykoncepcyjne ( może to ma jakieś znaczenie więc piszę). W wieku około 22 lat zaczęły się u mnie bardzo częste infekcje, kilkadziesiąt razy nawet rocznie. Moja szyjka macicy zawsze była bardzo czerwona i tkliwa, jakiekolwiek dotkniecie jej powodwało duże plamienie. Chodziłam do ginekologa nawet 2-3 razy w miesiacy bo każdy stosunek powodował ogromny ból, nie mówiąc już o tym, że w środku miałam taki ścisk, że bardzo często do niczego nie mogło dojśc,często pękało mi wędzidełko. Również nieregularnie plamiłam. Przez cały miesiąc odczuwałam ogromne bóle w okolicach jajników. W trakcie miesiaczki tak w około 7-8 na rok z wnętrza wręcz wychodziło bo czułam dokładnie jak się przecisko: coś- wielkości dłoni zlepek ciężko mi czego powiedziec: tkanek? Miewałam wzdecia i biegunki w czasie okresu. O wszytskim tym mówiłam lekarzowi ( chodziłam do niego prywatnie) a on mówił , że to wszytsko normalne. W maju zeszłego roku- zaczęły się straszne biegunki i wymioty, w kilka miesiecy schudłam około 8 kg, a jestem juz i tak bardzo szczupła osobą. W końcu lekarz rodzinny widzac w jakim jestem stanie skierował mnie do szpitala, tam zatrzymali biegunke. Na badaniach wyszlo powiekszenie watroby i w sumie nic poważnego. Teraz już mija prawie rok od tamtych wydarzen a ja dalej chudne, przy wzroscie 179 cm mam 50 kg. Koleżanka siłą zaciągnęła mnie do onkologa i on " podobno" zobaczył u mnie endometriozę, piszę podobno bo na forum piszą pacjentki, że u każdej to widzi. Zrobił mi biopsję z endometriozy na szyjce macicy ( zgłosiłam sie do niego w 18 dniu krwawienia). Dzisiaj oglądałam wyniki ( 35 dzien bólu ogromnego i krwawienia) i tam pisało , że pobrane wycinki są kawałkami szyjki macicy. To znaczy, że nie mam tej endometriozy? Ponadto w rozpoznaniu z badania z biopsji pisało tak : metrorrhagia. Wogóle to trzymali przed wyslaniem próbkę cały tydzień, mogą tak?
U mnie w rodzinie i to najblizszej jest kilka przypadków raka , trzy narządów rodnych kobieych, dwa wycięte. Dlatego skierował mnie na TK jamy brzusznej i miednicy.
Wogóle nie wiem co o tym wszytskim myślec. Ciezko mi myslec jak caly czas boli :(
Straciłam faceta ( chyba żaden by nie wytrzymał z kobietą, która kilka lat seksu uprawiac nie może), jestem załamana. Pewnie dałabym sobie radę gdyby nie ciągle chudniecie i bóle, które odbierają chec do zycia.
Ten ginekolog, do którego chodziłam i który mnie olewał olał również inną rzecz - czyli to , że mam szczelinę odbytu. Mówiłam mu , że boli, że krwawię a on jak na wszytsko odpowiadał, że to normalne :(
Obserwuj wątek
    • yellow.yellow Re: Proszę o pomoc 13.04.13, 15:03
      "Metrorrhagia" to po prostu "acykliczne, przedłużające się krwawienia waginalne. Wyróżnia się dwie postacie tego zaburzenia"

Jeśli tak bardzo cierpisz to może zdecydowałabyś się na laparoskopię zwiadowczą? Tylko w taki sposób na 100% można zdiagnozować endometriozę, zwłaszcza jeśli nie wychodzą na USG żadne torbiele czekoladowe (a i ich na USG na 100% rozpoznać jako czekoladowe oczywiście nie można).

To pierwsze, to mi przyszło do głowy.

Drugie, to czy w tym szpitalu jak byłaś z chudnięciem, wymiotami i biegunkami badali Cię pod kątem choroby Leśniowskiego-Crohna? Poczytaj na necie.
      Charakterystyczne w tej chorobie są szczeliny odbytu.

Więcej pomysłów niestety nie mam.

Współczuję i powodzenia.

kakuna88 napisał(a):

> Witam,
      > mam nadzieję, że mi choc troszkę pomożecie bo do lekarzy nie mam już siły. W W
      > ieku 20 lat dostałam z powodu bardzo nieregularnych, dlugich i bolesnych miesią
      > czek dostałam tabletki antykoncepcyjne ( może to ma jakieś znaczenie więc piszę
      > ). W wieku około 22 lat zaczęły się u mnie bardzo częste infekcje, kilkadziesią
      > t razy nawet rocznie. Moja szyjka macicy zawsze była bardzo czerwona i tkliwa,
      > jakiekolwiek dotkniecie jej powodwało duże plamienie. Chodziłam do ginekologa n
      > awet 2-3 razy w miesiacy bo każdy stosunek powodował ogromny ból, nie mówiąc ju
      > ż o tym, że w środku miałam taki ścisk, że bardzo często do niczego nie mogło d
      > ojśc,często pękało mi wędzidełko. Również nieregularnie plamiłam. Przez cały mi
      > esiąc odczuwałam ogromne bóle w okolicach jajników. W trakcie miesiaczki tak w
      > około 7-8 na rok z wnętrza wręcz wychodziło bo czułam dokładnie jak się przecis
      > ko: coś- wielkości dłoni zlepek ciężko mi czego powiedziec: tkanek? Miewałam wz
      > decia i biegunki w czasie okresu. O wszytskim tym mówiłam lekarzowi ( chodziłam
      > do niego prywatnie) a on mówił , że to wszytsko normalne. W maju zeszłego roku
      > - zaczęły się straszne biegunki i wymioty, w kilka miesiecy schudłam około 8 kg
      > , a jestem juz i tak bardzo szczupła osobą. W końcu lekarz rodzinny widzac w ja
      > kim jestem stanie skierował mnie do szpitala, tam zatrzymali biegunke. Na badan
      > iach wyszlo powiekszenie watroby i w sumie nic poważnego. Teraz już mija prawie
      > rok od tamtych wydarzen a ja dalej chudne, przy wzroscie 179 cm mam 50 kg. Kol
      > eżanka siłą zaciągnęła mnie do onkologa i on " podobno" zobaczył u mnie endomet
      > riozę, piszę podobno bo na forum piszą pacjentki, że u każdej to widzi. Zrobił
      > mi biopsję z endometriozy na szyjce macicy ( zgłosiłam sie do niego w 18 dniu k
      > rwawienia). Dzisiaj oglądałam wyniki ( 35 dzien bólu ogromnego i krwawienia) i
      > tam pisało , że pobrane wycinki są kawałkami szyjki macicy. To znaczy, że nie m
      > am tej endometriozy? Ponadto w rozpoznaniu z badania z biopsji pisało tak : met
      > rorrhagia. Wogóle to trzymali przed wyslaniem próbkę cały tydzień, mogą tak?
      > U mnie w rodzinie i to najblizszej jest kilka przypadków raka , trzy narządów r
      > odnych kobieych, dwa wycięte. Dlatego skierował mnie na TK jamy brzusznej i mie
      > dnicy.
      > Wogóle nie wiem co o tym wszytskim myślec. Ciezko mi myslec jak caly czas boli
      > :(
      > Straciłam faceta ( chyba żaden by nie wytrzymał z kobietą, która kilka lat seks
      > u uprawiac nie może), jestem załamana. Pewnie dałabym sobie radę gdyby nie ciąg
      > le chudniecie i bóle, które odbierają chec do zycia.
      > Ten ginekolog, do którego chodziłam i który mnie olewał olał również inną rzecz
      > - czyli to , że mam szczelinę odbytu. Mówiłam mu , że boli, że krwawię a on ja
      > k na wszytsko odpowiadał, że to normalne :(
      • yellow.yellow Re: Proszę o pomoc 13.04.13, 15:03
        sorry za te "dwie postacie zaburzenia", po prostu za dużo mi się skopiowało;)
        • kakuna88 Re: Proszę o pomoc 13.04.13, 20:35
          Witam, Dziękuję za odpowiedź.
          Wczoraj odebrałam wyniki i byłam na wizycie i lekarz zmienił mi leki przeciw krwotoczne ( 37 dzien krwawienia), na środę mam histeroskopię. Hormony : ( nie wiem czy nie przekrece nazw) miałam badane w fazie owulaycjnej i wyszlo mi , że FSH i LH były na poziomie około 0,2 czyli dużo za mało. reszta hormonów a to był chyba estradiol w dolnej granicy normy.
          Ucieszyłam się , że tak naprawdę nic mi takiego strasznego nie dolega , ale lekarz powiedział , żebym jeszcze nie otwierała szampana bo najbardziej boi się wyników TK jamy brzusznej ;/ Zwłaszcza , że to tam odczuwam największy ból.
          Badali mnie pod kątem tej choroby L-Crohna jednak wykluczuli, w kolonoskopi wyszło tak : drobne , zapalne nacieki limfocytarne. W gastroskopi tylko zapalenie wątroby, zaczerwienienie żołądka.
          W ciągu roku straciłam 13 -14 kg bo waga mi się waha. Dużo wypada mi włosów, miejscami wręcz mam łyse, mam uderzenia gorąca lub strasznego chłodu. Temp. od dwóch tygodni mierzę codziennie 37,2- 38,5 czyli nie aż taka duża.
          I może to też ma znaczenie: przestraszliwie psują mi się zęby mimo dbania o nie, pojawiły sie różne dziwne fobie których wczesniej nie miałam : np. boję się nagle ciasnych pomieszczen, dusi mnie golf, boję sie wyjsc po zmorku na ulice ;/ Zupełnie bez powodu- w końcu nic się nie stało a jestem odważnym człowiekiem. Mam problemy z zaśnieciem. Nie piję, nie palę, zdrowo się odzywiam.
          • yellow.yellow Re: Proszę o pomoc 14.04.13, 10:05
            Z tego, co piszesz, niejeden problem masz na głowie... Czy zapalenie wątroby już wyleczone? Stwierdzone zostało, na jakim tle ono było/jest? Wynik kolonoskopii ewidentnie wskazał na chorobę zapalną jelit, pytanie tylko jakiego rodzaju, bo zapaleń może być wiele... Dziwne, że lekarze nie określili tego dokładnie. Przecież trzeba to leczyć, bo żartów nie ma... Psucie się zębów może świadczyć o niedoborach, a te masz na pewno skoro tak chudniesz i jeszcze te zapalenia przewodu pokarmowego (chudnięcie zapewne z tego wynika).
            Musisz chyba skonsultować się jeszcze z innym gastrologiem...
            No i czekaj na ten wynik TK...
          • maja8184 Re: Proszę o pomoc 21.04.13, 10:21
            witam ! wiem ze to malo pocieszajace ale nie jestes sama! mniej wiecej w tym samym wieku zaczelam odczuwac podobne objawy ktore niestety towarzysza mi do tej pory:(Mam 29 lat w 2011 zaczal sie moj koszmar.Zaczelismy starac sie o dziecko ,po kilku cyklach staran dostalam okres tydzien po zakonczeniu poprzedniego! byl bardzo bolesny ale pomyslalam "pewnie potrwa chwile i bedzie ok"niestety stalo sie inaczej.....Krwawilam przez nastepne 3 miesiace! przy tym okropne skrety jelit ,doslowny bol w pochwie i odbycie ,wymioty:(chcialam umrzec ,mialam dosc:(Stracilam prace ,relacje z partnerem i "przyjaciolmi" zaczely sie psoc.Ktoregos razu poprostu zemdlalam na ulicy chyba z wyczerpania,ktos z pszechodniow zadzwonil na pogotowie ....potem szpital, laparoskopia .Po zabiegu zostalam poinformowana ze byly z rosty na jednym jajniku i cos w jelitach koloru jaskrawo-czerwonego{?} ogolnie to endo malego stopinia,i oni nie wiedza co tak naprawde moze byc pszyczyna moich dolegliwosci!leczenie;tabletki anty 6 miesiency brak efektow,zoladex 6 miesiecy efekt ;unormowany cykl miesiaczkowy ,a bol z miesiaca na miesiac coraz wiekszy .Decyzja;starania o dzidzie ,tylko jak dlugo wytrzymam ???Dodam ze wszystko to mialo miejsce w uk .Wytrwalosci i pogody ducha zycze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka