Dodaj do ulubionych

ból po laparotomii

20.02.07, 17:34
w zeszla srode (14 lutego) mialam laparotomie. wycieto mi torbiel z jajnika
(7 cm). rany pooperacyjne nadal bola, to oczywiste. jednak oprocz tego
odczuwam jakies skurcze. na poczatku myslalalam ze to budzace sie znow do
zycia jelita (uspione na czas operacji), jednak skurcze te przypominaja
raczej bole miesiaczkowe. coz to moze byc? czy powinnam sie przejmowac?
wizyte pooperacyjna mam dopiero w polowie marca, wdzieczna bede wiec za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • endo71 Re: ból po laparotomii 20.02.07, 19:33
      Jeśli masz/będziesz miała bardzo silne bóle to jedz od razu do szpitala na
      oddział, gdzie zrobili Ci operację. Jeśli boli Cię trochę to najprawdopodobniej
      będziesz miała wkrótce miesiączkę - przy usuwaniu torbieli często usuwa się
      także ciałko żółte (jeśli operowany jajnik akurat owulował), a po jego usunięciu
      spada poziom progesteronu i automatycznie występuje miesiączka, niezależnie w
      którym dniu cyklu teoretycznie jesteś. No i uważaj co jesz. Jesteś dopiero
      tydzień po operacji brzusznej.
    • turkusowamysz Re: ból po laparotomii 20.02.07, 23:26
      moim zdaniem jest jeszcze bardzo wcześnie po operacji, to może być faktycznie
      miesiączka, ja dostałam 2 dni po zabiegu, jeszcze w szpitalu. Ale nie lekceważ
      tych bóli bo nigdy nic nie wiadomo.
      • aniabj Re: ból po laparotomii 21.02.07, 06:53
        Ja dostałam w dniu wyjścia ze szpitala (już w domu) okresu w 6 dobie po operacji usunięcia jajnika z torbielą. Był bardzo obfity, też się przeraziłam, konsultowałam to za 2 dni z lekarzem, gdyż nie wyglądało za ciekawie. Powiedział, że nic sie nie dzieje złego (USG) ale mam się oszczędzać, nie wychodzić z domu, leżeć. Aha, do terminu spodziewanej było jeszcze wtedy co najmniej tydzień. Potem kolejną dostałam w terminie (za ok. 4 tyg.) ale również był obfita na początku, musze to własnie skonsultować z lekarzem.

pzdr.
        Ania

• barbra25 Re: ból po laparotomii 21.02.07, 08:14
          Mnie laparotomia czeka w przyszłym tygodniu, już się boję mimo, że raz to już
          przechodziłam (6 lat temu i już niewiele z tego koszmaru pamiętam). Teraz znów
          mam 7 cm torbiel... i boję się tego bólu po operacji i w ogóle wszystkiego co
          się z tym wiąże. Jak dostaniesz miesiączkę to napisz na forum, że dostałaś, że
          to nie żadne powikłania... Szybkiego powrotu do zdrówka :)
          • tralala13 Re: ból po laparotomii 21.02.07, 11:39
            miesiaczki jeszcze nie dostalam, ale zaobserwowalam, ze skurcze te nawiedzaja
            mnie po jedzeniu i wlasciwie sa juz troche slabsze. teraz natomiast martwie sie
            tym, ze nie mam jeszcze miesiaczki, skoro wszystkie z was dostaly tak szybko po
            operacji...
            • aniabj Re: ból po laparotomii 21.02.07, 13:46
              tralala13 napisała:

> miesiaczki jeszcze nie dostalam, ale zaobserwowalam, ze skurcze te nawiedzaja
              > mnie po jedzeniu i wlasciwie sa juz troche slabsze.

A jaką stosujesz dietę? Musi byc ona lekkostrawna przez co najmniej 2-3 tygodnie. Ja jestem ponad m-c po operacji i nie jem do dziś cięzkostrawnych potraw, gdy sobie troszkę pozwoliłam wystapiły nudnosci, dolegliwosci jelitowe.

pzdr.
              Ania
              • tralala13 Re: ból po laparotomii 25.02.07, 21:46
                melduje, ze bole ustapily, ale pojawily sie jakies inne. chodzi o nieznaczny
                ucisk, gdy koncze oddawac mocz - tak jakby cos cisnelo w pecherz... czy to
                normalne?
                jesli chodzi o diete - wedle zalecen, gdy wychodzilam ze szpitala - od poczatku
                jadlam wszystko w rozsadnych ilosciach bez szalenstw (typu wzdymajaca kapusta
                czy fasola).
                a miesiaczki nadal nie ma...
                • aniabj Re: ból po laparotomii 26.02.07, 12:29
                  tralala13 napisała:

> melduje, ze bole ustapily, ale pojawily sie jakies inne. chodzi o nieznaczny
                  > ucisk, gdy koncze oddawac mocz - tak jakby cos cisnelo w pecherz... czy to
                  > normalne?

Mi od cewnika przyplątało się zapalenie pęcherza, ale jeszcze w szpitalu. Musieli wieczorem usnąć mi cewnik bo myślałam, że oszaleję tak mnie bolało, szczypało. Potem dopiero koło południa dali mi furagin z wit C (musiał mi ktos donieść z domu bo nie mają wit C)i kroplówki 3l i dopiero zaczęło powoli ustępować. Może zrób ogólne badanie moczu, koszt niewielki i skonsultuj się jednak z lakarzem.

pzdr.
                  Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka