17.06.07, 23:46
dziekije za odpowiedz moj polip ma 8mm
straszne sie boje bo jedna lekarka nastraszyła mnie rakiem druga twierdzi ze
owszwem mog lby byc rak ale w okresie klimakterium
co 3 miesiac mam jedynie takie poplamiania co lekarze zrzucali na krwawiwnia
okołowulacyjne 2 miesiace miałam usg i nic a teraz polip
komu mam ufac i co robic prosze poradz cytologie miałam we wrzesniu zeszłego
roku II czy przez ten czas mogło sie cos przydzrzyc
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edi_t Re: do edi-t 18.06.07, 20:01
      Maria755, na początek taka prośba. Jak chesz o coś mnie zapytać to pisz w tym
      samym wątku - on się wtedy podciągnie do góry, i ja go zobaczę, a jak będę
      mogła to na pewno odpiszę.
      Chdzi mi o to żebyśmy nie zaśmiecały forum tymi samymi wątkami, bo nas wywalą :)
      Co do Twojego polipa:
      1) on całkiem mały jest.
      2) Słuchaj lekarza któremu bardziej ufasz (jeśli nie ufasz obu swoim lekarkom
      poszukaj trzeciego (trzeciej).
      3) Jeśli jedna i druga lekarka mówi, że to polip to najpewniej tak jest.
      4) Polip endometrialny to zmiana łagodna (nie rak). Ale ...może zezłośliwieć i
      stać się rakiem (są to rzadkie przypadki i faktycznie jeśli już to polipy
      złośliwieją w okresie pomenopauzalnym. Tak czytałam) Pomimo to ani ja ani żaden
      lekarz nie może dać Ci 100% gwarancji, że jeśli nie usuniesz tego polipa to on
      kiedyś nie zamieni się w raka.
      5) Cytologia nie ma nic wspólnego z polipami endometrialnymi, ani z tym co
      dzieje się w jamie macicy. Cytologię się bada w ramach profilaktyki raka szyjki
      macicy i to badanie tylko szyjki dotyczy, a polip jest głębiej.
      6) Mogę Ci napisać tylko co ja bym zrobiła na Twoim miejscu, ale decyzja czy
      usuwasz polipa, czy go tylko obserwujesz należy do Ciebie i Twojego lekarza.
      Ja osobiście (gdybym nie starała się usilnie o dziecko), to bym tego polipa na
      razie nie usuwała. Chodziła bym regularnie na kontrolne USG, najlepiej zaraz po
      zakończeniu miesiączki, żeby było dobrze widać jaki ten polip naprawdę jest i
      czy rośnie, czy może się złuszcza. A decyzję o usunięciu prawdopodobnie
      podjełabym w przypadku gdyby rósł.
      Pozdrawiam
      • maria755 Re: do edi-t 19.06.07, 00:11
        ciesze sie ze odpowiadasz na moje posty
        tak tez zamierzam zrobic poobserwowac go a nie od razu usuwac
        ale powiem ci ze bardzo boje sie raka
        ale moja pani doktor mowi ze nie trzeba go usuwac tylko obserwowac jedyne co
        twierdzi to to ze ja jestem za mało dojrzała psychicznie zeby cos takiego
        nosic
        ja boje sie raka i popbrania wycinka do badnia i kółko sie zamyka
        jak myslisz jest dla mnie jakies wyjscie?
        pozdrawiam
        • edi_t Re: do edi-t 19.06.07, 02:49
          Tak jest wyjście :) Jak się boisz to usuń.
          Poproś swoją lekarkę o skierowanie na histeroskopię...chwila strachu i po
          sprawie.
          Lekarka ma rację - jak się masz nim tak cały czas martwić to lepiej szybko się
          pozbyć kłopotu.
    • maria755 Re: do edi-t 19.06.07, 15:17
      dzieki za odpowiedz
      wiesz dlaczego boje sie usunąć? poniewaz to potem idzie do badania i to
      czekanie na wyniki chyba by mnie zabiło:))
      moja lekarka mowi ze te polipy mogą zezłośliwieć w okresie menopauzy a tak
      przed menopauza jak kobieta miesiączkuje to macica sie złuszcza i nic złego sie
      z nimi nie dzieje
      nie mam innego wyjscia tylko jej zaufac poobserwuję tego polipa tak z 3,4
      miesiące i moze wtedy dojrzeję do tego zeby go usunąć
      jak myslisz dobra decyzja?
      a ty jak długo nosiłaś to w sobie? miałas jakies objawy?
      bo ja czasem w srodku cyklu albo zaraz po miesiączce plamie ale tez nie co
      miesiąc
      pozdrawiam
      • edi_t Re: do edi-t 19.06.07, 22:49
        Maria, zgadzam się z Twoją lekarką w całej rozciągłości.
        Obserwacja polipa przez kilka miesięcy to moim zdaniem dobra decyzja ale pod
        warunkiem, że przestaniesz o nim myśleć :)
        Ja swoje polipy (bo okazało się, że są 3) miałam w sobie przez 6 lat i wogóle o
        nich nie myślałam. Objawy miałam takie same jak Ty, ale te plamienia pojawiły
        mi się po ok. 4 latach od rozponania polipa na USG, wcześniej nie miałam
        plamień.
        Co do czekania na wynik badania histopatologicznego po zabiegu, to po pierwsze
        trwa to w praktyce ok. 9 dni (to mało przecież).
        Po drugie przecież sama wiesz, że to polip, a nie coś innego więc czym się
        martwić. Myśl sobie tak:..nie ma co się bać przecież to tylko polip jest!
        Dla pociesznia dodam, że po zabiegu (histeroskopi) dostajesz kartę wypisową i
        opis tego zabiegu, a tam jest rozpoznanie tzw. śródoperacyjne. Jeśli w tej
        dokumentacji będzie napisane, że to polip to już wogóle nie ma się czym
        martwić, bo wynik badana histopatologicznego to "formalność". Chirurdzy robiący
        histeroskopie widzieli masę takich polipów i świetnie je rozpoznają :)
        Pozdrawiam
    • maria755 Re: do edi-t 20.06.07, 22:02
      dzisiaj mam doła nie moge sobie znależć miejsca
      zastanawiam sie czy mozliwe jest zebym od wrzesnia srednio co 3 miesiace miała
      plamienia i dopiero teraz by polip urusł?
      moze ta moja pani doktor nie jest wcale taka dobra bo wiesz byłam jeszcze u
      inne lekarki i potwierdziła polipa tylko ze kazała go szybko usunac bo z tego
      moze byc rak
      ta co do niej chodze mowi ze nie mam sie bac raka wiec co mam myslec co Tobie
      lekarze mowili? tez kazali szybko usuwac?
      prosze odpisz pozdrawiam
    • maria755 Re: do edi-t 23.06.07, 22:56
      witam
      jak juz pisałam nie bede usuwac tego polipa
      ale tak sie zastanawiam czy te moje wczesniejsze plamienia a teraz ten polip to
      nie objaw jekiegos nowotworu macicy?
      jak myslisz byłoby cos widac na usg oprocz tego plipa?
      poradz co robic?
      jak tylko pojawiło sie plamienie to szłam do lekarza i było ok a teraz ten polip
      poradz co myslec
      pozdrawiam
      • edi_t Re: do edi-t 24.06.07, 18:57
        Maria, polip to wprawdzie nowotwór tak jak np. mięśniak to też nowotwór ale są to nowotwory łagodne, to nie rak.
        Polip mógł się pojawić nagle, np. w jednym cyklu tak narosło endometrium w macicy, że zrobił się polip, a miesiąc wcześniej go nie było - więc na USG też nie było go widać. Być może polip powstał w wyniku zaburzeń hormonalnych, które objawiały się właśnie plamieniami.
        Rak macicy to najczęściej przerośnięte endometrium (od przerostu się zwykle zaczyna) i tak to jest widoczne na USG. Inny guz też by był widoczny na USG gdyby był oprócz polipa.
        Maria najlepiej już nic nie myśl. To nie rak i tyle. Ciesz się, że to tylko polip bo jest wiele znacznie gorszych rzeczy które się kobiecie mogą przytrafić.
        Pozdrawiam
    • olka981 Re: do edi-t 24.06.07, 08:06
      moja kolezanka miala polipa 2cm ale w 2 m-c urusl na 6 cm i tez plamila
      pomiedzy okresami ale chirurg jak usunal od razu powiedzial ze to zwykly polip
      to sie robi od zaburzen hormonalnych za duzo estrogenow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka