taclem 14.12.09, 11:09 Postanowiłem podzielić się polecankami podchoinkowymi z aktualności skandynawsko-kryminalnych: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=126 A co Wy polecacie na udane kryminalne prezenty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
negev56 Re: Choinkowe polecanki 14.12.09, 17:17 Polecanki innym może nie, bo przeróżne mamy gusta i guściki, oraz pomysły. Natomiast to, co Mikołaj powinien mi zostawić pod choinką, proszę bardzo - Kate Morton Dom w Riverton i Zapomniany ogród - Stan gry DVD z R.Crowe - Rammstein Pussy - i jeszcze jakieś pachnidło, ale już nie wiem hehe, czy Mikołaj da radę. Żadnych kryminałów i sensacji, te kupuję sobie sama. Oczywiście też mam listę, i jako Mikołaj powinnam zapakować - Gommorrę Roberto Saviano - Gomorrę Matteo Garrone DVD - jakieś pachnidła - miała być green label whisky Johnnie Walker, ale to żart jakiś, patrząc na cenę. Tak to u mnie wygląda sprawa z Mikołajem. Odpowiedz Link
opty2 Re: Choinkowe polecanki 14.12.09, 18:03 co możemy polecić? wiekszość dobrych kryminałów jest na naszej liście konkursowej a biorąc pod uwagę tylko Skandynawów to: Karin Fossum dwie pozycje: "Za podszeptem diabła" i "Utracona" Arni Thorarinssona "Sztuka grzechu" i kto jeszcze nie przeczytał: Johan Theorin - "Zmierzch" Christian Jungersen - "Wyjątek" a dla lubiących autorów z poczuciem humoru książka całkiem niekryminalna "Muzyka pop z Vittuli" Mikaela Niemi (Szweda), za którą dostał nagrodę August Priset - odpowidnik polskiej NIKE ps. Negev mogę Ci pożyczyć K. Morton - Zapomniany ogród (jeśli nie dostaniesz też chciałam Dom w Riverton ale chyba ją pożyczę ja natomiast czekam na Charlottę Link - Ostatni ślad Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Choinkowe polecanki 14.12.09, 18:43 Poleciłam sobie Agathę Christie z serii Hachetche, bo brakuje mi parę pozycji i dokonałam zakupu na allegro. No i widziałam ładne buty w sklepie, też chyba sobie je polecę Odpowiedz Link
negev56 Re: Choinkowe polecanki 14.12.09, 18:44 Dzięki Opty, tak mi się miło zrobiło , ale z tego co wiem, to knigi już mikołaj kupił. "Ostatni ślad" mam, ale musi jeszcze ogonkować, a ma daleki plac. No dobra, to ja lecę do dentysty, niby jestem dorosła, a dentysty i zastrzyków się boję, dziwne. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Choinkowe polecanki 14.12.09, 23:59 Ja to bym chciała, żeby Mikołaj wymienił mi 1 i 2 cześć Larssona na twarde okładki. Ubolewam, że jak kupowałam to nie było takiej opcji. Bo 3 tom już mam w twardej. Widziałam gdzieś, że WAB wydało też kilka Mankelli w twardej. Niestety nie wszytskie. Nic nowego nie wymyślę, skandynawskie kryminały mam prawie wszytskie. Kupuję sama i natychmiast. Więc mogę bardzo subiektywnie powiedzieć, co bym chciała. Mogłabym dostać jakiś komplet Nesbo, bo nie miałam z nim dotąd przyjemności. Kupiłam którąś z jego ksiązek, ale wtajemniczeni orzekli, że nie moge zaczynac czytac od tej. A nie kryminalnie, ale za to skandynawsko- marzę o My, topielcy- Carstena Jensena i z tego co wiem, znajdę ją pod choinką Odpowiedz Link
opty2 Re: Choinkowe polecanki 15.12.09, 07:34 u mnie Carsten leży już dłuższy czas (jakiś rok) i wciąż jest spychany w dół, przywalony nowościami ledwie zipie, chyba będę musiała sobie sama go polecić, jak mówi Siostra_P Odpowiedz Link
zorija Re: Choinkowe polecanki 15.12.09, 08:44 Mogę powiedzieć, co ja chcę: świąteczna podróż Anne Perry Tajemnica domu Arandów Jerome TristanteStrażnicy bezprawia Ken Bruen Bohaterowie umierają M. W. Stover Perfumy A kupiłam: Utensylia do grzania alkoholi (dzbanek i podstawkę-podgrzewacz) Balsam do ciała Tom Holt Przenośne drzwi Quinn Spencer Na psa urok Odpowiedz Link